Kæledyr er ikke længere blot ”dyr”, men nære familiemedlemmer og en uundværlig del af hverdagen for mange danskere.
Det viser undersøgelser foretaget af Xtreme i 2024 for Agria Dyreforsikring, der som forsikringsselskab for tusindvis af danske dyreejere dagligt mærker, hvor dybt kæledyrene er forankret i menneskers liv og trivsel.
Agrias undersøgelser blandt danske hunde- og katteejere dokumenterer det kulturelle og følelsesmæssige skifte i danskernes forhold til deres kæledyr:
– 45 procent af danske dyreejere oplever, at tabet af et kæledyr er lige så stort som tabet af en nær ven eller et familiemedlem. 60 procent af danske hundeejere bekymrer sig lige så meget om deres hund som om menneskelige familiemedlemmer, og 11 procent angiver, at deres største bekymring i hverdagen handler om deres dyrs trivsel. Fra vores undersøgelser ved vi desuden, at sorgen over at miste et kæledyr kan sammenlignes med at miste et nært familiemedlem, siger Tine Stabell, direktør i Agria Dyreforsikring, som tilføjer: – Det ser vi igen og igen i vores kontakt med kunder. For mange, særligt singler, børn og ældre, er kæledyrene støtte, selskab og en central del af deres mentale trivsel.
Et juridisk efterslæb
På trods af denne virkelighed sidestilles kæledyr stadig med løsøre i dansk lovgivning. Det betyder, at tyveri af et dyr i juridisk forstand behandles som tyveri af en genstand. Det er en juridisk virkelighed, som er ude af trit med både borgernes følelser og det samfundsmæssige syn på dyr, mener Agria Dyreforsikring:
– Når nogen stjæler et kæledyr, er det ikke bare en ting, der forsvinder – det er et følelsesmæssigt overgreb, der rammer dybt. Det bør naturligvis afspejles i lovgivningen, understreger Tine Stabell.
Derfor ser Agria Dyreforsikring med stor tilfredshed på fødevareminister Jacob Jensens nylige forslag om at skærpe straffen for både mishandling og tyveri af kæledyr.
– Vi støtter helhjertet op om ministerens initiativ. Men det bør ikke stoppe her. Danmark bør tage det næste skridt og juridisk anerkende dyr som sansende væsener – ikke som ting, fastslår Tine Stabell.
Flere lande er allerede gået foran. I England og Nordirland er kæledyrstyveri blevet defineret som en særlig alvorlig forbrydelse, der kan give op til fem års fængsel. Agria opfordrer til, at Danmark går samme vej og samtidig revurderer dyrs juridiske status i straffeloven.
– Vi er engagerede i at støtte enhver indsats, der styrker dyrevelfærd og kæledyrs rettigheder. Det er på tide, at lovgivningen følger med danskernes virkelighed. Dyr er ikke ting – de er familie, afslutter Tine Stabell.
Når først beslutningen er taget, og drømmen om en lille, logrende hvalp går fra tanke til realitet, kan det være svært at lægge følelserne helt på hylden for at forholde sig til de lidt mere praktiske sider af hvalpekøbet. Men før du lader dig rive med af nuttede hvalpehoveder, små poter og den bløde hvalpemave, er der måske noget, du ikke helt har stillet skarpt på endnu.
Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.
Fra insektstik og hugormebid til algeforgiftning og vandhale – se listen over de 10 hyppigste årsager til, hvorfor vores hunde må til dyrlægen i sommersæsonen, og få tip til, hvordan du bedst passer på din firbenede ven.
Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring.
Den megen tvivl om regler for hundetrukne køretøjer fik for et par uger siden Transportministeren til at selv at prøve at blive trukket af et spand hunde
Hvor stammer rhodesian ridgeback fra og hvor stor er den egentlig. Det og meget mere kan du få lov at svare på i denne quiz
Torsdag var der indbrud i Birgit Seloys hus på Lolland. Her stjal tyvene blandt andet to mops hvalpe
Mandag havde Dansk Dyreværn Århus besøg af Miljø- og Fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V), dyrevelfærdsordfører Karina Due (DF) og protektor Dennis Knudsen. Årsagen var, at man i Aarhus gerne ville dele ud af nogle store ideer og vise rundt på det flotte internat
Post-corona influenza-sæsonen er ved at gå i gang, og vi mennesker lader os vaccinere i rekordstort tal. Alligevel bliver nogle af os jo syge – og hvad så med hunden, der kommer til sengekanten og trøster, kan vi smitte den? Dyrlæge hos Agria Dyreforsikring kommer her med svaret
Der er en stærkt øget forekomst af allergi hos hunde, noget, det er klogt at tage med i sine overvejelser, hvis man står for at skulle købe ny hund. Agria Dyreforsikring kommer her med deres råd og vejledning ift. hunde og allergi
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Skolehunden James blev nøglen til eksamensro og succes for Magnus i 9. klasse.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Helen Riis og hendes kæreste rejser til Norges fjelde med deres hunde, hvor de oplever naturens storhed, fysisk udfordring og et stærkt fællesskab. Vandreturene er krævende og kræver både træning, planlægning og godt udstyr, men giver uforglemmelige minder og dyb samhørighed.
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt