Mælkekirtelkræft hos hunde

31-01-2022 12:20, af Astrid Gerd Holtet

Op mod hver femte ældre tæve udvikler kræft i mælkekirtlerne, og dermed er det en af de mest almindelige kræftformer man ser hos tæverne

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Kræft i mælkekirtlerne er en af de mest almindelige kræftformer hos tæver, og den opstår, når nogle af de mælkeproducerende kirtelceller begynder at delle sig ukontrolleret. Lidt over halvdelen af tilfældene er ondartede – det vil sige at kræften ikke er afgrænset til et bestemt område, men at den i stedet spreder sig til livsvigtige organer, og dermed kan sygdommen blive livstruende.

Kræftknuderne kan forekomme i forskellige former og størrelser. I starten kan knuderne ikke altid ses, men kun opdages hvis man mærker omkring tævens mælkekirtler.

Tævens hunlige kønshormoner menes at spille en rolle i udviklingen af mælkekirtelkræft, og risikoen for at den fejlagtige celledeling sker, stiger med antallet af løbetider tæven har haft. Tæver der steriliseres tidligt, især efter første løbetid, har en markant mindre risiko for at udvikle mælkekirtelkræft. Brugen af løbetidsudsættende medicin, i form af p-sprøjter, øger til gengæld risikoen for at tæven udvikler sygdommen. 

Behandling ved mælkekirtelkræft

Den mest almindelige behandling er at kræftknuderne fjernes ved en operation. Det er vigtigt at undersøge hvorvidt kræften har spredt sig – har den det, kan behandling med kemoterapi i nogle tilfælde være en mulighed.

Har kræften spredt sig fra den oprindelige knude vil prognosen være dårligere, end hvis kræften er afgrænset til et enkelt område. Jo tidligere tilstanden opdages, jo større sandsynlighed er der for at kræften ikke har spredt sig, og det er derfor vigtigt, at man jævnligt tjekker sin tæves mælkekirtler og opsøger en dyrlæge, hvis man mærker forandringer, der kunne være en kræftknude. 

 

Læs også

Disse grøntsager kan din hund tåle - og disse kan den ikke

22-01-2025 08:10, af Cecilie Friis Amstrup

Grøntsager kan være et sundt supplement til hundens kost, men hvilke er sikre, og hvilke bør undgås?

Kom i form med din hund

21-01-2025 08:39, af Cecilie Friis Amstrup

Kan du forestille dig at løbe med din hund som makker og samtidig få både motion, sjov og et stærkere bånd? Det er netop, hvad Canicross handler om! Denne hurtigt voksende sport kombinerer løb og hundetræk i smukke omgivelser, og alle hunderacer kan være med.

Kom med til DM i Canicross

16-01-2025 08:20, af Cecilie Friis Amstrup

Sæt kryds i kalenderen den 23. marts 2025, hvor DIRTY PAWS - Løbeklub for hund og ejer inviterer til Danmarksmesterskaberne i canicross, bike- og scooterjoring. Stævnet afholdes i smukke Tisvilde Hegn under Dansk Canicross Forbund og lover en dag fyldt med fart, hundeglæde og fællesskab.

Fedtknuder hos hund

13-04-2021 12:13, af Astrid Gerd Holtet

Fedtknuder er almindelige, ufarlige samlinger af fedtvæv, men kan forveksles med nogle behandlingskrævende kræftformer, og bør derfor altid undersøges

Derfor skal du huske at tjekke dine kæledyr for knuder

20-10-2022 09:53, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ligesom mennesker rammes kæledyr af kræft og ondartede tumorer, og faktisk er kræft en af de hyppigste dødsårsager hos hunde. Heldigvis er mulighederne for helbredelse og behandling gode, jo tidligere sygdommen opdages, og derfor er det vigtigt, at man løbende tjekker sit kæledyr for knuder, lyder det fra specialdyrlæge i onkologi

Mastcelletumor hos hund

02-09-2021 12:20, af Astrid Gerd Holtet

Mastcelletumorer er en kræftform, der udspringer fra særlige celler, der er del af hundens immunforsvar. Tumorerne er ondartede og ses typisk hos midaldrende og ældre hunde.

Kemoterapi til hunde

25-01-2022 08:39, af Astrid Gerd Holtet

Hunde kan også få kræft, og ved nogle kræfttyper kan kemoterapeutisk behandling være en mulighed – med hvad er kemoterapi, og hvordan påvirker det hunden?

Kræft i æggestokkene

10-01-2022 14:25, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hundens æggestokke kan rammes af kræft – og det kan give hormonforstyrrelser med uregelmæssige løbetider

Universitetshospitalet for Familiedyr søger hunde med knoglekræft

10-09-2020 14:58, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vi har tidligere delt, når Universitetshospitalet for Familiedyr søger hunde til forskellige projekter. Nu søger de hunde med bekræftet eller mistænkt knoglekræft

 

Kræft i knoglerne

09-10-2022 12:01, af Astrid Gerd Holtet

Knoglekræft hos hunden er en sjælden kræfttype, men den er desværre ofte meget aggressiv og spreder sig hurtigt

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

En nationalrace der skaber bånd mellem ejere

15-01-2025 12:45, af Cecilie Friis Amstrup

Den gamle danske hønsehund, en af Danmarks nationalracer, er kendt for sin alsidighed som både jagt- og familiehund. Men den er mere end det. Racen formår også at samle mennesker om en fælles passion, hvilket blev tydeligt ved DKK Kreds 4's nytårsskue i Brørup den 5. januar.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Karsten og Thor: Et unikt team i politiets hundetjeneste

14-01-2025 15:03, af Karina Green

Karsten Hav Sørensen og Thor er et enestående team, der ikke kun har været med til at løse utallige sager, men også har sat standarden for, hvordan en hundefører og hans hund skal arbejde sammen. Deres samarbejde er et eksempel på det bedste, man kan forvente af politiets hundetjeneste, og det er derfor, Karsten og Thor er blevet udvalgt og indstillet til prisen som Årets Politihund af landets leder af hundeafdelingerne og Politihundetjenesten.

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Border collie overlevede livstruende mavedrejning

17-01-2025 08:04, af Cecilie Friis Amstrup

I næste nummer af HUNDEN kan du læse den rørende historie om tiårige Tiffanie, der overlevede mavedrejning og gennemgik en nøje planlagt genoptræning. 

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

Her er Danmarks mest populære hundenavne i 2024

10-01-2025 11:21, af Cecilie Friis Amstrup

Hunde er trofaste - det samme er deres ejere, når det nye firbenede familiemedlem skal navngives. Derfor er der kun få nye navne at finde på hitlisten over Danmarks mest populære hundenavne i 2024: Det er menneskenavne på to stavelser, der hitter, viser ny opgørelse.