Feromoner giver bedre forhold mellem hunde og katte

11-08-2020 15:16, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nyt studie fra University of Lincoln viser, at brugen af feromoner sænker mængden af negative interaktioner mellem hunde og katte i hjem med begge slags dyr

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Når to mennesker lever som hund og kat, er det ikke positivt. Men måske skal de bare have et skud feromon i ansigtet for at bedre forholdet.

Sådan er det i hvert fald, hvis der er tale om rigtige hunde og rigtige katte. Det viser ny forskning fra University of Lincoln i England.

Her benyttede man to forskellige feromoner til at forsøge at bedre forhold mellem hunde og katte i hjem, hvor der var problemer mellem de to dyr.

Det ene produkt hedder Feliway Friends og skulle virke beroligende på katte, mens det andet, Adoptil, skulle have den samme virkning på hunde.

Det viste sig dog, at begge produkter over en seksugers periode havde en positiv virkning på forholdet mellem hund og kat.

Brugen af de to feromoner førte nemlig til et betydeligt fald i antallet af uønskede interaktioner som for eksempel hund der jagter kat, kat der gemmer sig for hund, nedstirring og gøen.

Brugerne af Adoptil kunne desuden melde, at de oplevede en stigning i positive interaktioner som afslapning i samme rum og venlige hilsner.

– Selvom vi ved, at der er spændinger mellem hunde og katte, så tror jeg, at dette er det første forsøg, hvor man bruger feromoner til at forbedre forholdet mellem de to dyr, siger en af forskerne bag projektet, Daniel Mills, og fortsætter:

– I England er der både hund og kat i syv procent af hjemmene, og mens de fleste siger, at forholdet mellem hunde og katte er godt, så er der også mange hjem, hvor det ikke fungerer. Det kan have store konsekvenser for dyrene.

Inden studiet havde forskerne en tro på, at feromonet til katte ville have den bedste virkning, da kattens velbefindende, ifølge forskerne, betyder mest for forholdet mellem de to dyr.

Studiet viste dog, at katteferomonet ikke var bedre.

– Mens kattens velbefindende nok er vigtigst for forholdet mellem hunden og katten, så er hundens velbefindende for, at katten føler sig godt tilpas. Derfor viser det sig faktisk at produkterne er lige gode, lyder det fra dyrlæge Miriam Prior, der også var en del af projektet.

Info

Feromon

Feromoner, kemiske stoffer, som individer af samme art sender signaler til hinanden med, og som udløser et adfærdsmæssigt respons hos modtageren. Feromoner er ofte ret simple organiske forbindelser, som ligner hormoner, bl.a. ved at være virksomme i uhyre små mængder; hormoner virker dog kun inden for et individ, i modsætning til feromoner som virker mellem individer, hvorfor de nogle gange betegnes "ecto-hormoner". Feromoner afgives ofte fra kirtler og påvirker et sanseorgan hos modtageren. Det er en vidt udbredt meddelelsesform.

Kilde: lex.dk

Læs også

Hvorfor logrer hunde med halen?

07-02-2024 19:18, af Anne Cecilie Sohl

For et sted mellem 15-50.000 år siden blev hunden domesticeret af mennesket. Siden da har arten gennemgået en gennemgribende forandringsproces. Nu skriver Videnskab.dk at et nyt studie publiceret i tidsskriftet Biology Letters har fundet frem til at hundens logren med halen måske også er påvirket af mennesket. 

 

Millioner til forskning i hunde og andre dyr

25-01-2024 11:28, af Anne Cecilie Sohl

Vil du vide mere om hundeejeres følelsesmæssige forhold til deres hvalp eller seniorhund? Eller er du nysgerrig efter, hvorvidt størrelsen på et kuld hvalpe kan være en indikation på racens sundhed? Agrias Forskningsfond har givet ti nye forskningsprojekter støtte for 2024, der finder svar på blandt andet disse spørgsmål.

Hundens kolde snude

04-07-2023 08:28, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Forskning peger på, hvad hunden bruger den kolde snude til. For den er ikke kun til at genere ejeren med om morgenen

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

16 ting der viser hvor højt din hund elsker dig

19-10-2023 11:26, af Anne Cecilie Sohl

Der er mange måder hvorpå vi mennesker fortæller at vi holder af hinanden, men på hundesprog er det ikke altid nemt at forstå. Derfor får du her 16 måder du kan bruge til at afkode hvornår og hvordan din hund forsøger at fortælle den elsker dig.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Når hvalpen skifter tænder

21-11-2017 16:22, af Astrid Gerd Holtet

Hvad skal du være opmærksom på, når hvalpen skifter tænder?  

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde