Mastceller er særlige celler, der findes flere steder i hundens krop. De er del af hundens immunforsvar, og de kan frigive stoffet histamin. Mastceller kan i visse tilfælde dele sig og danne ondartede tumorer, der også kaldes mastcelletumorer eller mastocytomer. Kræfttypen forekommer oftest hos midaldrende og ældre hunde.
Symptomer på mastcelletumorer
Mastcelletumorer kan ses i huden på hunden, og her kan de variere meget i udseende og størrelse – og de kan ofte ligne mindre alvorlige tumorer, som eksempelvis fedtknuder, eller blot små insektbid. Mastcelletumorer i huden kan give anledning til sår omkring, eller på knuden, og de kan også medføre rødme og kløe i området, som følge af histaminfrigivelse.
Udvikles mastcelletumorerne i indre organer, afhænger symptomerne af, hvilket organ der er påvirket. Er de i tarmen, kan der eksempelvis ses diarré eller blodig afføring. Hunde kan udvikle en alvorlig form, kaldet mastocytose, hvor der frigives store mængder af blandt andet histamin fra tumorerne. Når de store mængder histamin kommer ud i blodbanen, kan det medføre problemer i mave-tarm-kanalen, med sår i slimhinden, opkastninger og diarré. Det vil også give et blodtryksfald.
Fremtiden for en hund med mastcelletumor
Mastcelletumorer kan fjernes ved en operation. Da der kan være syge mastceller i huden omkring den synlige tumor, vil dyrlægen altid fjerne et større område med rask hud, for at mindske risikoen for at tumoren vokser frem igen. Det kan i nogle tilfælde være nødvendigt at supplere med kemoterapi eller strålebehandling.
Mastcelletumorer er typisk aggressive i deres vækst og kan hurtigt sprede sig til andre organer. Prognose for en hund, der har fået fjernet en mastcelletumor, vil især afhænge af om tumoren har spredt sig eller ej. Ses der spredning vil prognosen ofte være dårlig. Hunde der har udviklet en mastcelletumor, vil også være i øget risiko for at udvikle flere. Fjernes tumoren succesfuldt, bør man holde godt øje med hunden efterfølgende, så eventuelle nye knuder kan fjernes hurtigst muligt.
Er du i tvivl om hvorvidt din hund kunne have en mastcelletumor, bør du altid kontakte din dyrlæge.
/Astrid Holtet, dyrlæge
Den gule blomst i haven er ikke bare flot at se på, men kan også styrke din hunds fordøjelse og understøtte organer som lever og nyrer. Hvis du samler den med omtanke, kan hele planten bruges som et naturligt supplement i foderet.
Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.
I "Din kompetente hund" formidler tre af landets førende hundeeksperter ny og forskningsbaseret viden om hunde, der kan hjælpe os med at forstå hundens natur og behov.
Ingen anden dyreart fås i så mange forskellige udgaver: Pelset eller nøgen. Krøllet eller glat. Hurtig eller langsom. Fra 2 kilo til 100 kilo. Og du kan møde dem alle; 3.500 forskellige hunde af 300 forskellige racer - til hundemesse i Ballerup Idrætsby den 18. og 19. september – stadig med coronasikkerheden i højsædet
Ægtepar slipper billigt fra misrøgt af hunde, da de ikke tidligere er straffet
Hanhunde vinder oftere på udstillinger end tæver, viser ny australsk forskning
Nogle hunde spiser deres egen afføring – og det kan være frustrerende for ejerne. Men er det udtryk for unormal adfærd hos hunden eller er der en helt naturlig forklaring? Det har et amerikansk forskerhold undersøgt
På trods af sine ti år er Tiger en af den slags hunde, man skal lige skal holde lidt ekstra øje med, da han arbejder i højt tempo
Foråret betyder flere flåter i naturen og dermed øget risiko for flåtbårne sygdomme hos hunde. Heldigvis findes der flere måder at beskytte din hund på
Den engelske springer spaniel Sainz er både en elsket familiehund og showstjerne, og ved årets første DKK udstilling i Fredericia løb han med den eftertragtede titel som Best in Show.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Fredag begyndte med høj sol over Roskilde Dyrskueplads, men da skyerne trak ind og vinden tog til, var det cairn terrieren Danny, der lyste op i Store ring. Med sine mange titler og et uimodståeligt showgen blev han kåret som Best in Show på første dag af Dansk Kennel Klubs nordiske udstilling.
Ved DKK’s internationale udstilling i Roskilde sikrede Simone Riisgaard Kristiansen sig sejren i juniorhandlingfinalen med en præstation, der imponerede dommeren med sin ro, selvsikkerhed og sikre håndtering.
Med Hjem-Is kan hunde få deres helt egen is leveret direkte til døren. For opdrætter Brigitte Malou Christensen er hundeisen blevet et fast indslag ved både fødselsdage og hverdagsforkælelse, og ismanden Victor er blevet en kær gæst med logrende velkomst.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Foråret har meldt sin ankomst, solen begynder så småt at varme, og scenen er sat, så kom og vær med til årets første store udendørs hundeudstilling, som strækker sig over hele tre dage. Danmarks største hundeorganisation, Dansk Kennel Klub, åbner endnu engang dørene til en fantastisk udstillingsweekend på Roskilde Dyrskueplads den 9.-11. maj 2025, og du er selvfølgelig inviteret med.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse