De fleste tæver kommer i løbetid mellem én og tre gange om året. I løbetiden bliver tævens krop klar til at blive parret. Mange hundeejere oplever, at tæven tydeligt ændrer adfærd i denne periode og disse mentale forandringer får også følgeskab af en masse fysiske ændringer i kroppen.
Tævens reproduktionscyklus er bygget op af en forbrunst, en brunst og en hvileperiode, der tilsammen varer cirka 90 dage. Herefter følger en længere hvileperiode inden tæven igen kommer i forbrunst. Begrebet ’løbetid’ dækker over forbrusten og brunsten.
I forbrunsten bliver kroppen klar til ægløsning
Forbrunsten kaldes også for proøstrus og den varer omkring ni dage. I denne periode modnes æggene og æggestokkende gør sig klar til at slippe dem. Tævens skede hæver tydeligt op, og der kommer blodigt flåd fra skeden. Hun begynder at tisse mere end hun plejer, og i urinen udskiller hun nogle stoffer – også kaldet færomoner – der fortæller hanhundene omkring hende, at hun er ved at være klar til parring. Hanhundene begynder at vise interesse over for hende, men hun tillader endnu ikke, at de kommer for tæt på. Mange hundeejere oplever at deres tæve i denne periode bliver mindre kontaktsøgende, og at hun kan have svært ved at koncentrere sig.
Æggene løsner sig i brunsten
Brunsten, der også kaldes østrus, følger forbrunsten og varer ligeledes omkring ni dage. Flådet fra skeden ændrer farve og bliver mere gulligt eller nogle gange brunligt. Fra midten til slutningen af brunsten løsnes æggene fra æggestokkene, og de kan nu befrugtes. I denne periode begynder tæven at lade hanhundene komme helt tæt på og tillader parring. Når løbetiden begynder at være færdig, og hvilefasen starter, vil tæven igen begynde at afvise hanhundenes tilnærmelser.
Nytåret kan være en stressende tid for mange hunde, og derfor kan det være en fordel at starte med lydtræning. Så kan du skabe tryghed for både dig og din hund.
Hugo, en welsh springer spaniel med en helt anderledes start på livet i Israel, er gået fra atypiske vilkår til at triumfere som dansk racevinder og elsket familiemedlem
Borgerforslag om forbud mod salg, distribution og køb af nikotinposer/snus møder stor opbakning fra hundeejere, dyrevelfærdsorganisationer og politiske ordførere i kampen for dyrenes sikkerhed.
Har du hanhund, er det nu, det er en god ide at holde godt fast i snoren. Når hunhundene først kommer i løbetid, glemmer hanhundene hurtigt alt det, de har lært om at komme, når ejeren kalder på gåturen. Selv det at blive i haven kan for nogle hanhunde også blive sat på prøve. Hundeekspert fra Agria Dyreforsikring giver gode råd til, hvordan du kan sikre, at din hanhund ikke stikker af og kommer til skade eller parrer naboens hunhund ved en fejl
Når en tæve går i løbetid, vil der som regel være adskillige hanhunde i området, der gør sig klar til at stikke i rend. Mange hundeejere oplever, at de ikke kan styre deres hanhund, når den får færten af en tæve i løbetid. Dyrlæge hos Agria Dyreforsikring giver gode råd til, hvordan du kan sikre, at din hanhund ikke stikker af og kommer til skade
Feromoner er usynlige duftstoffer som hunde, og andre dyr, bruger til at kommunikere med, og de kan signalere alt fra brunst til angst eller aggression
Så det er nu, du skal holde godt fast i snoren på din intakte hund, hvis du ikke enten vil stå med en drægtig hunhund eller være skyld i, at din hanhund gør en tæve drægtig. Dyrlæge hos Agria Dyreforsikring giver gode råd til, hvordan du kan sikre, at din hanhund ikke stikker af og kommer til skade eller parrer naboens hunhund ved en fejl
Er min hund i løbetid? Løbetiden er et andet ord for tævens brunstperiode. Vi ser nærmere på hvad der sker i ugerne omkring ægløsningen
Nogle tæver kan blive falsk drægtige efter de har været i løbetid - og i den forbindelse kan der ses både fysiske og psykiske ændringer
I en alder af 87 år er Kathe Winther, grundlæggeren af KW Hunde- og Katteartikler, gået bort. Hun efterlader sig et markant aftryk på hundeverdenen og et enestående eftermæle som en modig, innovativ og inspirerende kvinde, der brød barrierer i en mandsdomineret branche.
Borgerforslag om forbud mod salg, distribution og køb af nikotinposer/snus møder stor opbakning fra hundeejere, dyrevelfærdsorganisationer og politiske ordførere i kampen for dyrenes sikkerhed.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Labrador retrieveren Lab'Spb Gazprom, også kendt som Blue, sikrede sig lørdag endnu en gang sejren i Best In Show ved en international DKK udstilling.
Så er billederne fra udstillingen i Herning kommet på hjemmesiden.
En families værste mareridt og en hunds utrolige instinkter førte til en lykkelig genforening efter en nervepirrende jagt gennem Aalborgs gader.
Med risiko for at gentage os selv: Labrador retrieveren Lab'Spb Gazprom, også kendt som Blue, vinder endnu en gang Best In Show!
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Som en del af søndagens oplevelser i Store Ring, blev der ved Dansk Kennel Klubs Winter Wonderland uddelt en særlig hæder til de imponerende repræsentanter for Danmarks seks nationalracer. Og det var en gammel dansk hønsehund ved navn Charletan's Rollo, der løb med titlen som Bedste Hund af Dansk Race.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse