Sådan får dine kæledyr en glædelig jul

06-12-2022 09:25, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mens mange mennesker nyder den hyggelige juletid, er højtiden forbundet med en række farer for vores kæledyr, som kan få alvorlige konsekvenser. Som kæledyrsejer skal man derfor være ekstra opmærksom i den kommende tid, lyder det fra en af landets største grupper af dyrehospitaler, der her giver gode råd til, hvordan man skaber en tryg og glædelig jul for sine kæledyr

Copyright Ridehesten.com
Foto: AniCura

Julen har for alvor meldt sin ankomst, og mange danskere nyder derfor godt af den hyggelige juletid, der ofte byder på familiesamvær, gaver og en masse julegodter. Men for hunde og katte indebærer højtiden en række farer, og derfor bør kæledyrsejere være ekstra opmærksomme i den kommende tid:

- I julen har mange kæledyrsejere ekstra tid til at være sammen med sin hund eller kat, og derfor er juletiden en skøn periode for både dyr og mennesker. Højtiden er dog forbundet med en række farer for vores kæledyr som blandt andet fedtholdig mad, gavebånd og stearinlys, der kan medføre alvorlige konsekvenser, siger Hanne Friis Lund, der er chefdyrlæge i AniCura Dyrehospital i Danmark. Hun giver her tre gode råd til, hvordan man skaber en tryg og glædelig jul for kæledyrene.

 

Vær påpasselig med julegodterne

Flæskesteg, and og julegodter er ofte på menuen i december, og i mange hjem får hunden eller katten lov til at smage på julelækkerierne. Det gælder særligt juleaften, hvor rester fra julemåltidet nemt ender i kæledyrets madskål, men det er ikke altid en god ide, lyder det fra chefdyrlæge.

- Rigtig meget julemad indeholder store mængder fedt, som hunde og kattes maver ikke er vant til, og derfor bør man være meget påpasselig med at give sit kæledyr rester fra stegen eller andet fedtholdig mad. Det kan nemlig føre til akutte mave- og tarmproblemer og eksempelvis resultere i bugspytkirtelbetændelse hos hunde. Ligeledes kan knogler fra fjerkræ let splintre i mave-tarmsystemet og medføre slemme skader. Derudover er det vigtigt, at man ikke overfodrer sit kæledyr i julen, selvom man synes, at hunden eller katten fortjener at blive forkælet, siger Hanne Friis Lund.


Husk gåturen og rutinerne

Når dagene er mørke, og temperaturen er lav, kan det være svært at finde overskud til den daglige gåtur, men også i vintermånederne har hunde brug for at blive aktiveret. Vil man gerne forkæle sin hund, er en gåtur derfor langt bedre end at fylde madskålen med julemad eller for mange godbidder.

- Hunde er vanedyr, og derfor har de stor glæde af, at man holder fast i de daglige rutiner. Selvom man som hundeejer måske holder juleferie og nyder et par fridage derhjemme, skal man stadig huske at lufte hunden dagligt. Det er i virkeligheden langt den bedste måde, man kan forkæle sin hund på, og som samtidig sikrer, at man holder sit kæledyr sund og aktiv, forklarer Hanne Friis Lund.

 

Hold øje med gavebånd og levende lys

Juleaften byder for de fleste på en tur rundt om juletræet, der ofte er pyntet med levende lys. En logrende hale eller en nysgerrig kat kan dog nemt komme i kontakt med ilden, og derfor bør man holde særligt øje med dyrene, når lysene brænder. Også når gaverne under træet skal åbnes, skal man holde sit kæledyr under skarpt opsyn. Særligt for katte og nysgerrige hunde er det nemlig underholdende at lege med gavepapir eller gavebånd, som kan risikere at ende i dyrets mave og tarm, og derfor er det en god ide hurtigt at pakke papir og bånd væk, anbefaler Hanne Friis Lund afsluttende.
 

Læs også

Julen er højsæson for forgiftede, syge og tilskadekomne kæledyr

12-12-2023 15:06, af Anne Cecilie Sohl

Det er ikke kun dem på to ben, der er er glade for juletræer, julepynt og julegodter. Det er vores nysgerrige kæledyr også. Antallet af hunde og katte, der kommer alvorligt til skade, bliver forgiftede eller syge stiger til det dobbelte, når julen hænges op og sættes på bordet. Her giver Agria Dyreforsikring dig gode råd til at hjælpe din hund og kat sikkert igennem julen.

Tre tips til juletiden

05-12-2023 09:15, af Anne Cecilie Sohl

Julen står for døren og det betyder ofte at vi skruer op for julegodterne, hygge og godt selskab. Det er dog en god ide at være ekstra opmærksom på din hund og hvordan du får den godt igennem den søde juletid. 

Vind med HUNDENs adventskalender

01-12-2023 13:05, af Anne Cecilie Sohl

I dag går vi officielt den søde juletid i møde, og i den forbindelse er vi hos HUNDEN klar med en adventskalender på vores sociale medier. Hver søndag i advent får du derfor chancen for at vinde spændende præmier til dig og din hund.

Pas på med gavebåndet

18-12-2019 11:29, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I et opslag fra Anicura København viser de et billede af gavebånd hentet ud af en hunds mave

Coronavirus hos kæledyr

28-02-2020 12:07, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

På stort set alle medier blinker Coronavirus i diverse breakingbjælker. Men skal vi nu også til at være nervøse for vores kæledyr? Det har AniCura svaret på

Dansk Dyrekremering solgt

24-01-2020 15:21, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Skal du fremover have kremeret dit afdøde kæledyr, kan du stadig få det gjort hos Dansk Dyrekremering, som dog nu er købt af Anicura

 

Forskere søger hunde med bumser eller røde knopper

08-06-2018 14:15, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Går din hund rundt med irriterende røde knopper, kan du og hunden måske hjælpe nogle forskere, som arbejder på at finde frem til den rette behandlingslængde

Nu kan kæledyr også blive MR-scannet

27-06-2019 08:41, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Som det første private dyrehospital i Danmark tilbyder AniCura Aarhus Dyrehospital nu MR-scanning til smådyr 24 timer i døgnet. Det giver mulighed for mere præcise diagnoser af blandt andet hjernelidelser og skader på centralnervesystemet.

 

Pas på din hund i sommervarmen

08-07-2022 08:45, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mens mange danskere foretrækker varme sommerdage, kan høje temperaturer og for meget aktivitet være en farlig kombination for hunde, som har sværere ved at regulere varmen end mennesker. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på, hvordan du beskytter din hund mod sommervarmen, lyder det fra dyrlæge hos AniCura, der er en af landets største grupper af dyrehospitaler

Hjemløses kæledyr fik gratis dyrlægehjælp

25-10-2019 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Onsdag 23. oktober besøgte dyrlæger og veterinærsygeplejersker fra AniCura dyrehospitaler bosteder og herberger forskellige steder i landet og gav gratis dyrlægehjælp til hunde med hjemløse og udsatte ejere

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Dyrlæge advarer om ubehagelig pollenbombe

28-05-2024 08:50, af Anne Cecilie Sohl

I år kan pollensæsonen føles ekstra lang og intens, da sæsonen for græspollen er startet tidligere end normalt og derved kulminerer med perioden for birkepollen. Det har resulteret i en giftig pollenblanding, hvilket kan mærkes for allergiske danskere – og ikke mindst hunde. Derfor er det vigtigt, at man som hundeejer kender til de væsentligste symptomer på pollenallergi, lyder opfordringen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Hundemekka på Dyrskuepladsen

08-05-2024 11:51, af Anne Cecilie Sohl

Hvis du ikke allerede har lagt planer for Kristi Himmelfartsdagene, så læg vejen forbi Roskilde Dyrskueplads. Fredag til søndag vil pladsen nemlig bugne af søde, dygtige hunde og deres ejere i anledning af Dansk Kennel Klub’s tredobbelte hundeudstilling. I løbet af de tre dage vil over 8.500 hunde blive bedømt og Dyrskuepladsen vil derfor være et sandt mekka for alle hundeelskere med rig mulighed for at få en stor overdosis af pelset kærlighed.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Fem gode råd til sårpleje hos hunde

05-02-2021 15:11, af Astrid Gerd Holtet

Hvad kan du gøre hvis din hund får et sår – og hvornår bør du ringe til dyrlægen?

Symptom - træthed

20-01-2022 15:28, af Astrid Gerd Holtet

Træthed eller nedstemthed er et almindeligt symptom på mange forskellige sygdomme hos hunde, men det kan være svært for ejeren at opdage

Endelig er de her! Billeder fra udstillingen i Roskilde

21-05-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

Du kan nu finde alle billeder fra udstillingen i Roskilde online.