Feromoner er en type duftstoffer, som udskilles af de fleste dyr, herunder også hunde og mennesker. De fungerer som en form for kommunikation mellem artsfæller. Stofferne kan signalere alt fra brunst til angst eller aggression.
Hvordan virker feromoner?
Hos hunde, og de fleste andre dyr, opfanges feromonerne i et særlig organ, kaldet det vomeronasale organ, som er placeret i skillevæggen mellem mund- og næsehulen. Her registreres de, og der sendes signal videre til hjernen og resten af kroppen. Feromonerne har en hormonlignende effekt på det individ, der opfanger de udskilte stoffer, hvilket vil sige, at de kan gå ind og have en direkte effekt på følelserne og adfærden hos det dyr, der opfanger det.
Hvordan bruger man feromoner?
Der findes nogle feromoner, som hundene naturligt udskiller, som kan bruges i forskellige sammenhænge. Det drejer sig især om de feromoner, som den diegivende tæve udskiller, når hvalpene ligger hos hende. Disse feromoner beroliger hvalpene, dæmper stress og uro, og gør dem veltilpasse i fremmede omgivelser. På den måde hjælpes hvalpene til at slappe af og udforske verden i de første uger af deres liv.
Man har fundet ud af at producere disse beroligende feromoner kunstigt, hvilket gør at man kan drage nytte af deres effekt, også efter at hvalpen er holdt op med at die. Når hvalpen skal hjemmefra, kan det være en voldsom omvæltning for den, og her kan kunstige feromoner i det nye hjem være en støtte, der gør skiftet lidt nemmere.
Kunstige feromoner kan også hjælpe den voksne hund
Nogle studier tyder på at voksne hunde også kan have en effekt af disse beroligende feromoner, og de bruges derfor ofte til at hjælpe hunde, der har problemer med stress eller angst. Den beroligende effekt kan dog godt være varierende fra hund til hund, og ved reelle adfærdsproblemer kan behandling med feromoner ikke stå alene - men de kan hjælpe med til at gøre hunden mere modtagelig over for adfærdsændrende træning.
Nyt studie fra University of Lincoln viser, at brugen af feromoner sænker mængden af negative interaktioner mellem hunde og katte i hjem med begge slags dyr
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Skolehunden James blev nøglen til eksamensro og succes for Magnus i 9. klasse.
Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Helen Riis og hendes kæreste rejser til Norges fjelde med deres hunde, hvor de oplever naturens storhed, fysisk udfordring og et stærkt fællesskab. Vandreturene er krævende og kræver både træning, planlægning og godt udstyr, men giver uforglemmelige minder og dyb samhørighed.
Når først beslutningen er taget, og drømmen om en lille, logrende hvalp går fra tanke til realitet, kan det være svært at lægge følelserne helt på hylden for at forholde sig til de lidt mere praktiske sider af hvalpekøbet. Men før du lader dig rive med af nuttede hvalpehoveder, små poter og den bløde hvalpemave, er der måske noget, du ikke helt har stillet skarpt på endnu.
Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet