Hunde findes i alverdens former og størrelse – og det gør de som følge af den selektive avl mennesker har foretaget på hunde gennem flere hundrede år. Gennem en målrettet udvælgelse, har vi skabt racer med bestemte fysiske og mentale karakteristika, som er velegnede til helt bestemte opgaver.
Et forskerhold, sammensat af forskere fra USA og Europa, har undersøgt hvordan denne selektion har påvirket hundens hjerne, og fundet at der er tydelige forskelle i racernes hjernestruktur, og disse forskelle hænger sammen med de adfærdsmæssige egenskaber, der kendetegner de forskellige racer.
MRI-scanning af 33 hunderacer
Ved hjælp af MRI-scanning (magnetic resonance imaging), undersøgte holdet bag studiet 62 hunde fordelt på 33 forskellige racer, og fandt en tydelig forskel i deres hjernestruktur, som ikke kun kan tilskrives forskelle i størrelse og hovedfacon.
Forskelle i hjernestruktur kan forklare forskelle i adfærd
De neuroanatomiske forskelle, som forskerne fandt i hundenes hjerner, var ikke ligelig fordelt over hele hjernen, men i særlig grad lokaliseret til områder med betydning for syn, lugt, vagtadfærd og socialadfærd. Dermed peger forskerne på at disse strukturelle forskelle kan forklare forskelle i hunderacers adfærdsmæssige karaktertræk, og at fundene giver en unik mulighed for at blive klogere på den evolutionære relation mellem hjernestruktur og adfærd. Ydermere sandsynliggør forskernes resultater, at den menneskelige selektion efter forskellige egenskaber, i høj grad har været med til at forme hundenes hjerne.
Kan du forestille dig at løbe med din hund som makker og samtidig få både motion, sjov og et stærkere bånd? Det er netop, hvad Canicross handler om! Denne hurtigt voksende sport kombinerer løb og hundetræk i smukke omgivelser, og alle hunderacer kan være med.
Sæt kryds i kalenderen den 23. marts 2025, hvor DIRTY PAWS - Løbeklub for hund og ejer inviterer til Danmarksmesterskaberne i canicross, bike- og scooterjoring. Stævnet afholdes i smukke Tisvilde Hegn under Dansk Canicross Forbund og lover en dag fyldt med fart, hundeglæde og fællesskab.
Den gamle danske hønsehund, en af Danmarks nationalracer, er kendt for sin alsidighed som både jagt- og familiehund. Men den er mere end det. Racen formår også at samle mennesker om en fælles passion, hvilket blev tydeligt ved DKK Kreds 4's nytårsskue i Brørup den 5. januar.
I denne weekend danner Rønne Stadion rammer for den hidtil største hundeudstilling på Bornholm, arrangeret af Dansk Kennel Klub. I alt når udstillingen op på næsten 4.000 hunde over de to dage og op mod 213 racer på hver udstilling. Det er altså en god anledning til at opleve alverdens spændende hunderacer i alle størrelser og former
Mange steder i Danmark, såvel som i udlandet, er besøgshunde blevet en værdifuld måde at forbedre syge og ældres livskvalitet. Ved at komme på besøg på hospitaler og plejehjem, kan hundene sprede glæde hos beboerne, men hvordan oplever hundene besøget? Et nyt amerikansk studie har forsøgt at give et svar!
Hundeejere og -elskere fra nær og fjern sætter i weekenden den 17. og 18. august hinanden stævne på Rønne Stadion Nord til den hidtil største hundeudstilling på Bornholm. Kom og mød knap 4.000 hunde fordelt på 227 forskellige racer ved Dansk Kennel Klubs internationale dobbeltudstilling
Vi har kigget på de racer, der kun har en hund med på udstillingen. Her kan du se, hvilke racer du kun kan opleve i dag fredag
Det er blevet søndag og andendagen på udstillingen i Ballerup. Her er en oversigt over, hvilke racer, der udstilles i dag
Hundeejerne har nok aldrig rigtig været i tvivl om, at deres hund besidder større mentale evner end naboens kat. Nu er der endelig forskning, der rent faktisk bakker hundeejerne op
Så er det blevet sidstedagen på denne udstilling. Her finder du racerne i dag
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Den gamle danske hønsehund, en af Danmarks nationalracer, er kendt for sin alsidighed som både jagt- og familiehund. Men den er mere end det. Racen formår også at samle mennesker om en fælles passion, hvilket blev tydeligt ved DKK Kreds 4's nytårsskue i Brørup den 5. januar.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Karsten Hav Sørensen og Thor er et enestående team, der ikke kun har været med til at løse utallige sager, men også har sat standarden for, hvordan en hundefører og hans hund skal arbejde sammen. Deres samarbejde er et eksempel på det bedste, man kan forvente af politiets hundetjeneste, og det er derfor, Karsten og Thor er blevet udvalgt og indstillet til prisen som Årets Politihund af landets leder af hundeafdelingerne og Politihundetjenesten.
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
I næste nummer af HUNDEN kan du læse den rørende historie om tiårige Tiffanie, der overlevede mavedrejning og gennemgik en nøje planlagt genoptræning.
Hunde er trofaste - det samme er deres ejere, når det nye firbenede familiemedlem skal navngives. Derfor er der kun få nye navne at finde på hitlisten over Danmarks mest populære hundenavne i 2024: Det er menneskenavne på to stavelser, der hitter, viser ny opgørelse.