Mange tidligere studier tyder på at hunde får mere kærlighed end andre kæledyr. Måske fordi hunde generelt anses for at være mere kærlige og kræver mere praktisk pleje.
Men er det virkelig kæledyrenes adfærd, der afgør, hvordan vi knytter os til dem? Så skulle man jo tro, at resultatet vil være det samme i alle lande: at mennesker generelt holder mere af deres hunde end katte.
Netop dét har forskere – blandt dem danske Peter Sandøe fra Københavns Universitet – undersøgt, i landene Danmark, Storbritannien og Østrig. Studiet er publiceret i Frontiers in Veterinary Science og konklusionen er klar:
- Folk knytter sig tættere til og er villige til at bruge meget mere på deres hunde end katte, siger Peter Sandøe, professor ved Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab og Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi ved Københavns Universitet, til Videnskab.dk.
- Men selvom folk bekymrer sig mere om deres hunde end katte i alle tre lande, varierede graden af forskellen dramatisk mellem landene, tilføjer han.
2.117 dyreejere har svaret
Forskerne har spurgt i alt 2.117 kæledyrsejere i Danmark, Østrig og Storbritannien om deres tilknytning til de firbenede venner – heraf 844 hundeejere, 872 katteejere og 401, der ejer begge.
Kæledyrsejerne blev blandt andet spurgt ind til deres tilgang til dyrlæge, og om de havde en sygeforsikring til dyrene.
Forskellen var uden tvivl størst i Danmark og mindst i Storbritannien.
Danske hundeejere har i gennemsnit en langt tættere tilknytning til deres hund, end katteejere har til deres katte.
27 procent af de adspurgte i Danmark sagde at de ville være villige til at betale en høj pris for livreddende medicinsk behandling af deres hunde, sammenlignet med kun 11 procent af katteejerne. Danske ejere var desuden langt mere tilbøjelige til at købe sygeforsikringer til deres hunde end deres katte, idet hele 73 procent af danske familier med hund har en sygeforsikring, mens det kun gælder 27 procent af familier med kat.
Sammenligner man med Storbritannien var forskellen så lille blandt hunde- og katteejere at det ikke anses som relevant statistisk.
Kulturen spiller ind
Netop dét, at der er en forskel mellem Danmark og Storbritannien, er interessant, mener Peter Sandøe. For så er det nok ikke kun dyrenes adfærd, der spiller ind.
- I stedet tyder det på, at forskellen sandsynligvis afhænger af kulturelle faktorer – herunder om dyrene bruger meget tid sammen med deres ejere i hjemmet, siger Peter Sandøe til Videnskab.dk og fortsætter:
- Briterne bliver ofte portrætteret som en nation af katteelskere, hvilket bestemt bekræftes af vores undersøgelse. Og danskerne har en lang vej for at nå dertil.
En undersøgelse, gennemført af Center for Forskning i Familiedyrs Velfærd i samarbejde med Danmarks Statistik i 2021, viser at 33 procent af danskerne holder et eller flere kæledyr. Hunden, er danskernes favorit og holdes af 20 procent, efterfulgt af katten, som holdes af 14 procent.
Hypotese: Katte i Danmark er traditionelt ‘udedyr’
Forskerne forklarer i studiet, at der kan være en årsag til, at briterne er mere tilknyttede til deres katte, end vi er i Danmark. Storbritannien blev nemlig urbaniseret tidligere end Danmark, hvor hundene ude på gårdene var en del af et traditionelt arbejdsfællesskab i længere tid. Der også var mange katte på gårdene, men de skulle blive udenfor og fange mus - så vi er måske vant til at holde dem mere på afstand.
- Det er vores hypotese, og den er selvfølgelig lidt spekulativ, indrømmer Peter Sandøe overfor Videnskab.dk.
Men også andre faktorer kan spille ind, så som omkostningerne ved kæledyrspleje og forsikringer, eller fordi hundene hjælper mere i hverdagen med f.eks. motion, når ejerne går tur med deres hunde og samtidig får frisk luft.
Er katten på vej op?
Men selvom studiet viser, at der i Danmark stadig er forskel på, hvordan vi knytter os til hunde versus katte, vurderer Peter Sandøe, at der de sidste omkring 50 år, er sket meget til fordel for kattene:
- De er gået fra at være helt perifere dyr til at bevæge sig op ad rangstigen, siger Peter Sandøe og tilføjer med en vis forhåbning i stemmen:
- Men spørgsmålet er: Hvor langt kommer de op – og vil de med tiden blive lige så elskede familiemedlemmer som hunde?
Kilde: Videnskab.dk
Chrisco har efter flere episoder med adfærdsændringer hos hunde valgt at tilbagetrække en række produkter ud fra et forsigtighedsprincip. Produkterne er alle fra samme underleverandør, som Chrisco nu har valgt at opsige samarbejdet med.
I disse dage bugner aviser med årsquizzer. Her er redningen for de, der ved mere om hunde
Nystegt mortensand kan få mundvandet til at løbe på de fleste hunde, men pas på med at lade hunden få del af anden - skroget kan nemlig være farligt for hunde
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Chrisco har tilbagekaldt tyggeruller med kylling og okse efter flere meldinger om hunde med alvorlige symptomer som rastløshed, angst og psykotisk adfærd. Virksomheden arbejder nu på at finde årsagen.
Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Sådan var der en, som indledte en besked til mig på messenger. Jeg skal ærligt indrømme, at jeg umiddelbart var en smule mystificeret – en hvalps nisser? Men, hey, nu er det jo december, og dermed højsæson for nisser, så hvorfor ikke?
Dansk Kennel Klub gør etiske anbefalinger til regler for at styrke ansvarlig hundeavl.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt