Nostalgi: Spaniels på jagt: Kendsgerning eller vittighed?

11-07-2021 10:45, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Jagt|

Vi er dykket ned i Magasinet HUNDEN årgang 1981. Her får du en artikel fra juninummeret

Copyright Ridehesten.com
Foto: Wiegaarden/Bjarke Kirkegaard Nielsen

 

Det er i hvert fald mange hundefolks faste overbevisning, at spaniels – og her tænker de fleste på cockeren – bedst egner sig som stue- og selskabshunde. Det at forestille sig denne kønne udstillingshund i arbejde som jagthund i mark, skov, sø eller mose forekommer dem at være blasfemi over for de ”rigtige” jagthunde – og i hvert fald betragtes det som en kuriositet, et tidsfordriv for gale mennesker.

Mærkeligt nok, for spaniels er nogle af de ældste jagthunderacer, vi har kendskab til. Og faktisk er spaniels stadigvæk pragtfulde jagthunde – eller burde være det. For rigtig nok har man i mange år avlet udelukkende på udseendet. Og netop derfor er det ikke er det ikke underligt, at hundenes almindelige omdømme ikke er det bedste.

Men i den sidste halve snes år har man i Spanielklubben arbejdet målbevidst på at genskabe tilliden til hundenes jagtlige værdi. Og siden 1978 har klubben afholdt markprøver efter regler som svarer til de internationale krav for spaniels.

I 1980 afholdtes således 5 markprøver, hvor 2 danske og 3 svenske dommere har dømt.

Kravene til hundenes arbejde er et effektivt kort søg med stødning af vildtet inden for skudhold. Ro i opfløj, opspring og skud. Og derefter en sikker og pålidelig apportering. Specielt ønsker man hunde med stor vandpassion og mod over for krat, mudder, siv, rørbevoksning og lignende. Ledetråden i tilrettelæggelsen af prøver er, at de så langt som muligt skal ligne praktisk jagt.

Det var naturligvis ikke på alle prøverne i 1980, der blev vist lige godt arbejde, men efter en af forårsmarkprøverne skrev dommeren Torben Barkholt, at det var det bedste arbejde, han til dato havde set spaniels lave: ”Grødisen kunne virke som en barsk omgang, men hundene gik alle fint ud og præsterede et fint arbejde i vandet, og det virkede meget overbevisende med den meget store glæde, vi så i søget efter fugle. …  De fleste gennemførte i smuk stil, men jeg vil især fremhæve den glæde, de viste ved arbejdet, pågåenhed og gode apporteringer.”

Endnu kan en større tilslutning til prøverne ønskes, men alligevel deltog 33 hunde på markprøve i 1980, hvoraf 19 opnåede at blive præmieret. I alt er 58 hunde blevet præmieret de sidste tre år.

 

Læs også

Billeder fra de gode gamle dage

24-05-2022 15:28, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vi har været i arkivet med de sort/hvide fotos. Der har vi fundet tre billeder, som vi har lavet til en lille gætteleg

Nostalgi: Agility – Nu også i Danmark

12-09-2021 10:51, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I 1986 kom agility til Danmark. Det kan man læse i decemberudgaven af HUNDEN fra 1986. Du får artiklen her

NOSTALGI: På tur med ske og plasticpose

06-08-2021 12:11, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I tog så godt imod vores lille tur rundt i nostalgien i sommerferien, at vi har valgt at fortsætte med det. Her får I et indlæg fra november 1971, som stadig er aktuelt

 

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Dyrlægens anbefalinger: Sådan beskytter du din hund i sommervarmen

23-07-2024 10:43, af Anne Cecilie Sohl

Mens mange danskere foretrækker varme sommerdage, kan høje temperaturer ofte være en udfordring for hunde. Derfor er det vigtigt, at hundeejere er bevidste om, hvordan man undgår potentielle farer som hedeslag, solskoldning og brændte poter, lyder opfordringen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Fem gode råd til sårpleje hos hunde

05-02-2021 15:11, af Astrid Gerd Holtet

Hvad kan du gøre hvis din hund får et sår – og hvornår bør du ringe til dyrlægen?

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.