Højsæson for den smitsomme kennelhoste

27-11-2023 09:37, af Anne Cecilie Sohl

Hunde bliver ofte smittet med sygdommen, kennelhoste, når vinterens fugtige og kolde vejr indtræffer. Derfor er det i den kommende tid ekstra vigtigt, at man som hundeejer kan spotte symptomerne på kennelhoste og ved, hvad man selv kan gøre for at mindske risikoen for smitte.

Copyright Ridehesten.com
Foto: arkiv

Vinteren står for døren, hvilket for mange danskere er forbundet med hyggelige stunder indenfor. Men det er samtidig også en periode, hvor mange bliver ramt af sygdom, hvilket ikke kun gør sig gældende for mennesker. Også hunde er mere tilbøjelige til at blive syge i vintermånederne, og det er særligt hundesygdommen kennelhoste, som de ofte bliver smittet med.

Sådan lyder det fra Hanne Friis, chefdyrlæge hos AniCura Danmark, som hvert år oplever, at flere hunde bliver smittet med luftvejsinfektionen kennelhoste, som overføres mellem hunde, der har været i tæt kontakt med hinanden – som det ofte ses i kenneler. Dog er det ikke kun i kenneler, man bør være opmærksom på den smitsomme sygdom:

- Det er ikke kun i kenneler, at hunde bliver smittet. Det gør de for eksempel også i hundeskove, til udstillinger eller andre steder, hvor flere hundes samles. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på, hvis din hund efterfølgende bliver ramt af tør hoste, som udvikler sig til hosteanfald, løbende øjne eller manglende appetit – disse tegn indikerer nemlig, at din hund kan være blevet smittet, pointerer Hanne Friis og fortsætter:

- Hvis din hund viser tegn på nogle af disse indikatorer, er det først og fremmest vigtigt at isolere hunden fra andre hunde for at forhindre yderligere smitte. Derudover skal din hund have ro og ikke blive fysisk overbelastet, da det kan forværre hosten. Skulle din hund udvikle feber, kan det være et tegn på en sekundær lungebetændelse, hvilket kræver, at hunden bliver tilset af en dyrlæge.

Forebyggelse af kennelhoste

Selv om kennelhoste er en trussel for alle hunderacer, kan blandt andet hvalpe og hunde med underliggende helbredsproblemer opleve mere alvorlige symptomer, da deres immunforsvar er mindre udviklet. Heldigvis kan hundeejere forbygge smitte med kennelhoste gennem vaccination:

- For dem, der ønsker at forebygge kennelhoste, tilbyder vi hos AniCura muligheden for en årlig vaccination. Det kan nemlig være utrolig generende, mens sygdommen står på, og derfor anbefaler vi, at hunde, som færdes i områder med mange hunde, benytter muligheden for vaccination. Derudover er det en god idé at undlade at din hund drikker af en fælles vandskål i eksempelvis en hundeskov, da smitten med kennelhoste spredes gennem dråber eller direkte kontakt, afslutter Hanne Friis.

Fakta
Her er symptomerne på kennelhoste hos hunde:
  • Akut opstået, kraftig og vedvarende hoste
  • Ubehag fra halsen - ofte tror dyreejeren, at hunden har fået noget i halsen
  • Hosten kan være fugtig eller tør, og forværres i forbindelse med motion
  •  Nysen og vandigt flåd fra næse og øjne
  • Nedsat appetit og let feber

Kilde: AniCura Danmark

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

De 10 største sommerfarer for din hund

05-06-2024 11:40, af Anne Cecilie Sohl

For vores hunde betyder sommer ofte mange nye indtryk og mere udetid med dem på to ben. Men sommeren bringer også udfordringer med sig for vores firbenede venner, og mange hunde kommer til skade på grund af sommerlandets farer. Agria Dyreforsikring har samlet 10 af de hyppigste sommer-skader blandt hunde og giver gode råd til hundeejeren, hvis uheldet er ude.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hvor er det skønt at være heldig…

07-06-2024 11:32, af Anne Cecilie Sohl

På Hundens Dag 2024 var Broholmerselskabets Aktivitetskreds 3 (Jylland) på Lemvig Marked og Dyrskue, hvor vi samlede 13 Broholmere, som havde taget deres mennesker med, og vi var endda rigtig heldige med vejret – en dag med skønt solskin.

Kom med James til terminsprøver og konfirmation

06-06-2024 10:46, af Anne Cecilie Sohl

Foråret er gået med mange nye og spændende ting - her i blandt terminsprøver og konfirmation. Når situationerne er nye for både James og jeg, er alt hvad vi laver, med forbehold for at han kan have brug for en pause, mere tid, eller at han måske ikke er klar til den givne opgave endnu. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Traditionsrig lure coursing med Myndeklubben

07-06-2024 11:17, af Anne Cecilie Sohl

Traditionen tro gav Myndeklubben alle hunde mulighed for at prøve lure coursing på Hundens dag.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet