Miljøfaktorer og HD

09-03-2012 09:00, af Tine Luther
Hofteledsdysplasi påvirkes i højere grad en tidligere antaget af hvalpenes opvækstmiljø. Specielt i perioden frem til hvalpe er tre måneder gamle ser miljøfaktorer ud til at påvirke udviklingen af HD, skriver norske Randi I. Krontveit i sin PhD–afhandling, der forsvares ved Norges Veterinørhøjskole i næste uge.
Copyright Ridehesten.com
På Norges Veterinærhøjskoles hjemmeside kan man læse om Randi I. Krontveits PhD-projekt.

Randi I. Krontveit har undersøgt forekomsten af HD hos fire racer og set på, hvilke faktorer i hundenes opvækst, der kan indvirke på forekomsten af HD. HD er en genetisk betinget sygdom, som hunde ikke er født med, men som genetiskdisponerede hvalpe kan udvikle i forskellige grader. Graden af sygdom påvirker, hvornår hundene får symptomer – og hvor længe hundene lever. I undersøgelsen deltog 500 hunde af racerne newfoundland, labrador, leonberger og irsk ulvehund. Deres vækst og opvækstmiljø blev registreret via spørgeskemaer, som opdrætter og ejer har besvaret samt via dyrlægeundersøgelser. Hurtig vækst ikke så farligt Baseret på tidligere studier har hurtig vækst og høj kropsvægt været anset som disponerende faktorer for HD, men Randi I. Krontveits undersøgelse viste, at hurtig vækst og høj kropsvægt det første leveår ikke gav øget risiko for HD. Faktisk var det racen, som voksede senest – nemlig newfoundland – der havde undersøgelsens højeste forekomst af HD (36%). Racen med den hurtigste vækst, irsk ulvehund, havde den laveste forekomst (10%) Gunstigt med moderat motion Hvalpe født om foråret eller sommeren og hvalp fra opdrættere, som bor på landet havde reduceret risiko for HD. Adgang til daglig motion i f.eks. parker op til tre måneders alderen reducerede risikoen, mens daglig brug af trapper i samme periode øgede risikoen. Det ser således ud til, at daglig motion i moderat grad frem til tre måneders alderen er gunstigt ift. forebyggelse af HD. Hundene blev fulgt frem til ti års alderen via årlige spørgeskemaer. Hunde med stærk grad af HD blev aflivet tidligere end hunde med mildere grad. Dette gjorde sig særligt gældende hos newfoundland og leonberger, hvorimod HD ikke havde så markant indvirkning på levetiden. Varieret motion gennem livet var positivt for hundene, og de, som motionerede dagligt både med og uden snor i forskelligt terræn, var symptomfri længere end mere inaktive hunde. Kilde: nvh.no

Læs også

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen
20 24 29 30
bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hunde begyndte at hyle ved fodgængerfelt i landsbyen

08-12-2023 08:57, af Anne Cecilie Sohl

For omkring en uge siden begyndte flere hunde i den lille by Fårup at hyle og trække sig væk fra et helt bestemt fodgængerfelt på Bakkevænget, lige ved skolen. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hjælp til hundens angst for fyrværkeri

29-11-2023 10:00, af Anne Cecilie Sohl

Når nytårsaften nærmer sig, glæder mange familier sig til himlens farverige skue. Men for vores firbenede venner bringer fyrværkeriet ofte en bølge af angst og frygt. 

Sne kan give dårlig mave

21-11-2022 11:22, af Astrid Gerd Holtet

Hvis sneen begynder at dale, kan nogle hundeejere opleve at hunden spiser af sneen – og det kan give dårlig mave. Vi ser nærmere på hvad der sker

Skolehunden, helt præcist

04-12-2023 10:26, af Anne Cecilie Sohl

I dette blogindlæg kan du læse mere om, hvad en skolehund er og helt præcis kan. Som skrevet tidligere er en skolehund ikke 'bare' en hund som går rundt på en skole, det er en hund, som over tid er trænet til at hjælpe børn og unge med mange forskellige opgaver i forbindelse med skoledagen.

Pas på poterne i frostvejret: Vejsalt er smertefuldt

28-11-2023 13:21, af Anne Cecilie Sohl

Når temperaturen rammer frysepunktet, bliver vejene saltet. Dette afhjælper glatte veje, men vejsalt er en smertefuld oplevelse for hunde. Dyrenes Beskyttelse opfordrer derfor til at smøre hundens trædepuder med potevoks inden gåturen.

Gør slædekørsel i sneen til en leg

05-12-2023 09:42, af Anne Cecilie Sohl

Det smukke snevejr frister til at lade den almindelige familiehund trække slæde med børnene. Det er ikke nødvendigvis en dårlig ide, men før man går i gang bør man have nogle ting på plads, for at det er både sikkerhedsmæssigt forsvarligt og bliver en god oplevelse for hunden. 

Tre tips til juletiden

05-12-2023 09:15, af Anne Cecilie Sohl

Julen står for døren og det betyder ofte at vi skruer op for julegodterne, hygge og godt selskab. Det er dog en god ide at være ekstra opmærksom på din hund og hvordan du får den godt igennem den søde juletid. 

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet