Vi bekymrer os mere om vores hunde

06-12-2023 11:04, af Anne Cecilie Sohl

Studie viser at kæledyrsejere tilsyneladende bekymrer sig mere om deres hunde end katte. I hvert fald herhjemme i Danmark. I Storbritannien er forskellen mellem hund og kat nemlig ikke så stor.

Copyright Ridehesten.com
Studie viser at vi i Danmark bekymrer os mere om vores hunde end katte. Foto: AdobeStock

Mange tidligere studier tyder på at hunde får mere kærlighed end andre kæledyr. Måske fordi hunde generelt anses for at være mere kærlige og kræver mere praktisk pleje.

Men er det virkelig kæledyrenes adfærd, der afgør, hvordan vi knytter os til dem? Så skulle man jo tro, at resultatet vil være det samme i alle lande: at mennesker generelt holder mere af deres hunde end katte.

Netop dét har forskere – blandt dem danske Peter Sandøe fra Københavns Universitet – undersøgt, i landene Danmark, Storbritannien og Østrig. Studiet er publiceret i Frontiers in Veterinary Science og konklusionen er klar:

- Folk knytter sig tættere til og er villige til at bruge meget mere på deres hunde end katte, siger Peter Sandøe, professor ved Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab og Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi ved Københavns Universitet, til Videnskab.dk.

- Men selvom folk bekymrer sig mere om deres hunde end katte i alle tre lande, varierede graden af forskellen dramatisk mellem landene, tilføjer han.

2.117 dyreejere har svaret

Forskerne har spurgt i alt 2.117 kæledyrsejere  i Danmark, Østrig og Storbritannien om deres tilknytning til de firbenede venner – heraf 844 hundeejere, 872 katteejere og 401, der ejer begge.

Kæledyrsejerne blev blandt andet spurgt ind til deres tilgang til dyrlæge, og om de havde en sygeforsikring til dyrene.

Forskellen var uden tvivl størst i Danmark og mindst i Storbritannien.

Danske hundeejere har i gennemsnit en langt tættere tilknytning til deres hund, end katteejere har til deres katte.

27 procent af de adspurgte i Danmark sagde at de ville være villige til at betale en høj pris for livreddende medicinsk behandling af deres hunde, sammenlignet med kun 11 procent af katteejerne. Danske ejere var desuden langt mere tilbøjelige til at købe sygeforsikringer til deres hunde end deres katte, idet hele 73 procent af danske familier med hund har en sygeforsikring, mens det kun gælder 27 procent af familier med kat. 

Sammenligner man med Storbritannien var forskellen så lille blandt hunde- og katteejere at det ikke anses som relevant statistisk. 

Kulturen spiller ind

Netop dét, at der er en forskel mellem Danmark og Storbritannien, er interessant, mener Peter Sandøe. For så er det nok ikke kun dyrenes adfærd, der spiller ind.

- I stedet tyder det på, at forskellen sandsynligvis afhænger af kulturelle faktorer – herunder om dyrene bruger meget tid sammen med deres ejere i hjemmet, siger Peter Sandøe til Videnskab.dk og fortsætter:

- Briterne bliver ofte portrætteret som en nation af katteelskere, hvilket bestemt bekræftes af vores undersøgelse. Og danskerne har en lang vej for at nå dertil.

En undersøgelse, gennemført af Center for Forskning i Familiedyrs Velfærd i samarbejde med Danmarks Statistik i 2021, viser at 33 procent af danskerne holder et eller flere kæledyr. Hunden, er danskernes favorit og holdes af 20 procent, efterfulgt af katten, som holdes af 14 procent.

Hypotese: Katte i Danmark er traditionelt ‘udedyr’

Forskerne forklarer i studiet, at der kan være en årsag til, at briterne er mere tilknyttede til deres katte, end vi er i Danmark. Storbritannien blev nemlig urbaniseret tidligere end Danmark, hvor hundene ude på gårdene var en del af et traditionelt arbejdsfællesskab i længere tid. Der også var mange katte på gårdene, men de skulle blive udenfor og fange mus - så vi er måske vant til at holde dem mere på afstand.

- Det er vores hypotese, og den er selvfølgelig lidt spekulativ, indrømmer Peter Sandøe overfor Videnskab.dk.

Men også andre faktorer kan spille ind, så som omkostningerne ved kæledyrspleje og forsikringer, eller fordi hundene hjælper mere i hverdagen med f.eks. motion, når ejerne går tur med deres hunde og samtidig får frisk luft.

Er katten på vej op?

Men selvom studiet viser, at der i Danmark stadig er forskel på, hvordan vi knytter os til hunde versus katte, vurderer Peter Sandøe, at der de sidste omkring 50 år, er sket meget til fordel for kattene:

- De er gået fra at være helt perifere dyr til at bevæge sig op ad rangstigen, siger Peter Sandøe og tilføjer med en vis forhåbning i stemmen:

- Men spørgsmålet er: Hvor langt kommer de op – og vil de med tiden blive lige så elskede familiemedlemmer som hunde?

Kilde: Videnskab.dk

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Dyrlæge: Undgå at motionere din hund i varmen

18-06-2024 13:16, af Anne Cecilie Sohl

Om ikke så længe kommer de meget høje sommertemperaturer, som mange danskere sukker efter for tiden, og mange af os ser frem til at tilbringe mere tid udendørs med vores firbenede venner. 

Se billederne: Udstilling i Vejen

20-06-2024 09:27, af Anne Cecilie Sohl

Du kan nu se alle billeder fra Vejen online.

Flot afslutning i Vejen

16-06-2024 21:00, af Anne Cecilie Sohl

Søndag i Vejen bød trods nogle mørke skyer og få regnbyger, på meget mere solskin og varme, til de mange engagerede hunde og førere. 

Efter regn kommer solskin

15-06-2024 18:29, af Anne Cecilie Sohl

Det beviste vejrguderne i Vejen lørdag. Efter en drivvåd formiddag og start på eftermiddagen, begyndte solen at titte frem i horisonten. 

Har du råd til kæledyr? Find ud af om Fido sprænger budgettet

21-06-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Det er dyrere at være hunde- end katteejer. Det er i sig selv måske ikke overraskende, men hvad koster det egentlig pr. måned at have hund eller kat? Det har 800 hunde- og katteejere svaret på – og her kan du også læse, hvad der er årsag til forskellen i udgifterne.

Hattrick til Simone

15-06-2024 18:04, af Anne Cecilie Sohl

Simone Riisgaard Kristiansen er ikke til at stoppe. Lørdag vandt hun for tredje gang i 2024 dagens juniorhandlingkonkurrence ved DKK's udstilling i Vejen - og så endda på sin fødselsdag. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.