Ny undersøgelse: Mange hundeejere tager ikke truslen fra flåter alvorligt

21-03-2025 08:06, af Cecilie Friis Amstrup

Flåter er et stigende problem for danske hunde. Varmere vintre og en længere flåtsæson, der nu strækker sig fra tidligt forår til sent efterår, øger risikoen for flåtbårne sygdomme. En ny undersøgelse fra Wilke, gennemført på vegne af Boehringer Ingelheim, viser at mange hundeejere ikke beskytter deres hunde tilstrækkeligt mod de farlige parasitter

Copyright Ridehesten.com
Flåter er ikke alene en risiko for din hund – de kan også udgøre en risiko for hele familien. Foto: Boehringer Ingelheim International GmbH

Nu kan man både mærke og dufte, at foråret nærmer sig, hvilket er dejligt, men det medfører også en øget risiko for flåtbid. Flåtsæsonen, der tidligere var en sommerplage, strækker sig nu fra tidligt forår til sent efterår, og det øger risikoen for flåtbårne sygdomme. En ny undersøgelse viser, at mange danske hundeejere ikke tager flåttruslen alvorligt, hvilket er bekymrende.

Undersøgelsen, gennemført af Wilke på vegne af Boehringer Ingelheim, omfatter 1.001 danske hundeejere og viser, at næsten 30 % af de adspurgte ikke forebygger mod flåter, men i stedet fjerner dem efterfølgende (17 %) eller slet ikke gør noget (11 %).

Det er en risikabel strategi, siger Louise Reimers Thott, autoriseret dyrlæge og Technical Manager Pets hos Boehringer Ingelheim Animal Health Nordics:
– Det er usikkert at satse på udelukkende at fjerne flåter med pincet. Flåter kan være meget små og svære at opdage, og de kan overføre smitte, før du opdager dem. For at mindske risikoen for flåtbårne sygdomme er det derfor en god idé at supplere den fysiske fjernelse med et lægemiddel, der hurtigt enten dræber flåter eller helt afholder dem fra at bide sig fast i hunden i første omgang.

Flåter er små spindeldyr, der lever i højt græs og buske. De venter på, at et værtsdyr som fx en hund eller et
menneske, kommer forbi, så de kan bide sig fast og suge blod. Problemet er, at flåter kan bære sygdomme som
borreliose, anaplasmose og TBE, der kan føre til alvorlige helbredsproblemer lige fra ledsmerter og feber til
neurologiske problemer. Sygdommene kan være svære at opdage i tide, og behandling kræver ofte langvarig
medicinering. I værste fald kan TBE føre til permanente helbredsproblemer eller endda dødsfald.

– Flåter er ikke alene en risiko for din hund – de kan også udgøre en risiko for hele familien. En skovflåt, som din hund får på sig under en gåtur, kan komme med ind i hjemmet og bide sig fast i et familiemedlem. Beskytter du din hund med et effektivt flåtmiddel, mindsker du risikoen for, at flåter spreder sig videre til dig og dine nærmeste, forklarer Louise Reimers Thott.

Vælg den rigtige beskyttelse til din hund
Der er flere forskellige typer flåtbeskyttelse at vælge imellem. I dag fås nogle typer flåttabletter endda som
håndkøbsmedicin på apoteket. Det er vigtigt at vælge den rigtige type beskyttelse ud fra din hunds behov og livsstil. Tal med din dyrlæge eller apotekspersonalet for at finde den bedste løsning til din hund.

Fakta
Om undersøgelsen

Undersøgelsen er gennemført af Wilke via webbaserede undersøgelser (CAWI) målrettet hundeejere over 18 år i Danmark, Norge og Sverige med ansvar for indkøb til deres hunde, eksklusive mad. Dataindsamlingen fandt sted fra den 30. september til den 16. oktober 2024. I alt deltog 1.001 danske hundeejere sammen med 1.012 deltagere fra Norge og 1.141 fra Sverige.

Læs også

K9 Biathlon for alle får ny stor sponsor

08-04-2024 08:46, af Anne Cecilie Sohl

K9 Biathlon for alle udvider deres sponsorteam med endnu en guldsponsor, da de har indgået en samarbejdsaftale med det internationale medicinalfirma Boehringer Ingelheim. Et samarbejde, der vil gavne både de firbenede og deres ejere.

Derfor skifter hundeejere dyrlæge

23-03-2018 13:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Boehringer Ingelheim har undersøgt, hvad der skal til, før hundeejere vælger en ny dyrlæge. Det handler hverken om pris eller åbningstider. Den moderne hundeejer vil først og fremmest have tryghed

Hunden har overhalet katten

12-08-2021 12:15, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hunde er vores absolutte favorit kæledyr og overhaler den tidligere favorit katten, viser ny undersøgelse.

Hvad du måske ikke ved om fransk hjertelungeorm

10-07-2017 15:26, af Anne Ekenberg

Forleden bragte vi Hollys historie om, hvordan hendes forløb med hjertelungeorm endte godt, men også hvor svær sygdommen er at diagnosticere, da den kan forveksle med en lang række andre sygdomme. Hollys historien kan du læse under ”Læsernes beretninger”. I dag sætter vi så fokus på disse parasitter, og vi starter med sneglene

Børn af familier med og uden kæledyr – hvem er sundest?

18-08-2017 17:35, af Anne Ekenberg

I modsætning til hvad forskerne har troet i mange år, er børn af familier med kæledyr ikke nødvendigvis sundere end børn af familier uden kæledyr. Den storstilede undersøgelse blev publiceret i online magasinet Anthozooz.

Fokus på sygdomme indført af gadehunde

22-05-2012 13:23, af Tine Luther
Problemer med sygdomme og parasitter, som gadehunde fører med sig til Danmark og de omkringliggende lande, er stadig stigende. Nu vil den norske fødevarestyrelse undersøge sygdomme fra gadehunde importeret fra Østeuropa.

Kæledyr gør danske børn trygge og lykkelige

03-10-2022 11:08, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En undersøgelse viser, at danskere er det folkefærd, som har haft størst glæde af at vokse op med et kæledyr sammenlignet med befolkninger i seks andre lande. Her giver Agria Dyreforsikring forældre fem gode grunde til at lade deres børn vokse op med et firbenet familiemedlem

Hundens læsere elsker duften af hundepoter

14-08-2019 08:39, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Da vi sidste uge satte en uvidenskabelig undersøgelse i gang, havde vi ikke forventet så entydigt et resultat

Ny undersøgelse: Kæledyr gør danskerne lykkelige

26-02-2020 08:20, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Danmark har i mange år ligget i top 3 på listen over de lykkeligste folkefærd. En del af forklaringen kan måske tilskrives relationen til vores kæledyr. De giver os trøst, omsorg og energi, når vi har mest brug for det, og det gør os lykkelige, viser en ny undersøgelse

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Fra samojeder til showsuits med stil og power

26-06-2025 12:40, af Cecilie Friis Amstrup

Gitte Morell har skruet ned for opdræt og udstilling, men op for design og detaljesans. Med tøjmærket, CBK, producerer  hun suits, der kombinerer bling og bevægelse, og som i dag bæres af udstillere i hele verdenen.

Se alle billederne fra Vejen

24-06-2025 14:10, af Cecilie Friis Amstrup

Du kan nu finde alle billeder fra udstillingen i Vejen online.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hundekroen åbner hundesalon med wellness og pelspleje

29-06-2025 06:26, af Cecilie Friis Amstrup

Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Ømme poter: Dyrlægerne fjerner mange græsavne

30-06-2025 15:40, af Cecilie Friis Amstrup

Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.

Fem gode råd til sårpleje hos hunde

05-02-2021 15:11, af Astrid Gerd Holtet

Hvad kan du gøre hvis din hund får et sår – og hvornår bør du ringe til dyrlægen?