For mange danskere er kæledyret en trofast del af familien, som bliver forkælet og passet godt på. Men ligesom mennesker er de firbenede også udsatte for alvorlige sygdomme som kræft og ondartede tumorer. Det gælder særligt for hunde, hvor kræft er en af de hyppigste dødsårsager. En af de mange hunde, som har været igennem et kræftforløb, er den nu 11-årige samojedehund Naya, der måtte gennemgå en operation for at få fjernet en ondartet tumor.
- Vi har løbende gået til understøttende behandling, fordi Naya har gigtforandringer, og i den forbindelse opdagede behandleren, at Naya havde en knude mellem de to nederste brystvorter. Derfor kom vi hurtigt i kontakt med en specialdyrlæge, som konstaterede, at der var tale om en ondartet tumor, og at Naya derfor skulle opereres. Heldigvis gik operationen bedre, end vi havde turdet håbe, og i dag – et år efter operationen – har Naya det rigtig godt takket være dyrlægens kyndige og omsorgsfulde arbejde, fortæller hundeejer Eva Schou.
En af årsagerne til Nayas velbefindende i dag skyldes, at knuden blev opdaget i tide, inden den havde bredt sig. Ifølge specialdyrlæge Steen Engermann, der opererede Naya, bør netop det være en vigtig påmindelse til andre kæledyrsejere om, at man løbende bør tjekke sit kæledyr, således man hurtigt kan reagere, hvis en knude opstår.
- Det er ikke unormalt, at kæledyr kan udvikle en eller flere knuder i løbet af deres levetid, som er ufarlige og ikke kræver behandling, men det sker desværre også, at knuderne er ondartede. Uanset hvad er det vigtigt at reagere, så snart en knude opstår, for jo hurtigere den opdages og undersøges, jo bedre er chancerne for helbredelse og behandling, forklarer Steen Engermann, der er specialdyrlæge i onkologi hos AniCura Aarhus Dyrehospital.
Sådan skal du tjekke dit kæledyr
De fleste cancertyper udformer sig i form af tumorer eller knuder, og mange af disse sidder i relation til huden. Steen Engermann anbefaler derfor, at man gør det til en fast rutine at tjekke sin hund eller kat for knuder, da man i mange tilfælde vil kunne mærke disse, hvis man tjekker grundigt efter:
- Det er en rigtig god ide at tjekke sit kæledyr for knuder en gang om måneden eller oftere og dermed gøre det til en fast rutine. De fleste knuder udvikles i huden, og der har man jo som ejer en god mulighed for tidligt at opdage det, hvis man er opmærksom. Men knuder kan også opstå andre steder som for eksempel i munden, så her skal man også huske at tjekke efter, hvilket man for eksempel kan gøre, når man børster tænder på sit kæledyr, siger Steen Engermann.
I forbindelse med det regelmæssige tjek anbefaler han, at man undersøger hele kroppen på kæledyret og bruger fingrene til at mærke efter på både mave, ben, poter og hale. Opdager man en knude, bør man altid kontakte en dyrlæge hurtigst muligt.
- En knude kan både være hård, blød eller stikke ud, og som dyreejer er det umuligt selv at afgøre, om det er noget alvorligt. Det farligste man kan gøre, er derfor at vente og se tiden an. Er man det mindste i tvivl, skal man ikke tøve med at kontakte sin dyrlæge, som vil undersøge knuden nærmere blandt andet ved at analysere celleprøver, så der hurtigt kan komme en afklaring, afslutter Steen Engermann.
Kræft er en af de mest udbredte sygdomsgrupper i samfundet, men det er ikke blot blandt mennesker, at sygdommen hersker. De seneste år er et stigende antal kæledyr også blevet ramt af kræft og ondartede tumorer, hvilket blandt andet har været medvirkende til, at der er blevet udviklet nye og bedre behandlingsformer, lyder det fra specialdyrlæge.
Nyt virtuelt arrangement fra Show of Winners samler penge ind til Hundesport mod Cancer
Mastcelletumorer er en kræftform, der udspringer fra særlige celler, der er del af hundens immunforsvar. Tumorerne er ondartede og ses typisk hos midaldrende og ældre hunde.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Den gamle danske hønsehund, en af Danmarks nationalracer, er kendt for sin alsidighed som både jagt- og familiehund. Men den er mere end det. Racen formår også at samle mennesker om en fælles passion, hvilket blev tydeligt ved DKK Kreds 4's nytårsskue i Brørup den 5. januar.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Karsten Hav Sørensen og Thor er et enestående team, der ikke kun har været med til at løse utallige sager, men også har sat standarden for, hvordan en hundefører og hans hund skal arbejde sammen. Deres samarbejde er et eksempel på det bedste, man kan forvente af politiets hundetjeneste, og det er derfor, Karsten og Thor er blevet udvalgt og indstillet til prisen som Årets Politihund af landets leder af hundeafdelingerne og Politihundetjenesten.
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
I næste nummer af HUNDEN kan du læse den rørende historie om tiårige Tiffanie, der overlevede mavedrejning og gennemgik en nøje planlagt genoptræning.
Hunde er trofaste - det samme er deres ejere, når det nye firbenede familiemedlem skal navngives. Derfor er der kun få nye navne at finde på hitlisten over Danmarks mest populære hundenavne i 2024: Det er menneskenavne på to stavelser, der hitter, viser ny opgørelse.