Sterilisation - når tæven skal neutraliseres

25-09-2019 08:36, af Astrid Holtet

Mange hundeejere vælger at lade deres tæve neutralisere – men hvad er en sterilisation og hvordan foregår operationen egentlig?

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

 

Mange danske hundeejere vælger at lade deres tæver neutralisere, enten for at undgå uønskede drægtigheder og visse sygdomme, eller for at undgå nogle af de problemer der kan være forbundet med hundens seksualdrift.

Hvad er en sterilisation?

Når hunde neutraliseres, fjernes deres kønskirtler, og dermed forsvinder deres evne til at få hvalpe samt deres primære produktion af kønshormoner.

Hos tæven kaldes indgrebet for en sterilisation, og her fjernes begge æggestokke, og dermed også produktionen af de hunlige kønshormoner. I nogle tilfælde vælger dyrlægen også at fjerne livmoderen, men oftest er det ikke nødvendigt. En af grundene til at fjerne livmoderen sammen med æggestokkene, kan være at dyrlægen kan se at der er forandringer på livmoderen, som eksempelvis cyster, eller at den på anden måde ikke helt ser ud som den skal.

Hvordan foregår en sterilisation?

Når tæven skal steriliseres, skal hun i fuld narkose, og derfor også indlægges på dyreklinikken i forbindelse med operationen. Her vil man ofte blive bedt om at aflevere hunden om morgen, og så hente hunden igen hen på eftermiddagen, når den er vågnet nok op, til at kunne komme hjem. Når tæven afleveres, skal hun være fastet, hvilket vil sige, at hun ikke har fået noget at spise siden aftensmaden aften forinden. Tæven skal være fastet for at undgå at hun kaster op når hun lægges i narkose.

Selve operationen kan foregå på to forskellige måder – den traditionelle operation eller ved en kikkertoperation.

Ved den traditionelle, åbne operation skærer dyrlægen et mellemstort hul i bughulen så han eller hun kan lokalisere æggestokkene ved hjælp af de behandskede fingre eller ved hjælp af et særligt krogformet instrument. Herefter afsnøres blodforsyningen til æggestokkene, og de løsnes fra det omkringliggende væv. Når æggestokkene er fjernet, syr dyrlægen hullet i bughulen sammen med tre lag sting.

Ved en kikkertoperation laves der tre små huller, hvorigennem der indføres særligt operationsudstyr og et kamera, som sender direkte billeder op på en skærm. Tævens bughule bliver fyldt med medicinsk CO2, således at der bliver mere plads i bughulen til operationen.

Dyrlægen bruger kameraet til at orientere sig, og ved hjælp af en særlig brænder, brændes vævet omkring æggestokkene forsigtigt, så de løsnes. Brændingen lukker samtidig de kar, der fører blod til æggestokkene. Når æggestokkene er fjernet, sys de tre små huller sammen igen.

Når tæven kommer hjem efter operationen, skal hun typisk bruge nogle dage på at komme sig. Det er vigtigt at tæven holdes i ro den første tid efter operationen, så operationssåret kan få lov til at hele. Ofte vil tæver, der har fået foretaget en kikkertoperation komme sig hurtigere end tæver, der har fået foretaget den traditionelle og noget mere omfattende operation. For at undgå problemer med smerte, vil tæven få smertestillende medicin med hjem.

Læs også

Hvornår kan hunde få kramper?

28-09-2022 08:24, af Astrid Holtet

Kramper opstår når muskler ufrivilligt begynder at trække sig sammen. Det er et tegn på sygdom i kroppen, og kan skyldes mange forskellige ting. Vi ser lidt på, hvilke sygdomme, der kan ligge bag, hvis hundens muskler går i krampe

Sådan giver man hunden øjendråber

23-08-2022 08:24, af Astrid Holtet

Mange hundeejere oplever at skulle give deres hund øjendråber, men det er ikke altid let. Her får du tre gode råd til at give din hund øjendråber

Pludselig sygdom i nethinden

07-08-2022 08:20, af Astrid Holtet

Sygdom i nethinden kan gøre hunden helt blind på få dage

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

Fem gode råd til sårpleje hos hunde

05-02-2021 15:11, af Astrid Gerd Holtet

Hvad kan du gøre hvis din hund får et sår – og hvornår bør du ringe til dyrlægen?

Må min hund spise blommer og mirabeller?

18-08-2017 16:33, af Anne Ekenberg

Blommerne og mirabeller hænger tungt fra træernes grene og truer med at falde ned i hovedet på de forbipasserende. Er man så heldig at gå tur på en natursti, kan man oven i købet plukker dem og nyde dem med det samme. Og er hunden med, fristes man helt naturligt til også at give sin hund et par stykker af disse sødmefyldte og saftige frugter. Men er det nu en god ide?

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

16 ting der viser hvor højt din hund elsker dig

19-10-2023 11:26, af Anne Cecilie Sohl

Der er mange måder hvorpå vi mennesker fortæller at vi holder af hinanden, men på hundesprog er det ikke altid nemt at forstå. Derfor får du her 16 måder du kan bruge til at afkode hvornår og hvordan din hund forsøger at fortælle den elsker dig.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt