Sensommeren er så småt over os, hvilket betyder, at det er højsæson for hvepse. De aggressive insekter er ikke blot generende, de kan også være farlige for både mennesker og kæledyr. Ligesom mennesker kan hunde nemlig være ekstremt allergiske overfor hvepsegiften, og i nogle tilfælde kan et hvepsestik have alvorlige følger. Hundeejere skal derfor særligt i august og september holde øje med, om dyrene bliver stukket, lyder det fra AniCura:
– Det er især hvalpe, der er i farezonen, når det kommer til hvepsestik. Det skyldes, at de ofte er nysgerrige og nærgående og måske ikke er blevet stukket tidligere. Derudover er hunde med et større jagtinstinkt også mere udsatte, fordi de godt kan lide at jage – og det kan skabe irritation hos hvepsene, siger chefdyrlæge hos AniCura Danmark Sanne Ross, som tilføjer, at det sjældent er hvepsene selv, der opsøger kæledyret.
Dyreejere med frugttræer eller buske med bær i haven skal være ekstra opmærksomme på hvepsene. Det skyldes ifølge Sanne Ross, at når frugter og bær i løbet af sensommeren falder til jords, kan de begynde at gære og mugne, hvilket tiltrækker både hvepse og kæledyr. Det er derfor vigtigt, at frugterne samles op, når de falder fra træerne.
Hold øje med symptomer
Jo flere gange hunden bliver stukket, jo større er risikoen for at udvikle allergiske reaktioner og overfølsomhed overfor hvepsestik. I de fleste tilfælde er der tale om et enkelt stik, der forårsager brændende smerte, rødme og hævelse, men i mere alvorlige tilfælde kan det eksempelvis medføre nældefeber, vejrtrækningsproblemer eller anafylaktisk choktilstand.
– Symptomer på anafylaktisk chok vil typisk være svag puls, blålige slimhinder, kold hudtemperatur, hurtig vejrtrækning og ændret adfærd, og i så fald er det meget vigtigt at opsøge dyrlæge med det samme. Ofte ses de værste tilfælde, hvis dyret bliver stukket i munden eller halsen, fordi det typisk vil medføre hævelse, som blokerer for vejrtrækningen, men det kan faktisk være lige så alvorligt, hvis dyret bliver stukket andre steder, forklarer Sanne Ross.
Sanne Ross anbefaler derfor, at du holder øje med, hvor kæledyret bliver stukket, og hvordan dyret har det. I nogle tilfælde vil det være nok at fjerne brodden forsigtigt og køle med isterninger, men ændrer hunden adfærd og får det dårligt, skal dyrlægen opsøges med det samme.
Bliver dit kæledyr udsat for hvepsestik, kan du med fordel ringe 1819, som er et landsdækkende akutnummer til kæledyr. Det er muligt at ringe 1819 på alle tider af døgnet, hvis dit kæledyr får akut brug for hjælp, og du vil blive stillet om til nærmeste døgnåbne dyrehospital.
Efteråret byder på smukke gåture i naturen, men også skjulte farer for hunde som kastanjer, svampe og nedfaldsfrugt, der kan udgøre alvorlige sundhedsrisici.
Efterårsferien er skudt i gang, og så er det tid til at finde hyggen frem. Og hvis der er noget, der virkelig kan skrue op for hyggen, så er det en filmaften - og helst med en hundefilm!
Skovbunden bugner om efteråret med nedfaldne agern og kastanjer – men vær opmærksom når du lufter din hund, for de små frugter kan være livsfarlige for din bedste ven.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Den gamle danske hønsehund, en af Danmarks nationalracer, er kendt for sin alsidighed som både jagt- og familiehund. Men den er mere end det. Racen formår også at samle mennesker om en fælles passion, hvilket blev tydeligt ved DKK Kreds 4's nytårsskue i Brørup den 5. januar.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Karsten Hav Sørensen og Thor er et enestående team, der ikke kun har været med til at løse utallige sager, men også har sat standarden for, hvordan en hundefører og hans hund skal arbejde sammen. Deres samarbejde er et eksempel på det bedste, man kan forvente af politiets hundetjeneste, og det er derfor, Karsten og Thor er blevet udvalgt og indstillet til prisen som Årets Politihund af landets leder af hundeafdelingerne og Politihundetjenesten.
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
I næste nummer af HUNDEN kan du læse den rørende historie om tiårige Tiffanie, der overlevede mavedrejning og gennemgik en nøje planlagt genoptræning.
Hunde er trofaste - det samme er deres ejere, når det nye firbenede familiemedlem skal navngives. Derfor er der kun få nye navne at finde på hitlisten over Danmarks mest populære hundenavne i 2024: Det er menneskenavne på to stavelser, der hitter, viser ny opgørelse.