Bugspytkirtlen er en kirtel placeret i hundens bughule, og den har en vigtig funktion i reguleringen af hundens blodsukker. Reguleringen sker gennem specielle celler i bugspytkirtlen, der danner det vigtige hormon insulin. Når hund har spist, og blodsukkeret stiger, frigives insulin til blodet. Her binder de til kroppens celler, og hjælper dem til at trække sukkermolekyler fra blodet og ind i cellerne. Når blodsukkeret begynder at falde, hæmmes udskillelse af insulin.
Kræft i den insulinproducerende del af bugspytkirtlen
Insulinom er en betegnelse for en kræftform, hvor de insulinproducerende celler vokser uhæmmet, og begynder at danne for store mængder af insulin. Den store mængde insulin, betyder at hunde med insulinom, udvikler problemer med for lavt blodsukker.
Symptomer på insulinom
Når hundens blodsukker ligger for lavt, kan det blandt andet ses ved at:
Symptomerne vil især være hyppige, hvis hunden ikke har spist i længere tid.
Fremtiden for en hund med insulinom
Prognosen for en hund med insulinom afhænger af om knuden i bugspytkirtlen er god- eller ondartet, og hvorvidt den har spredt sig eller ej.
Er knuden velafgrænset, involverer den en mindre del af kirtlen og har den ikke spredt sig til andre steder i kroppen, kan man forsøge at fjerne den gennem en operation. Involverer knuden større dele af kirtlen eller har spredt sig til andre steder i kroppen, er behandlingsmulighederne mere begrænsede.
Mistænker du, at din hund har problemer med bugspytkirtlen, bør du altid kontakte din dyrlæge
/Astrid Holtet, dyrlæge
Helen Riis og hendes kæreste rejser til Norges fjelde med deres hunde, hvor de oplever naturens storhed, fysisk udfordring og et stærkt fællesskab. Vandreturene er krævende og kræver både træning, planlægning og godt udstyr, men giver uforglemmelige minder og dyb samhørighed.
Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Ligesom mennesker, kan hunde rammes af lymfeknudekræft – faktisk er det en af de mest almindelige ondartede kræftformer hos hunde i Danmark
Hunde kan også få kræft, og ved nogle kræfttyper kan kemoterapeutisk behandling være en mulighed – med hvad er kemoterapi, og hvordan påvirker det hunden?
Sommeren 2018 skulle vise sig at være vendepunktet for en hund i sin bedste alder og en tidligere juniorhandler uden sin ledsager. ”Din hund har ondartet kræft…” lød det fra dyrlægerne. Valget stod mellem at amputere det ene forben eller lade Barbie leve med ondartet kræft i poten. Så mens vi andre nød den varme sommer, så stod Rie med en kæmpe beslutning for sin egen hund. For selvom Barbie sagtens kunne leve på blot 3 ben, så var det måske værd at forsøge at bekæmpe kræften og dermed give Barbie flere år på alle 4 ben?
Stafet for Livet er et landsdækkende arrangement afholdt af Kræftens Bekæmpelse. Men kræft rammer ikke kun de tobenede
Vi har tidligere delt, når Universitetshospitalet for Familiedyr søger hunde til forskellige projekter. Nu søger de hunde med bekræftet eller mistænkt knoglekræft
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Kvinde har skrevet læserbrev om hendes oplevelser, da hendes hund fik kræft og døde
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Danmark bugner af lækre badestrande med blå flag, men her er hunde forbudt. Læs her hvorfor
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.