Kemoterapi til hunde

25-01-2022 08:39, af Astrid Gerd Holtet

Hunde kan også få kræft, og ved nogle kræfttyper kan kemoterapeutisk behandling være en mulighed – med hvad er kemoterapi, og hvordan påvirker det hunden?

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Kræft opstår når nogle af hundens celler begynder at dele sig uhæmmet, og når kræftcellerne vokser kan det have helbredsmæssige konsekvenser for hunden. Der findes mange forskellige kræfttyper, og hvor meget hunden påvirkes af kræften er meget forskelligt fra kræfttype til kræfttype. Nogle typer er godartede, mens andre typer er ondartede. De ondartede kan sprede sig til flere steder i kroppen, og er ofte dødelige for hunden, hvis de ikke behandles.  Kræft hos hunde kan behandles på forskellige måder, og en af disse er kemoterapi.

Hvordan virker kemoterapi?

Kemoterapi er en medicinsk behandling, som rammer og dræber celler, der vokser hurtigt. Da kræften netop er celler der deler sig, kan kemoterapien dræbe kræftcellerne. Der er forskel på hvor hurtigt forskellige typer af kræft vokser, og dermed også forskel på, hvor effektiv den kemoterapeutiske behandling er.

Det er dog ikke kun hundens kræftceller, der vokser og deler sig. Andre celler, i eksempelvis knoglemarven og i tarmen, deler sig også ofte, og derfor kan de også rammes af kemoterapi, og det er årsagen til nogle af de bivirkninger, der kan ses ved behandlingen.

Hvordan har hunden det, når den får kemoterapi?

Hos mennesker er kemoterapi forbundet med mange voldsomme bivirkninger, der kan være meget ubehagelige for patienten og påvirke deres livskvalitet voldsomt. Behandlingen af hunde med kemoterapi er dog lidt forskellig fra behandlingen hos mennesker, idet hundene ikke får så høje doser af medicinen. Det betyder, at de typisk oplever færre bivirkninger end mennesker i kemoterapi, og dermed påvirkes deres livskvalitet ikke på samme måde under behandlingsforløbet.  Det betyder dog også, at behandlingen sjældent får kræften til helt at forsvinde, men anses som en livsforlængende behandling. Det vil altså sige, at hunden som regel kan få en længere periode med en fornuftig livskvalitet, end hvis den ikke fik behandlingen.

Hvordan behandles hunde med kemoterapi?

Der findes en række dyrlæger i Danmark, der er certificerede i kemoterapeutisk behandling. Sættes en hund i behandling med kemoterapi, vil det typisk kræve ugentlige behandlinger over flere uger eller måneder. Den kemoterapeutiske medicin er potentielt også farlig for mennesker, og derfor bør ejeren instruereres i, hvorledes de skal bære sig ad med at opsamle især opkast og afføring fra hunden.

Fremtiden for en hund i kemoterapeutisk behandling

Da behandlingen som regel kun er livsforlængende, vil hunden oftest få symptomer på sin kræftsygdom på et tidspunkt, på trods af behandlingen, og en aflivning vil som regel i sidste ende være nødvendigt. Det er derfor vigtigt, at man som ejer til en kræftramt hund, løbende vurderer dens livskvalitet, og forbereder sig på at tage den hårde beslutning, når den tid måtte komme.

/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge

Læs også

Mastcelletumor hos hund

02-09-2021 12:20, af Astrid Gerd Holtet

Mastcelletumorer er en kræftform, der udspringer fra særlige celler, der er del af hundens immunforsvar. Tumorerne er ondartede og ses typisk hos midaldrende og ældre hunde.

Hund tager på sin sidste gåtur – hundrede dukker op

19-11-2016 11:15, af Kasper Larsson
”Vi tager vores sidste gåtur sammen på hans elskede Porth Beach. Jeg ville blive meget glad, hvis hundeelskere- og ejere og venner ville gå turen med os”

Julehjælp til fattige familier med hund

02-11-2011 14:30, af Tine Luther
En julepakke til hunden kan betyde lidt luft i budgettet til familiens jul.

Hundeejer får bøde på 4000 kr.

14-12-2011 13:33, af Tine Luther
Ejeren af en hund, der overfaldt en anden hund, kan se frem til en bøde på 4000 kr. for overtrædelse af hundeloven.

Pas på de giftige pinse- og påskeliljer

30-03-2021 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Foråret nærmer sig med hastige skridt.  Blandt blomsterne ses pinse- og påskeliljerne som nogle af de første, der spreder farve i de danske haver - men har man hund, skal man være forsigtig, for de er nemlig giftige 

For tredje gang i træk vælges hund til borgmester

23-08-2016 14:52, af Kasper Larsson
Indbyggerne i en amerikansk by i staten Minnesota vælger for tredje gang i træk en hund som deres borgmester. Og det har givet pote, mener indbyggerne.

Pas på juletræet i december

26-11-2017 18:51, af Astrid Gerd Holtet

Juletræssalget er så småt gået i gang, og inden for kort tid vil flotte juletræer stå i mange danske hjem. Har du hund, er der dog lige et par ting du bør overveje, inden du finder julepynten frem

Uidentificeret hund på motorvej

13-05-2014 14:37, af Tine Luther
En ældre hund blev fundet på Esbjergmotorvejen og anbragt på internat.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Ekstra lækker godbid til de danske hundeejere

16-10-2024 17:15, af Cecilie Friis Amstrup

Danske hundeejere er blevet mere ansvarlige, og det har ført til færre skader på trods af et stigende antal hunde. Øget viden, træning og bevidste racevalg er nøglen til denne positive udvikling. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

K9 Biathlon for alle slog alle rekorder på Sjælland

18-10-2024 10:39, af Rikke Hemmingsen

I alt 861 tilmeldte blev det til, da K9 Biathlon for alle i den forgangende weekend afholdt deres sidste løb i 2024: Dacia Gold Cup.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Halloween: Må min hund spise græskar?

22-10-2019 15:00, af Anne Ekenberg og Bjarke Kirkegaaard Nielsen

Det er snart halloween og derfor er det også absolut højsæson for græskar. Men hvordan er det nu med hunde og græskar?  

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Døgnet efter en operation

16-01-2022 09:57, af Astrid Holtet

At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt