Hvert år dør hunde af hedeslag i biler

16-06-2012 09:23, af Tine Luther
Selvom du parkerer i skyggen og ruller vinduerne ned, kan en udendørstemperatur på bare 20 grader gøre, at kabinen forvandles til en sauna. Det kan være livstruende for din hund.
Copyright Ridehesten.com
I løbet af ingen tid kan temperaturen i en parkeret bil når højder, der kan være livstruende for hunde. (Foto: Shutterstock)

Gør du som så mange andre? Lader hunden blive i bilen, mens du handler ind eller snupper et hurtigt møde. Hvert år dør hunde af hedeslag efter at være blevet efterladt i biler, og det er en stor tragedie, hver gang det sker. Faren er, at vi tror, det er nok at rulle ned for vinduerne, men undersøgelser viser, at temperaturen i en bil hurtigt stiger til omkring 85 grader - også selv om bilen står i skyggen med åbne vinduer, og det kun er omkring tyve grader udenfor. Mister bevidstheden Hunde kan ikke komme af med varmen ved at svede som mennesker, men udelukkende gennem åndedrættet. En hund ”halser” for at holde kropstemperaturen nede og mister derved en masse væske. Temperaturen stiger fra de normale 39 til 40 og 41, og på et tidspunkt fører hyperventileringen til, at hunden mister bevidstheden og vil dø, hvis den ikke hurtigt bliver kølet ned. - Især hunde med "flade" næser som mops og Bulldogs, og hunde med stor pels, har det svært med varme, siger Lene K. Jørgensen, Agria´s dyrlægekonsulent. - En varm sommerdag kan de ofte have brug for hjælp til afkøling ved en svømmetur eller et bad med haveslangen. Et ophold i varm bil er derfor særlig risikabelt, ligesom ældre hunde med hjerteproblemer er mere følsomme over for varme end unge, raske hunde. Alvorlige indre kvæstelser Selvom hunden bliver lukket ud af bilen, inden den mister bevidstheden, kan overophedningen have nået at forårsage alvorlige indre skader på hjerne, hjerte, tarme, lever og nyrer samt blødningsforstyrrelser. Mange hunde får behov for indlæggelse i flere dage, men selv ved den bedste behandling er det ikke altid muligt at redde hunden. Chancen for at overleve uden mén forbedres dog væsentligt, hvis hundens ejer med det samme har kølet hunden ned. Symptomer på hedeslag Finder du din hund bevidstløs, er situationen meget alvorlig. Andre symptomer kan være, at hunden er svimlende, gispende, har tørre, røde slimhinder i øjne og mund. Den kan savle, kaste op eller have diarré. Handl hurtigt! Tag hunden ud af bilen, og behandl den, hvis det er muligt, med rindende koldt vand fra en bruser. Hvis det ikke er muligt med rindende vand, kan man bruge et vådt håndklæde i stedet. Væd pelsen ind til huden - og bliv ved. Du må aldrig bruge is eller køleelementer fra fryseren. Kør direkte til nærmeste dyrehospital eller dyrlæge. Her vil behandlingen fortsætte med at bringe kropstemperaturen ned til omkring 39 grader, og på klinikken vil hunden få drop og medikamenter, afhængigt af situationens alvor. • Efterlad aldrig hunden i en parkeret bil på en solrig varm dag. • Hvis det er sket: Få straks hunden ud i den friske luft. • Gør hunden våd med rindende koldt vand eller våde håndklæder • Tag direkte til dyrehospitalet eller dyreklinikken. • Normal temperatur for en hund er mellem 38-39 grader • Temperaturer, der går over 41-42 grader, er skadelige for hunden. Kilde: Agria Dyreforsikring

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Farvel til Kathe Winther – en pionér inden for hundeverdenen

15-11-2024 08:02, af Cecilie Friis Amstrup

I en alder af 87 år er Kathe Winther, grundlæggeren af KW Hunde- og Katteartikler, gået bort. Hun efterlader sig et markant aftryk på hundeverdenen og et enestående eftermæle som en modig, innovativ og inspirerende kvinde, der brød barrierer i en mandsdomineret branche.

Støt borgerforslag om forbud mod nikotinposer og snus

19-11-2024 11:52, af Cecilie Friis Amstrup

Borgerforslag om forbud mod salg, distribution og køb af nikotinposer/snus møder stor opbakning fra hundeejere, dyrevelfærdsorganisationer og politiske ordførere i kampen for dyrenes sikkerhed.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Herning: Blue gjorde det igen!

09-11-2024 20:19, af Cecilie Friis Amstrup

Labrador retrieveren Lab'Spb Gazprom, også kendt som Blue, sikrede sig lørdag endnu en gang sejren i Best In Show ved en international DKK udstilling. 

Nu er billederne fra Herning online

15-11-2024 12:12, af Cecilie Friis Amstrup

Så er billederne fra udstillingen i Herning kommet på hjemmesiden.

Dramatisk eftersøgning af hunden Dolph

18-11-2024 16:16, af Cecilie Friis Amstrup

En families værste mareridt og en hunds utrolige instinkter førte til en lykkelig genforening efter en nervepirrende jagt gennem Aalborgs gader.

Herning: Kronen på årsværket for Blue

10-11-2024 19:49, af Cecilie Friis Amstrup

Med risiko for at gentage os selv: Labrador retrieveren Lab'Spb Gazprom, også kendt som Blue, vinder endnu en gang Best In Show!

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Herning: Særlig hæder til de danske nationalracer

10-11-2024 20:30, af Cecilie Friis Amstrup

Som en del af søndagens oplevelser i Store Ring, blev der ved Dansk Kennel Klubs Winter Wonderland uddelt en særlig hæder til de imponerende repræsentanter for Danmarks seks nationalracer. Og det var en gammel dansk hønsehund ved navn Charletan's Rollo, der løb med titlen som Bedste Hund af Dansk Race. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse