Kræft opstår når nogle af hundens celler begynder at dele sig uhæmmet, og når kræftcellerne vokser kan det have helbredsmæssige konsekvenser for hunden. Der findes mange forskellige kræfttyper, og hvor meget hunden påvirkes af kræften er meget forskelligt fra kræfttype til kræfttype. Nogle typer er godartede, mens andre typer er ondartede. De ondartede kan sprede sig til flere steder i kroppen, og er ofte dødelige for hunden, hvis de ikke behandles. Kræft hos hunde kan behandles på forskellige måder, og en af disse er kemoterapi.
Hvordan virker kemoterapi?
Kemoterapi er en medicinsk behandling, som rammer og dræber celler, der vokser hurtigt. Da kræften netop er celler der deler sig, kan kemoterapien dræbe kræftcellerne. Der er forskel på hvor hurtigt forskellige typer af kræft vokser, og dermed også forskel på, hvor effektiv den kemoterapeutiske behandling er.
Det er dog ikke kun hundens kræftceller, der vokser og deler sig. Andre celler, i eksempelvis knoglemarven og i tarmen, deler sig også ofte, og derfor kan de også rammes af kemoterapi, og det er årsagen til nogle af de bivirkninger, der kan ses ved behandlingen.
Hvordan har hunden det, når den får kemoterapi?
Hos mennesker er kemoterapi forbundet med mange voldsomme bivirkninger, der kan være meget ubehagelige for patienten og påvirke deres livskvalitet voldsomt. Behandlingen af hunde med kemoterapi er dog lidt forskellig fra behandlingen hos mennesker, idet hundene ikke får så høje doser af medicinen. Det betyder, at de typisk oplever færre bivirkninger end mennesker i kemoterapi, og dermed påvirkes deres livskvalitet ikke på samme måde under behandlingsforløbet. Det betyder dog også, at behandlingen sjældent får kræften til helt at forsvinde, men anses som en livsforlængende behandling. Det vil altså sige, at hunden som regel kan få en længere periode med en fornuftig livskvalitet, end hvis den ikke fik behandlingen.
Hvordan behandles hunde med kemoterapi?
Der findes en række dyrlæger i Danmark, der er certificerede i kemoterapeutisk behandling. Sættes en hund i behandling med kemoterapi, vil det typisk kræve ugentlige behandlinger over flere uger eller måneder. Den kemoterapeutiske medicin er potentielt også farlig for mennesker, og derfor bør ejeren instruereres i, hvorledes de skal bære sig ad med at opsamle især opkast og afføring fra hunden.
Fremtiden for en hund i kemoterapeutisk behandling
Da behandlingen som regel kun er livsforlængende, vil hunden oftest få symptomer på sin kræftsygdom på et tidspunkt, på trods af behandlingen, og en aflivning vil som regel i sidste ende være nødvendigt. Det er derfor vigtigt, at man som ejer til en kræftramt hund, løbende vurderer dens livskvalitet, og forbereder sig på at tage den hårde beslutning, når den tid måtte komme.
/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge
Mastcelletumorer er en kræftform, der udspringer fra særlige celler, der er del af hundens immunforsvar. Tumorerne er ondartede og ses typisk hos midaldrende og ældre hunde.
Netop nu er der godt gang i den i Stockholm. Du kan følge med på livestream
Et møde med den blide kæmpe live til hundeudstilling for to år siden overbeviste Pia Johansen om, at deres næste hund skulle være en engelsk mastiff, og nu udstiller de Fighter til weekendens hundeudstilling i Herning
Nyt studie fra Københavns Universitet viser foruroligende tal om danske familiehundes sundhed
For omkring en uge siden begyndte flere hunde i den lille by Fårup at hyle og trække sig væk fra et helt bestemt fodgængerfelt på Bakkevænget, lige ved skolen.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Når nytårsaften nærmer sig, glæder mange familier sig til himlens farverige skue. Men for vores firbenede venner bringer fyrværkeriet ofte en bølge af angst og frygt.
Hvis sneen begynder at dale, kan nogle hundeejere opleve at hunden spiser af sneen – og det kan give dårlig mave. Vi ser nærmere på hvad der sker
I dette blogindlæg kan du læse mere om, hvad en skolehund er og helt præcis kan. Som skrevet tidligere er en skolehund ikke 'bare' en hund som går rundt på en skole, det er en hund, som over tid er trænet til at hjælpe børn og unge med mange forskellige opgaver i forbindelse med skoledagen.
Når temperaturen rammer frysepunktet, bliver vejene saltet. Dette afhjælper glatte veje, men vejsalt er en smertefuld oplevelse for hunde. Dyrenes Beskyttelse opfordrer derfor til at smøre hundens trædepuder med potevoks inden gåturen.
Det smukke snevejr frister til at lade den almindelige familiehund trække slæde med børnene. Det er ikke nødvendigvis en dårlig ide, men før man går i gang bør man have nogle ting på plads, for at det er både sikkerhedsmæssigt forsvarligt og bliver en god oplevelse for hunden.
Julen står for døren og det betyder ofte at vi skruer op for julegodterne, hygge og godt selskab. Det er dog en god ide at være ekstra opmærksom på din hund og hvordan du får den godt igennem den søde juletid.
Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet