Fra den 1. juli 2025 skal man sundhedsundersøge og kende sundhedsstatus på en lang række hunderacer - og blandinger heraf, før hundene må anvendes i avl. Bekendtgørelsen hedder ”Dyrevelfærdsmæssige mindstekrav til hold af hunde”, og den siger overordnet, at ingen hund må indgå i avl, hvis hunden har tydelige arvelige egenskaber, som medfører risiko for fremtidige afkoms sundhed. En afledt konsekvens heraf er krav til at en række hunderacer – og blandinger heraf, skal gennemgå specifikke sundhedsundersøgelser, før de indgår i avl.
Danmark viser vejen
I Dansk Kennel Klub (DKK), som er Danmarks største interesseorganisation for hundeejere og hundeopdrættere, er der stor tilfredshed med, at lovgivningen fokuserer på krav til sundhed frem for
forbud mod racer, som nogle nabolande har indført.
– Bekendtgørelsen retter fokus på at ”sundhedsundersøge og vælge sunde hunde”, både hvis man er hundeejer/hundeopdrætter og ønsker at lave et kuld hundehvalpe, men også hvis man er hvalpekøber og skal hjælpes til at vælge hvalpe efter sundhedsundersøgte forældredyr. Denne ”danske model for sund hundeavl”, har vi store forventninger til, siger Jørgen Hindse, formand for Dansk Kennel Klub.
Unikt og bredt samarbejde
Arbejdet med bekendtgørelsen har været længe undervejs. Dansk Kennel Klub tog for mere end et år siden initiativ til at samle de interessenter, der forventeligt kunne bidrage med faglige input til, hvordan lovgivning om sund hundeavl kunne udformes. Det blev til et bredt og meget givende samarbejde mellem Dyrenes Beskyttelse, Den Danske Dyrlægeforening, Dyreværnet, DOSO (Dyreværnsorganisationernes Samarbejdsorganisation) og Dansk Kennel Klub.
– I stedet for at sidde i hver vores ”lejr” og prøve at finde løsninger, har vi det sidste år arbejdet intenst sammen for at bidrage med viden, faglige input, sundhedsdata og forslag til at løse den fælles udfordring. Samarbejdet har været unikt, og vi har haft et fælles ønske om at sætte hundenes sundhed og velfærd først. Fødevareministeren og Fødevarestyrelsen har lyttet til os, og det afspejles i den nye bekendtgørelse, siger Jens Glavind, direktør for Dansk Kennel Klub.
DKK’s opdrættere går forrest
Hvert år registreres der ca. 50.000 hvalpe. Af disse er knapt 20.000 hvalpe registreret i Dansk Kennel Klub.
– DKK-opdrættere følger allerede en række krav til sundhedsundersøgelser af deres hunde, før de må anvendes. At der nu også stilles krav til at sundhedsundersøge ikke stambogsførte hunde, er rigtig vigtigt. Det vil gavne den samlede danske hundepopulation, og det hilser vi velkommen, udtaler Jørgen Hindse, formand for Dansk Kennel Klub.
Velfærd for tæven
I den nye bekendtgørelse bliver der også lovgivet om, hvor ung og gammel en tæve må være, når den får hvalpe. Hvor mange kuld tæven maksimalt må få, pauser mellem hvalpekuld samt andre tiltag, der skal sikre tævens velfærd.
– Disse tiltag er også utrolig positive, siger Mikael Tranholm, som er dyrlæge i Dansk Kennel Klub, og fortsætter: – DKK’s mange tusinde opdrættere følger allerede vores etiske regler for godt hundeopdræt, og nu gælder disse regler altså for alle, der vil lave hundehvalpe – både kennelopdræt og privatpersoner.
Implementering og oplysning
Dansk Kennel Klub ser et stort behov for oplysning til den ikke organiserede del af hundeverdenen og til nye hvalpekøbere.
– I DKK er alle krav og regler indført, når bekendtgørelsen træder i kraft den 1. juli 2025. Så hvalpekøbere kan være trygge ved, at reglerne, sundhedsundersøgelser og avlskrav er fulgt, hvis man køber en hvalp med en DKK-stamtavle. Det er i sagens natur ikke en 100% garanti for, at hunden ikke kan blive syg, men mange vigtige tiltag er allerede taget for at de fremtidige generationer bliver så sunde som muligt, understreger Jørgen Hindse, formand for Dansk Kennel Klub.
– Det er naturligvis opdrætternes ansvar at avle sunde hunde, men vi skal ikke underkende forbrugernes magt. Vi skal derfor have hvalpekøberne til at efterspørge hvalpe efter sundhedsundersøgte hunde og ”belønne” de opdrættere, der gør det godt ved at købe hvalpe hos dem, siger Lise Lotte Christensen, adfærdskonsulent i Dansk Kennel Klub.
Når lovgivningen træder i kraft 1. juli, vil Dansk Kennel Klub have en hunde-sundhedsportal klar, så man kan lade hundens sundhedsresultater registrere der.
– DKK bakker fuldt op om ”den danske model for sund hundeavl”, og derfor har vi taget initiativ til registrering af sundhedsoplysninger – også for hunde, der ikke har en DKK-stamtavle. Det vil samtidig gøre det muligt for lovgiverne og fagfolk at følge udviklingen i hundenes sundhedstilstand og evaluere på bekendtgørelsen, afslutter Jens Glavind, direktør i Dansk Kennel Klub.
Bekendtgørelse om dyrevelfærdsmæssige mindstekrav til hold af hunde (BEK nr. 607 af 26/05/2025):
https://www.retsinformation.dk/eli/lta/2025/607
Fødevarestyrelsens hjemmeside: https://foedevarestyrelsen.dk/indgange/hundeavl
Ministeriets pressemeddelelse: https://fvm.dk/nyheder-og-pressemeddelelser/2025/jun/nye-regler-for-avl-af-hunde-traeder-i-kraft
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
I hvert magasin af HUNDEN kårer vi månedens bedste læserfotos. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 22. juli
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Den glamourøse basenji Kimwitu’s Zolotaya vandt Best In Show til weekendens internationale hundeudstilling i Ballerup
Tre mænd er i dag ved retten i Kolding dømt for bl.a. omfattende ulovlig import og handel med hundehvalpe. Dommen lød på 6 måneders ubetinget fængsel, 4 måneders betinget fængsel og en bøde på 100.000 kr. samt konfiskation af fortjenesten og frakendelse af retten til erhvervsmæssig handel med hunde og erhvervsmæssig opdræt af hunde
Krigen i Ukraine har i den grad berørt mennesker over hele verden, og der bliver ved med at komme nye mennesker, som gerne vil hjælpe. Anita Roager er et af disse mennesker
Fødevareminister Jacob Jensen viser vejen med ”den danske model for sund hundeavl”. – Vi skal have bedre dyrevelfærd for hunde, og det får vi bl.a. ved at fokusere på at vælge at bruge de sundeste avlsdyr samt at give avlstæven gode betingelser. Det skal gælde for alle hunde, der opdrættes i Danmark og ikke kun i den organiserede del af hundeopdrættet, lyder det resolut fra Jacob Jensen, minister for landbrug, fødevarer og fiskeri.
Som opdrætter er det altid lidt svært at give sine hvalpe videre. Det er det også for Kate Frederiksen, der har opdrættet groenendael siden starten af 90’erne. I Vejen mødte hun en af sine hvalpe
Vi kan ikke sige det ofte nok. Hunde skal købes af mennesker, man har tillid til, og fra steder som man har set. Man kan ikke bare gå ind på Den Blå Avis og købe den første, den bedste hund
Dansk Kennel Klub har lanceret en ny mulighed for hundeejere og opdrættere, der ønsker at registrere sundhedsresultater, som ikke er omfattet af officielle avlskrav og -anbefalinger. Funktionen “Anden sundhed” giver bedre overblik og lettere adgang til hundes sundhedsdata.
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Skolehunden James blev nøglen til eksamensro og succes for Magnus i 9. klasse.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Helen Riis og hendes kæreste rejser til Norges fjelde med deres hunde, hvor de oplever naturens storhed, fysisk udfordring og et stærkt fællesskab. Vandreturene er krævende og kræver både træning, planlægning og godt udstyr, men giver uforglemmelige minder og dyb samhørighed.
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt