Vi bekymrer os mere om vores hunde

06-12-2023 11:04, af Anne Cecilie Sohl

Studie viser at kæledyrsejere tilsyneladende bekymrer sig mere om deres hunde end katte. I hvert fald herhjemme i Danmark. I Storbritannien er forskellen mellem hund og kat nemlig ikke så stor.

Copyright Ridehesten.com
Studie viser at vi i Danmark bekymrer os mere om vores hunde end katte. Foto: AdobeStock

Mange tidligere studier tyder på at hunde får mere kærlighed end andre kæledyr. Måske fordi hunde generelt anses for at være mere kærlige og kræver mere praktisk pleje.

Men er det virkelig kæledyrenes adfærd, der afgør, hvordan vi knytter os til dem? Så skulle man jo tro, at resultatet vil være det samme i alle lande: at mennesker generelt holder mere af deres hunde end katte.

Netop dét har forskere – blandt dem danske Peter Sandøe fra Københavns Universitet – undersøgt, i landene Danmark, Storbritannien og Østrig. Studiet er publiceret i Frontiers in Veterinary Science og konklusionen er klar:

- Folk knytter sig tættere til og er villige til at bruge meget mere på deres hunde end katte, siger Peter Sandøe, professor ved Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab og Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi ved Københavns Universitet, til Videnskab.dk.

- Men selvom folk bekymrer sig mere om deres hunde end katte i alle tre lande, varierede graden af forskellen dramatisk mellem landene, tilføjer han.

2.117 dyreejere har svaret

Forskerne har spurgt i alt 2.117 kæledyrsejere  i Danmark, Østrig og Storbritannien om deres tilknytning til de firbenede venner – heraf 844 hundeejere, 872 katteejere og 401, der ejer begge.

Kæledyrsejerne blev blandt andet spurgt ind til deres tilgang til dyrlæge, og om de havde en sygeforsikring til dyrene.

Forskellen var uden tvivl størst i Danmark og mindst i Storbritannien.

Danske hundeejere har i gennemsnit en langt tættere tilknytning til deres hund, end katteejere har til deres katte.

27 procent af de adspurgte i Danmark sagde at de ville være villige til at betale en høj pris for livreddende medicinsk behandling af deres hunde, sammenlignet med kun 11 procent af katteejerne. Danske ejere var desuden langt mere tilbøjelige til at købe sygeforsikringer til deres hunde end deres katte, idet hele 73 procent af danske familier med hund har en sygeforsikring, mens det kun gælder 27 procent af familier med kat. 

Sammenligner man med Storbritannien var forskellen så lille blandt hunde- og katteejere at det ikke anses som relevant statistisk. 

Kulturen spiller ind

Netop dét, at der er en forskel mellem Danmark og Storbritannien, er interessant, mener Peter Sandøe. For så er det nok ikke kun dyrenes adfærd, der spiller ind.

- I stedet tyder det på, at forskellen sandsynligvis afhænger af kulturelle faktorer – herunder om dyrene bruger meget tid sammen med deres ejere i hjemmet, siger Peter Sandøe til Videnskab.dk og fortsætter:

- Briterne bliver ofte portrætteret som en nation af katteelskere, hvilket bestemt bekræftes af vores undersøgelse. Og danskerne har en lang vej for at nå dertil.

En undersøgelse, gennemført af Center for Forskning i Familiedyrs Velfærd i samarbejde med Danmarks Statistik i 2021, viser at 33 procent af danskerne holder et eller flere kæledyr. Hunden, er danskernes favorit og holdes af 20 procent, efterfulgt af katten, som holdes af 14 procent.

Hypotese: Katte i Danmark er traditionelt ‘udedyr’

Forskerne forklarer i studiet, at der kan være en årsag til, at briterne er mere tilknyttede til deres katte, end vi er i Danmark. Storbritannien blev nemlig urbaniseret tidligere end Danmark, hvor hundene ude på gårdene var en del af et traditionelt arbejdsfællesskab i længere tid. Der også var mange katte på gårdene, men de skulle blive udenfor og fange mus - så vi er måske vant til at holde dem mere på afstand.

- Det er vores hypotese, og den er selvfølgelig lidt spekulativ, indrømmer Peter Sandøe overfor Videnskab.dk.

Men også andre faktorer kan spille ind, så som omkostningerne ved kæledyrspleje og forsikringer, eller fordi hundene hjælper mere i hverdagen med f.eks. motion, når ejerne går tur med deres hunde og samtidig får frisk luft.

Er katten på vej op?

Men selvom studiet viser, at der i Danmark stadig er forskel på, hvordan vi knytter os til hunde versus katte, vurderer Peter Sandøe, at der de sidste omkring 50 år, er sket meget til fordel for kattene:

- De er gået fra at være helt perifere dyr til at bevæge sig op ad rangstigen, siger Peter Sandøe og tilføjer med en vis forhåbning i stemmen:

- Men spørgsmålet er: Hvor langt kommer de op – og vil de med tiden blive lige så elskede familiemedlemmer som hunde?

Kilde: Videnskab.dk

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Danskerne bekymrer sig mere om deres kæledyr end om familie

25-04-2024 08:24, af Anne Cecilie Sohl

”Lykken er en varm hundehvalp”, sagde ”Radisen” Søren Bruun. Men nu viser en ny undersøgelse, at det ikke kun er lykke og glæde man investerer i, når man inkluderer en hund eller kat i familien - man får også en stor portion bekymring med i købet. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Danskerne vil gå langt for at hjælpe dyr i nød

26-04-2024 08:38, af Anne Cecilie Sohl

Siden Agria Dyreforsikring i 2018 første gang afholdt den velgørende Hundegåtur, er danskernes ønske om at hjælpe dyr i nød kun vokset. Derfor håber Agria på - for syvende år i træk - at kunne sætte indsamlingsrekord i weekenden den 4. og 5. maj. Hverken distancen eller antallet af skridt er afgørende for donationens størrelse - men jo flere der går med, jo flere penge donerer selskabet til Dyreværnets arbejde med hjemløse hunde.

Hvad er interdigital furunkulose?

22-12-2017 16:15, af Astrid Gerd Holtet

Furunkulose i poterne er en ret almindelig lidelse hos hunde, som kan være smertefuld og svær at slippe af med

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden