Nu kan kæledyr også blive MR-scannet

27-06-2019 08:41, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Som det første private dyrehospital i Danmark tilbyder AniCura Aarhus Dyrehospital nu MR-scanning til smådyr 24 timer i døgnet. Det giver mulighed for mere præcise diagnoser af blandt andet hjernelidelser og skader på centralnervesystemet.

 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

AniCura Aarhus Dyrehospital har for nylig investeret i en splinterny MR-scanner, der er særligt udviklet til smådyr. Det gør det aarhusianske dyrehospital til den første smådyrspraksis i landet med adgang til MR-scanning døgnet rundt.

- Det har længe været vores ønske at kunne diagnosticere endnu mere præcist, end det har været muligt med en CT-scanner, for det er utrolig vigtigt, at dyret får den bedst mulige behandling. MR-scanneren giver mange flere muligheder for at opdage sygdomme i centralnervesystemet, epilepsi, hjernetumorer, diskusprolapser og meget mere, forklarer Rune Enghoff Petersen, der er fagdyrlæge hos AniCura Aarhus Dyrehospital.

Katte og hunde på helt op til 90 kg med eksempelvis lammelser eller kramper vil fremover blive tilbudt en MR-scanning for hurtigt og præcist at kunne stille en diagnose, som kan være alt fra hjerne- og rygmarvsproblemer til de såkaldte bløddele i og omkring led, fx menisken, ledbånd og muskler.

 

Kvalitetstjek af scanninger
Magnetisk resonans, i daglig tale MR, er en undersøgelsesteknik, der er baseret på brugen af et stærkt magnetfelt og radiobølger. I modsætning til røntgen og computertomografi (CT) involverer MR ingen former for stråling.

Foreløbigt udfører tre dyrlæger på AniCura Aarhus Dyrehospital det daglige arbejde med MR-scanneren, som for første gang blev taget i brug i december 2018. Dyrlægerne har blandt andet modtaget specialundervisning i brug af scanneren og besøgt et dyrehospital i München, som er specialister i MR-scanninger.

Derudover får AniCura Aarhus Dyrehospital en sekundær vurdering på langt de fleste scanninger hos en erfaren samarbejdspartner:

- På den måde sikrer vi, at der ikke bliver overset noget, og at vi kan yde den bedst mulige behandling. Indtil videre er MR-scanneren blevet taget virkelig godt imod, for vi har indtryk af, at de fleste dyreejere vil passe så godt som muligt på deres kæledyr. Det glæder os derfor, at vi nu kan tilbyde MR-scanning døgnet rundt som det eneste sted i Danmark, siger Rune Enghoff Petersen.

Læs også

MR-scanning – hvorfor og hvordan?

02-08-2020 10:22, af Astrid Gerd Holtet

MR-scanning er et værktøj, der kan bruges, når dyrlægen skal finde frem til hvad en hund fejler – med hvad er en MR-scanning?

Ny forskning: Mennesket har formet hundens hjerne

04-09-2019 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Amerikanske forskere har sammenlignet MR-scanninger af forskellige hunderacer og har fundet, at racernes hjerner adskiller sig fra hinanden alt efter, hvad racen er fremavlet til

Dyrlæge viser aflivning af egen hund

24-06-2022 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

På Trekantens Dyrlægers Facebookside kan man lige nu se en video af, hvordan det ser ud, når en hund bliver aflivet

På job med dyrlægen (video)

23-11-2017 13:37, af Marie Helene Rigård Rohleder

Hunden.dk fulgte dyrlæge Sofie Flagstad fra Familiedyrlægerne en dag på job. Der stod både navlebrok, vaccination og knopper på maven på dagsordenen 

Titertest – hvad er det?

13-08-2018 08:20, af Astrid Holtet

Titertest tilbydes hos flere og flere dyrlæger rundt omkring i landet – men hvad måler de egentlig?

Sct. Jørgensbjerg: Stor respons på parvovirus

22-01-2019 14:54, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Da dyrlægerne hos Sct. Jørgensbjerg Dyreklinik fredag skrev på Facebook, at der var parvovirus i området, spredte opslaget sig hurtigt. Det glæder dyrlæge Anne Torkelund at så mange hundeejere som muligt får informationen

Forebyggende antibiotikabehandling er ofte overflødig

08-07-2017 06:18, af Anne Ekenberg

AniCura, en af Europas førende virksomheder indenfor dyrlægebehandling af kæledyr, har gennemført et større studie af infektioner og antibiotikaanvendelse i forbindelse med operationer på kæledyr. Studiet af cirka 1000 hunde, som blev opereret på 50 forskellige dyrehospitaler i Europa, viser, at antibiotika ikke er en løsning for at undgå infektion

Kan hunden blive smittet af vores influenza

26-10-2021 09:04, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Post-corona influenza-sæsonen er ved at gå i gang, og vi mennesker lader os vaccinere i rekordstort tal. Alligevel bliver nogle af os jo syge – og hvad så med hunden, der kommer til sengekanten og trøster, kan vi smitte den? Dyrlæge hos Agria Dyreforsikring kommer her med svaret

Mindre stress ved dyrlægebesøg

10-06-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Dyrlægebesøg kan være en stressende oplevelse for mange hunde, men heldigvis kan du gøre en del for at hjælpe din hund

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Danskerne bekymrer sig mere om deres kæledyr end om familie

25-04-2024 08:24, af Anne Cecilie Sohl

”Lykken er en varm hundehvalp”, sagde ”Radisen” Søren Bruun. Men nu viser en ny undersøgelse, at det ikke kun er lykke og glæde man investerer i, når man inkluderer en hund eller kat i familien - man får også en stor portion bekymring med i købet. 

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Når immunsystemet angriber

16-05-2022 08:55, af Astrid Holtet

Immunmedieret thrombocytopeni hos hunde er en sygdom, hvor immunsystemet angriber og ødelægger hundens blodplader