Feromoner – de usynlige signaler

10-03-2022 12:20, af Astrid Gerd Holtet

Feromoner er usynlige duftstoffer som hunde, og andre dyr, bruger til at kommunikere med, og de kan signalere alt fra brunst til angst eller aggression

 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Feromoner er en type duftstoffer, som udskilles af de fleste dyr, herunder også hunde og mennesker. De fungerer som en form for kommunikation mellem artsfæller. Stofferne kan signalere alt fra brunst til angst eller aggression.

Hvordan virker feromoner?

Hos hunde, og de fleste andre dyr, opfanges feromonerne i et særlig organ, kaldet det vomeronasale organ, som er placeret i skillevæggen mellem mund- og næsehulen. Her registreres de, og der sendes signal videre til hjernen og resten af kroppen. Feromonerne har en hormonlignende effekt på det individ, der opfanger de udskilte stoffer, hvilket vil sige, at de kan gå ind og have en direkte effekt på følelserne og adfærden hos det dyr, der opfanger det.  

Hvordan bruger man feromoner?

Der findes nogle feromoner, som hundene naturligt udskiller, som kan bruges i forskellige sammenhænge. Det drejer sig især om de feromoner, som den diegivende tæve udskiller, når hvalpene ligger hos hende. Disse feromoner beroliger hvalpene, dæmper stress og uro, og gør dem veltilpasse i fremmede omgivelser. På den måde hjælpes hvalpene til at slappe af og udforske verden i de første uger af deres liv.

Man har fundet ud af at producere disse beroligende feromoner kunstigt, hvilket gør at man kan drage nytte af deres effekt, også efter at hvalpen er holdt op med at die. Når hvalpen skal hjemmefra, kan det være en voldsom omvæltning for den, og her kan kunstige feromoner i det nye hjem være en støtte, der gør skiftet lidt nemmere.

Kunstige feromoner kan også hjælpe den voksne hund

Nogle studier tyder på at voksne hunde også kan have en effekt af disse beroligende feromoner, og de bruges derfor ofte til at hjælpe hunde, der har problemer med stress eller angst. Den beroligende effekt kan dog godt være varierende fra hund til hund, og ved reelle adfærdsproblemer kan behandling med feromoner ikke stå alene - men de kan hjælpe med til at gøre hunden mere modtagelig over for adfærdsændrende træning.  

Læs også

Feromoner giver bedre forhold mellem hunde og katte

11-08-2020 15:16, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nyt studie fra University of Lincoln viser, at brugen af feromoner sænker mængden af negative interaktioner mellem hunde og katte i hjem med begge slags dyr

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Louise Trabjerg

Webredaktør og nyhedsvagt

Louise Trabjerg

ltr@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

DNA test af hundelorte bliver mere og mere udbredt

20-09-2023 19:01, af Louise Trabjerg

Vi ser det jævnligt - særligt på de sociale medier - at den gennemsnitlige dansker er træt af de mange efterladte hunde-høm-høm'er der skal trædes uden om på gader og stræder. Men problemet er langt fra kun dansk.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Lykkepiller i pels indtager Roskilde

18-09-2023 15:34, af Louise Trabjerg

I den kommende weekend den 22.-24. september afvikler Danmarks største hundeorganisation, Dansk Kennel Klub, hundeudstilling på Roskilde Dyrskueplads. 

3 gode råd hvis hunden har dårlig mave

20-02-2022 10:00, af Astrid Holtet

De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Overblik: Regler for hunde på fly

16-03-2018 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ønsker man at få sin hund med på en rejse, er der stor forskel på reglerne hos de enkelte flyselskaber. Derfor er det vigtigt, at man sætter sig ind i selskabets regler, inden man drager mod lufthavnen. Vi bringer her et overblik

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

Rishi Sunak annoncerer forbud mod American XL Bully-hunde i Storbritannien

21-09-2023 18:06, af Louise Trabjerg

Efter en række angreb, der har ført til dødsfald og alvorlige skader, kommer de amerikanske XL Bully-hund i Storbritannien under den farlige hundelov inden udgangen af året.