Fra og med i dag træder nye regler i kraft, der får betydning for alle hundeejere i Danmark. Reglerne skal styrke dyrevelfærden og skabe bedre rammer for ansvarlig avl og pasning. Fokus er især på brugen af hundesnor, forbud mod skadelige halsbånd og nye krav til sundhed i avl.
Hund må kun stå bundet i kort tid
Det er nu forbudt at lade sin hund stå bundet i længere tid uden opsyn. Hundesnoren må kun bruges midlertidigt og med omtanke, f.eks. hvis man hurtigt skal ind i en butik eller i forbindelse med træning, jagt eller ophold i haven, hvor ejeren er til stede.
– Vi ved godt, at mange hundeejere bruger snoren med omtanke. Men vi vil gerne sikre, at ingen hunde kommer til at stå fastbundet for længe – især ikke i sol, regn eller blæst, udtaler Christina Rughede, enhedschef i Fødevarestyrelsen.
Når en hund står bundet, skal snoren være lang nok til, at hunden kan rejse sig, vende sig og lægge sig. Hunden skal også have mulighed for at søge skygge eller læ, og ejeren skal holde øje med både vind og vejr.
Slut med pighalsbånd og metaltappe
Fra i dag er det helt forbudt at bruge pighalsbånd og halsbånd med metaltappe, uanset om de er spidse eller stumpe. Tidligere måtte man bruge metaltappe på op til 8 mm, men dette er nu fjernet.
Formålet er at beskytte hunde mod ubehag og skader og samtidig gøre reglerne lettere at forstå for både ejere og myndigheder.
Avlsregler med hundens sundhed i centrum
De nye regler sætter også klare rammer for ansvarlig hundeavl. Det bliver bl.a. forbudt at avle på hunde med høj risiko for at give deres afkom alvorlige helbredsproblemer, som vejrtrækningsbesvær, dårlige hofter eller svækket hjerte.
Reglerne gælder alle hunde i Danmark – også dem uden stamtavle – og betyder, at loven nu understøtter den etiske linje, som Dansk Kennel Klub (DKK) længe har fulgt.
Sundhedstjek er nu et krav for flere racer
For udvalgte racer er der indført krav om helbredstests, før de må indgå i avl:
Selvom det ikke er forbudt at avle på de nævnte racer, må det fremover kun ske, hvis sundhedskravene er opfyldt.
Nye krav fra juli 2025
Fra 1. juli 2025 gælder yderligere krav til HD- og AD-status hos flere racer:
Disse regler skal sikre, at kommende generationer af hunde får bedst mulige forudsætninger for et langt og sundt liv.
Se listen over racer med sundhedskrav her.
For dig som hundeejer
De nye regler betyder, at du som hundeejer skal være ekstra opmærksom på, hvordan du bruger hundesnor, hvilket halsbånd din hund bærer, og hvordan du planlægger avl både sundhedsmæssigt og tidsmæssigt.
Ved spørgsmål kan du kontakte din dyrlæge, Fødevarestyrelsen eller Dansk Kennel Klub for vejledning.
Kilder: Fødevarestyrelsen, Dansk Kennel Klub, TV2
Nye data fra Agria Dyreforsikring dokumenterer et markant følelsesmæssigt og kulturelt skifte i danskernes forhold til deres kæledyr. Alligevel sidestilles dyr fortsat med "ting" i dansk lovgivning – en juridisk virkelighed, der er ude af trit med befolkningens syn på dyr som sansende og uundværlige familiemedlemmer.
En ny bekendtgørelse sætter vigtig ramme for sund hundeavl samt velfærd for avlstæver.
Ny bekendtgørelse, der sætter mindstekrav for hundeopdræt i Danmark og skal sikre bedre dyrevelfærd og sundhed for både nuværende og kommende generationer af hunde, er sendt i høring i Folketinget
I Randers undrer direktør for Randers Regnskov, Henrik Herold, sig over, at folk lufter hunde uden snor i regnskovens baghave. Det er skadeligt for naturen, mener han
Dansk Kennel Klub er naturligvis også gået ind i arbejdet for at hjælpe hundene i Ukraine. Sammen med blandt andre Dyrenes Beskyttelse efterlyser de nu bure i alle mulige slags
Næsten 300 hunde og hundeentusiaster fyldte Brøruphallerne, da DKK Kreds 4 sparkede det nye år i gang med glimmer, god stemning og tætte bånd mellem hunde og mennesker.
For anden dag i træk blev det til svensk sejr på Bornholm den sorte dværgpudel, Despacito S Tsvetochnoi Poljany, der løb med sejren
Det har været dejligt vejr den sidste tid. Derfor er der nok flere af jer, der har været i vandet med hundene. Lad os se jeres bedste billeder
Gitte Morell har skruet ned for opdræt og udstilling, men op for design og detaljesans. Med tøjmærket, CBK, producerer hun suits, der kombinerer bling og bevægelse, og som i dag bæres af udstillere i hele verdenen.
Du kan nu finde alle billeder fra udstillingen i Vejen online.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?
Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen
Hvad kan du gøre hvis din hund får et sår – og hvornår bør du ringe til dyrlægen?