Kigger man på en irsk ulvehund, der leger med en chihuahua, kan man sagtens forestille sig, at der er stor forskel på størrelsen af de to hundes hjerner.
Derfor kan man sige sig selv, at en hundehjerne ikke bare er en hundehjerne. Men det er altså ikke kun størrelsen, der varierer. Det har amerikanske forskere nu fundet ud af.
Gennem analyse af 62 MR-scanninger fra 33 forskellige racer, har forskerne nemlig fundet ud af, at hundehjerner er meget mere forskellige end som så.
For i visse af hjernens undernetværk er der også variationer, som er et resultat af andet end hundens fysiske størrelse eller kranieformen.
Variationerne giver derimod hundene forskellige adfærdsspecialiteter som for eksempel, duft, jagt eller hygge.
Forskningen tyder altså på, at det er mennesker, der har fremavlet disse variationer i hundens hjerne for at få de egenskaber frem i hundene, som vi gerne vil have.
Det er måske ikke så overraskende, at hundenes forskellige adfærd giver variationer i opbygningen af hjernen, men det er faktisk ikke noget, der tidligere har været forsket i, fortæller Erin E. Hecht, der er professor på Harvard University, og som er hovedforskeren bag resultaterne.
– Der er ikke nogen, der har kigget på dette før, hvilket er ret overraskende, siger hun til Gizmodo.com.
Du kan læse mere om studiet her
Agria Dyreforsikring støtter vigtige forskningsprojekter i 2025.
Ny forskning viser, at hunde og deres ejere ofte har mere til fælles, end man skulle tro - både i udseende og personlighed.
For et sted mellem 15-50.000 år siden blev hunden domesticeret af mennesket. Siden da har arten gennemgået en gennemgribende forandringsproces. Nu skriver Videnskab.dk at et nyt studie publiceret i tidsskriftet Biology Letters har fundet frem til at hundens logren med halen måske også er påvirket af mennesket.
Hjernehindebetændelse - eller meningitis - er en alvorlig sygdom hos hunde forbundet med smerte og stivhed i ryg og nakke. Der findes flere forskellige årsager til betændelsen - og vi ser lidt nærmere på hvad der sker, når hunden bliver syg
Hundeejerne har nok aldrig rigtig været i tvivl om, at deres hund besidder større mentale evner end naboens kat. Nu er der endelig forskning, der rent faktisk bakker hundeejerne op
Tirsdag holdt Dansk Kennel Klub tredje medlemsmøde i en række af fire. Det velbesøgte møde fandt sted i Hobro, og der var både noget for hjerne, hjerte, humoren og maven
Forsøger du at køre din hund træt med motion? Eller er du derimod bange for at stresse din hund med motion? Så husk på at både hjerne og hjerte har brug for aktivitet og hvile
Forskning viser tydelige neuroanatomiske raceforskelle i hundes hjerner, og forskellene har betydning for racernes adfærd og karaktertræk
Et speciale fylder meget i både tid og hjerne. Derfor er det vigtigt at vælge et spændende emne. Der fjorde vi, da vi skrev speciale om gadehunde
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Den gamle danske hønsehund, en af Danmarks nationalracer, er kendt for sin alsidighed som både jagt- og familiehund. Men den er mere end det. Racen formår også at samle mennesker om en fælles passion, hvilket blev tydeligt ved DKK Kreds 4's nytårsskue i Brørup den 5. januar.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Karsten Hav Sørensen og Thor er et enestående team, der ikke kun har været med til at løse utallige sager, men også har sat standarden for, hvordan en hundefører og hans hund skal arbejde sammen. Deres samarbejde er et eksempel på det bedste, man kan forvente af politiets hundetjeneste, og det er derfor, Karsten og Thor er blevet udvalgt og indstillet til prisen som Årets Politihund af landets leder af hundeafdelingerne og Politihundetjenesten.
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
I næste nummer af HUNDEN kan du læse den rørende historie om tiårige Tiffanie, der overlevede mavedrejning og gennemgik en nøje planlagt genoptræning.
Hunde er trofaste - det samme er deres ejere, når det nye firbenede familiemedlem skal navngives. Derfor er der kun få nye navne at finde på hitlisten over Danmarks mest populære hundenavne i 2024: Det er menneskenavne på to stavelser, der hitter, viser ny opgørelse.