Overvægtige hunde lever 2,5 år kortere

17-01-2019 15:12, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Overvægtige hunde kan leve op mod 2,5 år kortere sammenlignet med normalvægtige hunde. Det er resultatet af en ny undersøgelse fra University og Liverpool og Mars Petcares WALTHAM Centre for Pet Nutrition.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

En engelsk undersøgelse afslører, at levetiden hos overvægtige hunde var markant kortere i forhold til normalvægtige hunde. Over 50.000 hunde indgik i undersøgelsen, fordelt på 12 populære racer. Den negative effekt af overvægt kunne ses i alle racer, men hvordan overvægten påvirkede levetiden, varierede mellem racerne. Mindst påvirkede var hanhunde af racen schæferhund med 5 måneder mindre levetid og mest påvirket var hanhunde af racen yorkshire terrier med 2,5 års mindre levetid.

Ringere livskvalitet
Det anslås at over 20% af danske husstande har en eller flere hunde. På trods af vores store kærlighed til hunden så er mange kæledyrsejere ikke opmærksomme på de alvorlige helbredsmæssige konsekvenser det har for hunden at være overvægtig. Overvægt hos kæledyr er et stigende problem og de seneste tal fra USA viser at hver tredje kat og hund er overvægtig.

Selvom undersøgelsen ikke afdækkede årsagerne til de ekstra gram og kilo, så spiller fodring en vigtig rolle i overvægt hos vores kæledyr. Ifølge en undersøgelse fra Better Cities for Pets, så giver mere end halvdelen af hunde- og katteejere deres dur ekstra mad, hvis de tigger, og 22% af kæledyrsejerne siger, at de overfodrer deres dyr for at gøre dem glade.

Dyrlæge Thomas Larsen fra AniCura Dyrehospitalet City Syd forklarer:
- Ofte er hundeejere ikke opmærksomme på at deres dyr er overvægtigt og mange forstår ikke hvor stor en påvirkning det kan have for hundens helbred. Hvis hunden er overvægtig, er der markant øget risiko for skavanker som ledproblemer, vejrtrækningsproblemer, nogle typer cancer og generelt nedsat livskvalitet. Disse helbredsmæssige udfordringer kan markant forkorte dyrets levetid.

 - For mange hundeejere er det at give hunden mad, i særdeleshed lækre rester fra middagsbordet, deres måde at vise kærlighed til hunden. Ved bare at være opmærksom på, hvad vi fodrer vores hunde med, kan vi nå langt i forhold til at holde dem i god form og forhåbentlig beholde dem i mange år, fortsætter han.

 

Pas på vægten
Forebyggelse er bedre end behandling, og det er derfor vigtigt at hundeejere er opmærksomme på dyrets vægt og om der sker en eventuel vægtøgning. Her er nogle tips til, hvad du kan gøre for at dit kæledyr holder en sund vægt:

  • Tal med din dyrlæge omkring din hunds vægt og hvad idealvægten bør være.
  • Sørg for at din hund får tilstrækkelig motion, afhængigt af størrelse og race.
  • Drop de fleste rester fra middagsbordet. Giv kun rester, hvis det er magert kød eller grøntsager som din hund kan tåle.
  • Vej din hund! Selv små vægtøgninger har indvirkning på helbredet.


Omkring undersøgelsen
Studiet er udført af University of Liverpool og WALTHAM og er et retrospektivt observationsstudie, der indarbejdede demografi, geografi og klinisk data fra hunde på BANFIELD Pet Hospitals i perioden fra april 1994 til september 2015. Data var tilgængelig for 50.787 hunde, fordelt på racerne: gravhund, schæferhund, golden retriever, labrador retriever, amerikansk cocker spaniel, beagle, boxer, chihuahua, pitt bull terrier, pomeranier, shih tzu og yorkshire terrier. For hver race blev levetiden mellem overvægtige og normalvægtige hunde sammenlignet.

Læs hele undersøgelsen (engelsk) her

Læs også

Hundens vægt er lige så vigtig som dit barns

09-11-2023 10:51, af Anne Cecilie Sohl

At byde en lille hvalp velkommen i familien er et stort øjeblik for enhver hundeejer. Den første periode med et nyt kæledyr er både fantastisk og spændende. Men det er også den mest sårbare periode i hvalpens liv og derfor er det vigtigt at give den rette pleje tidligt. Ligesom med småbørn findes der vækstkurver til at guide dig, når du følger med i din hvalps udvikling.

Dyrehospitaler slår alarm: For mange overvægtige hunde

20-10-2023 11:58, af Anne Cecilie Sohl

Op mod halvdelen af danske hunde er i dag overvægtig, lyder det fra en af Danmarks største grupper af dyrehospitaler, Anicura, der er bekymret over stigningen i antallet af overvægtige hunde. Hundeejere bør derfor være mere opmærksom på kæledyrets sundhed, da overvægtige hunde oftest lever kortere og er i større risiko for alvorlige følgesygdomme, lyder opfordringen fra dyrlæge.

Er min hund overvægtig?

18-09-2023 12:28, af Louise Trabjerg

Læs her hvordan du bliver bedre til at vurdere din hunds kropsvægt og sikrer den bedre sundhed og velfærd.

AniCura og Donnas Dyreklinik i Grønland indgår samarbejde

23-10-2018 14:25, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

AniCura Dyrehospitaler i Danmark har indgået et samarbejde med den eneste praktiserende dyreklinik på Grønland, Donnas Dyreklinik, i Nuuk. AniCuras vision om at skabe fremtidens dyrlægebehandling kommer nu også de grønlandske kæledyr til gode

4 sjove idéer: Det kan du give dit kæledyr i julegave

09-12-2020 12:45, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Julen nærmer sig, hvor mange vælger at gemme en gave under juletræet til familiens kæledyr. AniCura Dyrehospitaler har samlet fire gode idéer til, hvordan du kan forkæle din hund eller kat til jul

Høj risiko for flåtbid: Sådan passer du på dig selv og din hund

29-08-2022 08:41, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er højsæson for flåter, og det er ikke kun hunde, som lige nu er i fare for at blive bidt. Hundeejere har nemlig større risiko for flåtbid, og derfor er det vigtigt at være ekstra opmærksom, når man færdes i naturen. Sådan lyder det fra dyrlæge hos AniCura, som her fortæller, hvilke forholdsregler du bør tage som hundeejer

Nu kan kæledyr også blive MR-scannet

27-06-2019 08:41, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Som det første private dyrehospital i Danmark tilbyder AniCura Aarhus Dyrehospital nu MR-scanning til smådyr 24 timer i døgnet. Det giver mulighed for mere præcise diagnoser af blandt andet hjernelidelser og skader på centralnervesystemet.

 

Flere og flere kæledyr diagnosticeres med kræft

14-11-2023 11:38, af Anne Cecilie Sohl

Kræft er en af de mest udbredte sygdomsgrupper i samfundet, men det er ikke blot blandt mennesker, at sygdommen hersker. De seneste år er et stigende antal kæledyr også blevet ramt af kræft og ondartede tumorer, hvilket blandt andet har været medvirkende til, at der er blevet udviklet nye og bedre behandlingsformer, lyder det fra specialdyrlæge.

3 gode tips: Sådan sikrer du en tryg nytårsaften for din hund

18-12-2021 09:59, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nytårsaften er lige rundt om hjørnet, som for de fleste er en festlig og mindeværdig aften. Desværre gør det sig ikke altid gældende for vores firbenede familiemedlemmer, som kan føle sig bange og utrygge denne aften. AniCura Dyrehospitaler giver tre gode råd til at passe godt på din hund nytårsaften

Danmarks største dyrehospital omdannes til henvisningshospital

24-02-2022 11:55, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Fra 1. marts 2022 overgår AniCura Københavns Dyrehospital til kun at modtage henvisningspatienter samt akut syge og tilskadekomne kæledyr. Det betyder, at der fra marts ikke længere tilbydes forebyggende behandlinger såsom vaccination, neutralisering og tandbehandling på dyreklinikken

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Første DM i Canicross

10-04-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Søndag den 7. april blev det første Danske Mesterskab i Canicross afholdt under Dansk Canicross Forbund (DCF), arrangeret af K9Runners Mariager der stod for afholdelsen.

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Alle store dyreinteresseorganisationer vil sammen løfte sundheden og velfærden for danske hunde

15-04-2024 12:21, af Anne Cecilie Sohl

For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, er de største dyreinteresseorganisationer nu gået sammen i et historisk samarbejde.