Hundens øre er specialiseret til at finde frem til byttet

08-07-2021 15:00, af Astrid Holtet

Hundens øre er opbygget til præcist at kunne lokalisere byttedyr, og det kan høre lyde fra mus og rotter, som menneskeøret ikke kan registrere

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

For at være en god jæger, er det en fordel af have en god hørelse – og hundens ører er udviklet til at hjælpe den i jagten på byttedyrene.

Hunde har let ved at høre hvor lyden kommer fra

Hundens ydre øre fungerer som en tragt, der fanger lyden og fører den ned til øregangen, hvorfra den passerer gennem mellemøret og registreres af nerver i det indre øre. Hundens øre kan rotere og dermed kan ørets retning ændres for bedst at opfange lydene – en evne der gør det lettere for hunden at bestemme, hvorfra lyden kommer. Hunde med hængeører, kan muligvis have mindre god evne til at opfange lyde, end hunde med opretstående ører har, men ingen studier har vist om der er en målbar forskel. 

Hunde kan høre musen bedre end vi kan

Ud over at være gode til at lokalisere byttet præcist, hører hundene også lyde som menneskeøret slet ikke kan opfange. Mens hunde og mennesker hører nogenlunde ens, når det kommer til de lave frekvenser, så hører hunde langt bedre, når det kommer til de høje. Et sundt og velfungerende menneskeøre kan høre optil omkring 20.000 hertz – hvor hundeøret kan høre helt til 44.000 hertz. Det betyder, at hundens øre kan opfange de lyde som mus og andre mindre gnavere laver – lyde som menneskeøret ikke kan høre.

Denne evne til at høre højfrekvente lyde, er en fordel i jagten, men kan muligvis betyde at familiehunden kan høre mange af de ultralyde, der udsendes fra mange af de elektriske apparater der findes i de fleste danske hjem.

God hørelse gør hunden til en god jæger og vagt

Sammen med dens fænomenale lugtesans gør denne veludviklede hørelse hunden til en habil jæger, der kan høre og lokalisere sit bytte på lang afstand, samt registrere uønskede gæster længe for de udgør en fare – evner som formentlig har været altafgørende for, at de tidlige mennesker tog hundenes forfædre til sig, og dermed er de måske årsagen til at vi i dag har glæden af at have hunden som vores tro følgesvend.

Læs også

DNA test af hundelorte bliver mere og mere udbredt

20-09-2023 19:01, af Louise Trabjerg

Vi ser det jævnligt - særligt på de sociale medier - at den gennemsnitlige dansker er træt af de mange efterladte hunde-høm-høm'er der skal trædes uden om på gader og stræder. Men problemet er langt fra kun dansk.

Lykkepiller i pels indtager Roskilde

18-09-2023 15:34, af Louise Trabjerg

I den kommende weekend den 22.-24. september afvikler Danmarks største hundeorganisation, Dansk Kennel Klub, hundeudstilling på Roskilde Dyrskueplads. 

Vejen: Det bedste råd fra en dommer

19-08-2023 11:04, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Dommere er meget mere end hundenørder. Det beviste Birte Scheel, da hun gav en udstiller gode råd om dårligt knæ

Er din hund sund

20-07-2018 15:39, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I Spanielbogen giver dyrlæge Paulette Vivian Topsøe-Jensen 4 gode tips til, hvordan man kan holde øje med hundens sundhed

Hver femte danske hund svært overvægtig

12-09-2019 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nyt studie fra Københavns Universitet viser foruroligende tal om danske familiehundes sundhed

Engelsk film om sundhed

23-01-2012 14:18, af Tine Luther
Den engelske kennelklub har udgivet en film om tiltag inden for hundesundhed og -velfærd. Du kan se filmen via linket i denne nyhed.

Gør det en tand bedre

13-12-2017 18:00, af Helle Skov Wacher

Børst tænder på din hund hver dag og forebyg blandt andet tandkødsbetændelse og paradentose 

GUIDE: Tjek din hunds sundhed

09-01-2021 10:45, af Astrid Holtet

Seks tips til hvordan du holder øje med at din hund er sund og rask

Traumatiske oplevelser kan forkorte hundes liv

24-11-2021 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Ungarsk studie peger på, at traumatiske oplevelser kan have langvarige, negative konsekvenser for hunde og i sidste ende forkorte deres levetid

Sådan holder du øje med, om din hund eller kat er overvægtig: Dyrlægens tips til en optimal vægt til dit kæledyr

14-02-2023 09:03, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I starten af året er der mange mennesker, der melder sig ind i et fitnesscenter og ændrer deres kostvaner. Strammere tøj kan være et tegn på, at juleferien har sat sine spor. Men det kan være så meget desto sværere for almindelige mennesker at vurdere, om en hund eller kat er overvægtig. Royal Canins dyrlæge rådgiver her om, hvordan du som kæledyrsejer bliver bedre til at vurdere kropsvægten og understøtte dit kæledyrs sundhed

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Louise Trabjerg

Webredaktør og nyhedsvagt

Louise Trabjerg

ltr@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

DNA test af hundelorte bliver mere og mere udbredt

20-09-2023 19:01, af Louise Trabjerg

Vi ser det jævnligt - særligt på de sociale medier - at den gennemsnitlige dansker er træt af de mange efterladte hunde-høm-høm'er der skal trædes uden om på gader og stræder. Men problemet er langt fra kun dansk.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Lykkepiller i pels indtager Roskilde

18-09-2023 15:34, af Louise Trabjerg

I den kommende weekend den 22.-24. september afvikler Danmarks største hundeorganisation, Dansk Kennel Klub, hundeudstilling på Roskilde Dyrskueplads. 

3 gode råd hvis hunden har dårlig mave

20-02-2022 10:00, af Astrid Holtet

De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Overblik: Regler for hunde på fly

16-03-2018 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ønsker man at få sin hund med på en rejse, er der stor forskel på reglerne hos de enkelte flyselskaber. Derfor er det vigtigt, at man sætter sig ind i selskabets regler, inden man drager mod lufthavnen. Vi bringer her et overblik

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

Rishi Sunak annoncerer forbud mod American XL Bully-hunde i Storbritannien

21-09-2023 18:06, af Louise Trabjerg

Efter en række angreb, der har ført til dødsfald og alvorlige skader, kommer de amerikanske XL Bully-hund i Storbritannien under den farlige hundelov inden udgangen af året.