En engelsk undersøgelse afslører, at levetiden hos overvægtige hunde var markant kortere i forhold til normalvægtige hunde. Over 50.000 hunde indgik i undersøgelsen, fordelt på 12 populære racer. Den negative effekt af overvægt kunne ses i alle racer, men hvordan overvægten påvirkede levetiden, varierede mellem racerne. Mindst påvirkede var hanhunde af racen schæferhund med 5 måneder mindre levetid og mest påvirket var hanhunde af racen yorkshire terrier med 2,5 års mindre levetid.
Ringere livskvalitet
Det anslås at over 20% af danske husstande har en eller flere hunde. På trods af vores store kærlighed til hunden så er mange kæledyrsejere ikke opmærksomme på de alvorlige helbredsmæssige konsekvenser det har for hunden at være overvægtig. Overvægt hos kæledyr er et stigende problem og de seneste tal fra USA viser at hver tredje kat og hund er overvægtig.
Selvom undersøgelsen ikke afdækkede årsagerne til de ekstra gram og kilo, så spiller fodring en vigtig rolle i overvægt hos vores kæledyr. Ifølge en undersøgelse fra Better Cities for Pets, så giver mere end halvdelen af hunde- og katteejere deres dur ekstra mad, hvis de tigger, og 22% af kæledyrsejerne siger, at de overfodrer deres dyr for at gøre dem glade.
Dyrlæge Thomas Larsen fra AniCura Dyrehospitalet City Syd forklarer:
- Ofte er hundeejere ikke opmærksomme på at deres dyr er overvægtigt og mange forstår ikke hvor stor en påvirkning det kan have for hundens helbred. Hvis hunden er overvægtig, er der markant øget risiko for skavanker som ledproblemer, vejrtrækningsproblemer, nogle typer cancer og generelt nedsat livskvalitet. Disse helbredsmæssige udfordringer kan markant forkorte dyrets levetid.
- For mange hundeejere er det at give hunden mad, i særdeleshed lækre rester fra middagsbordet, deres måde at vise kærlighed til hunden. Ved bare at være opmærksom på, hvad vi fodrer vores hunde med, kan vi nå langt i forhold til at holde dem i god form og forhåbentlig beholde dem i mange år, fortsætter han.
Pas på vægten
Forebyggelse er bedre end behandling, og det er derfor vigtigt at hundeejere er opmærksomme på dyrets vægt og om der sker en eventuel vægtøgning. Her er nogle tips til, hvad du kan gøre for at dit kæledyr holder en sund vægt:
Omkring undersøgelsen
Studiet er udført af University of Liverpool og WALTHAM og er et retrospektivt observationsstudie, der indarbejdede demografi, geografi og klinisk data fra hunde på BANFIELD Pet Hospitals i perioden fra april 1994 til september 2015. Data var tilgængelig for 50.787 hunde, fordelt på racerne: gravhund, schæferhund, golden retriever, labrador retriever, amerikansk cocker spaniel, beagle, boxer, chihuahua, pitt bull terrier, pomeranier, shih tzu og yorkshire terrier. For hver race blev levetiden mellem overvægtige og normalvægtige hunde sammenlignet.
Overvægt er ikke kun et menneskeligt problem. Mange hunde i Danmark kæmper med for mange kilo, og det kan gå ud over både livskvalitet og levetid. Heldigvis er der meget, du kan gøre for at hjælpe din hund tilbage i trivsel.
Fordi kiloene sniger sig på gradvist, kan det være svært for hundeejeren at opdage, hvis hunden er blevet for tyk. En ny undersøgelse foretaget for Agria Dyreforsikring viser, at kun ti procent af danske hundeejere anser deres hund for at være overvægtig, hvilket ikke helt harmonerer med den fremherskende opfattelse blandt dyrlæger, der anslår, at mindst 20 procent af de danske hunde er overvægtige.
At byde en lille hvalp velkommen i familien er et stort øjeblik for enhver hundeejer. Den første periode med et nyt kæledyr er både fantastisk og spændende. Men det er også den mest sårbare periode i hvalpens liv og derfor er det vigtigt at give den rette pleje tidligt. Ligesom med småbørn findes der vækstkurver til at guide dig, når du følger med i din hvalps udvikling.
Det er nu muligt at gå til dyrlægen digitalt ved hjælp af en ny app udviklet af AniCura. Appen giver kæledyrsejere mulighed for at møde dyrlægen hjemmefra via mobilen og skal blandt andet være med til at gøre dyrlægebesøg mere fleksible og tilgængelige – også på den anden side af coronakrisen
AniCura, en af Europas førende virksomheder indenfor dyrlægebehandling af kæledyr, har gennemført et større studie af infektioner og antibiotikaanvendelse i forbindelse med operationer på kæledyr. Studiet af cirka 1000 hunde, som blev opereret på 50 forskellige dyrehospitaler i Europa, viser, at antibiotika ikke er en løsning for at undgå infektion
Julen nærmer sig, hvor mange vælger at gemme en gave under juletræet til familiens kæledyr. AniCura Dyrehospitaler har samlet fire gode idéer til, hvordan du kan forkæle din hund eller kat til jul
Hvert år bliver mange kæledyr bidt af hugorme, og det kan have livsfarlige konsekvenser, hvis ikke mistanke om hugormebid bliver taget alvorligt, lyder det fra den landsdækkende dyrlægekoncern AniCura
Skal du fremover have kremeret dit afdøde kæledyr, kan du stadig få det gjort hos Dansk Dyrekremering, som dog nu er købt af Anicura
Hunde bliver ofte smittet med sygdommen, kennelhoste, når vinterens fugtige og kolde vejr indtræffer. Derfor er det i den kommende tid ekstra vigtigt, at man som hundeejer kan spotte symptomerne på kennelhoste og ved, hvad man selv kan gøre for at mindske risikoen for smitte.
Astma-Allergi Danmark har netop udsendt de første pollental, og ifølge prognoserne kan pollen allerede nu resultere i ubehag som løbende næser og irriterede øjne hos allergiske danskere. Men det er ikke kun mennesker, som lider af pollenallergi - det samme gør sig gældende for hunde, der også kan være utrolig generede af pollen hen over foråret og sommeren, lyder det fra chefdyrlæge
Gitte Morell har skruet ned for opdræt og udstilling, men op for design og detaljesans. Med tøjmærket, CBK, producerer hun suits, der kombinerer bling og bevægelse, og som i dag bæres af udstillere i hele verdenen.
Du kan nu finde alle billeder fra udstillingen i Vejen online.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.
Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.
Hvad kan du gøre hvis din hund får et sår – og hvornår bør du ringe til dyrlægen?