Derfor skal du huske at tjekke dine kæledyr for knuder

20-10-2022 09:53, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ligesom mennesker rammes kæledyr af kræft og ondartede tumorer, og faktisk er kræft en af de hyppigste dødsårsager hos hunde. Heldigvis er mulighederne for helbredelse og behandling gode, jo tidligere sygdommen opdages, og derfor er det vigtigt, at man løbende tjekker sit kæledyr for knuder, lyder det fra specialdyrlæge i onkologi

Copyright Ridehesten.com
Pressefoto

For mange danskere er kæledyret en trofast del af familien, som bliver forkælet og passet godt på. Men ligesom mennesker er de firbenede også udsatte for alvorlige sygdomme som kræft og ondartede tumorer. Det gælder særligt for hunde, hvor kræft er en af de hyppigste dødsårsager. En af de mange hunde, som har været igennem et kræftforløb, er den nu 11-årige samojedehund Naya, der måtte gennemgå en operation for at få fjernet en ondartet tumor.  

- Vi har løbende gået til understøttende behandling, fordi Naya har gigtforandringer, og i den forbindelse opdagede behandleren, at Naya havde en knude mellem de to nederste brystvorter. Derfor kom vi hurtigt i kontakt med en specialdyrlæge, som konstaterede, at der var tale om en ondartet tumor, og at Naya derfor skulle opereres. Heldigvis gik operationen bedre, end vi havde turdet håbe, og i dag – et år efter operationen – har Naya det rigtig godt takket være dyrlægens kyndige og omsorgsfulde arbejde, fortæller hundeejer Eva Schou.

En af årsagerne til Nayas velbefindende i dag skyldes, at knuden blev opdaget i tide, inden den havde bredt sig. Ifølge specialdyrlæge Steen Engermann, der opererede Naya, bør netop det være en vigtig påmindelse til andre kæledyrsejere om, at man løbende bør tjekke sit kæledyr, således man hurtigt kan reagere, hvis en knude opstår.
 
- Det er ikke unormalt, at kæledyr kan udvikle en eller flere knuder i løbet af deres levetid, som er ufarlige og ikke kræver behandling, men det sker desværre også, at knuderne er ondartede. Uanset hvad er det vigtigt at reagere, så snart en knude opstår, for jo hurtigere den opdages og undersøges, jo bedre er chancerne for helbredelse og behandling, forklarer Steen Engermann, der er specialdyrlæge i onkologi hos AniCura Aarhus Dyrehospital.
 

Sådan skal du tjekke dit kæledyr

De fleste cancertyper udformer sig i form af tumorer eller knuder, og mange af disse sidder i relation til huden. Steen Engermann anbefaler derfor, at man gør det til en fast rutine at tjekke sin hund eller kat for knuder, da man i mange tilfælde vil kunne mærke disse, hvis man tjekker grundigt efter:

-  Det er en rigtig god ide at tjekke sit kæledyr for knuder en gang om måneden eller oftere og dermed gøre det til en fast rutine. De fleste knuder udvikles i huden, og der har man jo som ejer en god mulighed for tidligt at opdage det, hvis man er opmærksom. Men knuder kan også opstå andre steder som for eksempel i munden, så her skal man også huske at tjekke efter, hvilket man for eksempel kan gøre, når man børster tænder på sit kæledyr, siger Steen Engermann.

I forbindelse med det regelmæssige tjek anbefaler han, at man undersøger hele kroppen på kæledyret og bruger fingrene til at mærke efter på både mave, ben, poter og hale. Opdager man en knude, bør man altid kontakte en dyrlæge hurtigst muligt.

- En knude kan både være hård, blød eller stikke ud, og som dyreejer er det umuligt selv at afgøre, om det er noget alvorligt. Det farligste man kan gøre, er derfor at vente og se tiden an. Er man det mindste i tvivl, skal man ikke tøve med at kontakte sin dyrlæge, som vil undersøge knuden nærmere blandt andet ved at analysere celleprøver, så der hurtigt kan komme en afklaring, afslutter Steen Engermann.

Læs også

Flere og flere kæledyr diagnosticeres med kræft

14-11-2023 11:38, af Anne Cecilie Sohl

Kræft er en af de mest udbredte sygdomsgrupper i samfundet, men det er ikke blot blandt mennesker, at sygdommen hersker. De seneste år er et stigende antal kæledyr også blevet ramt af kræft og ondartede tumorer, hvilket blandt andet har været medvirkende til, at der er blevet udviklet nye og bedre behandlingsformer, lyder det fra specialdyrlæge.

Show of Winners arrangerer WINNER WALK AND RUN

03-09-2021 14:55, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nyt virtuelt arrangement fra Show of Winners samler penge ind til Hundesport mod Cancer

Mastcelletumor hos hund

02-09-2021 12:20, af Astrid Gerd Holtet

Mastcelletumorer er en kræftform, der udspringer fra særlige celler, der er del af hundens immunforsvar. Tumorerne er ondartede og ses typisk hos midaldrende og ældre hunde.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise kirsebær?

27-07-2017 09:48, af Anne Ekenberg

Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til

Havets hugorm er til fare for mennesker og kæledyr

08-07-2024 13:20, af Anne Cecilie Sohl

Når familierne skal nyde sommerlandet, strømmer de til stranden – men her er det vigtigt specielt for hundeejerne at være opmærksomme på de skjulte farer, der lurer under sandet og i det lave vand. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

I Sverige får man bøde for løs hund i bil

23-01-2020 09:02, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vi har talt med Riksförbundet M Sverige, der er den svenske pendant til FDM, om reglerne for hunde i biler i Sverige