Hvis en familiehund bliver stjålet, bør det straffes hårdere end hvis det er familiens tv, der forsvinder. Det mener minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V), som nu vil undersøge muligheden for at ændre straffeloven, så kæledyr ikke længere sidestilles med døde genstande som cykler og fladskærme.
– Jeg synes, at det gør en forskel, hvis man får stjålet et kæledyr, som for mange er det kæreste, man ejer. Der er rigtig mange følelser involveret. Et kæledyr er for nogle nærmest et fuldgyldigt familiemedlem, siger ministeren til DR.
Ifølge den nuværende lovgivning kan tyveri af et kæledyr straffes med op til halvandet års fængsel, men Jacob Jensen mener, at det ikke er tilstrækkeligt: – Jeg synes, at det skal have en hårdere konsekvens for den, der stjæler et kæledyr, i forhold til hvis man stjæler en død ting som en cykel eller en computer, som trods alt er noget, man kan erstatte igen, forklarer han.
Jacob Jensen understreger dog, at han ikke på forhånd vil lægge sig fast på, hvad den øgede straf skal være, men han ønsker at få afdækket mulighederne for en stramning.
– Jeg siger bare, at nu skal vi have undersøgt, hvordan man kan gå videre ad det spor, lyder det fra ministeren.
Hundetyveri sker oftere end man tror
I 2024 blev der ifølge tal fra Rigspolitiet anmeldt 115 sager, hvor kæledyr blev meldt stjålet. Det reelle antal egentlige tyverier kan dog være lavere, da tallene også omfatter sager, hvor dyr blot er forsvundet eller løbet væk.
Hos Dansk Kennel Klub oplever man, at tyveri af hunde sker – og ofte med henblik på videresalg.
– Det er på tide, at der sondres mellem tyveri af døde ting og det at stjæle noget levende og betydningsfuldt som et kæledyr, siger adfærdskonsulent Lise Lotte Christensen til DR.
Hun bakker fuldt op om ønsket om en skærpelse af lovgivningen og foreslår, at en fordobling af straffen kunne være et godt sted at starte.
– Det er jo ikke kun det, at dyret er væk. Det er jo også spørgsmålet om, hvad der er sket med det. Bliver det behandlet ordentligt? Bliver det brugt til noget frygteligt? Uvisheden er frygtelig, siger hun.
Dyrenes Beskyttelse: Det minder om kidnapning
Også Dyrenes Beskyttelse hilser udmeldingen fra ministeren velkommen. Her opfatter man tyveri af kæledyr som et alvorligt problem – ikke bare for ejerne, men også for dyrene selv.
– I Dyrenes Beskyttelse ser vi gerne, at dyr også i lovgivningen ses som et levende og sansende væsen, siger Jens Jokumsen, familiedyrschef i Dyrenes Beskyttelse, til DR.
– Det skal jo ikke sidestilles med en død ting som en cykel, og derfor ser vi også helt naturligt, at den danske lovgivning bliver tilpasset, så der bliver taget højde for, om det er et levende dyr, der bliver stjålet, eller om det er en cykel, fortsætter han.
Han går endda så langt som til at sammenligne det med kidnapning: – Som udgangspunkt ser vi jo det som værende på grænsen til kidnapning. Det er alvorligt – selvfølgelig for ejerne, men ikke mindst for de dyr, som oplever det meget stressfyldte ubehag, der kan være i at blive fjernet og at komme et sted hen, som er fuldstændig ukendt, siger Jens Jokumsen til DR.
Kilde: DR.dk
Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.
Dansk Kennel Klubs projekt "Ven med en hund" lærer børn at forstå og omgås hunde på en tryg og positiv måde. På Tjæreborg Skole i Sydjylland har det vigtige emne fået en særlig plads, og begejstringen er til at tage og føle på blandt både elever, lærere og forældre.
Du kan nu finde alle billeder fra udstillingen i Vejen online.
For første gang foreslår EU-kommissionen, at hundes og kattes velfærd bliver beskyttet af EU-lovgivningen. Forslaget skal indføre længe ventede foranstaltninger vedrørende sporbarhed og registrering af hunde og katte. Det er godt nyt for de danske kæledyr, lyder det fra Dyrenes Beskyttelse.
Dette er blot en kort opdatering på sagerne om tyveri af hunde i Midtjylland
Dansk Kennel Klub gør etiske anbefalinger til regler for at styrke ansvarlig hundeavl.
15 hunde er indleveret til Dyrenes Beskyttelse i Århus. Hundene er fjernet af Midt- og Vestjyllands Politi, da deres ejer for anden gang er frakendt retten til at holde dyr. Hundene er nu klar til at finde nye hjem.
I sagen om den manglende hjælp til hundepensioner har hunden.dk været i mailkontakt med erhvervsministeren, som vælger ikke at svare på de spørgsmål, han bliver stillet
Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen slår nu fast, at det er lovligt at køre slædehundekørsel på færdselslovens områder
Gitte Morell har skruet ned for opdræt og udstilling, men op for design og detaljesans. Med tøjmærket, CBK, producerer hun suits, der kombinerer bling og bevægelse, og som i dag bæres af udstillere i hele verdenen.
Du kan nu finde alle billeder fra udstillingen i Vejen online.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?
Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen
Hvad kan du gøre hvis din hund får et sår – og hvornår bør du ringe til dyrlægen?