Flåtsæsonen er startet, og som hundeejer er det ikke kun din hund, som du skal sørge for at beskytte mod flåter. Forskning viser nemlig, at mennesker med hund og kat kommer i kontakt med flåter i langt højere grad end mennesker uden. I artiklen ”Pet ownership increases human risk of encountering ticks” skriver forfatterne desuden, at mennesker med dyr formentlig også har en forøget risiko for flåtoverførte sygdomme.
Som hundeejer er der derfor god grund til at sætte sig ind i, hvor flåter lever og hvordan man forebygger deres bid. For selvom mange flåtbid går upåagtede hen, kan de små dyr i sjældne tilfælde overføre alvorlige sygdomme. Det skriver Pfizer Danmark i en artikel sendt til hunden.
Hvorfor skal man være forsigtig med flåter?
Flåter kan bære på en lang række sygdomme, men i Danmark er der særligt to sygdomme, som flåterne kan give videre: Borrelia og TBE (flåtoverført hjernebetændelse). De fleste danskere kender til borrelia, mens langt færre er bevidste om TBE.
Og selvom begge sygdomme kommer fra flåter, er der væsentlige forskelle: Borrelia-infektion kan behandles med antibiotika, mens TBE ikke kan behandles. TBE adskiller sig også fra borrelia-infektion ved, at sygdommen bliver overført få minutter efter at flåten har bidt sin vært – for borrelia-infektion tager det typisk mere end 24 timer.
Hvor er flåterne?
Man kan møde flåter fra forår til efterår, når man færdes i områder med høj bevoksning – for eksempel en skov eller en mark – hvor der er fugtigt. Flåter kan hverken flyve eller springe, i stedet kravler de op på fx et græsstrå, og lader sig så dumpe ned, når et menneske eller dyr passerer. Flåterne kan også kravle fra din hund til dig, og hvis din hund må være i sofaen eller sengen, er det desuden en god idé at være opmærksom på flåter i sengetøj, tæpper og hynder.
Selvom flåterne foretrækker fugtige områder med høj bevoksning, viste et studie fra Institut for Veterinær og Husdyrvidenskab ved Københavns Universitet lavet i 2019, at knap tre fjerdedele af danskerne bor inden for fem kilometer af et område med flåter. Chancen for at møde flåter på en lang gåtur med hunden er altså stor.
Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.
I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.
Allerede i sommeren 2023 blev den første loppe- og flåttablet til hund og kat, AdTab, lanceret i håndkøb. AdTab tyggetabletter er godkendt af det europæiske lægemiddelagentur, EMA.
Mars Petcare bliver ny ejer af AniCura. I første omgang vil kunderne ikke komme til at mærke nogen forskel, men på sigt vil det nye ejerskab give store gevinster for både medarbejdere, patienter og dyreejere
En servicehund skal skabe tryghed og støtte sin ejer, men det er ikke altid virkeligheden. DR-programmet "Kontant" har undersøgt en branche, der mangler regler og kontrol.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
En livslang fascination af den japanske race førte til et uventet venskab og en gave for livet
Fordi kiloene sniger sig på gradvist, kan det være svært for hundeejeren at opdage, hvis hunden er blevet for tyk. En ny undersøgelse foretaget for Agria Dyreforsikring viser, at kun ti procent af danske hundeejere anser deres hund for at være overvægtig, hvilket ikke helt harmonerer med den fremherskende opfattelse blandt dyrlæger, der anslår, at mindst 20 procent af de danske hunde er overvægtige.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Welsh corgi cardiganen Kronos har i sit unge liv allerede oplevet en del. Han blev født i Ukraine og her to år senere er han nu dansk champion.
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Mave-tarmsystemet er en overset, men afgørende del af din hunds sundhed. Ved at fokusere på gode bakterier kan du give din hund et bedre udgangspunkt for et sundt og harmonisk liv.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet