De fleste tæver kommer i løbetid mellem én og tre gange om året. I løbetiden bliver tævens krop klar til at blive parret. Mange hundeejere oplever, at tæven tydeligt ændrer adfærd i denne periode og disse mentale forandringer får også følgeskab af en masse fysiske ændringer i kroppen.
Tævens reproduktionscyklus er bygget op af en forbrunst, en brunst og en hvileperiode, der tilsammen varer cirka 90 dage. Herefter følger en længere hvileperiode inden tæven igen kommer i forbrunst. Begrebet ’løbetid’ dækker over forbrusten og brunsten.
I forbrunsten bliver kroppen klar til ægløsning
Forbrunsten kaldes også for proøstrus og den varer omkring ni dage. I denne periode modnes æggene og æggestokkende gør sig klar til at slippe dem. Tævens skede hæver tydeligt op, og der kommer blodigt flåd fra skeden. Hun begynder at tisse mere end hun plejer, og i urinen udskiller hun nogle stoffer – også kaldet færomoner – der fortæller hanhundene omkring hende, at hun er ved at være klar til parring. Hanhundene begynder at vise interesse over for hende, men hun tillader endnu ikke, at de kommer for tæt på. Mange hundeejere oplever at deres tæve i denne periode bliver mindre kontaktsøgende, og at hun kan have svært ved at koncentrere sig.
Æggene løsner sig i brunsten
Brunsten, der også kaldes østrus, følger forbrunsten og varer ligeledes omkring ni dage. Flådet fra skeden ændrer farve og bliver mere gulligt eller nogle gange brunligt. Fra midten til slutningen af brunsten løsnes æggene fra æggestokkene, og de kan nu befrugtes. I denne periode begynder tæven at lade hanhundene komme helt tæt på og tillader parring. Når løbetiden begynder at være færdig, og hvilefasen starter, vil tæven igen begynde at afvise hanhundenes tilnærmelser.
Kan du forestille dig at løbe med din hund som makker og samtidig få både motion, sjov og et stærkere bånd? Det er netop, hvad Canicross handler om! Denne hurtigt voksende sport kombinerer løb og hundetræk i smukke omgivelser, og alle hunderacer kan være med.
Sæt kryds i kalenderen den 23. marts 2025, hvor DIRTY PAWS - Løbeklub for hund og ejer inviterer til Danmarksmesterskaberne i canicross, bike- og scooterjoring. Stævnet afholdes i smukke Tisvilde Hegn under Dansk Canicross Forbund og lover en dag fyldt med fart, hundeglæde og fællesskab.
Den gamle danske hønsehund, en af Danmarks nationalracer, er kendt for sin alsidighed som både jagt- og familiehund. Men den er mere end det. Racen formår også at samle mennesker om en fælles passion, hvilket blev tydeligt ved DKK Kreds 4's nytårsskue i Brørup den 5. januar.
Er min hund i løbetid? Løbetiden er et andet ord for tævens brunstperiode. Vi ser nærmere på hvad der sker i ugerne omkring ægløsningen
Feromoner er usynlige duftstoffer som hunde, og andre dyr, bruger til at kommunikere med, og de kan signalere alt fra brunst til angst eller aggression
Så det er nu, du skal holde godt fast i snoren på din intakte hund, hvis du ikke enten vil stå med en drægtig hunhund eller være skyld i, at din hanhund gør en tæve drægtig. Dyrlæge hos Agria Dyreforsikring giver gode råd til, hvordan du kan sikre, at din hanhund ikke stikker af og kommer til skade eller parrer naboens hunhund ved en fejl
Har du hanhund, er det nu, det er en god ide at holde godt fast i snoren. Når hunhundene først kommer i løbetid, glemmer hanhundene hurtigt alt det, de har lært om at komme, når ejeren kalder på gåturen. Selv det at blive i haven kan for nogle hanhunde også blive sat på prøve. Hundeekspert fra Agria Dyreforsikring giver gode råd til, hvordan du kan sikre, at din hanhund ikke stikker af og kommer til skade eller parrer naboens hunhund ved en fejl
Nogle tæver kan blive falsk drægtige efter de har været i løbetid - og i den forbindelse kan der ses både fysiske og psykiske ændringer
Når en tæve går i løbetid, vil der som regel være adskillige hanhunde i området, der gør sig klar til at stikke i rend. Mange hundeejere oplever, at de ikke kan styre deres hanhund, når den får færten af en tæve i løbetid. Dyrlæge hos Agria Dyreforsikring giver gode råd til, hvordan du kan sikre, at din hanhund ikke stikker af og kommer til skade
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Den gamle danske hønsehund, en af Danmarks nationalracer, er kendt for sin alsidighed som både jagt- og familiehund. Men den er mere end det. Racen formår også at samle mennesker om en fælles passion, hvilket blev tydeligt ved DKK Kreds 4's nytårsskue i Brørup den 5. januar.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Karsten Hav Sørensen og Thor er et enestående team, der ikke kun har været med til at løse utallige sager, men også har sat standarden for, hvordan en hundefører og hans hund skal arbejde sammen. Deres samarbejde er et eksempel på det bedste, man kan forvente af politiets hundetjeneste, og det er derfor, Karsten og Thor er blevet udvalgt og indstillet til prisen som Årets Politihund af landets leder af hundeafdelingerne og Politihundetjenesten.
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
I næste nummer af HUNDEN kan du læse den rørende historie om tiårige Tiffanie, der overlevede mavedrejning og gennemgik en nøje planlagt genoptræning.
Hunde er trofaste - det samme er deres ejere, når det nye firbenede familiemedlem skal navngives. Derfor er der kun få nye navne at finde på hitlisten over Danmarks mest populære hundenavne i 2024: Det er menneskenavne på to stavelser, der hitter, viser ny opgørelse.