Det er i hvert fald mange hundefolks faste overbevisning, at spaniels – og her tænker de fleste på cockeren – bedst egner sig som stue- og selskabshunde. Det at forestille sig denne kønne udstillingshund i arbejde som jagthund i mark, skov, sø eller mose forekommer dem at være blasfemi over for de ”rigtige” jagthunde – og i hvert fald betragtes det som en kuriositet, et tidsfordriv for gale mennesker.
Mærkeligt nok, for spaniels er nogle af de ældste jagthunderacer, vi har kendskab til. Og faktisk er spaniels stadigvæk pragtfulde jagthunde – eller burde være det. For rigtig nok har man i mange år avlet udelukkende på udseendet. Og netop derfor er det ikke er det ikke underligt, at hundenes almindelige omdømme ikke er det bedste.
Men i den sidste halve snes år har man i Spanielklubben arbejdet målbevidst på at genskabe tilliden til hundenes jagtlige værdi. Og siden 1978 har klubben afholdt markprøver efter regler som svarer til de internationale krav for spaniels.
I 1980 afholdtes således 5 markprøver, hvor 2 danske og 3 svenske dommere har dømt.
Kravene til hundenes arbejde er et effektivt kort søg med stødning af vildtet inden for skudhold. Ro i opfløj, opspring og skud. Og derefter en sikker og pålidelig apportering. Specielt ønsker man hunde med stor vandpassion og mod over for krat, mudder, siv, rørbevoksning og lignende. Ledetråden i tilrettelæggelsen af prøver er, at de så langt som muligt skal ligne praktisk jagt.
Det var naturligvis ikke på alle prøverne i 1980, der blev vist lige godt arbejde, men efter en af forårsmarkprøverne skrev dommeren Torben Barkholt, at det var det bedste arbejde, han til dato havde set spaniels lave: ”Grødisen kunne virke som en barsk omgang, men hundene gik alle fint ud og præsterede et fint arbejde i vandet, og det virkede meget overbevisende med den meget store glæde, vi så i søget efter fugle. … De fleste gennemførte i smuk stil, men jeg vil især fremhæve den glæde, de viste ved arbejdet, pågåenhed og gode apporteringer.”
Endnu kan en større tilslutning til prøverne ønskes, men alligevel deltog 33 hunde på markprøve i 1980, hvoraf 19 opnåede at blive præmieret. I alt er 58 hunde blevet præmieret de sidste tre år.
Vi har været i arkivet med de sort/hvide fotos. Der har vi fundet tre billeder, som vi har lavet til en lille gætteleg
I 1986 kom agility til Danmark. Det kan man læse i decemberudgaven af HUNDEN fra 1986. Du får artiklen her
I tog så godt imod vores lille tur rundt i nostalgien i sommerferien, at vi har valgt at fortsætte med det. Her får I et indlæg fra november 1971, som stadig er aktuelt
Chrisco har efter flere episoder med adfærdsændringer hos hunde valgt at tilbagetrække en række produkter ud fra et forsigtighedsprincip. Produkterne er alle fra samme underleverandør, som Chrisco nu har valgt at opsige samarbejdet med.
I disse dage bugner aviser med årsquizzer. Her er redningen for de, der ved mere om hunde
Nystegt mortensand kan få mundvandet til at løbe på de fleste hunde, men pas på med at lade hunden få del af anden - skroget kan nemlig være farligt for hunde
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Chrisco har tilbagekaldt tyggeruller med kylling og okse efter flere meldinger om hunde med alvorlige symptomer som rastløshed, angst og psykotisk adfærd. Virksomheden arbejder nu på at finde årsagen.
Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Sådan var der en, som indledte en besked til mig på messenger. Jeg skal ærligt indrømme, at jeg umiddelbart var en smule mystificeret – en hvalps nisser? Men, hey, nu er det jo december, og dermed højsæson for nisser, så hvorfor ikke?
Dansk Kennel Klub gør etiske anbefalinger til regler for at styrke ansvarlig hundeavl.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt