Julen har for alvor meldt sin ankomst, og mange danskere nyder derfor godt af den hyggelige juletid, der ofte byder på familiesamvær, gaver og en masse julegodter. Men for hunde og katte indebærer højtiden en række farer, og derfor bør kæledyrsejere være ekstra opmærksomme i den kommende tid:
- I julen har mange kæledyrsejere ekstra tid til at være sammen med sin hund eller kat, og derfor er juletiden en skøn periode for både dyr og mennesker. Højtiden er dog forbundet med en række farer for vores kæledyr som blandt andet fedtholdig mad, gavebånd og stearinlys, der kan medføre alvorlige konsekvenser, siger Hanne Friis Lund, der er chefdyrlæge i AniCura Dyrehospital i Danmark. Hun giver her tre gode råd til, hvordan man skaber en tryg og glædelig jul for kæledyrene.
Vær påpasselig med julegodterne
Flæskesteg, and og julegodter er ofte på menuen i december, og i mange hjem får hunden eller katten lov til at smage på julelækkerierne. Det gælder særligt juleaften, hvor rester fra julemåltidet nemt ender i kæledyrets madskål, men det er ikke altid en god ide, lyder det fra chefdyrlæge.
- Rigtig meget julemad indeholder store mængder fedt, som hunde og kattes maver ikke er vant til, og derfor bør man være meget påpasselig med at give sit kæledyr rester fra stegen eller andet fedtholdig mad. Det kan nemlig føre til akutte mave- og tarmproblemer og eksempelvis resultere i bugspytkirtelbetændelse hos hunde. Ligeledes kan knogler fra fjerkræ let splintre i mave-tarmsystemet og medføre slemme skader. Derudover er det vigtigt, at man ikke overfodrer sit kæledyr i julen, selvom man synes, at hunden eller katten fortjener at blive forkælet, siger Hanne Friis Lund.
Husk gåturen og rutinerne
Når dagene er mørke, og temperaturen er lav, kan det være svært at finde overskud til den daglige gåtur, men også i vintermånederne har hunde brug for at blive aktiveret. Vil man gerne forkæle sin hund, er en gåtur derfor langt bedre end at fylde madskålen med julemad eller for mange godbidder.
- Hunde er vanedyr, og derfor har de stor glæde af, at man holder fast i de daglige rutiner. Selvom man som hundeejer måske holder juleferie og nyder et par fridage derhjemme, skal man stadig huske at lufte hunden dagligt. Det er i virkeligheden langt den bedste måde, man kan forkæle sin hund på, og som samtidig sikrer, at man holder sit kæledyr sund og aktiv, forklarer Hanne Friis Lund.
Hold øje med gavebånd og levende lys
Juleaften byder for de fleste på en tur rundt om juletræet, der ofte er pyntet med levende lys. En logrende hale eller en nysgerrig kat kan dog nemt komme i kontakt med ilden, og derfor bør man holde særligt øje med dyrene, når lysene brænder. Også når gaverne under træet skal åbnes, skal man holde sit kæledyr under skarpt opsyn. Særligt for katte og nysgerrige hunde er det nemlig underholdende at lege med gavepapir eller gavebånd, som kan risikere at ende i dyrets mave og tarm, og derfor er det en god ide hurtigt at pakke papir og bånd væk, anbefaler Hanne Friis Lund afsluttende.
Selvom de bedende hundeøjne kan være svære at modstå, er det vigtigt at tænke over, hvad din hund får fra julebordet. Med den rette omtanke kan du forkæle din firbenede ven uden at sætte dens helbred på spil.
Drømmer du om en juleaften fyldt med hygge, ro og nærvær – og hvor din firbenede ven er en naturlig del af festen? På Rold Gl. Kro, Danmarks første hundekro, kan du fejre jul midt i den smukke natur ved Rold Skov og samtidig give din hund en oplevelse i verdensklasse.
Guldbassernes Juletræsfest samlede hunde og mennesker fra hele landet til en dag fyldt med leg, hygge og fællesskab.
På stort set alle medier blinker Coronavirus i diverse breakingbjælker. Men skal vi nu også til at være nervøse for vores kæledyr? Det har AniCura svaret på
Skal du fremover have kremeret dit afdøde kæledyr, kan du stadig få det gjort hos Dansk Dyrekremering, som dog nu er købt af Anicura
Onsdag 23. oktober besøgte dyrlæger og veterinærsygeplejersker fra AniCura dyrehospitaler bosteder og herberger forskellige steder i landet og gav gratis dyrlægehjælp til hunde med hjemløse og udsatte ejere
Menneskets bedste ven er det kæledyr, som flest danskere deler hjem med. Nye tal fra Danmarks Statistik viser nemlig, at der bor en hund i hele 20 procent af de danske hjem, men inden man anskaffer sig et pelset familiemedlem, er der en række vigtige overvejelser, man bør gøre sig
I et opslag fra Anicura København viser de et billede af gavebånd hentet ud af en hunds mave
I løbet af 2020 blev mere end 67.000 nye hunde registreret i Danmark, hvilket er det største antal nyregistreringer i over 10 år. Hos AniCura, der er en af Europas største grupper af dyrehospitaler, forventer man, at lige så mange danskere vil anskaffe sig en hund i 2021, og derfor har AniCura lanceret en ny digital tjeneste, der skal klæde nye ejere på til tilværelsen med hund
Går din hund rundt med irriterende røde knopper, kan du og hunden måske hjælpe nogle forskere, som arbejder på at finde frem til den rette behandlingslængde
Chrisco har efter flere episoder med adfærdsændringer hos hunde valgt at tilbagetrække en række produkter ud fra et forsigtighedsprincip. Produkterne er alle fra samme underleverandør, som Chrisco nu har valgt at opsige samarbejdet med.
I disse dage bugner aviser med årsquizzer. Her er redningen for de, der ved mere om hunde
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Nystegt mortensand kan få mundvandet til at løbe på de fleste hunde, men pas på med at lade hunden få del af anden - skroget kan nemlig være farligt for hunde
Chrisco har tilbagekaldt tyggeruller med kylling og okse efter flere meldinger om hunde med alvorlige symptomer som rastløshed, angst og psykotisk adfærd. Virksomheden arbejder nu på at finde årsagen.
Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller
En bemærkelsesværdig rejse til Norge sikrede den 10-årige labrador retriever Inka en plads i historiebøgerne. Hendes ejer, Ida Madsen, ser tilbage på en uforglemmelig tur, der kulminerede med titlen Norsk Vildt- og Fersksporchampion.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Sådan var der en, som indledte en besked til mig på messenger. Jeg skal ærligt indrømme, at jeg umiddelbart var en smule mystificeret – en hvalps nisser? Men, hey, nu er det jo december, og dermed højsæson for nisser, så hvorfor ikke?
Dansk Kennel Klub gør etiske anbefalinger til regler for at styrke ansvarlig hundeavl.