Avlen har ændret på hundenes hjernestruktur

24-03-2022 14:52, af Astrid Gerd Holtet

Forskning viser tydelige neuroanatomiske raceforskelle i hundes hjerner, og forskellene har betydning for racernes adfærd og karaktertræk

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Hunde findes i alverdens former og størrelse – og det gør de som følge af den selektive avl mennesker har foretaget på hunde gennem flere hundrede år. Gennem en målrettet udvælgelse, har vi skabt racer med bestemte fysiske og mentale karakteristika, som er velegnede til helt bestemte opgaver.

Et forskerhold, sammensat af forskere fra USA og Europa, har undersøgt hvordan denne selektion har påvirket hundens hjerne, og fundet at der er tydelige forskelle i racernes hjernestruktur, og disse forskelle hænger sammen med de adfærdsmæssige egenskaber, der kendetegner de forskellige racer.

MRI-scanning af 33 hunderacer

Ved hjælp af MRI-scanning (magnetic resonance imaging), undersøgte holdet bag studiet 62 hunde fordelt på 33 forskellige racer, og fandt en tydelig forskel i deres hjernestruktur, som ikke kun kan tilskrives forskelle i størrelse og hovedfacon.

Forskelle i hjernestruktur kan forklare forskelle i adfærd

De neuroanatomiske forskelle, som forskerne fandt i hundenes hjerner, var ikke ligelig fordelt over hele hjernen, men i særlig grad lokaliseret til områder med betydning for syn, lugt, vagtadfærd og socialadfærd. Dermed peger forskerne på at disse strukturelle forskelle kan forklare forskelle i hunderacers adfærdsmæssige karaktertræk, og at fundene giver en unik mulighed for at blive klogere på den evolutionære relation mellem hjernestruktur og adfærd. Ydermere sandsynliggør forskernes resultater, at den menneskelige selektion efter forskellige egenskaber, i høj grad har været med til at forme hundenes hjerne.

 

Læs også

Forberedelserne til stort hundeløb er i fuld gang i Mariager

25-06-2024 09:18, af Anne Cecilie Sohl

Allerede nu har over 550 tilmeldt sig stort terrænløb med hund i Mariager i midten af august og ikke mindst nordjyderne har taget godt imod det nye initiativ.

Har du råd til kæledyr? Find ud af om Fido sprænger budgettet

21-06-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Det er dyrere at være hunde- end katteejer. Det er i sig selv måske ikke overraskende, men hvad koster det egentlig pr. måned at have hund eller kat? Det har 800 hunde- og katteejere svaret på – og her kan du også læse, hvad der er årsag til forskellen i udgifterne.

Dyrlæge: Undgå at motionere din hund i varmen

18-06-2024 13:16, af Anne Cecilie Sohl

Om ikke så længe kommer de meget høje sommertemperaturer, som mange danskere sukker efter for tiden, og mange af os ser frem til at tilbringe mere tid udendørs med vores firbenede venner. 

Masser af jagthunde på messen ”Jagt & Outdoor”

06-04-2012 08:41, af Tine Luther
Den 13., 14. og 15. april 2012 afholdes messen ” Jagt & Outdoor” i Odense Congress Center. Jagthunde kommer til at spille en stor rolle på messen, og man kan opleve masser af racer i aktion.

Skal din hund have en på opleveren i aften?

26-07-2011 13:46, af Tine Luther
I Bjerringbro afholder Myndeklubben lure coursing – og alle racer kan være med i et prøveløb. Det er bare at møde op i aften, tirsdag, lidt før kl. 18.00 på Midtjysk Greyhound Stadion, Busbjergvej, 8850 Bjerringbro

BLOG: Forfør din hunds opmærksomhed

04-01-2021 15:27, af Hehla Mie Bernickow

Adfærd og træning:

Hvor er kimen til at lykkes?

USA: Labrador mest populær igen igen

06-05-2020 12:10, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

De mest populære racer i USA er blevet offentliggjort og ikke overraskende ligger labradoren på førstepladsen

Fredericia: Disse racer kan du opleve lørdag

11-02-2023 08:16, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Her får du overblikket over, hvilke racer du kan se i Messe C i Fredericia i dag

Er du klar til årets store hundefest?

31-10-2018 14:40, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I denne weekend afvikles årets sidste hundeudstilling, organiseret af Dansk Kennel Klub. Næsten 8.000 hunde fordelt over 264 forskellige racer vil lægge vejen forbi Messecenter Hernings store haller over weekenden. Her vil der altså være rig mulighed for at opleve alt fra stor til lille, fra jagthund til selskabshund, eller fra kort til lang pels. Det bliver kort sagt en sand hundefest med pomp og pragt

BLOG: Adfærd før signal

02-02-2021 11:53, af John Frank Ahm

Det sker på træningspladsen igen og igen. En hundefører giver sin hund en kommando og ved at se på hundens adfærd, er det tydeligt, at hunden ikke kan udføre øvelsen. Den er usikker på, hvad kommandoen betyder. Hundeføreren ved ikke, hvordan de skal komme videre og flere gentagelser af kommandoen forbedrer ikke resultatet.  Tværtimod er det tydelig at se, at hundeføreren er frustreret eller lettere opgivende

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise kirsebær?

27-07-2017 09:48, af Anne Ekenberg

Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Forberedelserne til stort hundeløb er i fuld gang i Mariager

25-06-2024 09:18, af Anne Cecilie Sohl

Allerede nu har over 550 tilmeldt sig stort terrænløb med hund i Mariager i midten af august og ikke mindst nordjyderne har taget godt imod det nye initiativ.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Døgnet efter en operation

16-01-2022 09:57, af Astrid Holtet

At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt