Hundeejere er mere udsatte for flåtbid

25-04-2022 08:40, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Flåter er på fremmarch i Skandinavien, og særligt hundeejere, der færdes i naturen med deres hunde, bør tage forholdsregler

Copyright Ridehesten.com

 

Flåtsæsonen er startet, og som hundeejer er det ikke kun din hund, som du skal sørge for at beskytte mod flåter. Forskning viser nemlig, at mennesker med hund og kat kommer i kontakt med flåter i langt højere grad end mennesker uden. I artiklen ”Pet ownership increases human risk of encountering ticks” skriver forfatterne desuden, at mennesker med dyr formentlig også har en forøget risiko for flåtoverførte sygdomme.

Som hundeejer er der derfor god grund til at sætte sig ind i, hvor flåter lever og hvordan man forebygger deres bid. For selvom mange flåtbid går upåagtede hen, kan de små dyr i sjældne tilfælde overføre alvorlige sygdomme. Det skriver Pfizer Danmark i en artikel sendt til hunden. 

 

Hvorfor skal man være forsigtig med flåter?

Flåter kan bære på en lang række sygdomme, men i Danmark er der særligt to sygdomme, som flåterne kan give videre: Borrelia og TBE (flåtoverført hjernebetændelse). De fleste danskere kender til borrelia, mens langt færre er bevidste om TBE.

Og selvom begge sygdomme kommer fra flåter, er der væsentlige forskelle: Borrelia-infektion kan behandles med antibiotika, mens TBE ikke kan behandles. TBE adskiller sig også fra borrelia-infektion ved, at sygdommen bliver overført få minutter efter at flåten har bidt sin vært – for borrelia-infektion tager det typisk mere end 24 timer.

Fakta
Hvordan forebygger man flåtbid?
  • Heldigvis kan flåtbid i vid udstrækning forebygges. Det kræver blot nogle simple forholdsregler:
  • Dæk kroppen til med tøj. Lange bukser, ærmer og lukkede sko – og bukserne godt ned i sokkerne.
  • Tjek dig selv for flåtbid – eller tjek hinanden – regelmæssigt. Vær særligt opmærksomme på varme, fugtige områder på kroppen, og tjek små børns hovedbunde.
  • Fjern flåter hurtigt og hav gerne en flåt-tang eller pincet med. Allerbedst er det at finde flåterne, før de har bidt sig fast - så kan de blot børstes af.
  • Nogle insektmidler kan virke afskrækkende.
  • Bor man i et område med kendte tilfælde af TBE, kan man overveje at tale med sin læge om vaccination.

Hvor er flåterne?

Man kan møde flåter fra forår til efterår, når man færdes i områder med høj bevoksning – for eksempel en skov eller en mark – hvor der er fugtigt. Flåter kan hverken flyve eller springe, i stedet kravler de op på fx et græsstrå, og lader sig så dumpe ned, når et menneske eller dyr passerer. Flåterne kan også kravle fra din hund til dig, og hvis din hund må være i sofaen eller sengen, er det desuden en god idé at være opmærksom på flåter i sengetøj, tæpper og hynder.

Selvom flåterne foretrækker fugtige områder med høj bevoksning, viste et studie fra Institut for Veterinær og Husdyrvidenskab ved Københavns Universitet lavet i 2019, at knap tre fjerdedele af danskerne bor inden for fem kilometer af et område med flåter. Chancen for at møde flåter på en lang gåtur med hunden er altså stor.

Læs også

Nu starter flåtsæsonen: Sådan beskytter du dig og din hund mod flåter

03-03-2023 08:45, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

De stigende forårstemperaturer får lige nu mange danskere til at tilbringe mere tid udendørs, men de lune forårsdage øger samtidig antallet af flåter i naturen. Kæledyrsejere skal derfor være ekstra opmærksomme på den blodsugende mide, da flåter i værste tilfælde kan overføre alvorlige sygdomme til både hunde og mennesker, lyder det fra chefdyrlæge

Hjælp med at kortlægge flåter

29-09-2022 08:32, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En gruppe fra Roskilde Universitet har skabt hjemmesiden flåtinfo.dk. Her kan man finde en masse informationer om flåter, men de vil også gerne kortlægge, hvor flåterne er. Derfor søger de nu hjælp fra landets hundeejere

Høj risiko for flåtbid: Sådan passer du på dig selv og din hund

29-08-2022 08:41, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er højsæson for flåter, og det er ikke kun hunde, som lige nu er i fare for at blive bidt. Hundeejere har nemlig større risiko for flåtbid, og derfor er det vigtigt at være ekstra opmærksom, når man færdes i naturen. Sådan lyder det fra dyrlæge hos AniCura, som her fortæller, hvilke forholdsregler du bør tage som hundeejer

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen
20 24 29 30
bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Billeder fra Fredericia online

16-02-2024 19:59, af Anne Cecilie Sohl

Så er billederne fra udstillingen i Fredericia kommet på hjemmesiden.

Top 5 myter om sygeforsikring til kæledyr

22-02-2024 09:54, af Anne Cecilie Sohl

Mange danskere synes, at forsikringer er en jungle at finde rundt i, og måske netop derfor florerer der mange myter og fejlslutninger om emnet. Agria Dyreforsikring har interviewet danske hunde- og katteejere om årsagen til, at de har valgt ikke at sygeforsikre deres kæledyr. 

Nye kræfter i spidsen for hundene på Store Hestedag

13-02-2024 16:19, af Anne Cecilie Sohl

Anne Orholt har sagt ja til at overtage ansvaret for hundeområdet på Store Hestedag efter Tina Bjerre, der har valgt at hellige sig sin egen hundevirksomhed. Anne har igennem mange år haft hunde på programmet - ikke kun i fritiden, men også professionelt. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hundelufter overværede indbrud

19-02-2024 15:40, af Anne Cecilie Sohl

Da en borger var ude og gå med sin hund lørdag morgen, så han til sin overraskelse at en garagedør stod åben på Digevej i Agger Syd. 

Kvik og de andre - hundene i Matador

04-01-2023 09:36, af Anne Egede

Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund