Hundens øre er specialiseret til at finde frem til byttet

08-07-2021 15:00, af Astrid Holtet

Hundens øre er opbygget til præcist at kunne lokalisere byttedyr, og det kan høre lyde fra mus og rotter, som menneskeøret ikke kan registrere

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

For at være en god jæger, er det en fordel af have en god hørelse – og hundens ører er udviklet til at hjælpe den i jagten på byttedyrene.

Hunde har let ved at høre hvor lyden kommer fra

Hundens ydre øre fungerer som en tragt, der fanger lyden og fører den ned til øregangen, hvorfra den passerer gennem mellemøret og registreres af nerver i det indre øre. Hundens øre kan rotere og dermed kan ørets retning ændres for bedst at opfange lydene – en evne der gør det lettere for hunden at bestemme, hvorfra lyden kommer. Hunde med hængeører, kan muligvis have mindre god evne til at opfange lyde, end hunde med opretstående ører har, men ingen studier har vist om der er en målbar forskel. 

Hunde kan høre musen bedre end vi kan

Ud over at være gode til at lokalisere byttet præcist, hører hundene også lyde som menneskeøret slet ikke kan opfange. Mens hunde og mennesker hører nogenlunde ens, når det kommer til de lave frekvenser, så hører hunde langt bedre, når det kommer til de høje. Et sundt og velfungerende menneskeøre kan høre optil omkring 20.000 hertz – hvor hundeøret kan høre helt til 44.000 hertz. Det betyder, at hundens øre kan opfange de lyde som mus og andre mindre gnavere laver – lyde som menneskeøret ikke kan høre.

Denne evne til at høre højfrekvente lyde, er en fordel i jagten, men kan muligvis betyde at familiehunden kan høre mange af de ultralyde, der udsendes fra mange af de elektriske apparater der findes i de fleste danske hjem.

God hørelse gør hunden til en god jæger og vagt

Sammen med dens fænomenale lugtesans gør denne veludviklede hørelse hunden til en habil jæger, der kan høre og lokalisere sit bytte på lang afstand, samt registrere uønskede gæster længe for de udgør en fare – evner som formentlig har været altafgørende for, at de tidlige mennesker tog hundenes forfædre til sig, og dermed er de måske årsagen til at vi i dag har glæden af at have hunden som vores tro følgesvend.

Læs også

Hold øje med efterårets farlige fristelser

23-10-2024 08:57, af Cecilie Friis Amstrup

Efteråret byder på smukke gåture i naturen, men også skjulte farer for hunde som kastanjer, svampe og nedfaldsfrugt, der kan udgøre alvorlige sundhedsrisici. 

K9 Biathlon for alle slog alle rekorder på Sjælland

18-10-2024 10:39, af Rikke Hemmingsen

I alt 861 tilmeldte blev det til, da K9 Biathlon for alle i den forgangende weekend afholdt deres sidste løb i 2024: Dacia Gold Cup.

Ekstra lækker godbid til de danske hundeejere

16-10-2024 17:15, af Cecilie Friis Amstrup

Danske hundeejere er blevet mere ansvarlige, og det har ført til færre skader på trods af et stigende antal hunde. Øget viden, træning og bevidste racevalg er nøglen til denne positive udvikling. 

Engelsk film om sundhed

23-01-2012 14:18, af Tine Luther
Den engelske kennelklub har udgivet en film om tiltag inden for hundesundhed og -velfærd. Du kan se filmen via linket i denne nyhed.

Hundefoder – hvorfor er fedt vigtigt?

06-11-2018 15:13, af Astrid Holtet

For meget fedt er sundhedsskadeligt, men noget fedt er livsnødvendigt for hunden. Vi ser nærmere på hvorfor fedt i hundefoder er vigtigt

Sundhed og velfærd i højsæde

12-06-2014 12:32, af Tine Luther
De nordiske lande har formuleret en række anvisninger til, hvordan eksteriørdommere i deres bedømmelser af hunde skal tage hensyn til overdrevne fysiske og mentale træk, som kan påvirke hundenes sundhed.

Forskningsmillioner fra Agria Dyreforsikring får halerne til at logre

17-02-2016 08:35, af Tine Luther
Agria Dyreforsikrings forskningsfond uddeler nu fem millioner kroner til 24 skandinaviske forskningsprojekter om kæledyr. Mange af projekterne har fokus på tævers sundhed og velvære, da de oftere bliver alvorligt syge i forhold til hanhunde.

Pas på poterne i frostvejret: Vejsalt er smertefuldt

28-11-2023 13:21, af Anne Cecilie Sohl

Når temperaturen rammer frysepunktet, bliver vejene saltet. Dette afhjælper glatte veje, men vejsalt er en smertefuld oplevelse for hunde. Dyrenes Beskyttelse opfordrer derfor til at smøre hundens trædepuder med potevoks inden gåturen.

Fagligt: Fodring af hunden gennem forskellige livsfaser

15-04-2020 08:09, af Rikke Risum

Hundens energibehov varierer med hundens alder. Hundens foder skal derfor tilpasses op til flere gange i gennem hundens liv for at sikre god sundhed og trivsel. Læs videre og få et indblik i fodring af hunden fra nyfødt hvalp til seniorhund

Er din hund sund

20-07-2018 15:39, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I Spanielbogen giver dyrlæge Paulette Vivian Topsøe-Jensen 4 gode tips til, hvordan man kan holde øje med hundens sundhed

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

K9 Biathlon for alle slog alle rekorder på Sjælland

18-10-2024 10:39, af Rikke Hemmingsen

I alt 861 tilmeldte blev det til, da K9 Biathlon for alle i den forgangende weekend afholdt deres sidste løb i 2024: Dacia Gold Cup.

Ekstra lækker godbid til de danske hundeejere

16-10-2024 17:15, af Cecilie Friis Amstrup

Danske hundeejere er blevet mere ansvarlige, og det har ført til færre skader på trods af et stigende antal hunde. Øget viden, træning og bevidste racevalg er nøglen til denne positive udvikling. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Halloween: Må min hund spise græskar?

22-10-2019 15:00, af Anne Ekenberg og Bjarke Kirkegaaard Nielsen

Det er snart halloween og derfor er det også absolut højsæson for græskar. Men hvordan er det nu med hunde og græskar?  

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund