Idiopatisk vestibulær syndrom hos hunde

01-09-2019 12:44, af Astrid Gerd Holtet

Idiopatisk vestibulær syndrom er en tilstand, der påvirker hundens balance – tilstand kan udvikle sig hurtigt og symptomerne kan være voldsomme og ligne en hjerneblødning  

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Hundens balance styres af ligevægtsorganet i det indre øre. Her opfanges rotationer og bevægelser, som derefter sendes videre som nerveimpulser til en bestemt del af hjernen kaldet vestibulum. Her bruger hjernen informationerne fra ligevægtsorganet til at sørge for at hunden kan holde balancen. Ligevægtsorganet kaldes også for det vestibulære system, og tilstanden vestibulær syndrom dækker over en række sygdomme, der påvirker hundens balance.

Hvorfor får hunden problemer med balancen?

Hvorfor hunde udvikler Idiopatisk vestibulær syndrom ved man ikke rigtigt. Det er især ældre hunde, der rammes af problemet. Symptomerne kommer hurtigt – ofte indenfor få timer og topper indenfor et til to døgn. De kan virke voldsomme og det kan være en skræmmende oplevelse, hvis ens hund rammes.

Symptomer på Idiopatisk vestibulær syndrom:

Blandt de mest almindelige symptomer kan nævnes:

  • Hunden begynder pludselig at falde
  • Hunden holder hovedet skævt
  • Hundens øjne begynder at flakke fra side til side
  • Hunden begynder at valke
  • Hunden virker til at have kvalme og mister appetitten
  • Hunden kaster op
  • Hunden bevæger sig i cirkler

Hvad er fremtiden for en hund med Idiopatisk vestibulær syndrom?

Symptomerne kan virke voldsomme, men ofte aftager de igen, og mange hunde kommer sig helt indenfor et par uger. Behandlingsmulighederne er få, men hunden kan hjælpes med en støttende behandling, som eksempelvis kvalmestillende medicin, indtil symptomerne forsvinder. Selvom årsagen ikke kendes og behandlingsmulighederne er begrænsede, er det vigtigt at hunden undersøges grundigt, hvis den udviser symptomerne. Symptomerne kan også ses ved en lang række andre behandlingskrævende lidelser, som derfor skal udelukkes.

/Astrid Holtet, dyrlæge

Læs også

Ny bog sætter fokus på hundens lyst til samarbejde

23-04-2025 13:02, af Cecilie Friis Amstrup

I "Din kompetente hund" formidler tre af landets førende hundeeksperter ny og forskningsbaseret viden om hunde, der kan hjælpe os med at forstå hundens natur og behov. 

Hunde er det nye dating must-have for danske singler

22-04-2025 12:30, af Cecilie Friis Amstrup

Når det kommer til online dating, er kæledyr ikke bare søde ledsagere. De er den ultimative icebreaker og en måde at tjekke kompatibilitet med et match eller endda en terapeut post break-up. 

Når hunden får noget på tværs

21-04-2025 07:15, af Cecilie Friis Amstrup

Har du mistanke om, at din hund har slugt en sok, en sten eller noget legetøj? Det er ikke ualmindeligt, at hunde spiser ting, de ikke burde, og det sker desværre ofte, at de ting sætter sig fast på deres vej igennem kroppen. Den situation kan ende med at være livstruende, især hvis spiserøret eller tarmene bliver beskadiget. Hør chefdyrlæge forklare, hvorfor det er så vigtigt at søge hjælp med det samme.

Er din hund sur på dig

11-05-2022 08:55, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Kan en hund egentlig være sur på sin ejer i længere tid og hævne sig over en manglende gåtur eller for få godbidder. Nej, mener amerikaner. Hvad tror du?

Ser du en hund eller et andet dyr i nød? – Ring 1812

19-08-2011 09:30, af Tine Luther
Dyrenes Beskyttelse har netop åbnet en vagtcentral kaldet Dyrenes Vagtcentral, der døgnet rundt sørger for hjælp til dyr i nød. Vagtcentralen er den første af sin slags i Danmark.

Lørdagens BIS blev igen Power

12-11-2022 18:19, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Han gjorde det igen den hvide skønhed. Power vandt lørdagens udstilling og er nu sikker på at blive Årets Hund

Insulinom hos hunde

09-06-2019 09:00, af Astrid Gerd Holtet

Insulinom er betegnelsen for en form for kræft i hundens bugspytkirtel, der påvirker hundens insulinniveau og dermed dens evne til at regulere blodsukkeret.

Kræft i knoglerne

09-10-2022 12:01, af Astrid Gerd Holtet

Knoglekræft hos hunden er en sjælden kræfttype, men den er desværre ofte meget aggressiv og spreder sig hurtigt

Pas på hundene i frostvejret

03-01-2025 09:52, af Cecilie Friis Amstrup

2025 er startet koldt og hvidt, og det betyder, at vi skal være ekstra opmærksomme på, hvordan kulden påvirker vores hunde og tilpasse gåturen, så de ikke fryser. 

BLOG: Mit vilde 2018

14-12-2018 15:00, af Kimmie Wolsted

I 2018 er jeg både blevet nummer 1 og 2 i rally-lydighed juniorklassen og nummer 1 i årets hund i rally-lydighed juniorklassen. Det har været et vildt år

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

3 gode råd hvis hunden har dårlig mave

20-02-2022 10:00, af Astrid Holtet

De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?

Lad din hund forbedre din livskvalitet

19-04-2025 07:21, af Cecilie Friis Amstrup

Din egen hund kan hjælpe dig med at opnå en stigning i dit oxytocin niveauet (følelsen af lykke og velvære) allerede ved 1-5 minutters samvær. 

AFSLØRING: De 10 klogeste hunderacer

27-08-2019 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste

Kvik og de andre - hundene i Matador

04-01-2023 09:36, af Anne Egede

Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller