Tævens løbetid er en del af hendes brunstcyklus, som strækker sig over flere måneder. Selve løbetiden varer omkring tre uger, og svarer til brunstperioden, altså perioden omkring ægløsningen, hvor tæven kan blive drægtig. Perioden kan opdeles i to dele, en forbrunst (proøstrus) og en brunstperiode (østrus). Tæven får normalt sin første løbetid inden for de første syv til atten måneder. De små hunde får deres første løbetid tidligere end de større hunde. Normalt har hunde mellem en til tre løbetider om året. Har hunden fået et kuld hvalpe, vil den næste løbetid typisk komme fem til otte måneder efter fødslen.
Forbrunsten (proøstrus)
Den første halvdel af løbetiden kaldes forbrunsten eller proøstrus og varer cirka ni dage. Tævens skede begynder at hæve og der kommer blodigt skedeflåd. Tæven begynder at tiltrække hanhunde, men hun er endnu ikke klar, og vil ikke lade sig parre, hvis hanhundene forsøger at springe på hende.
Brunsten (østrus)
Den anden halvdel af løbetiden er selve brusten og den varer også cirka ni dage. Tæven har ægløsning omkring tolvte- til fjortendagen af løbetiden. Tæven bliver i denne periode modtagelig over for parring, og lader nu hanhundene springe på hende. Det optimale parringstidspunkt er omkring ægløsningen.
Er min hund i løbetid?
Cellerne i skeden ændrer sig i løbet af tævens cyklus og dyrlægen kan let få en idé om hvor i cyklussen tæven er, ved at tage et skrab af skede og undersøge det i et mikroskop. Ægløsningstidspunktet kan derudover bestemmes via blodprøver, hvor man måler på indholdet af hormonet progesteron – et af hormonerne involveret i reguleringen af brunstcyklussen.
Løbetid og den ældre hund
Hunde kommer som regel i løbetid hele livet, men hos den ældre hund vil fertiliteten, altså evnen til at blive drægtig, falde. Det kan derudover ses at nogle tæver får længere imellem deres løbetider i takt med at de bliver ældre.
/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge
Når en tæve går i løbetid, vil der som regel være adskillige hanhunde i området, der gør sig klar til at stikke i rend. Mange hundeejere oplever, at de ikke kan styre deres hanhund, når den får færten af en tæve i løbetid. Dyrlæge hos Agria Dyreforsikring giver gode råd til, hvordan du kan sikre, at din hanhund ikke stikker af og kommer til skade
Har du hanhund, er det nu, det er en god ide at holde godt fast i snoren. Når hunhundene først kommer i løbetid, glemmer hanhundene hurtigt alt det, de har lært om at komme, når ejeren kalder på gåturen. Selv det at blive i haven kan for nogle hanhunde også blive sat på prøve. Hundeekspert fra Agria Dyreforsikring giver gode råd til, hvordan du kan sikre, at din hanhund ikke stikker af og kommer til skade eller parrer naboens hunhund ved en fejl
Når tæven kommer i løbetid, bliver hendes krop klar til en parring og en efterfølgende drægtighed. I løbetiden sker der en masse ændringer i tæven både fysisk og mentalt – og vi ser her lidt nærmere på, hvad det er der sker i ugerne omkring tævens ægløsning
My er en 11-årig dobermann tæve, og hun er forsvundet ved Kolding 8. juli
Med både en han og en tæve i veteranklassen hos grand danoisen er Janni Andersen noget særligt. Men det er slet ikke tilfældigt, at hun i dag udstiller veteraner
Dyreværnet har fået indleveret en tæve, som har født hvalpe inden for den sidste uge. Hvalpene er nu fundet
Op mod hver femte ældre tæve udvikler kræft i mælkekirtlerne, og dermed er det en af de mest almindelige kræftformer man ser hos tæverne
Det er spændende at få hundehvalpe, men tiden med en drægtig tæve er også fyldt med en masse usikkerhed hos mange ejere, især hvis det er første gang. Her får du 7 gode råd, der kan hjælpe din tæve godt igennem drægtigheden
Hos DreamCoat i Hal A kan du købe verdens første hjemmetest, som kan tjekke om din tæve er drægtig
Det sker en gang i mellem, at en tæve bliver parret ved et uheld – men hvad gør man så, hvis man ikke ønsker hvalpe?
I en alder af 87 år er Kathe Winther, grundlæggeren af KW Hunde- og Katteartikler, gået bort. Hun efterlader sig et markant aftryk på hundeverdenen og et enestående eftermæle som en modig, innovativ og inspirerende kvinde, der brød barrierer i en mandsdomineret branche.
Borgerforslag om forbud mod salg, distribution og køb af nikotinposer/snus møder stor opbakning fra hundeejere, dyrevelfærdsorganisationer og politiske ordførere i kampen for dyrenes sikkerhed.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Labrador retrieveren Lab'Spb Gazprom, også kendt som Blue, sikrede sig lørdag endnu en gang sejren i Best In Show ved en international DKK udstilling.
Så er billederne fra udstillingen i Herning kommet på hjemmesiden.
En families værste mareridt og en hunds utrolige instinkter førte til en lykkelig genforening efter en nervepirrende jagt gennem Aalborgs gader.
Med risiko for at gentage os selv: Labrador retrieveren Lab'Spb Gazprom, også kendt som Blue, vinder endnu en gang Best In Show!
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Som en del af søndagens oplevelser i Store Ring, blev der ved Dansk Kennel Klubs Winter Wonderland uddelt en særlig hæder til de imponerende repræsentanter for Danmarks seks nationalracer. Og det var en gammel dansk hønsehund ved navn Charletan's Rollo, der løb med titlen som Bedste Hund af Dansk Race.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse