Kigger man på en irsk ulvehund, der leger med en chihuahua, kan man sagtens forestille sig, at der er stor forskel på størrelsen af de to hundes hjerner.
Derfor kan man sige sig selv, at en hundehjerne ikke bare er en hundehjerne. Men det er altså ikke kun størrelsen, der varierer. Det har amerikanske forskere nu fundet ud af.
Gennem analyse af 62 MR-scanninger fra 33 forskellige racer, har forskerne nemlig fundet ud af, at hundehjerner er meget mere forskellige end som så.
For i visse af hjernens undernetværk er der også variationer, som er et resultat af andet end hundens fysiske størrelse eller kranieformen.
Variationerne giver derimod hundene forskellige adfærdsspecialiteter som for eksempel, duft, jagt eller hygge.
Forskningen tyder altså på, at det er mennesker, der har fremavlet disse variationer i hundens hjerne for at få de egenskaber frem i hundene, som vi gerne vil have.
Det er måske ikke så overraskende, at hundenes forskellige adfærd giver variationer i opbygningen af hjernen, men det er faktisk ikke noget, der tidligere har været forsket i, fortæller Erin E. Hecht, der er professor på Harvard University, og som er hovedforskeren bag resultaterne.
– Der er ikke nogen, der har kigget på dette før, hvilket er ret overraskende, siger hun til Gizmodo.com.
Du kan læse mere om studiet her
Ny forskning viser, at hunde og deres ejere ofte har mere til fælles, end man skulle tro - både i udseende og personlighed.
For et sted mellem 15-50.000 år siden blev hunden domesticeret af mennesket. Siden da har arten gennemgået en gennemgribende forandringsproces. Nu skriver Videnskab.dk at et nyt studie publiceret i tidsskriftet Biology Letters har fundet frem til at hundens logren med halen måske også er påvirket af mennesket.
Vil du vide mere om hundeejeres følelsesmæssige forhold til deres hvalp eller seniorhund? Eller er du nysgerrig efter, hvorvidt størrelsen på et kuld hvalpe kan være en indikation på racens sundhed? Agrias Forskningsfond har givet ti nye forskningsprojekter støtte for 2024, der finder svar på blandt andet disse spørgsmål.
Hjernehindebetændelse - eller meningitis - er en alvorlig sygdom hos hunde forbundet med smerte og stivhed i ryg og nakke. Der findes flere forskellige årsager til betændelsen - og vi ser lidt nærmere på hvad der sker, når hunden bliver syg
Forskning viser tydelige neuroanatomiske raceforskelle i hundes hjerner, og forskellene har betydning for racernes adfærd og karaktertræk
Ny forskning har kigget på antallet af hjerneceller i en blæksprutte. Resultatet vil nok overraske mange
Forskning viser, at hundes hjerne arbejder på højtryk, når vi mennesker siger ord, de ikke forstår
Et speciale fylder meget i både tid og hjerne. Derfor er det vigtigt at vælge et spændende emne. Der fjorde vi, da vi skrev speciale om gadehunde
Mange bruger leg som belønning i forbindelse med træning, fordi det for nogle hunde virker bedre end en tør godbid. Ny forskning tyder dog på, at leg efter træning også har en hel anden fordel – det hjælper måske hundens hjerne til at lagre dét den lige har lært
Chrisco har efter flere episoder med adfærdsændringer hos hunde valgt at tilbagetrække en række produkter ud fra et forsigtighedsprincip. Produkterne er alle fra samme underleverandør, som Chrisco nu har valgt at opsige samarbejdet med.
I disse dage bugner aviser med årsquizzer. Her er redningen for de, der ved mere om hunde
Chrisco har tilbagekaldt tyggeruller med kylling og okse efter flere meldinger om hunde med alvorlige symptomer som rastløshed, angst og psykotisk adfærd. Virksomheden arbejder nu på at finde årsagen.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Nogle synes, det er nuttet. Andre mener, at det er absolut nødvendigt. Og så er der dem, der fastholder, at hunden har pels, så tøj er overflødigt. Få hundeekspertens svar på, om din firbenede tilhører en af de fem hundetyper, der har brug for lidt vinterhjælp i form af et ekstra beskyttelseslag.
Med stærke præstationer i både hold- og individuel konkurrence leverede de danske juniorhandlere flotte resultater ved årets nordiske mesterskab i Stockholm.
Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
En bemærkelsesværdig rejse til Norge sikrede den 10-årige labrador retriever Inka en plads i historiebøgerne. Hendes ejer, Ida Madsen, ser tilbage på en uforglemmelig tur, der kulminerede med titlen Norsk Vildt- og Fersksporchampion.