Sensibilisering og udvikling af fobier

31-10-2017 17:31, af Astrid Gerd Holtet

Sensibilisering kan forklare udviklingen af fobier, som eksempelvis lydangst. Vi ser nærmere på, hvad der ligger bag dette begreb! 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Når hunden oplever noget nyt kan den vænne sig til det – det kaldes for habituering. Når hunden vænner sig til noget, lærer den at den ikke behøver at reagere, og den bliver dermed ligeglad.

Det modsatte kan dog også ske, nemlig at hunden reagerer mere og mere voldsomt på en given ting. Denne type indlæring kaldes for sensibilisering.

Sensibilisering kan ske, hvis hunden bliver bange for noget den oplever, eksempelvis en ting, en lyd eller en bestemt situation. Herefter kan hundens reaktion blive mere og mere kraftig, hver gang den udsættes for en lignende oplevelse. Processen kan til sidst ende i stærke angstreaktioner hos hunden.  

Sensibiliseringen kan forklare udviklingen af fobier, som for eksempel lydangst. Hunden kan høre et tordenbrag og blive bange. Næste gang den hører et lignende brag, reagerer den endnu kraftigere, og til sidst kan selv den mindste lyd, der minder om et tordenbrag, udløse en angstreaktion.

Denne slags angst kan desværre nemt overføres til andre ting, der minder om det, der udløste reaktionen i første omgang. Er hunden bange for torden, kan den let blive bange for andre høje lyde, som for eksempel fyrværkeri eller skud. Den kan også koble de ting, der sker lige inden tordenvejret sammen med tordenen, og dermed kan alt det der følger med også udløse en angstreaktion – eksempelvis blæst, regn eller blot det omslag i vejret, der typisk kommer inden uvejret starter.

Når hunden skal introduceres for nye ting er det derfor vigtigt, at der ikke sker en sensibilisering. Det kræver at oplevelsen ikke er for voldsom, så man undgår at hunden bliver bange. Er der først sket en sensibilisering, kan det kræve meget arbejde og lang tid, inden angsten er forsvundet igen. 

/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge

Dette er anden artikel i en serie om hvordan hunde lærer – næste gang ser vi på klassisk indlæring!

Læs også

Smerte i muskler og led kan forstærke lydfobier hos hunde

12-12-2021 12:23, af Astrid Gerd Holtet

Nyt internationalt studie tyder på at smerte i muskler eller led kan forstærke lydfølsomhed hos hunde, og forskerne bag studiet peger på at hunde med lydfobier derfor altid bør undersøges for ikke-opdagede smerteproblemer, især hvis fobien opstår senere i livet   

Når det brager udenfor

31-12-2019 08:34, af Astrid Gerd Holtet

Mange hunde er bange for fyrværkeri, og det kan gøre nytårsaften svær at komme igennem. Heldigvis er der en masse du kan gøre for at hjælpe hunden, når det buldrer og brager udenfor.

 

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Showhunden Sainz stråler i spotlyset

07-05-2025 07:14, af Cecilie Friis Amstrup

Den engelske springer spaniel Sainz er både en elsket familiehund og showstjerne, og ved årets første DKK udstilling i Fredericia løb han med den eftertragtede titel som Best in Show.

Snuder, snore og store titler: Tre dage med tophunde i Roskilde

02-05-2025 14:26, af Line Pedersen, Kommunikationsmedarbejder ved Dansk Kennel Klub

Foråret har meldt sin ankomst, solen begynder så småt at varme, og scenen er sat, så kom og vær med til årets første store udendørs hundeudstilling, som strækker sig over hele tre dage. Danmarks største hundeorganisation, Dansk Kennel Klub, åbner endnu engang dørene til en fantastisk udstillingsweekend på Roskilde Dyrskueplads den 9.-11. maj 2025, og du er selvfølgelig inviteret med.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Når isbilen ringer så logrer halerne

06-05-2025 07:13, af Cecilie Friis Amstrup

Med Hjem-Is kan hunde få deres helt egen is leveret direkte til døren. For opdrætter Brigitte Malou Christensen er hundeisen blevet et fast indslag ved både fødselsdage og hverdagsforkælelse, og ismanden Victor er blevet en kær gæst med logrende velkomst.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Ja, din hund må godt spise mælkebøtter, men...

03-05-2025 07:40, af Cecilie Friis Amstrup

Den gule blomst i haven er ikke bare flot at se på, men kan også styrke din hunds fordøjelse og understøtte organer som lever og nyrer. Hvis du samler den med omtanke, kan hele planten bruges som et naturligt supplement i foderet.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Besøgshund er et erhverv i Sverige

04-05-2025 07:32, af John Frank Ahm

Den svenske tilgang, hvor besøgshundeteams gennemgår en grundig uddannelse med fokus på hundens tryghed og kvaliteten af samværet med de ældre, fik mig til at pakke kufferten og rejse nordpå.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse