MR-scanning – hvorfor og hvordan?

02-08-2020 10:22, af Astrid Gerd Holtet

MR-scanning er et værktøj, der kan bruges, når dyrlægen skal finde frem til hvad en hund fejler – med hvad er en MR-scanning?

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

MR-scanninger er på vej ind på nogle af de store dyrehospitaler i Danmark, og hundeejere kan derfor opleve at deres hund skal igennem en MR-scanning i forbindelse med udredningen af en sygdom.

Hvad er MR-scanning?

Ved MR-scanning, som står for magnetisk resonans scanning, udnyttes det at visse atomkerner er magnetiske og at de i et magnetfelt kan bringes i svingninger ved anvendelse af radiobølger. Når radiobølgerne slukkes, vender atomerne tilbage til deres normale position, og når de gør det, udsender de selv radiobølger. Hvor hurtigt atomerne vender tilbage, og dermed udsender radiobølgerne, varierer afhængigt af, hvor i kroppen det er. I noget væv vender de langsommere tilbage end i andet.

Forskellen på hvornår radiobølgerne udsendes og intensiteten af dem, registreres af en computer, når hunden MR-scannes, og herud fra kan computeren danne et meget detaljeret billede af hunden.

Hvornår bruges MR-scanninger?

MR-scanninger kan bruges i flere forskellige sammenhænge. Teknikken er især god, når der skal bruges detaljerede billeder af det bløde væv i hundens krop, og bruges blandt andet ofte, når hjernen eller rygmarven skal undersøges.  Den særlige teknik gør, at MR-scanningen kan vise ting, der ikke kan ses på almindelige røntgenbilleder eller ved en CT-scanning.

Hvordan foregår en MR-scanning?

MR-scanneren består blandt andet af et stort rør, hvori det magnetiske felt dannes. Når hunden skal i MR-scanneren, skal den ligge helt stille, og den skal derfor bedøves inden. Den bedøvede hund, placeres på et bord, der kan glide ind i røret. MR-scanneren danner en masse støj, og derfor beskyttes hundens øregang typisk, ved at placere en tot vat i begge ører. En normal scanning tager typisk mellem en halv til halvanden time.

/Astrid Holtet, dyrlæge

Læs også

Avlen har ændret på hundenes hjernestruktur

24-03-2022 14:52, af Astrid Gerd Holtet

Forskning viser tydelige neuroanatomiske raceforskelle i hundes hjerner, og forskellene har betydning for racernes adfærd og karaktertræk

Sådan ser Danmarks sødeste hund ud

09-09-2014 14:32, af Tine Luther
Der var hård kamp om pladserne i dette års fotokonkurrence for hunde, som danske OLIVER'S Petfood har afholdt i hele august måned. Sankt Bernhardshunden Messi løb med titlen som årets "OLIVER'S HOTDOG 2014".

Ulv eller hund?

03-08-2015 14:36, af Tine Luther
I en del af de tilfælde, hvor danskerne indrapportere ulve set i naturen, er der rent faktisk ikke tale om ulve – men om forskellige typer af ulvehunde. Selv eksperter kan have svært ved at se forskel.

Hunde og brand

11-01-2016 10:09, af Tine Luther
Det er sket mere end en gang, at en hund har været årsag til brand, som det for nylig skete i Hobro.

Livsfarligt rap over snuden

02-02-2012 13:52, af Tine Luther
En hund snusede til en lygtepæl, fik alvorligt stød og faldt om – men overlevede på mirakuløs vis.

Fem tips til løbetræning med hunden

17-09-2020 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En ud af fem danske hunde er overvægtige, men efterårets orienteringsløb, hvor både hund og ejer kan motionere sammen, skal være med til at styrke helbredet. Få fem råd til løbetræning med din firbenede ven

Hund skudt og spændt fast til togskinner

07-03-2015 16:24, af Tine Luther
Politiet nåede at redde mishandlet hund i sidste øjeblik.

Flåtbåren lidelse spreder sig fra Bornholm

29-08-2019 08:24, af Astrid Gerd Holtet

Den sjældne viriussygdom Tick-borne encephalitis, der forkortes TBE, giver en livstruende hjernebetændelse, og behandlingsmulighederne er begrænsede

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

AniCura får ny ejer

12-06-2018 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mars Petcare bliver ny ejer af AniCura. I første omgang vil kunderne ikke komme til at mærke nogen forskel, men på sigt vil det nye ejerskab give store gevinster for både medarbejdere, patienter og dyreejere

Servicehunde-branchen kulegraves af DR-programmet "Kontant"

20-02-2025 11:04, af Cecilie Friis Amstrup

En servicehund skal skabe tryghed og støtte sin ejer, men det er ikke altid virkeligheden. DR-programmet "Kontant" har undersøgt en branche, der mangler regler og kontrol. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Drømmen om en akita

16-02-2025 10:21, af Cecilie Friis Amstrup

En livslang fascination af den japanske race førte til et uventet venskab og en gave for livet

Mæt af kærlighed: Overvægt truer danske hunde

15-02-2025 09:43, af Cecilie Friis Amstrup

Fordi kiloene sniger sig på gradvist, kan det være svært for hundeejeren at opdage, hvis hunden er blevet for tyk. En ny undersøgelse foretaget for Agria Dyreforsikring viser, at kun ti procent af danske hundeejere anser deres hund for at være overvægtig, hvilket ikke helt harmonerer med den fremherskende opfattelse blandt dyrlæger, der anslår, at mindst 20 procent af de danske hunde er overvægtige.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Ukrainsk corgi blev dansk champion

14-02-2025 08:05, af Cecilie Friis Amstrup

Welsh corgi cardiganen Kronos har i sit unge liv allerede oplevet en del. Han blev født i Ukraine og her to år senere er han nu dansk champion.

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund

Gode bakterier medvirker til din hunds trivsel

18-02-2025 08:54, af Cecilie Friis Amstrup

Mave-tarmsystemet er en overset, men afgørende del af din hunds sundhed. Ved at fokusere på gode bakterier kan du give din hund et bedre udgangspunkt for et sundt og harmonisk liv.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet