Dyrenes Beskyttelse ønsker forbud mod fyrværkeri for private

15-12-2020 08:31, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vedvarende affyring af fyrværkeri over mange dage og uger har store konsekvenser for millioner af danske kæledyr, landbrugsdyr og dyr i naturen samtidig med, at det også er en stor miljøbelastning. Dyrenes Beskyttelse mener, at omfanget bør indskrænkes markant

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

I dag starter fyrværkerisalget rundt om i landet frem til og med 31. december. Det er dog stadig kun tilladt at affyre fyrværkeri i perioden fra 27. december til og med 1. januar. Men de restriktioner er langt bagefter vores nabolande, og det bør der gøres noget ved, mener Dyrenes Beskyttelse.

– Det har enorme konsekvenser for dyrene, at vi i Danmark har en meget afslappet lovgivning for fyrværkeri. Vi taler om millioner kæledyr, landbrugsdyr og dyr i den danske natur, som potentielt kan opleve stress, angst og anden negativ påvirkning ved affyring af fyrværkeri, som står på over meget lang tid. Stod det til os, så burde fyrværkeri kun affyres af professionelle og kun inden for en meget begrænset tidsperiode omkring nytårsaften, siger Jens Jokumsen, familiedyrschef i Dyrenes Beskyttelse.

I Norge, Sverige, Finland, Holland og Tyskland er det kun tilladt for privatpersoner at affyre fyrværkeri i perioden fra 31. december til og med 1. januar. Og i nogle tilfælde er det endda yderligere begrænset af klokkeslæt, fx fra kl. 18 nytårsaften til kl. 2 om natten.

– Det er meget mere fornuftigt med en begrænset affyringsperiode. Men der bør også ses på selve salgsperioden. De fleste af os kan jo med det blotte øje konstatere, at de to ting hænger nøje sammen, fordi der er mange, som begynder at skyde krudt af allerede fra det kan købes i butikkerne, siger Jens Jokumsen.

Dyrenes Beskyttelse vil gerne have salget af fyrværkeri til privatpersoner helt stoppet og foreslår, at man i en overgangsperiode kan begrænse tidsrummet, hvor der må fyres af, til et vindue på 8 timer fra 31. december kl. 18 til 1. januar kl. 2. Desuden bør salget af fyrværkeri begrænses til d. 29. til og med d. 31. december.

 

Opbakning til dyr og miljø

En undersøgelse, som Epinion gennemførte for Dyrenes Beskyttelse sidste år, viste, at hele 67 % af danskerne mener, at der generelt bør fyres mindre fyrværkeri af til nytår. Det er særligt hensyn til miljø og kæledyr såvel som vilde dyr, der ligger danskerne på sinde, viser undersøgelsen.

Og det er nemlig ikke kun dyrene, der står til at have glæde af en begrænsning af fyrværkeri, påpeger Jens Jokumsen. Affyringen og fremstillingen af fyrværkeri har alvorlige negative påvirkninger på miljøet. Selve fremstillingen af fyrværkeri har et stort ressourcetræk på kloden, da en del udvindes fra minedrift, og derved kan forårsage ødelæggelser af habitater og naturområder.

– Desuden er alt det fyrværkeriaffald, der ligger og flyder i dagene efter, farligt for både kæledyr og vilde dyr. Hvis dyrene fx sluger det, kan de komme alvorligt til skade, siger Jens Jokumsen.

 

Uddrag af undersøgelsen

67 % (690) svarer ja til, om der generelt bør fyres mindre fyrværkeri af til nytår. 22 % (224) svarer, at det mener de ikke. 11 % (107) svarer ’ved ikke’.
De mest populære begrundelser for at begrænse fyrværkeri er hensyn til miljøet (47 %), hensyn til kæledyrene (39 %), hensyn til dyrenes i naturen (37 %), hensyn til personsikkerhed (34 %) og hensyn til brandsikkerhed (30 %).
23% (231) svarer, at de har hund i deres husstand. Heraf svarer 45% ja til, at deres hund er bange for fyrværkeri. 49% svarer nej, og 6 % svarer ’ved ikke’.
43 % (437) svarer, at de har kæledyr/hobbydyr i deres husstand. Heraf svarer 2 ud af 3, at de tager særlige tiltag i brug for at skåne deres kæledyr mod larm og fyrværkeri nytårsaften. De mest populære tiltag er, at man undlader selv at fyre fyrværkeri af (30%), tænder musik der camouflerer fyrværkerilyde (29%) og trækker gardinerne for for at skærme mod lysglimt (27%).

Undersøgelsen er udarbejdet af Epinion på baggrund af i alt 1021 gennemførte interview med repræsentativt udvalgte danskere på 18 år og derover. Undersøgelsen er gennemført som en webbaseret undersøgelse på Epinions Danmarkspanel. Interviewene er gennemført i perioden 24. september – 7. oktober 2019. Data er vægtet efter køn, alder, region og uddannelse, så resultaterne kan betragtes som repræsentative for befolkningen.

Læs også

Dyrenes Beskyttelse om fyrværkeri

20-03-2024 14:13, af Anne Cecilie Sohl

Affyring af fyrværkeri over mange uger har store konsekvenser for både kæledyr, landbrugsdyr, og dyr i naturen. Derudover er det en stor belastning for miljøet, som sagtens kunne undgås. Dyrenes Beskyttelse mener, at omfanget af fyrværkeri bør indskrænkes markant, særligt for private.

DKK: hjælp din hund sikkert igennem nytåret

31-12-2023 12:53, af Anne Cecilie Sohl

Hunde og fyrværkeri er en dårlig kombination, og hvert år bliver mange tusinde hunde skræmt af fyrværkeriet. Dansk Kennel Klub giver her nogle gode råd til, hvordan du bedst kan hjælpe hundene igennem nytårsaften.

Er din hund urolig til nytår?

25-12-2023 10:00, af Anne Cecilie Sohl

Mange hunde bryder sig ikke om nytårsfyrværkeri, da de store brag og lysglimt kan være overvældende. Og hvis de først er blevet bange, bliver det ikke nemmere året efter.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Dyrlægens anbefalinger: Sådan beskytter du din hund i sommervarmen

23-07-2024 10:43, af Anne Cecilie Sohl

Mens mange danskere foretrækker varme sommerdage, kan høje temperaturer ofte være en udfordring for hunde. Derfor er det vigtigt, at hundeejere er bevidste om, hvordan man undgår potentielle farer som hedeslag, solskoldning og brændte poter, lyder opfordringen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Fem gode råd til sårpleje hos hunde

05-02-2021 15:11, af Astrid Gerd Holtet

Hvad kan du gøre hvis din hund får et sår – og hvornår bør du ringe til dyrlægen?

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.