En tredjedel af alle danskere bliver i løbet af deres liv ramt af kræft, og ifølge Sundhedsdatastyrelsens nyeste rapport fra 2023 har der de seneste år været en stigning i antallet af nye registrerede kræfttilfælde i Danmark. Men det er ikke kun mennesker, som hyppigere bliver diagnosticeret med en kræftsygdom, det gælder i stigende grad også vores kæledyr. Sådan lyder det fra specialdyrlæge hos AniCura Aarhus Dyrehospital, Steen Engermann, som er specialiseret inden for diagnostik og behandling af kræftsygdomme.
- Hunde og katte har i mange hjem en langt højere status i dag end tidligere. Det er blandt andet medvirkende til, at man i højere grad passer på kæledyrene og sørger for, at de kommer oftere til dyrlæge og sundhedstjek, hvilket bidrager til, at den gennemsnitlige levealder stiger. Men i takt med at kæledyrene bliver ældre, stiger risikoen for en lang række sygdomme, og derfor er det meget naturligt, at flere hunde og katte diagnosticeres med kræft, som netop er hyppigere med alderen, siger Steen Engermann og fortsætter:
- Derudover spiller det også en vigtig rolle, at mange danskere er langt bedre oplyst og har mere viden om kræft end tidligere. Det gør blandt andet, at kæledyrsejere er mere opmærksomme på tidlige advarselssignaler og derved ikke tøver med at få deres hund eller kat undersøgt hos dyrlægen, når de ser tegn på sygdom.
Ifølge Steen Engermann vil de fleste kræfttyper vise sig i form af tumorer eller knuder, som sidder i relation til huden. Derfor anbefaler han, at man som kæledyrsejer er særligt opmærksom på disse faresignaler og kontakter sin dyrlæge, hvis man opdager en knude.
Store fremskridt i behandlingen af kræft
Selv om fortsat flere kæledyr bliver diagnosticeret med en kræftsygdom, er man i dag blevet væsentlig bedre til at behandle sygdommen, så flere hunde og katte enten overlever eller får forlænget levetiden i en årrække. Det skyldes, at der løbende bliver forsket og udviklet nye og bedre behandlingsformer, lyder det fra Steen Engermann:
- I langt de fleste tilfælde vil kræftbehandlingen kræve operation eller medicinsk behandling som eksempelvis kemoterapi. Dog er der kommet flere nye behandlingsformer blandt andet medicin, der kan sprøjtes direkte ind i tumoren, således tumoren dør og falder af. Derudover er der også flere dyrehospitaler, som er begyndt at tilbyde elektrokemoterapi, der er en lokalbehandling til brug ved visse tumorformer – eller som supplement til en operation, hvis man skal mindske risikoen for, at der er efterladt potentielle kræftceller.
Til trods for løbende fremskridt i behandlingen af kræft hos kæledyr, understreger Steen Engermann, at det fortsat er afgørende, at sygdommen opdages så tidligt som muligt, da tidlig behandling kan øge chancerne for helbredelse.
Grøntsager kan være et sundt supplement til hundens kost, men hvilke er sikre, og hvilke bør undgås?
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
I næste nummer af HUNDEN kan du læse den rørende historie om tiårige Tiffanie, der overlevede mavedrejning og gennemgik en nøje planlagt genoptræning.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Kan du forestille dig at løbe med din hund som makker og samtidig få både motion, sjov og et stærkere bånd? Det er netop, hvad Canicross handler om! Denne hurtigt voksende sport kombinerer løb og hundetræk i smukke omgivelser, og alle hunderacer kan være med.