Sådan får dine kæledyr en glædelig jul

06-12-2022 09:25, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mens mange mennesker nyder den hyggelige juletid, er højtiden forbundet med en række farer for vores kæledyr, som kan få alvorlige konsekvenser. Som kæledyrsejer skal man derfor være ekstra opmærksom i den kommende tid, lyder det fra en af landets største grupper af dyrehospitaler, der her giver gode råd til, hvordan man skaber en tryg og glædelig jul for sine kæledyr

Copyright Ridehesten.com
Foto: AniCura

Julen har for alvor meldt sin ankomst, og mange danskere nyder derfor godt af den hyggelige juletid, der ofte byder på familiesamvær, gaver og en masse julegodter. Men for hunde og katte indebærer højtiden en række farer, og derfor bør kæledyrsejere være ekstra opmærksomme i den kommende tid:

- I julen har mange kæledyrsejere ekstra tid til at være sammen med sin hund eller kat, og derfor er juletiden en skøn periode for både dyr og mennesker. Højtiden er dog forbundet med en række farer for vores kæledyr som blandt andet fedtholdig mad, gavebånd og stearinlys, der kan medføre alvorlige konsekvenser, siger Hanne Friis Lund, der er chefdyrlæge i AniCura Dyrehospital i Danmark. Hun giver her tre gode råd til, hvordan man skaber en tryg og glædelig jul for kæledyrene.

 

Vær påpasselig med julegodterne

Flæskesteg, and og julegodter er ofte på menuen i december, og i mange hjem får hunden eller katten lov til at smage på julelækkerierne. Det gælder særligt juleaften, hvor rester fra julemåltidet nemt ender i kæledyrets madskål, men det er ikke altid en god ide, lyder det fra chefdyrlæge.

- Rigtig meget julemad indeholder store mængder fedt, som hunde og kattes maver ikke er vant til, og derfor bør man være meget påpasselig med at give sit kæledyr rester fra stegen eller andet fedtholdig mad. Det kan nemlig føre til akutte mave- og tarmproblemer og eksempelvis resultere i bugspytkirtelbetændelse hos hunde. Ligeledes kan knogler fra fjerkræ let splintre i mave-tarmsystemet og medføre slemme skader. Derudover er det vigtigt, at man ikke overfodrer sit kæledyr i julen, selvom man synes, at hunden eller katten fortjener at blive forkælet, siger Hanne Friis Lund.


Husk gåturen og rutinerne

Når dagene er mørke, og temperaturen er lav, kan det være svært at finde overskud til den daglige gåtur, men også i vintermånederne har hunde brug for at blive aktiveret. Vil man gerne forkæle sin hund, er en gåtur derfor langt bedre end at fylde madskålen med julemad eller for mange godbidder.

- Hunde er vanedyr, og derfor har de stor glæde af, at man holder fast i de daglige rutiner. Selvom man som hundeejer måske holder juleferie og nyder et par fridage derhjemme, skal man stadig huske at lufte hunden dagligt. Det er i virkeligheden langt den bedste måde, man kan forkæle sin hund på, og som samtidig sikrer, at man holder sit kæledyr sund og aktiv, forklarer Hanne Friis Lund.

 

Hold øje med gavebånd og levende lys

Juleaften byder for de fleste på en tur rundt om juletræet, der ofte er pyntet med levende lys. En logrende hale eller en nysgerrig kat kan dog nemt komme i kontakt med ilden, og derfor bør man holde særligt øje med dyrene, når lysene brænder. Også når gaverne under træet skal åbnes, skal man holde sit kæledyr under skarpt opsyn. Særligt for katte og nysgerrige hunde er det nemlig underholdende at lege med gavepapir eller gavebånd, som kan risikere at ende i dyrets mave og tarm, og derfor er det en god ide hurtigt at pakke papir og bånd væk, anbefaler Hanne Friis Lund afsluttende.
 

Læs også

Julen er højsæson for forgiftede, syge og tilskadekomne kæledyr

12-12-2023 15:06, af Anne Cecilie Sohl

Det er ikke kun dem på to ben, der er er glade for juletræer, julepynt og julegodter. Det er vores nysgerrige kæledyr også. Antallet af hunde og katte, der kommer alvorligt til skade, bliver forgiftede eller syge stiger til det dobbelte, når julen hænges op og sættes på bordet. Her giver Agria Dyreforsikring dig gode råd til at hjælpe din hund og kat sikkert igennem julen.

Tre tips til juletiden

05-12-2023 09:15, af Anne Cecilie Sohl

Julen står for døren og det betyder ofte at vi skruer op for julegodterne, hygge og godt selskab. Det er dog en god ide at være ekstra opmærksom på din hund og hvordan du får den godt igennem den søde juletid. 

Vind med HUNDENs adventskalender

01-12-2023 13:05, af Anne Cecilie Sohl

I dag går vi officielt den søde juletid i møde, og i den forbindelse er vi hos HUNDEN klar med en adventskalender på vores sociale medier. Hver søndag i advent får du derfor chancen for at vinde spændende præmier til dig og din hund.

Højsæson for smitte: Snegleparasit kan være livsfarlig for din hund

02-05-2024 10:35, af Anne Cecilie Sohl

Den livsfarlige sygdom hjertelungeorm spreder sig netop nu blandt hunde i Danmark, parasitten smitter nemlig mest i foråret i takt med, at temperaturen stiger. Hundeejere skal derfor være ekstra opmærksomme på hundens adfærd, da hjertelungeorm kan gøre alvorlig skade på hundens organer, lyder advarslen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Dyrlægens anbefalinger: Sådan hjælper du din hund nytårsaften

19-12-2023 20:59, af Anne Cecilie Sohl

Nytårsaften nærmer sig med hastige skridt, og derfor bør hundeejere allerede nu overveje, hvordan man bedst muligt hjælper sin hund gennem aftenen. De høje brag og lysglimt kan nemlig være en ubehagelig oplevelse for menneskets bedsteven, advarer chefdyrlæge hos AniCura, som kommer med fem råd til at sikre din hund en tryg nytårsaften.

Overvægtige hunde lever 2,5 år kortere

17-01-2019 15:12, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Overvægtige hunde kan leve op mod 2,5 år kortere sammenlignet med normalvægtige hunde. Det er resultatet af en ny undersøgelse fra University og Liverpool og Mars Petcares WALTHAM Centre for Pet Nutrition.

Pas nu på den sneglegift

16-10-2018 08:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Der findes en tysk sneglegift, som til forveksling ligner den danske. Forskellen er bare, at den danske er ufarlig, mens den tyske giver forgiftninger , som kan medfører hundens død

Dyreklinik flytter i nye lokaler og øger behandlingsudbud

08-10-2020 08:22, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

AniCura Dyreklinikken Nørresundby har inden for de seneste år oplevet en stor stigning i antallet af klienter, og onsdag kunne dyreklinikken slå dørene op til nye og større lokaler på Thistedvej, som giver mulighed for at øge udbuddet af behandlinger

Højsæson for tordenvejr: Sådan hjælper du bedst din hund gennem bragene

27-06-2023 08:54, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Sommeren er højsæson for tordenvejr i Danmark, og det kan især være en skræmmende periode for menneskets bedste ven, som ofte lider, når de høje tordenbrag lyder. Heldigvis er der ifølge dyrlæge hos AniCura, Pernille Hansen, flere tiltag, som kan være med til at skabe tryghed for hunden i tordenvejret

Gode råd til førstegangskøbere: Det skal du overveje, før du vælger hund

06-10-2021 12:27, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Menneskets bedste ven er det kæledyr, som flest danskere deler hjem med. Nye tal fra Danmarks Statistik viser nemlig, at der bor en hund i hele 20 procent af de danske hjem, men inden man anskaffer sig et pelset familiemedlem, er der en række vigtige overvejelser, man bør gøre sig

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise kirsebær?

27-07-2017 09:48, af Anne Ekenberg

Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Forberedelserne til stort hundeløb er i fuld gang i Mariager

25-06-2024 09:18, af Anne Cecilie Sohl

Allerede nu har over 550 tilmeldt sig stort terrænløb med hund i Mariager i midten af august og ikke mindst nordjyderne har taget godt imod det nye initiativ.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Døgnet efter en operation

16-01-2022 09:57, af Astrid Holtet

At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt