Tyggegummi kan være giftigt for hunden

07-12-2022 08:17, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En lille mundfrisker for dig, men liv eller død for hunden. Det er ikke det, vi normalt tænker, når kæbemusklerne skal have lidt motion, men tyggegummi er en af de ting, du skal holde langt væk fra hunden. I værste fald kan din hund få et livsfarligt leversvigt, hvis den får fat i et stykke tyggegummi. Hunde kan nemlig ikke tåle sødemidlet xylitol, der selv i små mængder kan give hunde et voldsomt blodsukkerfald og i værste fald livsfarligt leversvigt. Derfor skal du holde øje med hunden på gåturen og undgå at smide tyggegummi på jorden. Er uheldet alligevel ude, har Agria Dyreforsikring lavet en guide til, hvordan du skal forholde dig

Copyright Ridehesten.com
Foto: Agria Dyreforsikring

 

– Xylitol er farligt for hunde, og selv i små mængder kan det give forgiftning. Tyggegummi, halspastiller og tandpasta er eksempler på produkter, der kan indeholde xylitol, og som bør holdes langt væk fra hundesnuder, siger Lotte Evers, der er hundeekspert hos Agria Dyreforsikring. Hun tilføjer:

– Store hunde kan tåle lidt mere end små. Men grundreglen er, at din hund aldrig bør indtage noget, der indeholder xylitol, og at produkter med xylitol bør opbevares i sikker afstand fra hunden.

 

Lær hunden at aflevere ting

En af de kommandoer, som kan vise sig livsvigtige for din hund, er en “slip” eller “bytte” kommando. Så træn dette, fra hunden er helt ung, og bliv ved gennem hele hundens levetid. Så kan kommandoen bruges, når hunden har fundet noget, den ikke må spise. Og du har mulighed for at forhindre forgiftning fra xylitol, hvis du opdager, at hunden har fundet et tyggegummi, nogle halspastiller eller det, der er værre. Godbidder i lommen er et must, så du har noget lækkert at bytte med, når hunden har munden fuld af tyggegummi eller andet ”godt”.

 

Symptomer på forgiftning med xylitol

De mest almindelige symptomer på forgiftning med xylitol er træthed, opkast, rysten, stivhed og kramper. Xylitol absorberes hurtigt fra mave-tarm-kanalen og øger hundens insulin-niveau. Den nøjagtige mekanisme er ikke kendt, men resultatet er lavt blodsukker. Faldet i blodsukker kommer normalt inden for 30 til 60 minutter, men en forsinket effekt kan ses i op til 12 timer. Nogle hunde udvikler endda leversvigt.

 

Ét stykke tyggegummi kan være nok

Der er risiko for lavt blodsukker, hvis mængden af xylitol overstiger 0,1 g pr. kg af hundens vægt. Dvs. at blot to-tre stykker xylitol-tyggegummi er giftigt for en hund, der vejer 10 kg. Har du en lille hund eller hvalp på 1-2 kg, så er et halvt stykke tyggegummi faktisk nok til at give en svær forgiftning.

Agria Dyreforsikring anbefaler, at man uanset mængden af xylitol taler med sin dyrlæge eller benytter sig af den digitale dyrlæge, som mange forsikringsselskaber tilbyder deres kunder.

 

Behandling
På dyreklinikken behandler man lavt blodsukker ved at forhindre, at xylitol optages i kroppen fra mave-tarm-kanalen. Det gør man ved at fremprovokere en opkastning. Derefter behandles det lave blodsukker intravenøst med glukose. Ved rettidig behandling af et ukompliceret lavt blodsukker er prognosen god.

 

Kontakt altid en digital dyrlægerådgivningstjeneste eller din dyrlæge, hvis du har mistanke om xylitol-forgiftning.

 

Xylitol bruges som sødemiddel i f.eks.:

  • Tyggegummi
  • Slik
  • Pastiller og sugetabletter
  • Medicin og vitaminpræparater (især tyggetabletter)
  • Tandpasta og mundskyl

 

Læs også

Pas på hunden, for nu er hugormen vågnet

06-04-2025 07:53, af Cecilie Friis Amstrup

De første danske hunde har allerede været i nærkontakt med hugorme, der netop er vågnet fra deres lange dvale. Risikoen for at hunden bliver bidt, er ekstra høj lige nu, fordi hugormene på denne årstid stadig er sløve, og er længere tid om at flygte, når de hører os og hunden komme.

Ny forskning: 59 procent af aktive hunde udsættes for skader

04-04-2025 08:06, af Cecilie Friis Amstrup

Flere end 59 procent af alle sportshunde, dvs. hunde, der deltager i aktiviteter og konkurrencer, bliver udsat for skader. Det viser en ny undersøgelse, udført for Agria og SKK Forskningsfond. Undersøgelsen identificerer desuden de mest almindelige skader og deres risikofaktorer samt hvilke racer, der er mest sårbare.

Om lidt skal hunden i snor på stranden

30-03-2025 07:46, af Cecilie Friis Amstrup

Fra 1. april til 30. september skal hunden føres i snor, hvis den skal med på stranden. Det gælder også, selv om du har verdens mest lydige hund; for når hunden har snuden i sporet, er ynglefugle og dyrebørn i risiko.

Livsforsikring på kæledyr

11-01-2023 08:52, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Prisen på hunde, katte og andre kæledyr er under Corona steget i takt med vores lyst til firbenet selskab, når vi har arbejdet hjemme eller været i isolation. Det har gjort køb af en hund eller kat til en stor investering, hvor mange har betalt 15-25.000 kroner for en firbenet ven.

Hvornår er børn gamle nok til hund

16-02-2018 15:30, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

De fleste børn vil gerne have et kæledyr, og især hunde står højt på ønskesedlen, men hvor gamle bør ens børn egentlig være, før man fører en hundehvalp ind i familien? Det kan du få svar på i nedenstående uddrag af Spanielbogen - Håndbog til alle hundeejere af Lotte Evers

Hvornår er hundens personlighed færdigudviklet

13-01-2022 14:49, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hundens personlighed er selvsagt en vigtig del af den, men hvornår er den rent faktisk færdigudviklet – hvis den da overhovedet bliver det? Agria Dyreforsikrings hundeekspert giver dig svaret her

Gode spørgsmål at stille opdrætteren

10-08-2022 09:43, af Lotte Evers

Det kan være svært at vælge den rette opdrætter, når man skal have hund. Her er nogle spørgsmål fra Spanielbogen, som er gode at stille til opdrætteren

Hunde kan opdrages hele livet

17-01-2022 11:51, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

De fleste har nok hørt ordsproget “Man kan ikke lære en gammel hund nye tricks”. Men det er faktisk ikke helt rigtigt, og det samme gør sig gældende, når vi taler om at lære hunden nye øvelser. Det er nemlig noget, man kan gøre hele hundens liv, forklarer Agria Dyreforsikrings hundeekspert

Inden hvalpen kommer hjem

28-06-2018 14:45, af Lotte Evers

Det er en god ide at forberede sig godt, inden man får sin nye hvalp indenfor dørene. Her er lidt tips fra Spanielbogen

 

Agria indgår strategisk samarbejde med Vuffeli

08-03-2023 09:24, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det gode hundeliv er målet med samarbejdet mellem Agria Dyreforsikring og hundemadsvirksomheden Vuffeli. Det er første gang, Agria indgår i et kommercielt samarbejde

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Pas på hunden, for nu er hugormen vågnet

06-04-2025 07:53, af Cecilie Friis Amstrup

De første danske hunde har allerede været i nærkontakt med hugorme, der netop er vågnet fra deres lange dvale. Risikoen for at hunden bliver bidt, er ekstra høj lige nu, fordi hugormene på denne årstid stadig er sløve, og er længere tid om at flygte, når de hører os og hunden komme.

Sådan undgår du konflikter med andre hundeejere på gåturen

03-04-2025 08:00, af Cecilie Friis Amstrup

Gåturen skal være en positiv oplevelse, men mødet med andre hunde kan hurtigt udvikle sig uheldigt. Med lidt omtanke og respekt kan du nemt skabe tryghed for både din hund og andre.

Liselotte og Goa topper stærkt dansk VM-indsats

08-04-2025 09:26, af Cecilie Friis Amstrup

Det danske landshold levede op til forventningerne ved FCI IGP FH verdensmesterskabet i spor i Østrig. Liselotte Nielsen sikrede sølvmedalje med schæferen Hesselballe Goa, debutanten Doris Bønnerup og border collien Tjep imponerede i deres første VM, og holdet sluttede samlet lige uden for podiet.

Beagler med snuden i sporet

07-04-2025 17:11, af Leif Scheel

Beaglen har et naturligt talent for schweissarbejde, men alt for få ejerfor dygtiggør sig og udfordrer hunden med længere og mere krævende spor. To engagerede hundeførere vil nu ændre på det.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

3 nemme hjernegymnastik-lege til haven

05-04-2025 07:33, af Cecilie Friis Amstrup

Med en håndfuld godbidder og lidt fantasi kan du nemt forvandle haven til et sanseparadis, hvor din hund bliver stimuleret, får ro i kroppen og bruger hovedet på en sjov og meningsfuld måde

Ny forskning: 59 procent af aktive hunde udsættes for skader

04-04-2025 08:06, af Cecilie Friis Amstrup

Flere end 59 procent af alle sportshunde, dvs. hunde, der deltager i aktiviteter og konkurrencer, bliver udsat for skader. Det viser en ny undersøgelse, udført for Agria og SKK Forskningsfond. Undersøgelsen identificerer desuden de mest almindelige skader og deres risikofaktorer samt hvilke racer, der er mest sårbare.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet