Det er lige så svært at miste sit kæledyr som et familiemedlem

29-11-2022 09:09, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Når Mette i årets udgave af DR’s Gift ved første blik græder over tabet af sin elskede hund, Gunnar, så er hun ikke alene. En ny, dansk undersøgelse viser, at næsten halvdelen af danske hundeejere oplevede sorgen ved at miste hunden lige så stærkt, som hvis de havde mistet et familiemedlem eller en nær ven

Copyright Ridehesten.com
Foto: Agria

 

Hvordan oplever hunde- og kattejere deres kæledyrs død? Hvor og hvordan dør de, og er der sket nogen ændring i, hvordan vi sørger? Det er nogle af spørgsmålene om hundes og kattes død, som 581 hundeejere og 572 katteejere har svaret på i Agria Dyreforsikrings nye undersøgelse.

 

Føles som at miste et familiemedlem for halvdelen af danskerne

Alle kæledyrsejere oplever at miste deres kæledyr, og undersøgelsen viser, at de fleste bliver meget berørte. Hele 45 procent af hundeejerne oplever sorgen over at miste deres ”bedste ven” lige så stærkt, som sorgen ved at miste et familiemedlem eller en nær ven. 38 procent af katteejerne efterlades med samme voldsomme sorg.

- Der er stærke følelser, som melder sig, og tabet kan være stort, når man mister en hund eller kat. At så mange sammenligner det med tabet af et familiemedlem eller en nær ven viser med al tydelighed dyrenes store betydning for os mennesker, siger Lotte Evers, hundeekspert hos Agria Dyreforsikring.

 

Vores kæledyr skal ikke leve med smerte

Det er de færreste af os, der ønsker, at vores kæledyr skal leve med smerte. Tre ud af fire vil vælge aflivning, når der ikke længere er behandlingsmetoder, der kan lindre dyrets smerter, eller når den firbenede ven ikke længere kan leve et naturligt liv.

- Langt de fleste er enige om, at dyr ikke skal leve med smerter og skal være i stand til at leve et liv med god livskvalitet. Det vidner om, at danskerne har stor respekt for deres kæledyr, siger Lotte Evers.

 

Få benytter sig af muligheden for at få aflivet dyret hjemme

De fleste hunde og katte tager deres sidste åndedrag på en dyreklinik, hvor de bliver aflivet af en dyrlæge, mens kæledyrsejeren er til stede. Det gælder 69 procent af hundene, og 60 procent af kattene.
At få hjemmebesøg og aflive dyret i hjemmet er en mulighed, som hhv. 26 procent af hundeejerne og 20 procent katteejerne foretrak.

- At lade dyrlægen aflive dyret derhjemme kan faktisk være en god måde at sige det sidste farvel. Det kan gøre afskeden mere ??tryg og skabe ro hos både kæledyrsejere og dyr i de sidste øjeblikke sammen, men er selvfølgelig noget, der ofte må planlægges lidt tid i forvejen,  siger Lotte Evers.

 

Flere vælger urne

I modsætning til vores nabolande er individuel kremering ikke særlig udbredt i Danmark. Hhv. 16 procent af hundene kremeres, mod 10 procent af kattene. Men det er en tendens i kraftig vækst. Ifølge dyrlægekonsulent hos Agria Dyreforsikring Mogens Brix er denne tendens et udtryk for kæledyrenes voksende status i familien:

- Vi vælger i stigende grad individuel kremering, fordi vi gerne vil have vores hund og kat hjem i en urne enten til at grave ned i blomsterbedet eller have stående fremme. Det er et smukt og skattet minde om et savnet familiemedlem. Undersøgelsen viser også, at den mest almindelige begravelsesmåde er begravelse i haven. Knap halvdelen af ??hundene begraves i haven - 43 procent. For kattene er tallet noget højere – nemlig 59 procent. Når vi vælger begravelse i haven eller at urnen står fremme i hjemmet, er det udtryk for, at vi ønsker at have vores kæledyr tæt på os – også når de har forladt denne jord, siger Lotte Evers.

 

Informationsklasse: Intern

Det er vigtigt, at nedgravningen ikke er i strid med miljølovgivningen eller anden lovgivning, og dyret skal være dækket med tilstrækkelig jord, så ådselædere ikke kan grave det op.
- Når man skal tage stilling til, hvad der skal ske med kæledyret efter bortgang, er det vigtigt at undersøge, hvad der gælder i den kommune, man bor i, slutter Lotte Evers.

Undersøgelsen er foretaget af Agria Dyreforsikring i samarbejde med analyseinstituttet Xtreme i 2022. Undersøgelsen bygger på svar fra 581 danske hundeejere og 572 danske katteejere.

HER KAN DU HØRE VORES PODCAST OM ANNE-MARIE, DER TILBYDER TERAPI TIL MENNESKER, DER ER I SORG OVER AT HAVE MISTET DERES KÆLEDYR

Læs også

Her er Danmarks mest populære hundenavne i 2024

10-01-2025 11:21, af Cecilie Friis Amstrup

Hunde er trofaste - det samme er deres ejere, når det nye firbenede familiemedlem skal navngives. Derfor er der kun få nye navne at finde på hitlisten over Danmarks mest populære hundenavne i 2024: Det er menneskenavne på to stavelser, der hitter, viser ny opgørelse. 

Hunde iført vintertøj: Pynt eller praktisk?

16-12-2024 11:12, af Cecilie Friis Amstrup

Nogle synes, det er nuttet. Andre mener, at det er absolut nødvendigt. Og så er der dem, der fastholder, at hunden har pels, så tøj er overflødigt. Få hundeekspertens svar på, om din firbenede tilhører en af de fem hundetyper, der har brug for lidt vinterhjælp i form af et ekstra beskyttelseslag.

Dobbelt så mange nikotinforgiftede hunde på ét år

13-12-2024 10:36, af Cecilie Friis Amstrup

Dyreforsikringsselskabet Agria har på et år registreret dobbelt så mange tilfælde af nikotinforgiftning blandt hunde sammenlignet med samme periode sidste år. Samtidig advarer selskabets direktør om ”et nok ikke ubetydeligt mørketal: Der er formentlig endnu flere hunde, der reelt er blevet forgiftede, uden at nikotin- eller snusforgiftning blev identificeret eller anmeldt som årsag”.

Inden hvalpen kommer hjem

28-06-2018 14:45, af Lotte Evers

Det er en god ide at forberede sig godt, inden man får sin nye hvalp indenfor dørene. Her er lidt tips fra Spanielbogen

 

Agria indgår strategisk samarbejde med Vuffeli

08-03-2023 09:24, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det gode hundeliv er målet med samarbejdet mellem Agria Dyreforsikring og hundemadsvirksomheden Vuffeli. Det er første gang, Agria indgår i et kommercielt samarbejde

Tyggegummi kan være giftigt for hunden

07-12-2022 08:17, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En lille mundfrisker for dig, men liv eller død for hunden. Det er ikke det, vi normalt tænker, når kæbemusklerne skal have lidt motion, men tyggegummi er en af de ting, du skal holde langt væk fra hunden. I værste fald kan din hund få et livsfarligt leversvigt, hvis den får fat i et stykke tyggegummi. Hunde kan nemlig ikke tåle sødemidlet xylitol, der selv i små mængder kan give hunde et voldsomt blodsukkerfald og i værste fald livsfarligt leversvigt. Derfor skal du holde øje med hunden på gåturen og undgå at smide tyggegummi på jorden. Er uheldet alligevel ude, har Agria Dyreforsikring lavet en guide til, hvordan du skal forholde dig

Livsforsikring på kæledyr

11-01-2023 08:52, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Prisen på hunde, katte og andre kæledyr er under Corona steget i takt med vores lyst til firbenet selskab, når vi har arbejdet hjemme eller været i isolation. Det har gjort køb af en hund eller kat til en stor investering, hvor mange har betalt 15-25.000 kroner for en firbenet ven.

Hvornår er hundens personlighed færdigudviklet

13-01-2022 14:49, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hundens personlighed er selvsagt en vigtig del af den, men hvornår er den rent faktisk færdigudviklet – hvis den da overhovedet bliver det? Agria Dyreforsikrings hundeekspert giver dig svaret her

Fra Retrieverbogen: EN ELLER FLERE hunde

10-06-2022 08:33, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I dag er der flere, der vælger at have mere end én hund. Når man forelsker sig i en bestemt hunderace, kan ske, at en bliver til to. At eje to hunde kan være meget givende både for hundene og ejerne. Oftest er det helt uproblematisk, men det tager reelt set tre gange så meget tid at have to hunde. Det er ikke nok at lave noget med hundene sammen hver dag – de skal også ud og opleve verden hver for sig og have individuelle opgaver.

Din ældre hund – pensionist på fire poter

28-07-2020 10:22, af Lotte Evers

Her kommer endnu et afsnit fra retrieverbogen af Lotte Evers

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Et mindeværdigt nytår på Danmarks første hundekro

08-01-2025 13:50, af Cecilie Friis Amstrup

Rold Gl. Kro, Danmarks første hundekro, fejrede nytårsaften med stor succes under ledelse af krofatter Jørgen Bak Rasmussen. Gæster og deres hunde nød en aften fyldt med hygge, lækker mad og en særlig atmosfære, hvor alle blev forkælet.

Her er Danmarks mest populære hundenavne i 2024

10-01-2025 11:21, af Cecilie Friis Amstrup

Hunde er trofaste - det samme er deres ejere, når det nye firbenede familiemedlem skal navngives. Derfor er der kun få nye navne at finde på hitlisten over Danmarks mest populære hundenavne i 2024: Det er menneskenavne på to stavelser, der hitter, viser ny opgørelse. 

En glitrende start på hundeåret i Brørup

06-01-2025 14:48, af Cecilie Friis Amstrup

Næsten 300 hunde og hundeentusiaster fyldte Brøruphallerne, da DKK Kreds 4 sparkede det nye år i gang med glimmer, god stemning og tætte bånd mellem hunde og mennesker.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund

Pas på hundene i frostvejret

03-01-2025 09:52, af Cecilie Friis Amstrup

2025 er startet koldt og hvidt, og det betyder, at vi skal være ekstra opmærksomme på, hvordan kulden påvirker vores hunde og tilpasse gåturen, så de ikke fryser. 

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet