Mastcelletumor hos hund

02-09-2021 12:20, af Astrid Gerd Holtet

Mastcelletumorer er en kræftform, der udspringer fra særlige celler, der er del af hundens immunforsvar. Tumorerne er ondartede og ses typisk hos midaldrende og ældre hunde.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Mastceller er særlige celler, der findes flere steder i hundens krop. De er del af hundens immunforsvar, og de kan frigive stoffet histamin. Mastceller kan i visse tilfælde dele sig og danne ondartede tumorer, der også kaldes mastcelletumorer eller mastocytomer. Kræfttypen forekommer oftest hos midaldrende og ældre hunde.

Symptomer på mastcelletumorer

Mastcelletumorer kan ses i huden på hunden, og her kan de variere meget i udseende og størrelse – og de kan ofte ligne mindre alvorlige tumorer, som eksempelvis fedtknuder, eller blot små insektbid. Mastcelletumorer i huden kan give anledning til sår omkring, eller på knuden, og de kan også medføre rødme og kløe i området, som følge af histaminfrigivelse.

Udvikles mastcelletumorerne i indre organer, afhænger symptomerne af, hvilket organ der er påvirket. Er de i tarmen, kan der eksempelvis ses diarré eller blodig afføring. Hunde kan udvikle en alvorlig form, kaldet mastocytose, hvor der frigives store mængder af blandt andet histamin fra tumorerne. Når de store mængder histamin kommer ud i blodbanen, kan det medføre problemer i mave-tarm-kanalen, med sår i slimhinden, opkastninger og diarré. Det vil også give et blodtryksfald.

Fremtiden for en hund med mastcelletumor

Mastcelletumorer kan fjernes ved en operation. Da der kan være syge mastceller i huden omkring den synlige tumor, vil dyrlægen altid fjerne et større område med rask hud, for at mindske risikoen for at tumoren vokser frem igen. Det kan i nogle tilfælde være nødvendigt at supplere med kemoterapi eller strålebehandling.

Mastcelletumorer er typisk aggressive i deres vækst og kan hurtigt sprede sig til andre organer. Prognose for en hund, der har fået fjernet en mastcelletumor, vil især afhænge af om tumoren har spredt sig eller ej. Ses der spredning vil prognosen ofte være dårlig. Hunde der har udviklet en mastcelletumor, vil også være i øget risiko for at udvikle flere. Fjernes tumoren succesfuldt, bør man holde godt øje med hunden efterfølgende, så eventuelle nye knuder kan fjernes hurtigst muligt.

Er du i tvivl om hvorvidt din hund kunne have en mastcelletumor, bør du altid kontakte din dyrlæge.

/Astrid Holtet, dyrlæge

Læs også

Danskerne bekymrer sig mere om deres kæledyr end om familie

25-04-2024 08:24, af Anne Cecilie Sohl

”Lykken er en varm hundehvalp”, sagde ”Radisen” Søren Bruun. Men nu viser en ny undersøgelse, at det ikke kun er lykke og glæde man investerer i, når man inkluderer en hund eller kat i familien - man får også en stor portion bekymring med i købet. 

Hunde på Dyrehavsbakken

12-04-2024 08:23, af Anne Cecilie Sohl

Har du fået en ny hvalp, der skal prøve at udstille? Har du en hund, der senere skal på udstilling og lige skal prøve det først? Eller har du et barn, der kunne tænke sig at blive juniorhandler på DKK-udstillingerne? Så er der mulighed for at prøve det hele af under hyggelige og afslappede forhold på Bakkeskuet den 9. maj.

Første DM i Canicross

10-04-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Søndag den 7. april blev det første Danske Mesterskab i Canicross afholdt under Dansk Canicross Forbund (DCF), arrangeret af K9Runners Mariager der stod for afholdelsen.

Sundere tænder og vigtigheden af tandpleje

04-09-2011 09:20, af Tine Luther
Cirka 85% af vores hunde har en eller anden form for tandproblem allerede i treårs alderen. Problemer som tandkødsbetændelse og ophobning af tandsten er især et problem blandt de mindre racer. En ingrediens i mennesketandpasta kan være med til at forebygge problemerne.

Husk at støtte gode opdrættere

17-03-2020 12:04, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vi kan ikke sige det ofte nok. Hunde skal købes af mennesker, man har tillid til, og fra steder som man har set. Man kan ikke bare gå ind på Den Blå Avis og købe den første, den bedste hund

Keder min hund sig?

18-11-2016 10:35, af Kasper Larsson
Vi vil alle vore hunde det bedste – og derfor er det en god ide at holde øje med, om din hund keder sig

Corona: Mangler du hundehjælp?

16-03-2020 08:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Coronavirus har i den grad taget Danmark med virusstorm. Landet er næsten gået i stå. Lad os her på hunden.dk vise, at hundemennesker hjælper hinanden

Blodtransfusion – hvordan og hvorfor?

21-10-2022 09:58, af Astrid Gerd Holtet

Ved nogle sygdomme eller uheld, kan man opleve at dyrlægen anbefaler en blodtransfusion – vi ser lidt på hvornår hunde kan have gavn af en blodtransfusion og hvordan en transfusion kan foregå

Advarsel mod blågrønalger

13-06-2013 11:18, af Tine Luther
Flere steder i det midtjyske advares der mod giftige blågrønalger i søer. Vær opmærksom på at algerne også er farlige for hunde.

Hundestemning i påsken

20-04-2011 09:17, af Anne Kristine Tollestrup
I påsken kan du opleve over 1500 fantastiske hunde i Næstved.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Når immunsystemet angriber

16-05-2022 08:55, af Astrid Holtet

Immunmedieret thrombocytopeni hos hunde er en sygdom, hvor immunsystemet angriber og ødelægger hundens blodplader

Ny donation baner vej for nye indendørs træningsfaciliteter til Nordjyllands Internat

17-04-2024 08:46, af Anne Cecilie Sohl

Mens opførelsen af en ny og topmoderne dyrlægeklinik i øjeblikket er i fuld gang hos Nordjyllands Internat i Hjallerup, kan internatet nu løfte sløret for, at der også er nye faciliteter til indendørs hundetræning samt hundemassage på vej. Det er resultatet af endnu en donation fra den nordjyske fond Melsen Fonden.