Mastcelletumor hos hund

02-09-2021 12:20, af Astrid Gerd Holtet

Mastcelletumorer er en kræftform, der udspringer fra særlige celler, der er del af hundens immunforsvar. Tumorerne er ondartede og ses typisk hos midaldrende og ældre hunde.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Mastceller er særlige celler, der findes flere steder i hundens krop. De er del af hundens immunforsvar, og de kan frigive stoffet histamin. Mastceller kan i visse tilfælde dele sig og danne ondartede tumorer, der også kaldes mastcelletumorer eller mastocytomer. Kræfttypen forekommer oftest hos midaldrende og ældre hunde.

Symptomer på mastcelletumorer

Mastcelletumorer kan ses i huden på hunden, og her kan de variere meget i udseende og størrelse – og de kan ofte ligne mindre alvorlige tumorer, som eksempelvis fedtknuder, eller blot små insektbid. Mastcelletumorer i huden kan give anledning til sår omkring, eller på knuden, og de kan også medføre rødme og kløe i området, som følge af histaminfrigivelse.

Udvikles mastcelletumorerne i indre organer, afhænger symptomerne af, hvilket organ der er påvirket. Er de i tarmen, kan der eksempelvis ses diarré eller blodig afføring. Hunde kan udvikle en alvorlig form, kaldet mastocytose, hvor der frigives store mængder af blandt andet histamin fra tumorerne. Når de store mængder histamin kommer ud i blodbanen, kan det medføre problemer i mave-tarm-kanalen, med sår i slimhinden, opkastninger og diarré. Det vil også give et blodtryksfald.

Fremtiden for en hund med mastcelletumor

Mastcelletumorer kan fjernes ved en operation. Da der kan være syge mastceller i huden omkring den synlige tumor, vil dyrlægen altid fjerne et større område med rask hud, for at mindske risikoen for at tumoren vokser frem igen. Det kan i nogle tilfælde være nødvendigt at supplere med kemoterapi eller strålebehandling.

Mastcelletumorer er typisk aggressive i deres vækst og kan hurtigt sprede sig til andre organer. Prognose for en hund, der har fået fjernet en mastcelletumor, vil især afhænge af om tumoren har spredt sig eller ej. Ses der spredning vil prognosen ofte være dårlig. Hunde der har udviklet en mastcelletumor, vil også være i øget risiko for at udvikle flere. Fjernes tumoren succesfuldt, bør man holde godt øje med hunden efterfølgende, så eventuelle nye knuder kan fjernes hurtigst muligt.

Er du i tvivl om hvorvidt din hund kunne have en mastcelletumor, bør du altid kontakte din dyrlæge.

/Astrid Holtet, dyrlæge

Læs også

Når hunden får noget på tværs

21-04-2025 07:15, af Cecilie Friis Amstrup

Har du mistanke om, at din hund har slugt en sok, en sten eller noget legetøj? Det er ikke ualmindeligt, at hunde spiser ting, de ikke burde, og det sker desværre ofte, at de ting sætter sig fast på deres vej igennem kroppen. Den situation kan ende med at være livstruende, især hvis spiserøret eller tarmene bliver beskadiget. Hør chefdyrlæge forklare, hvorfor det er så vigtigt at søge hjælp med det samme.

Når hunden TROR, den skal have hvalpe

20-04-2025 07:55, af Cecilie Friis Amstrup

Har du oplevet, at din hunhund pludselig ændrer adfærd eller begynder at udvise fysiske forandringer? Så er du ikke alene. "Det er en helt naturlig proces", forklarer Agrias chefdyrlæge. Studier viser, at de fleste ikke-steriliserede tæver mindst én gang i deres liv gennemlever en "pseudodrægtighed", dvs. at de tror, at de snart skal føde hvalpe. Læs her hvorfor, og hvordan du bedst hjælper din hund igennem den svære periode.

Lad din hund forbedre din livskvalitet

19-04-2025 07:21, af Cecilie Friis Amstrup

Din egen hund kan hjælpe dig med at opnå en stigning i dit oxytocin niveauet (følelsen af lykke og velvære) allerede ved 1-5 minutters samvær. 

Se dig for i hvalpejunglen

06-02-2023 10:14, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I fredags var vi til stede i Retten i Randers, hvor to personer er tiltalt for at have solgt ikke mindre end 85 hvalpe på to år uden at have tilladelse fra Fødevarestyrelsen til at drive erhvervsmæssig handel med hunde. Men hvordan genkender man sælgeren, som alene har profit for øje

RETTELSE: Tysk lov: Hunde skal luftes EN time om dagen

20-08-2020 08:15, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I Tyskland er man ved at revidere dyrevelfærdsloven. Det betyder blandt andet, at man vil indføre en lov om, at hunde skal luftes mindst to gange om dagen

Lydtræn din hund på fyrværkeri - sidste udkald!

20-11-2011 14:02, af Tine Luther
Mange hunde hjælpes via lydtræning med cd’er.

56 golden retrievere fejrede jul i Gludsted

09-12-2024 13:21, af Cecilie Friis Amstrup

Guldbassernes Juletræsfest samlede hunde og mennesker fra hele landet til en dag fyldt med leg, hygge og fællesskab.

Se billederne: Fyns Sommerland gik helt "i hundene"

27-09-2024 11:19, af Cecilie Friis Amstrup

350 glade hunde og løbere kastede sig ud i sjove udfordringer til Virbac HPM Dirty Paws løbet søndag den 22. september i den genåbnede fynske park.

Nytårsfyrværkeri er ikke opfundet til hunde!

30-12-2014 09:08, af Tine Luther
Få en række tips til, hvordan du hjælper din hund godt gennem nytåret.

Rekordhøjt antal hunde gik tur for en god sag

09-05-2023 12:10, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Siden 2018 har Agria Dyreforsikring afholdt den årlige Hundegåtur, og danskernes ønske om at hjælpe dyr i nød er ikke blevet mindre gennem årene. Antallet af deltagere er faktisk steget hvert år. I weekenden 6. og 7. maj deltog næsten 5.500 hunde og deres ejere i 2023-udgaven af Hundegåturen, der igen foregik på Facebook og Instagram

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Kvik og de andre - hundene i Matador

04-01-2023 09:36, af Anne Egede

Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller

3 gode råd hvis hunden har dårlig mave

20-02-2022 10:00, af Astrid Holtet

De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?

Lad din hund forbedre din livskvalitet

19-04-2025 07:21, af Cecilie Friis Amstrup

Din egen hund kan hjælpe dig med at opnå en stigning i dit oxytocin niveauet (følelsen af lykke og velvære) allerede ved 1-5 minutters samvær. 

AFSLØRING: De 10 klogeste hunderacer

27-08-2019 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste