Et emne, som ofte kan ”dele vandene”, er aktivitet i sommervarmen. Må man løbe/gå lange ture eller i det hele taget være aktiv med sin hund, eller bør hunden blive hjemme? Der er ikke et entydigt svar på dette spørgsmål, da der er virkelig mange faktorer, som spiller ind, ift. om din hund er ”fit” til en sommerløbetur/sommertræning eller ej. Og selvom din egen hund har det fint i varmen, så er det ikke sikkert, at det samme gælder for din makkers hund. Og vice versa. Så tag beslutninger på baggrund af dit kendskab til netop din hund – og brug kun andres gode råd som inspiration.
Lad os se lidt på nogle af de mange faktorer, som spiller ind.
Kort sagt: Lær DIN hund og dens signaler at kende – og start langsomt med kortere ture i lunere vejr og find frem til, hvad din hund har det OK med. Læg fx mærke til hvordan din hund generelt opfører sig, når det er varmt. Synes den allerede at gåturen er for varm og søger skygge, ja så skal du nok springe løbeturen eller anden intens motion over. På løbeturen så hold nøje øje med om hunden løber som den plejer eller sætter tempoet ned, om den lægger sig, når I holder pauser eller har en meget lang tunge. Gå hellere for langsomt frem end for hurtigt ift. at finde frem til, hvornår det er OK for din hund at træne. Så du sørger for pauser eller at korte turen af, inden du oplever, at det bliver for meget for hunden.
Hvordan kan hunden køles ned under træning?
Jamen? Er det ikke max. 15 grader man må træne i? Eller 12?
Mange har nok hørt forskellige tommelfingerregler om, at man ikke må træne med sin hund ved en bestemt temperatur. Disse råd stammer fra slædehundemiljøet, hvor der skal passes ekstra på hundene. Dette er polarhunde, som skal yde ekstremt ved at trække tunge vogne, som har en meget tyk pels, og som er højttændte. Det er altså hunde, som meget hurtigt får det for varmt både pga. genetik, den opgave de skal udføre og deres ivrighed. Dette er derfor ikke råd, som umiddelbart kan overføres direkte til de fleste løber-hunde. Når man ”hyggeløber” eller går med sin hund, så foregår aktiviteten ved en helt anden intensitet, og mange hunde kan derfor fint løbe ved højere temperaturer. Men igen: Har du en højtændt hund, som altid giver den max gas til træning, eller som har det svært i varmen fx pga megen pels, ja så kan disse ”regler” sikkert passe fint for jer.
Er du i tvivl, så tag turen en anden dag. Hedeslag/overophedning er en alvorlig tilstand, så det skal vi altid gøre vores yderste for at undgå. Men modsat kan det også være rart for både en selv og hunden at komme ud og få motion også om sommeren. Interessant nok, så viser studier, at nogle typer af ”højttændte” hunde, også kan blive overophedede selvom luften er kølig, så der er altså mange flere faktorer end lufttemperaturen – som netop nævnt ovenfor – som spiller ind. Så lær din hund at kende og læg dine planer for aktivitet ud fra dens behov. Og husk der er mange skønne alternativer til lange traveture eller løb, når det er ekstra varmt: Hvad med en hyggelig svømmetur sammen eller gode snuseøvelser?
Rigtig god sommer.
Fritid er vigtigt for både for hunde og mennesker - og James er ingen undtagelse.
Sommerferien er slut og i år var skolernes sommerferie særlig lang - nemlig hele 6 uger. Jeg er selv pædagog og derfor tilknyttet SFO’en på skolen og havde derfor 'kun' de normale tre ugers sommerferie. Udover, at være i SFO’en brugte jeg (og mine kollegaer) også tid på, at planlægge det nye skoleår og her kunne James være med.
I ugerne hvor vi havde ferie var vi på små éndags ture, hvor vi også kan fik trænet. Sidst, men ikke mindst, kommer vi også til at kunne bruge vores ferieoplevelser sammen med James i skolen, når vi er tilbage på arbejde efter ferien.
Paddleboard (SUP=stand up paddle) med hund (=PUP) er blevet "det nye sort": En sjov og hyggelig sommeraktivitet med din hund. Og også en af forhindringerne til efterårets K9-biathlons. Læs mere her om, hvordan I får en god start.
Sommeren nærmer sig med varme og hastige skridt, men hvordan er det med træning i sommervarmen. Det kan du læse om her
Vi elsker at holde ferie med Frida. Og mange ferierejser kan heldigvis sagtens være hundevenlige, hvis man planlægger lidt og træner med sin hund inden
Jeg får rigtig mange spørgsmål fra løbere og hundejere om, hvordan man bedst kommer i gang med at løbe med sin hund. Først og fremmest vil jeg sige, at der er mange ”rigtige” veje til målet. Meget afhænger af, hvad du gerne vil opnå, din hunds temperament og hvordan den ellers er trænet.
Et par tanker om at give og modtage uopfordrede "gode råd" om hunde
Kan man virkelig gå til skiskydning med sin hund?... ja, det er et af de spørgsmål, jeg får af og til, når jeg fortæller, at Frida og jeg elsker at dyrke "K9 biathlon". Men bag det ikke så mundrette navn gemmer sig en fantastisk sport, som hverken handler om ski eller skydning (beklager hvis nogen blev skuffede). En sport hvor alle kan være med, og hvor du kan få nogle sjove og anderledes oplevelser med motion, frisk luft og en masse samarbejde med din hund. Så jeg vil gerne fortælle jer lidt mere om denne skønne sport
Mange af os hundeejere vil gøre næsten alt for, at vores hunde får lange og lykkelige liv. Så hvorfor er det stadig så svært at huske tandbørstningen, selvom manglende tandhygiejne har stor indflydelse på vores hundes livskvalitet
Som dyrlæge, hundetræner og løber får jeg mange spørgsmål til, om det er sundt at løbe med sin hund. Her får du svaret
Borgerforslag om forbud mod salg, distribution og køb af nikotinposer/snus møder stor opbakning fra hundeejere, dyrevelfærdsorganisationer og politiske ordførere i kampen for dyrenes sikkerhed.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Den treårige basenji Kai har opnået en imponerende andenplads i Dansk Kennel Klubs konkurrence om Årets Hund – og har samtidig en særlig plads i sin families hjerte.
Hos HUNDEN er vi i fuld gang med opsætningen af årets racekavalkade, som årligt vises i februarnummeret. Husk i den forbindelse at sende os dit favorit billede af din racevinder.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund