Falsk drægtighed – når hunden tror den skal have hvalpe!

23-10-2017 20:22, af Astrid Gerd Holtet

Nogle tæver kan blive falsk drægtige efter de har været i løbetid - og i den forbindelse kan der ses både fysiske og psykiske ændringer

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Falsk drægtighed, også kaldet pseudodrægtighed eller indbildsk drægtighed, er en normal tilstand der kan ses hos ikke-drægtige tæver efter at de har været i løbetid. Tilstanden skyldes hormonændringer hos tæven på det tidspunkt, hvor hun skulle have født, hvis hun havde været drægtig. Hormonændringerne er de samme som der ses hos den drægtige tæve, og tæven opfører sig derfor som om hun skulle have hvalpe.

Der kan ses både fysiske og psykiske ændringer i forbindelse med en falsk drægtighed. Tæven kan have hævede mælkekirtler og der kan være mælk i dem. Derudover kan hendes bug være let hævet, og der kan ses ve-lignende sammentrækninger af maven. Tæven kan ændre adfærd; hun kan bygge rede eller grave huler, slikke sig meget omkring mælkekirtlerne, få en ændret appetit og en øget drikkelyst. Nogle tæver tager et stykke legetøj til sig, og behandler det som om det er en hvalp. Nogle tæver kan tilmed blive aggressive og forsvare reden og legetøjet.

 Symptomerne opstår typisk et par måneder efter løbetiden, og kan vare i to til fire uger, hvorefter tilstanden vil gå i sig selv. Ikke alle tæver bliver falsk drægtige og blandt de påvirkede kan symptomernes sværhedsgrad varierer meget. Nogle hunde bliver blot lidt ekstra glade for et bestemt stykke legetøj i en kortere periode, mens andre udviser alle symptomerne. Er hunden slemt påvirket, kan der behandles med medicin, der afbryder tilstanden.

Hvis tæven har været falsk drægtig, vil hun ofte blive det igen efter den næste løbetid. Hos hunde der er voldsomt påvirkede, kan man derfor vælge at forebygge tilstanden ved at lade dem sterilisere. 

 

/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge

Læs også

Vivian Birlie: Tip om falsk drægtighed

10-06-2020 08:47, af Vivian Birlie

Vi har endnu engang modtaget et tip fra akupunktør, zoneterapeut og forfatter Vivian Birlie. Denne gang giver hun råd om falsk drægtighed

Tip: Hjælp hunden gennem falsk drægtighed

31-07-2018 14:30, af Vivian Birlie

Vi har atter fået et tip fra hundezoneterapeut, forfatter og underviser Vivian Birlie. Her kan du lære om, hvordan du ved hjælp af zoneterapi kan hjælpe din hund gennem falsk drægtighed

Hvalpefosterets udvikling

08-05-2022 09:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser på, hvordan hvalpefostret udvikler sig i tævens mave igennem hele drægtigheden

Når hunden TROR, den skal have hvalpe

20-04-2025 07:55, af Cecilie Friis Amstrup

Har du oplevet, at din hunhund pludselig ændrer adfærd eller begynder at udvise fysiske forandringer? Så er du ikke alene. "Det er en helt naturlig proces", forklarer Agrias chefdyrlæge. Studier viser, at de fleste ikke-steriliserede tæver mindst én gang i deres liv gennemlever en "pseudodrægtighed", dvs. at de tror, at de snart skal føde hvalpe. Læs her hvorfor, og hvordan du bedst hjælper din hund igennem den svære periode.

Hvad sker der når tæven kommer i løbetid?

30-11-2021 08:00, af Astrid Gerd Holtet

Når tæven kommer i løbetid, bliver hendes krop klar til en parring og en efterfølgende drægtighed. I løbetiden sker der en masse ændringer i tæven både fysisk og mentalt – og vi ser her lidt nærmere på, hvad det er der sker i ugerne omkring tævens ægløsning

Få rabat på webinar om drægtighed og normal fødsel

22-09-2024 10:44, af Anna Pørtner

Onsdag den 20. november afvikler Dansk Kennel Klub webinaret "Drægtighed & normal fødsel" med dyrlæge Julie Pio Kragelund. Som noget helt særligt udbyder de det nu til alle opdrættere til en fordelagtig pris

7 gode råd, når du har en drægtig tæve

24-04-2022 10:19, af Astrid Holtet

Det er spændende at få hundehvalpe, men tiden med en drægtig tæve er også fyldt med en masse usikkerhed hos mange ejere, især hvis det er første gang. Her får du 7 gode råd, der kan hjælpe din tæve godt igennem drægtigheden

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Fra samojeder til showsuits med stil og power

26-06-2025 12:40, af Cecilie Friis Amstrup

Gitte Morell har skruet ned for opdræt og udstilling, men op for design og detaljesans. Med tøjmærket, CBK, producerer  hun suits, der kombinerer bling og bevægelse, og som i dag bæres af udstillere i hele verdenen.

Se alle billederne fra Vejen

24-06-2025 14:10, af Cecilie Friis Amstrup

Du kan nu finde alle billeder fra udstillingen i Vejen online.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hundekroen åbner hundesalon med wellness og pelspleje

29-06-2025 06:26, af Cecilie Friis Amstrup

Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Ømme poter: Dyrlægerne fjerner mange græsavne

30-06-2025 15:40, af Cecilie Friis Amstrup

Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.

Fem gode råd til sårpleje hos hunde

05-02-2021 15:11, af Astrid Gerd Holtet

Hvad kan du gøre hvis din hund får et sår – og hvornår bør du ringe til dyrlægen?