Sensibilisering og udvikling af fobier

31-10-2017 17:31, af Astrid Gerd Holtet

Sensibilisering kan forklare udviklingen af fobier, som eksempelvis lydangst. Vi ser nærmere på, hvad der ligger bag dette begreb! 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Når hunden oplever noget nyt kan den vænne sig til det – det kaldes for habituering. Når hunden vænner sig til noget, lærer den at den ikke behøver at reagere, og den bliver dermed ligeglad.

Det modsatte kan dog også ske, nemlig at hunden reagerer mere og mere voldsomt på en given ting. Denne type indlæring kaldes for sensibilisering.

Sensibilisering kan ske, hvis hunden bliver bange for noget den oplever, eksempelvis en ting, en lyd eller en bestemt situation. Herefter kan hundens reaktion blive mere og mere kraftig, hver gang den udsættes for en lignende oplevelse. Processen kan til sidst ende i stærke angstreaktioner hos hunden.  

Sensibiliseringen kan forklare udviklingen af fobier, som for eksempel lydangst. Hunden kan høre et tordenbrag og blive bange. Næste gang den hører et lignende brag, reagerer den endnu kraftigere, og til sidst kan selv den mindste lyd, der minder om et tordenbrag, udløse en angstreaktion.

Denne slags angst kan desværre nemt overføres til andre ting, der minder om det, der udløste reaktionen i første omgang. Er hunden bange for torden, kan den let blive bange for andre høje lyde, som for eksempel fyrværkeri eller skud. Den kan også koble de ting, der sker lige inden tordenvejret sammen med tordenen, og dermed kan alt det der følger med også udløse en angstreaktion – eksempelvis blæst, regn eller blot det omslag i vejret, der typisk kommer inden uvejret starter.

Når hunden skal introduceres for nye ting er det derfor vigtigt, at der ikke sker en sensibilisering. Det kræver at oplevelsen ikke er for voldsom, så man undgår at hunden bliver bange. Er der først sket en sensibilisering, kan det kræve meget arbejde og lang tid, inden angsten er forsvundet igen. 

/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge

Dette er anden artikel i en serie om hvordan hunde lærer – næste gang ser vi på klassisk indlæring!

Læs også

Smerte i muskler og led kan forstærke lydfobier hos hunde

12-12-2021 12:23, af Astrid Gerd Holtet

Nyt internationalt studie tyder på at smerte i muskler eller led kan forstærke lydfølsomhed hos hunde, og forskerne bag studiet peger på at hunde med lydfobier derfor altid bør undersøges for ikke-opdagede smerteproblemer, især hvis fobien opstår senere i livet   

Når det brager udenfor

31-12-2019 08:34, af Astrid Gerd Holtet

Mange hunde er bange for fyrværkeri, og det kan gøre nytårsaften svær at komme igennem. Heldigvis er der en masse du kan gøre for at hjælpe hunden, når det buldrer og brager udenfor.

 

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

AniCura får ny ejer

12-06-2018 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mars Petcare bliver ny ejer af AniCura. I første omgang vil kunderne ikke komme til at mærke nogen forskel, men på sigt vil det nye ejerskab give store gevinster for både medarbejdere, patienter og dyreejere

Servicehunde-branchen kulegraves af DR-programmet "Kontant"

20-02-2025 11:04, af Cecilie Friis Amstrup

En servicehund skal skabe tryghed og støtte sin ejer, men det er ikke altid virkeligheden. DR-programmet "Kontant" har undersøgt en branche, der mangler regler og kontrol. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Drømmen om en akita

16-02-2025 10:21, af Cecilie Friis Amstrup

En livslang fascination af den japanske race førte til et uventet venskab og en gave for livet

Mæt af kærlighed: Overvægt truer danske hunde

15-02-2025 09:43, af Cecilie Friis Amstrup

Fordi kiloene sniger sig på gradvist, kan det være svært for hundeejeren at opdage, hvis hunden er blevet for tyk. En ny undersøgelse foretaget for Agria Dyreforsikring viser, at kun ti procent af danske hundeejere anser deres hund for at være overvægtig, hvilket ikke helt harmonerer med den fremherskende opfattelse blandt dyrlæger, der anslår, at mindst 20 procent af de danske hunde er overvægtige.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Ukrainsk corgi blev dansk champion

14-02-2025 08:05, af Cecilie Friis Amstrup

Welsh corgi cardiganen Kronos har i sit unge liv allerede oplevet en del. Han blev født i Ukraine og her to år senere er han nu dansk champion.

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund

Gode bakterier medvirker til din hunds trivsel

18-02-2025 08:54, af Cecilie Friis Amstrup

Mave-tarmsystemet er en overset, men afgørende del af din hunds sundhed. Ved at fokusere på gode bakterier kan du give din hund et bedre udgangspunkt for et sundt og harmonisk liv.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet