Hundeejere er mere udsatte for flåtbid

25-04-2022 08:40, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Flåter er på fremmarch i Skandinavien, og særligt hundeejere, der færdes i naturen med deres hunde, bør tage forholdsregler

Copyright Ridehesten.com

 

Flåtsæsonen er startet, og som hundeejer er det ikke kun din hund, som du skal sørge for at beskytte mod flåter. Forskning viser nemlig, at mennesker med hund og kat kommer i kontakt med flåter i langt højere grad end mennesker uden. I artiklen ”Pet ownership increases human risk of encountering ticks” skriver forfatterne desuden, at mennesker med dyr formentlig også har en forøget risiko for flåtoverførte sygdomme.

Som hundeejer er der derfor god grund til at sætte sig ind i, hvor flåter lever og hvordan man forebygger deres bid. For selvom mange flåtbid går upåagtede hen, kan de små dyr i sjældne tilfælde overføre alvorlige sygdomme. Det skriver Pfizer Danmark i en artikel sendt til hunden. 

 

Hvorfor skal man være forsigtig med flåter?

Flåter kan bære på en lang række sygdomme, men i Danmark er der særligt to sygdomme, som flåterne kan give videre: Borrelia og TBE (flåtoverført hjernebetændelse). De fleste danskere kender til borrelia, mens langt færre er bevidste om TBE.

Og selvom begge sygdomme kommer fra flåter, er der væsentlige forskelle: Borrelia-infektion kan behandles med antibiotika, mens TBE ikke kan behandles. TBE adskiller sig også fra borrelia-infektion ved, at sygdommen bliver overført få minutter efter at flåten har bidt sin vært – for borrelia-infektion tager det typisk mere end 24 timer.

Fakta
Hvordan forebygger man flåtbid?
  • Heldigvis kan flåtbid i vid udstrækning forebygges. Det kræver blot nogle simple forholdsregler:
  • Dæk kroppen til med tøj. Lange bukser, ærmer og lukkede sko – og bukserne godt ned i sokkerne.
  • Tjek dig selv for flåtbid – eller tjek hinanden – regelmæssigt. Vær særligt opmærksomme på varme, fugtige områder på kroppen, og tjek små børns hovedbunde.
  • Fjern flåter hurtigt og hav gerne en flåt-tang eller pincet med. Allerbedst er det at finde flåterne, før de har bidt sig fast - så kan de blot børstes af.
  • Nogle insektmidler kan virke afskrækkende.
  • Bor man i et område med kendte tilfælde af TBE, kan man overveje at tale med sin læge om vaccination.

Hvor er flåterne?

Man kan møde flåter fra forår til efterår, når man færdes i områder med høj bevoksning – for eksempel en skov eller en mark – hvor der er fugtigt. Flåter kan hverken flyve eller springe, i stedet kravler de op på fx et græsstrå, og lader sig så dumpe ned, når et menneske eller dyr passerer. Flåterne kan også kravle fra din hund til dig, og hvis din hund må være i sofaen eller sengen, er det desuden en god idé at være opmærksom på flåter i sengetøj, tæpper og hynder.

Selvom flåterne foretrækker fugtige områder med høj bevoksning, viste et studie fra Institut for Veterinær og Husdyrvidenskab ved Københavns Universitet lavet i 2019, at knap tre fjerdedele af danskerne bor inden for fem kilometer af et område med flåter. Chancen for at møde flåter på en lang gåtur med hunden er altså stor.

Læs også

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

Første loppe- og flåttablet til hund og kat i håndkøb

03-04-2024 12:38, af Anne Cecilie Sohl

Allerede i sommeren 2023 blev den første loppe- og flåttablet til hund og kat, AdTab, lanceret i håndkøb. AdTab tyggetabletter er godkendt af det europæiske lægemiddelagentur, EMA.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise kirsebær?

27-07-2017 09:48, af Anne Ekenberg

Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Forberedelserne til stort hundeløb er i fuld gang i Mariager

25-06-2024 09:18, af Anne Cecilie Sohl

Allerede nu har over 550 tilmeldt sig stort terrænløb med hund i Mariager i midten af august og ikke mindst nordjyderne har taget godt imod det nye initiativ.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Døgnet efter en operation

16-01-2022 09:57, af Astrid Holtet

At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt