Hvalpefosterets udvikling

08-05-2022 09:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser på, hvordan hvalpefostret udvikler sig i tævens mave igennem hele drægtigheden

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Tævens drægtighed varer omkring 9 uger, eller mere præcist mellem 61 og 63 dage. I løbet af denne tid, gennemgår hvalpene en utrolig udvikling fra at være et lille befrugtet æg til at blive en leveklar lille hundehvalp. Vi ser nærmere på, hvad der sker i de 9 spændende uger.

Uge 1-2: Celledelingen går i gang

Efter parringen begynder de befrugtede æg at bevæge sig ned mod livmoderen. Samtidig begynder de at dele sig, og efter 8-12 dage består hvert foster af 16 celler.

Uge 3: Moderkagen dannes

Når fostrene når livmoderen, starter de med at flyde frit rundt, men efter cirka 3 uger sætter de sig fast i livmodervæggen. Herefter dannes livmoderkagen, der skal tilføre fostrene næring resten af drægtigheden.

Uge 4: For- og bagben dannes

I løbet af uge 4 begynder fostrene at tage form. Deres forben og bagben dannes, og ligeledes gør ører og øjne. På dette tidspunkt er de et par centimeter store og kan ses ved en ultralydsscanning.

Uge 5: De finere strukturer dannes

I løbet af uge 5 begynder de finere strukturer på fostrene at tage form. Der dannes blandt andet tydelige tæer og trædepuder, øjenlåg og læber. Det er også i denne tid, at kønsorganerne begynder at tage form.

Uge 6: Kønsorganerne bliver tydelige

Omkring uge 6 begynder fostrenes kløer at dannes og tarmsystemet ses i fostrets bughule. Kønsorganer begynder tydeligt at ligne han- eller hunkønsorganer.

7. uge: Pelsen vokser frem

Fostrene udvikler i denne tid pels, og begynder at ligne færdige hundehvalpe, men de er endnu ikke parate til at leve udenfor tævens livmoder.

Uge 8: Hvalpene er færdigudviklede

Fostrene er færdigudviklede hundehvalpe, som fylder godt i tævens bug. Udefra vil de kunne mærkes ved et let tryk på bugen.

Uge 9: Hvalpene er klar til fødsel

Hvalpene er klar til at blive født og møde verden.

 

/Astrid Holtet, dyrlæge

Læs også

Dyrlægens anbefalinger: Sådan beskytter du din hund i sommervarmen

23-07-2024 10:43, af Anne Cecilie Sohl

Mens mange danskere foretrækker varme sommerdage, kan høje temperaturer ofte være en udfordring for hunde. Derfor er det vigtigt, at hundeejere er bevidste om, hvordan man undgår potentielle farer som hedeslag, solskoldning og brændte poter, lyder opfordringen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Vovsevenlige spisesteder? Her er reglerne

06-07-2024 14:10, af Anne Cecilie Sohl

Sommervejret har indtaget Danmark, og med det er der en stigende tendens til at se hunde som velkomne gæster på cafeer og restauranter rundt om i landet. Trods dette er det stadig få hundeejere, der regelmæssigt medbringer deres firbenede venner, når de går ud at spise.

Forberedelserne til stort hundeløb er i fuld gang i Mariager

25-06-2024 09:18, af Anne Cecilie Sohl

Allerede nu har over 550 tilmeldt sig stort terrænløb med hund i Mariager i midten af august og ikke mindst nordjyderne har taget godt imod det nye initiativ.

Prins Charles og hertuginde Camilla har adopteret herreløs hvalp

05-10-2012 13:13, af Tine Luther
For en måneds tid siden blev en lille jack russell–hvalp efterladt i en park. I dag bor den under fornemme forhold – den er nemlig blevet royal!

Hvalp klemt ihjel under leg

06-10-2010 14:05, af Lærke Eifler
Hund døde, mens dreng var ude at lufte den

Millioner til forskning i hunde og andre dyr

25-01-2024 11:28, af Anne Cecilie Sohl

Vil du vide mere om hundeejeres følelsesmæssige forhold til deres hvalp eller seniorhund? Eller er du nysgerrig efter, hvorvidt størrelsen på et kuld hvalpe kan være en indikation på racens sundhed? Agrias Forskningsfond har givet ti nye forskningsprojekter støtte for 2024, der finder svar på blandt andet disse spørgsmål.

Sidste chance for at nå med til DogDay

03-10-2016 11:33, af Kasper Larsson
Arrangementet DogDay, som afvikles d 8 oktober i København, har samlet 5 af landets førende hundeeksperter, med det formål at give almindelige hundeejere værktøjer, viden og inspiration til en endnu bedre og sjovere hverdag med deres hund. Med mindre end en uge til kick-off er slutspurten på billetsalget gået ind.

Sygdom hos hvalpe

13-03-2023 13:38, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er ikke det første, man tænker på, når man anskaffer sig en nuttet lille hvalp, men ikke desto mindre oplever to ud af tre nye hvalpeejere, at deres hvalp bliver syg og må forbi dyrlægen i dens første leveår

Hver fjerde hund i England erhverves for tidligt

10-08-2020 09:16, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ligesom i Danmark skal en hvalp i England være otte uger, før man må skille den fra dens mor. Ny undersøgelse viser dog, at rigtig mange omgår den regel

TV-program på hundens præmisser

07-09-2017 11:17, af Marie Helene Rigård Rohleder

I disse uger kan du på TV 2 FRI følge otte internathundes jagt på et kærligt og blivende hjem. Dyreværnets adfærdsbehandler, Nina Amdi, bestemmer, hvilken  af de tre familier som må beholde hundene, fordi det er et program på hundens præmisser

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Dyrlægens anbefalinger: Sådan beskytter du din hund i sommervarmen

23-07-2024 10:43, af Anne Cecilie Sohl

Mens mange danskere foretrækker varme sommerdage, kan høje temperaturer ofte være en udfordring for hunde. Derfor er det vigtigt, at hundeejere er bevidste om, hvordan man undgår potentielle farer som hedeslag, solskoldning og brændte poter, lyder opfordringen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Fem gode råd til sårpleje hos hunde

05-02-2021 15:11, af Astrid Gerd Holtet

Hvad kan du gøre hvis din hund får et sår – og hvornår bør du ringe til dyrlægen?

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.