BLOG: Mandagsglæde: Mørkeleg i mudderet!

09-11-2020 12:09, af Karoline Sidelmann Brinch

Selvom vejret inviterer til sofahygge og varme drikke, så er det altså stadig fedt at komme ud at løbe

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

Efterårsregn, blæst, kulde, mørke og mudder. Mandag. Brrrr.... lyder det som ”opskriften” på en god start på ugen? Og lige vejret til en aftentur med hunden... eller lokker sofaen mest?

Da jeg kørte afsted til canicross-træning i mandags i det vejr, tænkte jeg godt nok: ”Hold nu op, Line – du er da helt tosset! – det bliver en kold og klam omgang – og tror du overhovedet, at nogen er skøre nok til at være med?. Vil folk ikke hellere blive hjemme i varmen?”. Jeg var i hvert fald ikke selv helt overbevist om det smarte i at have inviteret Dirty Paws-klubben med på en trailløbetur i det vejr!... 

Regnen pisker mod forruden på vejen til skoven, og Frida brummer bagi i bilen og lyder heller ikke som én, der er helt klar på eventyr. Er egentlig også selv lidt uoplagt efter en lang dag på arbejdet. Jeg holder ind på den øde parkeringsplads, hopper i udstyret og får selen på Frida. Jeg kan allerede mærke kulden snige sig ind i kroppen og skoene blive våde. Hmm, det gælder vist bare om at få turen overstået og komme hjem i varmen igen.

Flere biler begynder nu at dukke op på pladsen – og pludselig er vi en lille flok. Ni hunde og ni løbere! – og endda en enkelt som aldrig har canicrosset med klubben før, men har valgt denne dag til at få sin debut! Wouw, jeg er spændt på, hvad han vil synes om det.

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

Vi får hundene i selerne, pandelamperne på og bevæger os ind i skoven. Og så sker det magiske: Regnen stopper næsten og skoven står mørk, spændende og fuld af eventyr. Min træthed forsvinder af at følges med en flok forventningsfulde og glade canicrossere – og ved synet af hundene som allerede trækker godt frem i selerne og sikkert kan dufte massevis af spændende ting i den våde skovbund.

Vi sætter i løb ned af de små trailstier. Jeg har planlagt en rute på de små, snørklede spor, da hundene elsker at løbe der – og det samme gør de fleste løbere, når de lige har lært teknikken. Det kræver ekstra opmærksomhed – og helst et par løbesko med ”dupper” under. Men så venter der også en masse sjove oplevelser, som man hverken finder på asfaltvejene eller de store skovstier.

Sporet snørkler sig afsted og Frida fører an i skarpt trav. Hun følger sporet fint, og jeg kan koncentrere mig om at løbe gennem pytter, mudder, følge sporets hældninger, springe over rødder og af og til en stub eller endda et væltet træ. MUDDER!!! – råber jeg for lige at advare om, at det nu bliver ekstra sjovt, da en gigantisk mudderpøl dukker op, og jeg synker i til anklerne. Nogen forsøger at ”undslippe” – kun for at blive dyppet i næste pøl længere fremme. Hurtigt ”overgiver” alle sig: Hundene drøner upåvirkede i flok gennem mudderet – og alle løbere griner nu og ser det nu som en sjov leg at plaske igennem. En enkelt sko, som er snøret for løst må fiskes op og på foden igen. Pandelygterne danser igennem mørket som en lang lyskæde. Et dejligt syn.

Vi tar et stop og sikrer, at alle er med: ”HOLD NU KÆFT det er fedt det her”! udbryder vores debutant spontant! ”VI ER SOLGT” – og det er jeg også. Hvor er det bare sjovt, hyggeligt og ja: livsbekræftende at løbe her i den mørke skov sammen med en flok hundeglade løbere. Hundene nyder åbenlyst skovens dufte og hinandens selskab. Og vi tobenede hygger os mindst ligeså meget: vi får en ”på opleveren” sammen, kommer med opmuntrende tilråb til hinanden og af og til et lille skrig, når man er lige ved at falde på snuden i mudderet. Det slår altså sofaen med mange meter, og giver en helt anden energi og glæde end den trasketur rundt i kvarteret, som det nok ellers var blevet til.

Vi løber videre og bevæger os længere ind i skoven. Selvom det er bælgmørkt, så er pandelamperne nok til, at man får en fornemmelse af skoven. Jeg kan se de smukke efterårsfarver står endnu – og HOV!: Pludselig står der to rådyr lige foran os på stien! De skynder sig at springe ind i underskoven – nok noget overraskede over at se mennesker og hunde på dette tidspunkt. Frida kunne godt have tænkt sig at følge efter, så jeg må have et ekstra godt tag i snoren og minde hende om, at vi er på løbetur og ikke skal på for mange afveje!

Vi løber 6 km gennem skoven, op og ned af bakkerne før vi er tilbage på P-pladsen. Helt ”høje” og glade. Det er måske ”bare” en løbetur, men den har givet en masse energi fordi vi har gjort det sammen – og fordi en mørk og øde skov på en eller anden vis skærper sanserne og giver en ekstra særlig oplevelse. Og så føler vi os nok også lidt seje, fordi vi gjorde noget godt for os selv og for vores hunde på sådan en koldklam aften!

I aften skal vi afsted igen. Mørket sniger sig ind nu – og jeg kan også mærke lidt uoplagthed snige sig ind igen. Men jeg VED, hvor skønt og sjovt det bliver, når vi kommer afsted. Og jeg ved, de andre står og venter på os og glæder sig til at løbe sammen. Det er virkelig noget af det helt særlige ved at løbe i en klub: Udover at hundene løber meget bedre – og elsker at løbe i flok – så giver det så meget til os, til tider dovne tobenede, at fællesskabet regner med os. Da mørket satte ind til vores træninger her for nogle uger siden, var jeg spændt på, om der overhovedet ville komme nogen til træning hele vinteren. Men nu er jeg slet ikke i tvivl: Vores klub kommer til at leve i bedste velgående også hele efteråret og vinteren. For løb sammen er bare fantastisk – endnu bedre når hundene er med - og mørket giver en ny og spændende dimension.

Til jer der har fået lyst til at løbe i mørket – og løbe trail – vil jeg blot sige: JA! – kom med ud og prøv det! Det kræver blot en god pandelampe og gerne et par trailsko (løbesko med ”dupper” under). Forhør jer i en specialbutik, hvad de kan anbefale af udstyr. En pandelampe skal helst lyse med min 400 lumen, for at kunne bruges til at se med – og så skal den helst ikke være for stor og klodset. Find en der sidder godt på hovedet – og har genopladelige batterier. At vælge sko er en hel videnskab for sig, så det vil jeg ikke komme ind på nu. Men finder nu en god grejbutik, så kan de helt sikkert hjælpe. Når man løber rundt i mørke og mudder, så er det godt med ordentligt ”vejgreb”. I vores klub er der plads til alle: både nybegyndere og de mere øvede løbere. Som kom og vær med til at lege.

Eneste ulempe ved sådan en tur?... tjah, det må vist være ”drysseriet” i stuen bagefter, når en nu knapt så hvid Frida tørrer igen og tager anseelige mængder af mudderpølene med hjem. En udebruser er sat på ønskelisten for julegaverne. Og nå ja: og så kom min fars gamle trick om avispapir i våde sko også i brug igen: Våde trailsko, der står for længe uden at blive ordentlig tørre dufter ikke just af roser!

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

Læs også

BLOG: Vi kombinerer arbejde, træning og ferie

19-10-2023 08:05, af Anne Cecilie Sohl

Sommerferien er slut og i år var skolernes sommerferie særlig lang - nemlig hele 6 uger. Jeg er selv pædagog og derfor tilknyttet SFO’en på skolen og havde derfor 'kun' de normale tre ugers sommerferie. Udover, at være i SFO’en brugte jeg (og mine kollegaer) også tid på, at planlægge det nye skoleår og her kunne James være med.
I ugerne hvor vi havde ferie var vi på små éndags ture, hvor vi også kan fik trænet. Sidst, men ikke mindst, kommer vi også til at kunne bruge vores ferieoplevelser sammen med James i skolen, når vi er tilbage på arbejde efter ferien.

BLOG: SUP med PUP

21-06-2023 11:57, af Karoline Sidelmann Brinch

Paddleboard (SUP=stand up paddle) med hund (=PUP) er blevet "det nye sort": En sjov og hyggelig sommeraktivitet med din hund. Og også en af forhindringerne til efterårets K9-biathlons. Læs mere her om, hvordan I får en god start.

BLOG: En god skolehund er også en god familiehund

16-06-2023 13:32, af Yasmin Bøllehuus

Når James ikke er på arbejde som skolehund, er han familiehund. Han bor sammen med mig, min mand, vores datter (på 2 år) og vores anden hund Riley. Min mand Mads går på jagt og drømmer også om, at James kan komme lidt med en gang imellem og hente en and eller gås, hvis han skyder sådan en

BLOG: Kom godt i gang med canicross

23-10-2020 12:09, af Karoline Sidelmann Brinch

Jeg får rigtig mange spørgsmål fra løbere og hundejere om, hvordan man bedst kommer i gang med at løbe med sin hund. Først og fremmest vil jeg sige, at der er mange ”rigtige” veje til målet. Meget afhænger af, hvad du gerne vil opnå, din hunds temperament og hvordan den ellers er trænet.

BLOG: Løb med hunden? - er det mon noget for os?

10-02-2023 16:52, af Karoline Sidelmann Brinch

I går holdt jeg, Tails by Ragno og DKK webinar om canicross. Her fik jeg lov at svare på en masse spændende spørgsmål om min store passion 

BLOG: Vores hunde lever det fede liv... eller gør de?

27-01-2023 08:28, af Karoline Sidelmann Brinch

Januar er nytårsfortsætternes tid - og mange går måske på slankekur, fordi de godt ved, at der er kommet et par kilo for meget på sidebenene. Men hvad med hunden? Flere og flere hunde vejer for meget. Og det virker desværre som om, at overvægt hos vores hunde på vej til at blive "det nye normal". Og det egentlig fair overfor hunden, når vi ved, hvor skadeligt det er for deres livskvalitet og livslængde?

Blog: Min hund: En topatlet - Optimer hundens præstation og undgå skader. Del II: “Nedkøling” og restitution

19-11-2021 08:41, af Karoline Sidelmann Brinch

Til tider glemmer vi, at mange af vores hunde er topatleter, som yder store fysiske præstationer fx til jagt, canicross, agility, mv. Derfor har de brug for vores hjælp til at yde deres bedste og undgå skader. I min seneste blog skrev jeg om vigtigheden af at varme op, når vores sports-hunde skal ud og præstere. I dag skal det handle om tiden efter, hunden har været afsted: Hvordan sikrer vi på bedste vis, at hunden hurtigt kommer sig ovenpå kraftanstrengelserne og restituerer bedst muligt

BLOG: En fantastisk dag med K9-biathlon FOR ALLE.

08-09-2021 12:18, af Karoline Sidelmann Brinch

Lørdag d. 25. august var en dag vi havde ventet på med spænding og glæde. Der var det nemlig tid til K9-biathlon i de skønne omgivelser ved Vilhelmsborg. Et arrangement af Lilleskov Slot som blev lavet ifm. DKKs Hund i fokus

BLOG: Hip hurra for hundeløb!

21-04-2021 08:49, af Karoline Sidelmann Brinch

Et år med HPM Dirty Paws - løbeklub for hund og ejer

BLOG: Husk lige tandbørsten!

18-01-2022 08:26, af Karoline Sidelmann Brinch

Mange af os hundeejere vil gøre næsten alt for, at vores hunde får lange og lykkelige liv. Så hvorfor er det stadig så svært at huske tandbørstningen, selvom manglende tandhygiejne har stor indflydelse på vores hundes livskvalitet

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Danskerne bekymrer sig mere om deres kæledyr end om familie

25-04-2024 08:24, af Anne Cecilie Sohl

”Lykken er en varm hundehvalp”, sagde ”Radisen” Søren Bruun. Men nu viser en ny undersøgelse, at det ikke kun er lykke og glæde man investerer i, når man inkluderer en hund eller kat i familien - man får også en stor portion bekymring med i købet. 

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Når immunsystemet angriber

16-05-2022 08:55, af Astrid Holtet

Immunmedieret thrombocytopeni hos hunde er en sygdom, hvor immunsystemet angriber og ødelægger hundens blodplader