Nostalgi: Spaniels på jagt: Kendsgerning eller vittighed?

11-07-2021 10:45, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Jagt|

Vi er dykket ned i Magasinet HUNDEN årgang 1981. Her får du en artikel fra juninummeret

Copyright Ridehesten.com
Foto: Wiegaarden/Bjarke Kirkegaard Nielsen

 

Det er i hvert fald mange hundefolks faste overbevisning, at spaniels – og her tænker de fleste på cockeren – bedst egner sig som stue- og selskabshunde. Det at forestille sig denne kønne udstillingshund i arbejde som jagthund i mark, skov, sø eller mose forekommer dem at være blasfemi over for de ”rigtige” jagthunde – og i hvert fald betragtes det som en kuriositet, et tidsfordriv for gale mennesker.

Mærkeligt nok, for spaniels er nogle af de ældste jagthunderacer, vi har kendskab til. Og faktisk er spaniels stadigvæk pragtfulde jagthunde – eller burde være det. For rigtig nok har man i mange år avlet udelukkende på udseendet. Og netop derfor er det ikke er det ikke underligt, at hundenes almindelige omdømme ikke er det bedste.

Men i den sidste halve snes år har man i Spanielklubben arbejdet målbevidst på at genskabe tilliden til hundenes jagtlige værdi. Og siden 1978 har klubben afholdt markprøver efter regler som svarer til de internationale krav for spaniels.

I 1980 afholdtes således 5 markprøver, hvor 2 danske og 3 svenske dommere har dømt.

Kravene til hundenes arbejde er et effektivt kort søg med stødning af vildtet inden for skudhold. Ro i opfløj, opspring og skud. Og derefter en sikker og pålidelig apportering. Specielt ønsker man hunde med stor vandpassion og mod over for krat, mudder, siv, rørbevoksning og lignende. Ledetråden i tilrettelæggelsen af prøver er, at de så langt som muligt skal ligne praktisk jagt.

Det var naturligvis ikke på alle prøverne i 1980, der blev vist lige godt arbejde, men efter en af forårsmarkprøverne skrev dommeren Torben Barkholt, at det var det bedste arbejde, han til dato havde set spaniels lave: ”Grødisen kunne virke som en barsk omgang, men hundene gik alle fint ud og præsterede et fint arbejde i vandet, og det virkede meget overbevisende med den meget store glæde, vi så i søget efter fugle. …  De fleste gennemførte i smuk stil, men jeg vil især fremhæve den glæde, de viste ved arbejdet, pågåenhed og gode apporteringer.”

Endnu kan en større tilslutning til prøverne ønskes, men alligevel deltog 33 hunde på markprøve i 1980, hvoraf 19 opnåede at blive præmieret. I alt er 58 hunde blevet præmieret de sidste tre år.

 

Læs også

Billeder fra de gode gamle dage

24-05-2022 15:28, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vi har været i arkivet med de sort/hvide fotos. Der har vi fundet tre billeder, som vi har lavet til en lille gætteleg

Nostalgi: Agility – Nu også i Danmark

12-09-2021 10:51, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I 1986 kom agility til Danmark. Det kan man læse i decemberudgaven af HUNDEN fra 1986. Du får artiklen her

NOSTALGI: På tur med ske og plasticpose

06-08-2021 12:11, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I tog så godt imod vores lille tur rundt i nostalgien i sommerferien, at vi har valgt at fortsætte med det. Her får I et indlæg fra november 1971, som stadig er aktuelt

 

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

De 10 største sommerfarer for din hund

05-06-2024 11:40, af Anne Cecilie Sohl

For vores hunde betyder sommer ofte mange nye indtryk og mere udetid med dem på to ben. Men sommeren bringer også udfordringer med sig for vores firbenede venner, og mange hunde kommer til skade på grund af sommerlandets farer. Agria Dyreforsikring har samlet 10 af de hyppigste sommer-skader blandt hunde og giver gode råd til hundeejeren, hvis uheldet er ude.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hvor er det skønt at være heldig…

07-06-2024 11:32, af Anne Cecilie Sohl

På Hundens Dag 2024 var Broholmerselskabets Aktivitetskreds 3 (Jylland) på Lemvig Marked og Dyrskue, hvor vi samlede 13 Broholmere, som havde taget deres mennesker med, og vi var endda rigtig heldige med vejret – en dag med skønt solskin.

Kom med James til terminsprøver og konfirmation

06-06-2024 10:46, af Anne Cecilie Sohl

Foråret er gået med mange nye og spændende ting - her i blandt terminsprøver og konfirmation. Når situationerne er nye for både James og jeg, er alt hvad vi laver, med forbehold for at han kan have brug for en pause, mere tid, eller at han måske ikke er klar til den givne opgave endnu. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Traditionsrig lure coursing med Myndeklubben

07-06-2024 11:17, af Anne Cecilie Sohl

Traditionen tro gav Myndeklubben alle hunde mulighed for at prøve lure coursing på Hundens dag.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet