Kemoterapi til hunde

25-01-2022 08:39, af Astrid Gerd Holtet

Hunde kan også få kræft, og ved nogle kræfttyper kan kemoterapeutisk behandling være en mulighed – med hvad er kemoterapi, og hvordan påvirker det hunden?

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Kræft opstår når nogle af hundens celler begynder at dele sig uhæmmet, og når kræftcellerne vokser kan det have helbredsmæssige konsekvenser for hunden. Der findes mange forskellige kræfttyper, og hvor meget hunden påvirkes af kræften er meget forskelligt fra kræfttype til kræfttype. Nogle typer er godartede, mens andre typer er ondartede. De ondartede kan sprede sig til flere steder i kroppen, og er ofte dødelige for hunden, hvis de ikke behandles.  Kræft hos hunde kan behandles på forskellige måder, og en af disse er kemoterapi.

Hvordan virker kemoterapi?

Kemoterapi er en medicinsk behandling, som rammer og dræber celler, der vokser hurtigt. Da kræften netop er celler der deler sig, kan kemoterapien dræbe kræftcellerne. Der er forskel på hvor hurtigt forskellige typer af kræft vokser, og dermed også forskel på, hvor effektiv den kemoterapeutiske behandling er.

Det er dog ikke kun hundens kræftceller, der vokser og deler sig. Andre celler, i eksempelvis knoglemarven og i tarmen, deler sig også ofte, og derfor kan de også rammes af kemoterapi, og det er årsagen til nogle af de bivirkninger, der kan ses ved behandlingen.

Hvordan har hunden det, når den får kemoterapi?

Hos mennesker er kemoterapi forbundet med mange voldsomme bivirkninger, der kan være meget ubehagelige for patienten og påvirke deres livskvalitet voldsomt. Behandlingen af hunde med kemoterapi er dog lidt forskellig fra behandlingen hos mennesker, idet hundene ikke får så høje doser af medicinen. Det betyder, at de typisk oplever færre bivirkninger end mennesker i kemoterapi, og dermed påvirkes deres livskvalitet ikke på samme måde under behandlingsforløbet.  Det betyder dog også, at behandlingen sjældent får kræften til helt at forsvinde, men anses som en livsforlængende behandling. Det vil altså sige, at hunden som regel kan få en længere periode med en fornuftig livskvalitet, end hvis den ikke fik behandlingen.

Hvordan behandles hunde med kemoterapi?

Der findes en række dyrlæger i Danmark, der er certificerede i kemoterapeutisk behandling. Sættes en hund i behandling med kemoterapi, vil det typisk kræve ugentlige behandlinger over flere uger eller måneder. Den kemoterapeutiske medicin er potentielt også farlig for mennesker, og derfor bør ejeren instruereres i, hvorledes de skal bære sig ad med at opsamle især opkast og afføring fra hunden.

Fremtiden for en hund i kemoterapeutisk behandling

Da behandlingen som regel kun er livsforlængende, vil hunden oftest få symptomer på sin kræftsygdom på et tidspunkt, på trods af behandlingen, og en aflivning vil som regel i sidste ende være nødvendigt. Det er derfor vigtigt, at man som ejer til en kræftramt hund, løbende vurderer dens livskvalitet, og forbereder sig på at tage den hårde beslutning, når den tid måtte komme.

/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge

Læs også

Mastcelletumor hos hund

02-09-2021 12:20, af Astrid Gerd Holtet

Mastcelletumorer er en kræftform, der udspringer fra særlige celler, der er del af hundens immunforsvar. Tumorerne er ondartede og ses typisk hos midaldrende og ældre hunde.

Dyreværnet reddede Tøsen i sidste øjeblik

05-07-2019 08:43, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Da niårige Tøsens ejer gik bort, var der ingen til at tage sig af den efterladte skønne hund. Så tog Dyreværnets personale affære

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

Hund og to damer gik gennem isen

27-01-2014 09:59, af Tine Luther
Advarsel: Selvom vi har haft frost i en periode, kan man ikke regne med, at isen på søer mv. kan bære. Det måtte en lille hund og to damer sande forleden.

Din hund forstår dig, bogstaveligt talt!

31-08-2016 16:04, af Kasper Larsson
Ny forskning viser, at din hund faktisk forstår hvad du siger til den. Den forstår ikke bare ordenes tonefald. Den kan også forstå selve ordene

Årets mest populære hundenavne

12-01-2024 11:44, af Anne Cecilie Sohl

Råber du efter Charlie eller Luna i hundeparken, er der stor sandsynlighed for, at der kommer mere end én velopdragen hund – eller velopdragent barn - løbende. Ifølge Agria Dyreforsikrings opgørelse er det menneskenavne på to stavelser, der topper listen over de mest populære hundenavne i Danmark. Men allerede nu forudser hundeekspert, at flere royalt klingende navne vil være regerende mestre på næste års hitliste. 

Stjålet hund er hjemme igen

30-07-2013 13:49, af Tine Luther
En yorkshire terrier blev i lørdags stjålet foran et supermarked på Fyn. I formiddags blev den fundet og genforenet med sin familie.

Har min hund feber?

07-12-2017 08:24, af Astrid Gerd Holtet

Det er en skrøne, at man kan vurdere hundens kropstemperatur på snuden eller poterne. Men hvad skal du så gøre, hvis du tror din hund har feber?  

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Farvel til Kathe Winther – en pionér inden for hundeverdenen

15-11-2024 08:02, af Cecilie Friis Amstrup

I en alder af 87 år er Kathe Winther, grundlæggeren af KW Hunde- og Katteartikler, gået bort. Hun efterlader sig et markant aftryk på hundeverdenen og et enestående eftermæle som en modig, innovativ og inspirerende kvinde, der brød barrierer i en mandsdomineret branche.

Støt borgerforslag om forbud mod nikotinposer og snus

19-11-2024 11:52, af Cecilie Friis Amstrup

Borgerforslag om forbud mod salg, distribution og køb af nikotinposer/snus møder stor opbakning fra hundeejere, dyrevelfærdsorganisationer og politiske ordførere i kampen for dyrenes sikkerhed.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Herning: Blue gjorde det igen!

09-11-2024 20:19, af Cecilie Friis Amstrup

Labrador retrieveren Lab'Spb Gazprom, også kendt som Blue, sikrede sig lørdag endnu en gang sejren i Best In Show ved en international DKK udstilling. 

Nu er billederne fra Herning online

15-11-2024 12:12, af Cecilie Friis Amstrup

Så er billederne fra udstillingen i Herning kommet på hjemmesiden.

Dramatisk eftersøgning af hunden Dolph

18-11-2024 16:16, af Cecilie Friis Amstrup

En families værste mareridt og en hunds utrolige instinkter førte til en lykkelig genforening efter en nervepirrende jagt gennem Aalborgs gader.

Herning: Kronen på årsværket for Blue

10-11-2024 19:49, af Cecilie Friis Amstrup

Med risiko for at gentage os selv: Labrador retrieveren Lab'Spb Gazprom, også kendt som Blue, vinder endnu en gang Best In Show!

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Herning: Særlig hæder til de danske nationalracer

10-11-2024 20:30, af Cecilie Friis Amstrup

Som en del af søndagens oplevelser i Store Ring, blev der ved Dansk Kennel Klubs Winter Wonderland uddelt en særlig hæder til de imponerende repræsentanter for Danmarks seks nationalracer. Og det var en gammel dansk hønsehund ved navn Charletan's Rollo, der løb med titlen som Bedste Hund af Dansk Race. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse