Sterilisation - når tæven skal neutraliseres

25-09-2019 08:36, af Astrid Holtet

Mange hundeejere vælger at lade deres tæve neutralisere – men hvad er en sterilisation og hvordan foregår operationen egentlig?

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

 

Mange danske hundeejere vælger at lade deres tæver neutralisere, enten for at undgå uønskede drægtigheder og visse sygdomme, eller for at undgå nogle af de problemer der kan være forbundet med hundens seksualdrift.

Hvad er en sterilisation?

Når hunde neutraliseres, fjernes deres kønskirtler, og dermed forsvinder deres evne til at få hvalpe samt deres primære produktion af kønshormoner.

Hos tæven kaldes indgrebet for en sterilisation, og her fjernes begge æggestokke, og dermed også produktionen af de hunlige kønshormoner. I nogle tilfælde vælger dyrlægen også at fjerne livmoderen, men oftest er det ikke nødvendigt. En af grundene til at fjerne livmoderen sammen med æggestokkene, kan være at dyrlægen kan se at der er forandringer på livmoderen, som eksempelvis cyster, eller at den på anden måde ikke helt ser ud som den skal.

Hvordan foregår en sterilisation?

Når tæven skal steriliseres, skal hun i fuld narkose, og derfor også indlægges på dyreklinikken i forbindelse med operationen. Her vil man ofte blive bedt om at aflevere hunden om morgen, og så hente hunden igen hen på eftermiddagen, når den er vågnet nok op, til at kunne komme hjem. Når tæven afleveres, skal hun være fastet, hvilket vil sige, at hun ikke har fået noget at spise siden aftensmaden aften forinden. Tæven skal være fastet for at undgå at hun kaster op når hun lægges i narkose.

Selve operationen kan foregå på to forskellige måder – den traditionelle operation eller ved en kikkertoperation.

Ved den traditionelle, åbne operation skærer dyrlægen et mellemstort hul i bughulen så han eller hun kan lokalisere æggestokkene ved hjælp af de behandskede fingre eller ved hjælp af et særligt krogformet instrument. Herefter afsnøres blodforsyningen til æggestokkene, og de løsnes fra det omkringliggende væv. Når æggestokkene er fjernet, syr dyrlægen hullet i bughulen sammen med tre lag sting.

Ved en kikkertoperation laves der tre små huller, hvorigennem der indføres særligt operationsudstyr og et kamera, som sender direkte billeder op på en skærm. Tævens bughule bliver fyldt med medicinsk CO2, således at der bliver mere plads i bughulen til operationen.

Dyrlægen bruger kameraet til at orientere sig, og ved hjælp af en særlig brænder, brændes vævet omkring æggestokkene forsigtigt, så de løsnes. Brændingen lukker samtidig de kar, der fører blod til æggestokkene. Når æggestokkene er fjernet, sys de tre små huller sammen igen.

Når tæven kommer hjem efter operationen, skal hun typisk bruge nogle dage på at komme sig. Det er vigtigt at tæven holdes i ro den første tid efter operationen, så operationssåret kan få lov til at hele. Ofte vil tæver, der har fået foretaget en kikkertoperation komme sig hurtigere end tæver, der har fået foretaget den traditionelle og noget mere omfattende operation. For at undgå problemer med smerte, vil tæven få smertestillende medicin med hjem.

Læs også

Hvornår kan hunde få kramper?

28-09-2022 08:24, af Astrid Holtet

Kramper opstår når muskler ufrivilligt begynder at trække sig sammen. Det er et tegn på sygdom i kroppen, og kan skyldes mange forskellige ting. Vi ser lidt på, hvilke sygdomme, der kan ligge bag, hvis hundens muskler går i krampe

Sådan giver man hunden øjendråber

23-08-2022 08:24, af Astrid Holtet

Mange hundeejere oplever at skulle give deres hund øjendråber, men det er ikke altid let. Her får du tre gode råd til at give din hund øjendråber

Pludselig sygdom i nethinden

07-08-2022 08:20, af Astrid Holtet

Sygdom i nethinden kan gøre hunden helt blind på få dage

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Farvel til Kathe Winther – en pionér inden for hundeverdenen

15-11-2024 08:02, af Cecilie Friis Amstrup

I en alder af 87 år er Kathe Winther, grundlæggeren af KW Hunde- og Katteartikler, gået bort. Hun efterlader sig et markant aftryk på hundeverdenen og et enestående eftermæle som en modig, innovativ og inspirerende kvinde, der brød barrierer i en mandsdomineret branche.

Støt borgerforslag om forbud mod nikotinposer og snus

19-11-2024 11:52, af Cecilie Friis Amstrup

Borgerforslag om forbud mod salg, distribution og køb af nikotinposer/snus møder stor opbakning fra hundeejere, dyrevelfærdsorganisationer og politiske ordførere i kampen for dyrenes sikkerhed.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Herning: Blue gjorde det igen!

09-11-2024 20:19, af Cecilie Friis Amstrup

Labrador retrieveren Lab'Spb Gazprom, også kendt som Blue, sikrede sig lørdag endnu en gang sejren i Best In Show ved en international DKK udstilling. 

Nu er billederne fra Herning online

15-11-2024 12:12, af Cecilie Friis Amstrup

Så er billederne fra udstillingen i Herning kommet på hjemmesiden.

Dramatisk eftersøgning af hunden Dolph

18-11-2024 16:16, af Cecilie Friis Amstrup

En families værste mareridt og en hunds utrolige instinkter førte til en lykkelig genforening efter en nervepirrende jagt gennem Aalborgs gader.

Herning: Kronen på årsværket for Blue

10-11-2024 19:49, af Cecilie Friis Amstrup

Med risiko for at gentage os selv: Labrador retrieveren Lab'Spb Gazprom, også kendt som Blue, vinder endnu en gang Best In Show!

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Herning: Særlig hæder til de danske nationalracer

10-11-2024 20:30, af Cecilie Friis Amstrup

Som en del af søndagens oplevelser i Store Ring, blev der ved Dansk Kennel Klubs Winter Wonderland uddelt en særlig hæder til de imponerende repræsentanter for Danmarks seks nationalracer. Og det var en gammel dansk hønsehund ved navn Charletan's Rollo, der løb med titlen som Bedste Hund af Dansk Race. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse