Feromoner giver bedre forhold mellem hunde og katte

11-08-2020 15:16, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nyt studie fra University of Lincoln viser, at brugen af feromoner sænker mængden af negative interaktioner mellem hunde og katte i hjem med begge slags dyr

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Når to mennesker lever som hund og kat, er det ikke positivt. Men måske skal de bare have et skud feromon i ansigtet for at bedre forholdet.

Sådan er det i hvert fald, hvis der er tale om rigtige hunde og rigtige katte. Det viser ny forskning fra University of Lincoln i England.

Her benyttede man to forskellige feromoner til at forsøge at bedre forhold mellem hunde og katte i hjem, hvor der var problemer mellem de to dyr.

Det ene produkt hedder Feliway Friends og skulle virke beroligende på katte, mens det andet, Adoptil, skulle have den samme virkning på hunde.

Det viste sig dog, at begge produkter over en seksugers periode havde en positiv virkning på forholdet mellem hund og kat.

Brugen af de to feromoner førte nemlig til et betydeligt fald i antallet af uønskede interaktioner som for eksempel hund der jagter kat, kat der gemmer sig for hund, nedstirring og gøen.

Brugerne af Adoptil kunne desuden melde, at de oplevede en stigning i positive interaktioner som afslapning i samme rum og venlige hilsner.

– Selvom vi ved, at der er spændinger mellem hunde og katte, så tror jeg, at dette er det første forsøg, hvor man bruger feromoner til at forbedre forholdet mellem de to dyr, siger en af forskerne bag projektet, Daniel Mills, og fortsætter:

– I England er der både hund og kat i syv procent af hjemmene, og mens de fleste siger, at forholdet mellem hunde og katte er godt, så er der også mange hjem, hvor det ikke fungerer. Det kan have store konsekvenser for dyrene.

Inden studiet havde forskerne en tro på, at feromonet til katte ville have den bedste virkning, da kattens velbefindende, ifølge forskerne, betyder mest for forholdet mellem de to dyr.

Studiet viste dog, at katteferomonet ikke var bedre.

– Mens kattens velbefindende nok er vigtigst for forholdet mellem hunden og katten, så er hundens velbefindende for, at katten føler sig godt tilpas. Derfor viser det sig faktisk at produkterne er lige gode, lyder det fra dyrlæge Miriam Prior, der også var en del af projektet.

Info

Feromon

Feromoner, kemiske stoffer, som individer af samme art sender signaler til hinanden med, og som udløser et adfærdsmæssigt respons hos modtageren. Feromoner er ofte ret simple organiske forbindelser, som ligner hormoner, bl.a. ved at være virksomme i uhyre små mængder; hormoner virker dog kun inden for et individ, i modsætning til feromoner som virker mellem individer, hvorfor de nogle gange betegnes "ecto-hormoner". Feromoner afgives ofte fra kirtler og påvirker et sanseorgan hos modtageren. Det er en vidt udbredt meddelelsesform.

Kilde: lex.dk

Læs også

Hunde elsker disse aromaer

11-09-2020 12:21, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nyt amerikansk studie peger på, hvilke aromaforbindelser hunde foretrækker i deres foder

Den syngende hund lever endnu

02-09-2020 08:01, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Siden 1970’erne er Ny Guineas syngende hund ikke blevet observeret i det fri. Nu viser DNA-prøver, at hunden faktisk ikke er uddød, som man troede

Disse hunde er mindst bange

26-08-2020 08:31, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nyt finsk studie viser, at hunde, der bliver trænet, har mindre risiko for at blive præget af frygt senere i livet. Men andre ting spiller dog også ind

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen

bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hvor er Nanna

15-09-2020 12:52, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hvad der skulle have været en hyggelig konkurrencedag hos DcH i søndags endte desværre med en forsvundet hund, som stadig ikke er fundet

Skræmmende tal bekræfter bange anelser

16-09-2020 12:32, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Overalt hvor man kigger, har coronaen betydet flere hvalpekøb end normalt. Undersøgelse fra den engelske kennelklub viser skræmmende tal

Hundetunger

27-10-2019 10:00, af Astrid Gerd Holtet

5 sjove ting du måske ikke vidste om hundens tunge

Fredagsquiz: Hvad ved du om boston terrieren

18-09-2020 09:10, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Quiz|

Her er ugens fredagsquiz. Denne gang om et lille muskelbundt

Ny distributør af medlemsmagasinet HUNDEN

14-09-2020 16:08, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vi har modtaget flere henvendelser fra medlemmer, som ikke kan forstå, at Magasinet HUNDEN ikke længere kommer med Post Nord, at der ikke længere er adresse på, og at bladet ikke er pakket ind i plastik. Her får du grunden, som også stod i augustnummeret af bladet

Forgiftninger: 3 ting du skal passe på om efteråret

13-10-2019 14:04, af Astrid Gerd Holtet

Hvad skal du passe på at din hund ikke spiser, når I begiver jer ud i efterårssolen?  

Bøde 18.000 kr.: 33 hunde levede under kummerlige forhold

08-09-2020 09:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

60-årig mand fra Farsø blev i går idømt en bøde i en sag om  hunde. Det er ikke første gang, manden overtræder reglerne

Fra bladet: Bob er en ganske særlig ønskehund

17-09-2020 08:42, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Da Asbjørn var mellem fem og otte år, led han af leukæmi. Mens den lille dreng røg ind og ud af hospitalet, havde han en ganske særlig ven derhjemme. Ønskefonden havde nemlig sørget for, at han fik sit største ønske om en hund opfyldt

Fotokonkurrence i Magasinet HUNDEN

16-09-2020 14:54, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Foto|

Vi er igen klar til at modtage billeder til HUNDENS fotokonkurrence

Så er bladet igen på vej

13-09-2020 10:06, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nogle har måske allerede modtaget det, ellers kan man forvente at få det nye HUNDEN en af de nærmeste dage