Tyggegummi kan være giftigt for hunden

07-12-2022 08:17, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En lille mundfrisker for dig, men liv eller død for hunden. Det er ikke det, vi normalt tænker, når kæbemusklerne skal have lidt motion, men tyggegummi er en af de ting, du skal holde langt væk fra hunden. I værste fald kan din hund få et livsfarligt leversvigt, hvis den får fat i et stykke tyggegummi. Hunde kan nemlig ikke tåle sødemidlet xylitol, der selv i små mængder kan give hunde et voldsomt blodsukkerfald og i værste fald livsfarligt leversvigt. Derfor skal du holde øje med hunden på gåturen og undgå at smide tyggegummi på jorden. Er uheldet alligevel ude, har Agria Dyreforsikring lavet en guide til, hvordan du skal forholde dig

Copyright Ridehesten.com
Foto: Agria Dyreforsikring

 

– Xylitol er farligt for hunde, og selv i små mængder kan det give forgiftning. Tyggegummi, halspastiller og tandpasta er eksempler på produkter, der kan indeholde xylitol, og som bør holdes langt væk fra hundesnuder, siger Lotte Evers, der er hundeekspert hos Agria Dyreforsikring. Hun tilføjer:

– Store hunde kan tåle lidt mere end små. Men grundreglen er, at din hund aldrig bør indtage noget, der indeholder xylitol, og at produkter med xylitol bør opbevares i sikker afstand fra hunden.

 

Lær hunden at aflevere ting

En af de kommandoer, som kan vise sig livsvigtige for din hund, er en “slip” eller “bytte” kommando. Så træn dette, fra hunden er helt ung, og bliv ved gennem hele hundens levetid. Så kan kommandoen bruges, når hunden har fundet noget, den ikke må spise. Og du har mulighed for at forhindre forgiftning fra xylitol, hvis du opdager, at hunden har fundet et tyggegummi, nogle halspastiller eller det, der er værre. Godbidder i lommen er et must, så du har noget lækkert at bytte med, når hunden har munden fuld af tyggegummi eller andet ”godt”.

 

Symptomer på forgiftning med xylitol

De mest almindelige symptomer på forgiftning med xylitol er træthed, opkast, rysten, stivhed og kramper. Xylitol absorberes hurtigt fra mave-tarm-kanalen og øger hundens insulin-niveau. Den nøjagtige mekanisme er ikke kendt, men resultatet er lavt blodsukker. Faldet i blodsukker kommer normalt inden for 30 til 60 minutter, men en forsinket effekt kan ses i op til 12 timer. Nogle hunde udvikler endda leversvigt.

 

Ét stykke tyggegummi kan være nok

Der er risiko for lavt blodsukker, hvis mængden af xylitol overstiger 0,1 g pr. kg af hundens vægt. Dvs. at blot to-tre stykker xylitol-tyggegummi er giftigt for en hund, der vejer 10 kg. Har du en lille hund eller hvalp på 1-2 kg, så er et halvt stykke tyggegummi faktisk nok til at give en svær forgiftning.

Agria Dyreforsikring anbefaler, at man uanset mængden af xylitol taler med sin dyrlæge eller benytter sig af den digitale dyrlæge, som mange forsikringsselskaber tilbyder deres kunder.

 

Behandling
På dyreklinikken behandler man lavt blodsukker ved at forhindre, at xylitol optages i kroppen fra mave-tarm-kanalen. Det gør man ved at fremprovokere en opkastning. Derefter behandles det lave blodsukker intravenøst med glukose. Ved rettidig behandling af et ukompliceret lavt blodsukker er prognosen god.

 

Kontakt altid en digital dyrlægerådgivningstjeneste eller din dyrlæge, hvis du har mistanke om xylitol-forgiftning.

 

Xylitol bruges som sødemiddel i f.eks.:

  • Tyggegummi
  • Slik
  • Pastiller og sugetabletter
  • Medicin og vitaminpræparater (især tyggetabletter)
  • Tandpasta og mundskyl

 

Læs også

Hundeevent i nyt partnerskab

12-11-2024 08:00, af Cecilie Friis Amstrup

Allerede fra den 1. december 2024 er Agria Dyreforsikring en del af sponsorteamet bag Skandinaviens største terrænløb med hund, K9 Biathlon for alle. Et samarbejde, der vil gavne både de firbenede og deres ejere.

Forbrugerrådet Tænk anbefaler Agria Dyreforsikring

23-07-2024 10:39, af Anne Cecilie Sohl

Efter at have undersøgt 14 forsikringsselskaber anbefaler Forbrugerrådet Tænk Agria Dyreforsikring for at tilbyde de bedst dækkende forsikringsvilkår blandt alle undersøgte selskaber. Hvis du vil vælge den bedste forsikring til din firbenede ven, anbefaler Forbrugerrådet Tænk, at du vælger Agria Dyreforsikring.

Havets hugorm er til fare for mennesker og kæledyr

08-07-2024 13:20, af Anne Cecilie Sohl

Når familierne skal nyde sommerlandet, strømmer de til stranden – men her er det vigtigt specielt for hundeejerne at være opmærksomme på de skjulte farer, der lurer under sandet og i det lave vand. 

Din ældre hund – pensionist på fire poter

28-07-2020 10:22, af Lotte Evers

Her kommer endnu et afsnit fra retrieverbogen af Lotte Evers

Agria indgår strategisk samarbejde med Vuffeli

08-03-2023 09:24, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det gode hundeliv er målet med samarbejdet mellem Agria Dyreforsikring og hundemadsvirksomheden Vuffeli. Det er første gang, Agria indgår i et kommercielt samarbejde

Inden hvalpen kommer hjem

28-06-2018 14:45, af Lotte Evers

Det er en god ide at forberede sig godt, inden man får sin nye hvalp indenfor dørene. Her er lidt tips fra Spanielbogen

 

Pas på hunden: løbetiden er over os

21-02-2022 12:10, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Har du hanhund, er det nu, det er en god ide at holde godt fast i snoren. Når hunhundene først kommer i løbetid, glemmer hanhundene hurtigt alt det, de har lært om at komme, når ejeren kalder på gåturen. Selv det at blive i haven kan for nogle hanhunde også blive sat på prøve. Hundeekspert fra Agria Dyreforsikring giver gode råd til, hvordan du kan sikre, at din hanhund ikke stikker af og kommer til skade eller parrer naboens hunhund ved en fejl

Vælg din race med hjernen - ikke kun hjertet

03-08-2022 08:00, af Lotte Evers

I Spanielbogen fortæller Lotte Evers følgende om, hvilken del af kroppen man bør bruge, når man vælger hund

Undgå julens farer for hunden

02-12-2021 09:01, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Julepynt, gaveindpakning og ikke mindst børnenes julegaver kan alle være årsagen til, at din hund pludselig får det dårligt i juletiden, pga. ting, der sætter sig fast i mave eller tarm – noget der kan ende med en tur på dyrlægens operationsbord. Lotte Evers, hundeekspert hos Agria Dyreforsikring, giver derfor råd til en tryg jul med hunden

Spørgeskema: Hjælp os med at gøre hunden.dk bedre

29-10-2020 14:26, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vi vil så gerne lave den bedst mulige hjemmeside med hundenyheder. Derfor har vi brug for jeres hjælp. Deltager du i spørgeskemaundersøgelsen, er du med i konkurrencen om at vinde et eksemplar af Retrieverbogen af Lotte Evers

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Støt borgerforslag om forbud mod nikotinposer og snus

19-11-2024 11:52, af Cecilie Friis Amstrup

Borgerforslag om forbud mod salg, distribution og køb af nikotinposer/snus møder stor opbakning fra hundeejere, dyrevelfærdsorganisationer og politiske ordførere i kampen for dyrenes sikkerhed.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Dramatisk eftersøgning af hunden Dolph

18-11-2024 16:16, af Cecilie Friis Amstrup

En families værste mareridt og en hunds utrolige instinkter førte til en lykkelig genforening efter en nervepirrende jagt gennem Aalborgs gader.

Farvel til Kathe Winther – en pionér inden for hundeverdenen

15-11-2024 08:02, af Cecilie Friis Amstrup

I en alder af 87 år er Kathe Winther, grundlæggeren af KW Hunde- og Katteartikler, gået bort. Hun efterlader sig et markant aftryk på hundeverdenen og et enestående eftermæle som en modig, innovativ og inspirerende kvinde, der brød barrierer i en mandsdomineret branche.

Fra kæmpe hundehold i Israel til dansk racevinder

20-11-2024 11:28, af Cecilie Friis Amstrup

Hugo, en welsh springer spaniel med en helt anderledes start på livet i Israel, er gået fra atypiske vilkår til at triumfere som dansk racevinder og elsket familiemedlem

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

Herning: Naya er dagens bedste juniorhandler

10-11-2024 16:24, af Cecilie Friis Amstrup

Juniorhandleren Naya Kühne Andersen imponerede den britiske dommer i finalen ved søndagens Winter Wonder Show i Herning.