Klassisk indlæring er en form for indlæring, der finder sted hele tiden og uden at hunden er bevist omkring det. Det handler kort sagt om, at to oplevelser ubevist kobles sammen – for eksempel det at få mad og lyden af madskålen, der bliver taget frem.
Denne form for indlæring blev beskrevet af den russiske forsker Ivan Pavlov, der blandt andet undersøgte spytdannelse hos hunde. I den forbindelse målte han hvor meget et hold forsøgshunde savlede, når de blev fodret. Hurtigt opdagede Pavlov, at hundene med tiden begyndte at savle uden der var mad tilstede, eksempelvis når de så de personer, der normalt fodrede dem. Opdagelsen gjorde Pavlov nysgerrig, og han kiggede nærmere på, hvad det var der skete. Det førte ham til det forsøg, der gav ham en plads i historiebøgerne og gjorde hans hunde verdenskendte.
Pavlov opdagede, at han kunne koble synet af mad, der fik hundene til at savle, med lyden af en klokke, blot ved at ringe med klokken hver gang hundene fik deres mad. Efter noget tid, savlede hundene bare ved lyden af klokken. Pavlov havde altså overført den adfærd, der var forbundet med fodring, nemlig det at savle, til en ny oplevelse, nemlig lyden af klokken.
Denne form for indlæring sker hele tiden hos vores hunde, og kan altså forklare hvorfor din hund måske savler, blot ved lyden af skålen, der bliver taget frem – den har nemlig gentagne gange oplevet at lige efter lyden, dukker den fyldte madskål op. Det kan også forklare hvorfor din hund måske bliver glad hver gang du tager ”hundejakken” på – for når du gør det, er gåturen lige om hjørnet.
Klassisk indlæring sker alle steder og hele tiden uden at vi tænker over det – og kan altså være med til at forklare en masse af de reaktioner vi ser hos vores hunde.
Dette er anden artikel i en serie om hvordan hunde lærer – næste gang ser vi på operant indlæring!
En storpuddel forsvandt fra sin ejer og sad fast i skoven uden vand i tre døgn. En dedikeret dronefører fra Vi Finder Hund blev hans redning.
I forbindelse med vores sorgtema i det nummer af Magasinet HUNDEN, der udkommer i morgen, modtog vi denne beretning fra Hanne Bindslev Gregersen om at sige farvel til sin hund. Artiklen kom ikke med i bladet, men I skal ikke snydes for den. Derfor kommer den her på hunden.dk
Økonomi, livsstil og etiske overvejelser har i 2024 påvirket danskernes valg af hund, forklarer Agrias hundeekspert, Lotte Evers, som analyserer årets top 25 over Danmarks mest populære hunderacer.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Dyrevelfærdssektionen ved Nordjyllands Politi har inden for de seneste uger haft en række dyrevelfærdssager vedrørende hunde, der har været udsat for det, der som minimum defineres som ”uforsvarlig behandling”.
Fem hunde er blevet beslaglagt, imens syv andre er blevet overdraget til Dyrenes Beskyttelse. Politikommissær opfordrer hvalpekøbere til at være opmærksomme.
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Med et imponerende samarbejde og masser af træning har beaglen Storm og hans fører Leif Scheel opnået bemærkelsesværdige resultater inden for schweissprøver og sporchampionater. Historien om deres rejse er en fortælling om dedikation, tab og et unikt bånd mellem hund og menneske.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet