Sterilisation - når tæven skal neutraliseres

25-09-2019 08:36, af Astrid Holtet

Mange hundeejere vælger at lade deres tæve neutralisere – men hvad er en sterilisation og hvordan foregår operationen egentlig?

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

 

Mange danske hundeejere vælger at lade deres tæver neutralisere, enten for at undgå uønskede drægtigheder og visse sygdomme, eller for at undgå nogle af de problemer der kan være forbundet med hundens seksualdrift.

Hvad er en sterilisation?

Når hunde neutraliseres, fjernes deres kønskirtler, og dermed forsvinder deres evne til at få hvalpe samt deres primære produktion af kønshormoner.

Hos tæven kaldes indgrebet for en sterilisation, og her fjernes begge æggestokke, og dermed også produktionen af de hunlige kønshormoner. I nogle tilfælde vælger dyrlægen også at fjerne livmoderen, men oftest er det ikke nødvendigt. En af grundene til at fjerne livmoderen sammen med æggestokkene, kan være at dyrlægen kan se at der er forandringer på livmoderen, som eksempelvis cyster, eller at den på anden måde ikke helt ser ud som den skal.

Hvordan foregår en sterilisation?

Når tæven skal steriliseres, skal hun i fuld narkose, og derfor også indlægges på dyreklinikken i forbindelse med operationen. Her vil man ofte blive bedt om at aflevere hunden om morgen, og så hente hunden igen hen på eftermiddagen, når den er vågnet nok op, til at kunne komme hjem. Når tæven afleveres, skal hun være fastet, hvilket vil sige, at hun ikke har fået noget at spise siden aftensmaden aften forinden. Tæven skal være fastet for at undgå at hun kaster op når hun lægges i narkose.

Selve operationen kan foregå på to forskellige måder – den traditionelle operation eller ved en kikkertoperation.

Ved den traditionelle, åbne operation skærer dyrlægen et mellemstort hul i bughulen så han eller hun kan lokalisere æggestokkene ved hjælp af de behandskede fingre eller ved hjælp af et særligt krogformet instrument. Herefter afsnøres blodforsyningen til æggestokkene, og de løsnes fra det omkringliggende væv. Når æggestokkene er fjernet, syr dyrlægen hullet i bughulen sammen med tre lag sting.

Ved en kikkertoperation laves der tre små huller, hvorigennem der indføres særligt operationsudstyr og et kamera, som sender direkte billeder op på en skærm. Tævens bughule bliver fyldt med medicinsk CO2, således at der bliver mere plads i bughulen til operationen.

Dyrlægen bruger kameraet til at orientere sig, og ved hjælp af en særlig brænder, brændes vævet omkring æggestokkene forsigtigt, så de løsnes. Brændingen lukker samtidig de kar, der fører blod til æggestokkene. Når æggestokkene er fjernet, sys de tre små huller sammen igen.

Når tæven kommer hjem efter operationen, skal hun typisk bruge nogle dage på at komme sig. Det er vigtigt at tæven holdes i ro den første tid efter operationen, så operationssåret kan få lov til at hele. Ofte vil tæver, der har fået foretaget en kikkertoperation komme sig hurtigere end tæver, der har fået foretaget den traditionelle og noget mere omfattende operation. For at undgå problemer med smerte, vil tæven få smertestillende medicin med hjem.

Læs også

Hvornår kan hunde få kramper?

28-09-2022 08:24, af Astrid Holtet

Kramper opstår når muskler ufrivilligt begynder at trække sig sammen. Det er et tegn på sygdom i kroppen, og kan skyldes mange forskellige ting. Vi ser lidt på, hvilke sygdomme, der kan ligge bag, hvis hundens muskler går i krampe

Sådan giver man hunden øjendråber

23-08-2022 08:24, af Astrid Holtet

Mange hundeejere oplever at skulle give deres hund øjendråber, men det er ikke altid let. Her får du tre gode råd til at give din hund øjendråber

Pludselig sygdom i nethinden

07-08-2022 08:20, af Astrid Holtet

Sygdom i nethinden kan gøre hunden helt blind på få dage

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen
20 24 29 30
bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hunde begyndte at hyle ved fodgængerfelt i landsbyen

08-12-2023 08:57, af Anne Cecilie Sohl

For omkring en uge siden begyndte flere hunde i den lille by Fårup at hyle og trække sig væk fra et helt bestemt fodgængerfelt på Bakkevænget, lige ved skolen. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hjælp til hundens angst for fyrværkeri

29-11-2023 10:00, af Anne Cecilie Sohl

Når nytårsaften nærmer sig, glæder mange familier sig til himlens farverige skue. Men for vores firbenede venner bringer fyrværkeriet ofte en bølge af angst og frygt. 

Sne kan give dårlig mave

21-11-2022 11:22, af Astrid Gerd Holtet

Hvis sneen begynder at dale, kan nogle hundeejere opleve at hunden spiser af sneen – og det kan give dårlig mave. Vi ser nærmere på hvad der sker

Skolehunden, helt præcist

04-12-2023 10:26, af Anne Cecilie Sohl

I dette blogindlæg kan du læse mere om, hvad en skolehund er og helt præcis kan. Som skrevet tidligere er en skolehund ikke 'bare' en hund som går rundt på en skole, det er en hund, som over tid er trænet til at hjælpe børn og unge med mange forskellige opgaver i forbindelse med skoledagen.

Pas på poterne i frostvejret: Vejsalt er smertefuldt

28-11-2023 13:21, af Anne Cecilie Sohl

Når temperaturen rammer frysepunktet, bliver vejene saltet. Dette afhjælper glatte veje, men vejsalt er en smertefuld oplevelse for hunde. Dyrenes Beskyttelse opfordrer derfor til at smøre hundens trædepuder med potevoks inden gåturen.

Gør slædekørsel i sneen til en leg

05-12-2023 09:42, af Anne Cecilie Sohl

Det smukke snevejr frister til at lade den almindelige familiehund trække slæde med børnene. Det er ikke nødvendigvis en dårlig ide, men før man går i gang bør man have nogle ting på plads, for at det er både sikkerhedsmæssigt forsvarligt og bliver en god oplevelse for hunden. 

Tre tips til juletiden

05-12-2023 09:15, af Anne Cecilie Sohl

Julen står for døren og det betyder ofte at vi skruer op for julegodterne, hygge og godt selskab. Det er dog en god ide at være ekstra opmærksom på din hund og hvordan du får den godt igennem den søde juletid. 

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet