MR-scanning – hvorfor og hvordan?

02-08-2020 10:22, af Astrid Gerd Holtet

MR-scanning er et værktøj, der kan bruges, når dyrlægen skal finde frem til hvad en hund fejler – med hvad er en MR-scanning?

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

MR-scanninger er på vej ind på nogle af de store dyrehospitaler i Danmark, og hundeejere kan derfor opleve at deres hund skal igennem en MR-scanning i forbindelse med udredningen af en sygdom.

Hvad er MR-scanning?

Ved MR-scanning, som står for magnetisk resonans scanning, udnyttes det at visse atomkerner er magnetiske og at de i et magnetfelt kan bringes i svingninger ved anvendelse af radiobølger. Når radiobølgerne slukkes, vender atomerne tilbage til deres normale position, og når de gør det, udsender de selv radiobølger. Hvor hurtigt atomerne vender tilbage, og dermed udsender radiobølgerne, varierer afhængigt af, hvor i kroppen det er. I noget væv vender de langsommere tilbage end i andet.

Forskellen på hvornår radiobølgerne udsendes og intensiteten af dem, registreres af en computer, når hunden MR-scannes, og herud fra kan computeren danne et meget detaljeret billede af hunden.

Hvornår bruges MR-scanninger?

MR-scanninger kan bruges i flere forskellige sammenhænge. Teknikken er især god, når der skal bruges detaljerede billeder af det bløde væv i hundens krop, og bruges blandt andet ofte, når hjernen eller rygmarven skal undersøges.  Den særlige teknik gør, at MR-scanningen kan vise ting, der ikke kan ses på almindelige røntgenbilleder eller ved en CT-scanning.

Hvordan foregår en MR-scanning?

MR-scanneren består blandt andet af et stort rør, hvori det magnetiske felt dannes. Når hunden skal i MR-scanneren, skal den ligge helt stille, og den skal derfor bedøves inden. Den bedøvede hund, placeres på et bord, der kan glide ind i røret. MR-scanneren danner en masse støj, og derfor beskyttes hundens øregang typisk, ved at placere en tot vat i begge ører. En normal scanning tager typisk mellem en halv til halvanden time.

/Astrid Holtet, dyrlæge

Læs også

Avlen har ændret på hundenes hjernestruktur

24-03-2022 14:52, af Astrid Gerd Holtet

Forskning viser tydelige neuroanatomiske raceforskelle i hundes hjerner, og forskellene har betydning for racernes adfærd og karaktertræk

Historien om Hund og Motions start i København

31-10-2020 09:24, af Anker Nielsen

Vi har modtaget en fin historisk gennemgang af Hund og Motion i København fra Anker Nielsen. Artiklen er delt op i to, hvor første afsnit i kursiv er et afskrift af Don Johansens beskrivelser af gåturene. Det var Don Johansen, der startede Hund og Motion tilbage i 1975. Andet afsnit handler om 

GUIDE: Tjek din hunds sundhed

09-01-2021 10:45, af Astrid Holtet

Seks tips til hvordan du holder øje med at din hund er sund og rask

Hund løber på kunstige ben

20-12-2014 14:56, af Tine Luther
En hund, der blev født med deforme forben, har fået et helt nyt liv takket være benproteser i stil med dem, professionelle, benamputerede løbere anvender.

Årets Hund 2024 i Rally

03-10-2024 11:29, af Cecilie Friis Amstrup

Finalen i Årets Hund 2024 i rallylydighed blev afholdt på Vilhelmsborg, hvor 55 teams leverede en spændingsfyldt og festlig afslutning på årets konkurrence. 

Hund indleveret på internat tror, at den bliver hentet af sin familie. I stedet vil de have en ny hund med hjem

01-12-2016 15:58, af Kasper Larsson
Hunden Zuzu lyser op som et juletræ i det øjeblik, hun ser sine ejere. Desværre havde de ikke i sinde at tage hende med hjem

Søger ejere til afdød hund

27-04-2022 08:07, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Sidste onsdag blev en hund fundet ved Skive. Den var meget ilde tilredt, og nu er den død. Men ejerne har endnu ikke meldt sig

Du tager jo også fodboldstøvler på, når du spiller fodbold

01-10-2021 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hvorfor skal man have en speciel jakke på, når man lufter hund? Det er et af de spørgsmål, der ofte møder DogCoach, når virksomheden viser dens hundelufterjakker

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

En nationalrace der skaber bånd mellem ejere

15-01-2025 12:45, af Cecilie Friis Amstrup

Den gamle danske hønsehund, en af Danmarks nationalracer, er kendt for sin alsidighed som både jagt- og familiehund. Men den er mere end det. Racen formår også at samle mennesker om en fælles passion, hvilket blev tydeligt ved DKK Kreds 4's nytårsskue i Brørup den 5. januar.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Karsten og Thor: Et unikt team i politiets hundetjeneste

14-01-2025 15:03, af Karina Green

Karsten Hav Sørensen og Thor er et enestående team, der ikke kun har været med til at løse utallige sager, men også har sat standarden for, hvordan en hundefører og hans hund skal arbejde sammen. Deres samarbejde er et eksempel på det bedste, man kan forvente af politiets hundetjeneste, og det er derfor, Karsten og Thor er blevet udvalgt og indstillet til prisen som Årets Politihund af landets leder af hundeafdelingerne og Politihundetjenesten.

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Border collie overlevede livstruende mavedrejning

17-01-2025 08:04, af Cecilie Friis Amstrup

I næste nummer af HUNDEN kan du læse den rørende historie om tiårige Tiffanie, der overlevede mavedrejning og gennemgik en nøje planlagt genoptræning. 

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

Her er Danmarks mest populære hundenavne i 2024

10-01-2025 11:21, af Cecilie Friis Amstrup

Hunde er trofaste - det samme er deres ejere, når det nye firbenede familiemedlem skal navngives. Derfor er der kun få nye navne at finde på hitlisten over Danmarks mest populære hundenavne i 2024: Det er menneskenavne på to stavelser, der hitter, viser ny opgørelse.