Hunde findes i alverdens former og størrelse – og det gør de som følge af den selektive avl mennesker har foretaget på hunde gennem flere hundrede år. Gennem en målrettet udvælgelse, har vi skabt racer med bestemte fysiske og mentale karakteristika, som er velegnede til helt bestemte opgaver.
Et forskerhold, sammensat af forskere fra USA og Europa, har undersøgt hvordan denne selektion har påvirket hundens hjerne, og fundet at der er tydelige forskelle i racernes hjernestruktur, og disse forskelle hænger sammen med de adfærdsmæssige egenskaber, der kendetegner de forskellige racer.
MRI-scanning af 33 hunderacer
Ved hjælp af MRI-scanning (magnetic resonance imaging), undersøgte holdet bag studiet 62 hunde fordelt på 33 forskellige racer, og fandt en tydelig forskel i deres hjernestruktur, som ikke kun kan tilskrives forskelle i størrelse og hovedfacon.
Forskelle i hjernestruktur kan forklare forskelle i adfærd
De neuroanatomiske forskelle, som forskerne fandt i hundenes hjerner, var ikke ligelig fordelt over hele hjernen, men i særlig grad lokaliseret til områder med betydning for syn, lugt, vagtadfærd og socialadfærd. Dermed peger forskerne på at disse strukturelle forskelle kan forklare forskelle i hunderacers adfærdsmæssige karaktertræk, og at fundene giver en unik mulighed for at blive klogere på den evolutionære relation mellem hjernestruktur og adfærd. Ydermere sandsynliggør forskernes resultater, at den menneskelige selektion efter forskellige egenskaber, i høj grad har været med til at forme hundenes hjerne.
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.
Dansk Kennel Klubs projekt "Ven med en hund" lærer børn at forstå og omgås hunde på en tryg og positiv måde. På Tjæreborg Skole i Sydjylland har det vigtige emne fået en særlig plads, og begejstringen er til at tage og føle på blandt både elever, lærere og forældre.
Forsøger du at køre din hund træt med motion? Eller er du derimod bange for at stresse din hund med motion? Så husk på at både hjerne og hjerte har brug for aktivitet og hvile
Nogle hunde spiser deres egen afføring – og det kan være frustrerende for ejerne. Men er det udtryk for unormal adfærd hos hunden eller er der en helt naturlig forklaring? Det har et amerikansk forskerhold undersøgt
Sensibilisering kan forklare udviklingen af fobier, som eksempelvis lydangst. Vi ser nærmere på, hvad der ligger bag dette begreb!
Så er det blevet sidste udstillingsdag på Bornholm. Her får du dagens oversigt over racer og ringe
I weekenden lægger Vejen Idrætscenter græs til endnu en rekordstor hundeudstilling, organiseret af Dansk Kennel Klub. I alt er der tilmeldt 4.857 hunde af og op mod 235 forskellige racer - det er altså en oplagt mulighed for at opleve alverdens hunde i alle størrelser, former, farver og med og uden pels
Ønsket om at gøre alt så godt har nu vist sig ikke at lykkes for Dansk Retriever Klub, da en specialklub ikke kan holde skue for alle racer. Derfor er skuet på Hundedagene på Rosenholm slot igen begrænset til retrievere
Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.
Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?
Gitte Morell har skruet ned for opdræt og udstilling, men op for design og detaljesans. Med tøjmærket, CBK, producerer hun suits, der kombinerer bling og bevægelse, og som i dag bæres af udstillere i hele verdenen.
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.