Flere og flere kæledyr diagnosticeres med kræft

14-11-2023 11:38, af Anne Cecilie Sohl

Kræft er en af de mest udbredte sygdomsgrupper i samfundet, men det er ikke blot blandt mennesker, at sygdommen hersker. De seneste år er et stigende antal kæledyr også blevet ramt af kræft og ondartede tumorer, hvilket blandt andet har været medvirkende til, at der er blevet udviklet nye og bedre behandlingsformer, lyder det fra specialdyrlæge.

Copyright Ridehesten.com
Pressefoto

En tredjedel af alle danskere bliver i løbet af deres liv ramt af kræft, og ifølge Sundhedsdatastyrelsens nyeste rapport fra 2023 har der de seneste år været en stigning i antallet af nye registrerede kræfttilfælde i Danmark. Men det er ikke kun mennesker, som hyppigere bliver diagnosticeret med en kræftsygdom, det gælder i stigende grad også vores kæledyr. Sådan lyder det fra specialdyrlæge hos AniCura Aarhus Dyrehospital, Steen Engermann, som er specialiseret inden for diagnostik og behandling af kræftsygdomme.

- Hunde og katte har i mange hjem en langt højere status i dag end tidligere. Det er blandt andet medvirkende til, at man i højere grad passer på kæledyrene og sørger for, at de kommer oftere til dyrlæge og sundhedstjek, hvilket bidrager til, at den gennemsnitlige levealder stiger. Men i takt med at kæledyrene bliver ældre, stiger risikoen for en lang række sygdomme, og derfor er det meget naturligt, at flere hunde og katte diagnosticeres med kræft, som netop er hyppigere med alderen, siger Steen Engermann og fortsætter:

- Derudover spiller det også en vigtig rolle, at mange danskere er langt bedre oplyst og har mere viden om kræft end tidligere. Det gør blandt andet, at kæledyrsejere er mere opmærksomme på tidlige advarselssignaler og derved ikke tøver med at få deres hund eller kat undersøgt hos dyrlægen, når de ser tegn på sygdom.

Ifølge Steen Engermann vil de fleste kræfttyper vise sig i form af tumorer eller knuder, som sidder i relation til huden. Derfor anbefaler han, at man som kæledyrsejer er særligt opmærksom på disse faresignaler og kontakter sin dyrlæge, hvis man opdager en knude.

Store fremskridt i behandlingen af kræft

Selv om fortsat flere kæledyr bliver diagnosticeret med en kræftsygdom, er man i dag blevet væsentlig bedre til at behandle sygdommen, så flere hunde og katte enten overlever eller får forlænget levetiden i en årrække. Det skyldes, at der løbende bliver forsket og udviklet nye og bedre behandlingsformer, lyder det fra Steen Engermann:

- I langt de fleste tilfælde vil kræftbehandlingen kræve operation eller medicinsk behandling som eksempelvis kemoterapi. Dog er der kommet flere nye behandlingsformer blandt andet medicin, der kan sprøjtes direkte ind i tumoren, således tumoren dør og falder af. Derudover er der også flere dyrehospitaler, som er begyndt at tilbyde elektrokemoterapi, der er en lokalbehandling til brug ved visse tumorformer – eller som supplement til en operation, hvis man skal mindske risikoen for, at der er efterladt potentielle kræftceller.

Til trods for løbende fremskridt i behandlingen af kræft hos kæledyr, understreger Steen Engermann, at det fortsat er afgørende, at sygdommen opdages så tidligt som muligt, da tidlig behandling kan øge chancerne for helbredelse. 

Læs også

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen
20 24 29 30
bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Top 5 myter om sygeforsikring til kæledyr

22-02-2024 09:54, af Anne Cecilie Sohl

Mange danskere synes, at forsikringer er en jungle at finde rundt i, og måske netop derfor florerer der mange myter og fejlslutninger om emnet. Agria Dyreforsikring har interviewet danske hunde- og katteejere om årsagen til, at de har valgt ikke at sygeforsikre deres kæledyr. 

Nye kræfter i spidsen for hundene på Store Hestedag

13-02-2024 16:19, af Anne Cecilie Sohl

Anne Orholt har sagt ja til at overtage ansvaret for hundeområdet på Store Hestedag efter Tina Bjerre, der har valgt at hellige sig sin egen hundevirksomhed. Anne har igennem mange år haft hunde på programmet - ikke kun i fritiden, men også professionelt. 

Hundelufter overværede indbrud

19-02-2024 15:40, af Anne Cecilie Sohl

Da en borger var ude og gå med sin hund lørdag morgen, så han til sin overraskelse at en garagedør stod åben på Digevej i Agger Syd. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Billeder fra Fredericia online

16-02-2024 19:59, af Anne Cecilie Sohl

Så er billederne fra udstillingen i Fredericia kommet på hjemmesiden.

Kvik og de andre - hundene i Matador

04-01-2023 09:36, af Anne Egede

Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde