Hunde kan opdrages hele livet

17-01-2022 11:51, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

De fleste har nok hørt ordsproget “Man kan ikke lære en gammel hund nye tricks”. Men det er faktisk ikke helt rigtigt, og det samme gør sig gældende, når vi taler om at lære hunden nye øvelser. Det er nemlig noget, man kan gøre hele hundens liv, forklarer Agria Dyreforsikrings hundeekspert

Copyright Ridehesten.com
Foto: Adobe Stock

Efter du har kæmpet dig igennem den udfordrende teenageperiode, er din hund endelig blevet voksen. Den er faldet mere til ro og opfører sig som den hund, du har drømt om. Men den bliver ved med at være fræk, ulydig og måske en smule uregerlig i bestemte situationer.

Blot fordi hunden er blevet voksen, så tænker du måske, at det er for sent at opdrage på den. Men det kunne ikke være mere forkert, forklarer Lotte Evers, hundeekspert hos Agria Dyreforsikring:

– Hunde skal lære nyt og trænes gennem hele deres liv. Der er ikke en bestemt alder, hvor man lægger godbidderne væk, og hunden ikke længere kan lære nyt. Det, den har lært, skal vedligeholdes og genopfriskes løbende. Hvis ungdommens narrestreger hænger ved, er det ofte ejeren, der ender med at give op, fordi hunden ikke længere er en hvalp, og man derfor tror, at løbet er kørt.

 

Hunden er blevet voksen, men problemerne består

Har du oplevet adfærdsproblemer med din hund igennem dens ungdom og ventet på at dens entré ind i voksenlivet løste det hele, uden at det skete? Så har din hund brug for hjælp, og det hellere før end senere, fortæller Lotte Evers:

– Hunde vokser ikke fra deres problemer, medmindre de får den hjælp, der skal til. Ofte handler det om, at ejeren griber opgaven forkert an og fortsætter stilen, på trods af at hunden ikke ændrer adfærd. Hvis hunden fortsætter i samme spor selv efter en ihærdig træningsindsats fra ejeren, er der noget, der bør ændres. Tag kontakt til en hundetræner eller adfærdskonsulent, som kan hjælpe og give dig vejledning til at træne hunden.

 

3 råd til når hunden skal lære nyt

Lotte Evers kommer her med tre gode råd til, hvordan du får succes med at lære din hund gode manerer:

  1. Beløn ønsket adfærd – Man skal altid belønne god opførsel med ros, kæl, godbidder eller leg. Men gør hunden ikke, som man ønsker, så start med at ignorere den i stedet for at skælde ud. Så lærer hunden, at den får noget godt ud af en bestemt adfærd, og den adfærd bliver forstærket. 
  2. Vær konsekvent i dit kropssprog – Det er vigtigt, at du klart og tydeligt med dit kropssprog og toneleje fortæller hunden, hvornår den gør noget rigtigt, og hvornår den ikke gør. Vis hunden, at du er begejstret, når den gør noget godt, og opfør dig helt neutralt, når det modsatte er tilfældet i forlængelse af råd nummer 1. Hopper hunden f.eks. op ad dig, skal du vende dig væk og ignorere den (ikke se på, ikke tale til, ikke røre ved). 
  3. Hav klare regler, alle i familien overholder – Hunde har brug for tydelige   regler. Er der undtagelser for reglerne, forstår de nemlig ikke, hvornår de må gøre noget, og hvornår de ikke må. Det kan være utrolig hyggeligt med hund i sofaen. Problemet er, at hvis den godt må det til hverdag, hvorfor må den så ikke ligge i sofaen, når der er gæster? Så selvom det kan være hyggeligt, at hunden ikke altid følger reglerne til punkt og prikke, så er det vigtigt, at du ikke skaber gråzoner i jeres liv sammen.

 

Læs også

De 10 største sommerfarer for din hund

05-06-2024 11:40, af Anne Cecilie Sohl

For vores hunde betyder sommer ofte mange nye indtryk og mere udetid med dem på to ben. Men sommeren bringer også udfordringer med sig for vores firbenede venner, og mange hunde kommer til skade på grund af sommerlandets farer. Agria Dyreforsikring har samlet 10 af de hyppigste sommer-skader blandt hunde og giver gode råd til hundeejeren, hvis uheldet er ude.

Hunde- og katteejere: Er forskellene virkelig så store?

27-05-2024 14:40, af Anne Cecilie Sohl

Traditionelt set har der været en række opfattelser og stereotyper omkring forskellene mellem hunde- og katteejere. Hundeelskere beskrives ofte som sociale og aktive, mens katteejere anses for at være mere selvstændige og kreative. Men nye data fra Agria Dyreforsikring afslører en fælles tendens blandt kæledyrsejere, der udfordrer disse klassiske opfattelser: De vælger ofte de samme navne til deres firbenede familiemedlemmer.

Hvordan skal hund og kat holde ferie i år?

14-05-2024 14:22, af Anne Cecilie Sohl

Der er i forvejen meget at holde styr på, når hele familien skal holde ferie, og huskelisten bliver ikke kortere, når familien inkluderer et medlem på fire ben. Få gode råd til en kæledyrsvenlig sommerferie her og bliv klogere på, om dit kæledyr skal holde ferie hjemme, i pension eller om det skal med på ferie.

Hvornår er børn gamle nok til hund

16-02-2018 15:30, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

De fleste børn vil gerne have et kæledyr, og især hunde står højt på ønskesedlen, men hvor gamle bør ens børn egentlig være, før man fører en hundehvalp ind i familien? Det kan du få svar på i nedenstående uddrag af Spanielbogen - Håndbog til alle hundeejere af Lotte Evers

Gode spørgsmål at stille opdrætteren

10-08-2022 09:43, af Lotte Evers

Det kan være svært at vælge den rette opdrætter, når man skal have hund. Her er nogle spørgsmål fra Spanielbogen, som er gode at stille til opdrætteren

Tyggegummi kan være giftigt for hunden

07-12-2022 08:17, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En lille mundfrisker for dig, men liv eller død for hunden. Det er ikke det, vi normalt tænker, når kæbemusklerne skal have lidt motion, men tyggegummi er en af de ting, du skal holde langt væk fra hunden. I værste fald kan din hund få et livsfarligt leversvigt, hvis den får fat i et stykke tyggegummi. Hunde kan nemlig ikke tåle sødemidlet xylitol, der selv i små mængder kan give hunde et voldsomt blodsukkerfald og i værste fald livsfarligt leversvigt. Derfor skal du holde øje med hunden på gåturen og undgå at smide tyggegummi på jorden. Er uheldet alligevel ude, har Agria Dyreforsikring lavet en guide til, hvordan du skal forholde dig

KLUMME: Mit spørgsmål til hvalpekøbere, er du superhelt?

17-08-2020 08:05, af Lotte Evers

Som sædvanlig bringer vi her månedens klumme online

Vælg din race med hjernen - ikke kun hjertet

03-08-2022 08:00, af Lotte Evers

I Spanielbogen fortæller Lotte Evers følgende om, hvilken del af kroppen man bør bruge, når man vælger hund

Fra Retrieverbogen: EN ELLER FLERE hunde

10-06-2022 08:33, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I dag er der flere, der vælger at have mere end én hund. Når man forelsker sig i en bestemt hunderace, kan ske, at en bliver til to. At eje to hunde kan være meget givende både for hundene og ejerne. Oftest er det helt uproblematisk, men det tager reelt set tre gange så meget tid at have to hunde. Det er ikke nok at lave noget med hundene sammen hver dag – de skal også ud og opleve verden hver for sig og have individuelle opgaver.

Hvordan vælger du den rigtige hunderace?

26-04-2023 10:38, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er ingen hemmelighed, at danskerne har en stor kærlighed til hunde. Faktisk kan man finde en hund i hver 4.-5. danske husstand, hvilket gør dem til et af de mest foretrukne kæledyr i landet. Og mens en hund kan være en kilde til mange glade og hyggelige stunder, kan hverdagen blive udfordrende både for hund og ejer, hvis ikke man vælger race med omhu

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise kirsebær?

27-07-2017 09:48, af Anne Ekenberg

Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Forberedelserne til stort hundeløb er i fuld gang i Mariager

25-06-2024 09:18, af Anne Cecilie Sohl

Allerede nu har over 550 tilmeldt sig stort terrænløb med hund i Mariager i midten af august og ikke mindst nordjyderne har taget godt imod det nye initiativ.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Døgnet efter en operation

16-01-2022 09:57, af Astrid Holtet

At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt