Lymfeknudekræft – også kaldet malignt lymfom, er en kræft, der opstår i kroppens immunsystem. Her begynder en type celler, der kaldes for lymfocytter at dele sig uhæmmet. Der findes forskellige typer af lymfocytter, og de findes i hundens blod og i lymfeknuderne.
Lymfeknuderne, der er en samling af lymfocytter, har til formål at filtrere hundens lymfevæske, når den passerer rundt i hundens krop. I lymfeknuden fanges blandt andet virus og bakterier, og lymfeknuderne er dermed en vigtig del af hundens immunforsvar. Når der er en betændelsestilstand i hundens krop, vil lymfeknuderne hæve i det område, hvor betændelsen befinder sig. Hos hunde med lymfeknudekræft, vil lymfeknuderne også blive forstørret, og derfor kan kræften i første omgang forveksles med almindeligt hævde lymfeknuder.
Symptomer på lymfeknudekræft hos hunde
Lymfeknudekræft kan give flere forskellige symptomer hos hunde. Blandt de mest almindelige er:
Fremtiden for en hund med lymfeknudekræft
Lymfeknudekræft hos hunde er en ondartet kræftform, og det betyder at den kan sprede sig til andre steder i kroppen. Uden behandling er levetiden for en hund, der har fået konstateret lymfeknudekræft normalt kort – ofte kun uger eller måneder. Det er i mange tilfælde muligt at behandle lymfeknudekræft med kemoterapi, og mange af de hunde, der får stillet diagnosen, har god effekt af en kemoterapeutisk behandling. Behandlingen er ikke helbredende, men kan i mange tilfælde medføre en forlængelse af hundens levetid.
/Astrid Holtet, dyrlæge
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.
Dansk Kennel Klubs projekt "Ven med en hund" lærer børn at forstå og omgås hunde på en tryg og positiv måde. På Tjæreborg Skole i Sydjylland har det vigtige emne fået en særlig plads, og begejstringen er til at tage og føle på blandt både elever, lærere og forældre.
Hvem vil ikke vide mere om risikoen for, at hunde får kræft og dør af det? Eller om operation er den bedste behandling for korsbåndsskader? Og hvordan står det rent faktisk til med de mange kælekaniner, vi har? Det er blot tre af de 12 nye forskningsprojekter, der har modtaget støtte fra årets uddeling af tæt ved 11 millioner svenske kroner fra Agria SKKs forskningsfond
Sommeren 2018 skulle vise sig at være vendepunktet for en hund i sin bedste alder og en tidligere juniorhandler uden sin ledsager. ”Din hund har ondartet kræft…” lød det fra dyrlægerne. Valget stod mellem at amputere det ene forben eller lade Barbie leve med ondartet kræft i poten. Så mens vi andre nød den varme sommer, så stod Rie med en kæmpe beslutning for sin egen hund. For selvom Barbie sagtens kunne leve på blot 3 ben, så var det måske værd at forsøge at bekæmpe kræften og dermed give Barbie flere år på alle 4 ben?
Hundens æggestokke kan rammes af kræft – og det kan give hormonforstyrrelser med uregelmæssige løbetider
Vi har tidligere delt, når Universitetshospitalet for Familiedyr søger hunde til forskellige projekter. Nu søger de hunde med bekræftet eller mistænkt knoglekræft
Udtagning af biopsier bruges i de fleste dyreklinikker i Danmark – men hvad er en biopsi, hvordan udtages den og hvad bruges den til?
For tre år siden blev Marianne Teglborg diagnosticeret med brystkræft. Alligevel underviser hun i ringtræning hver uge, fordi samværet med hundene og hundeejerne giver hende et liv væk fra sygdommen. De sidste to år har næsten hele ringtræningsholdet deltaget i Stafet For Livet og samlet penge ind til Kræftens Bekæmpelse
Kræft er en af de mest udbredte sygdomsgrupper i samfundet, men det er ikke blot blandt mennesker, at sygdommen hersker. De seneste år er et stigende antal kæledyr også blevet ramt af kræft og ondartede tumorer, hvilket blandt andet har været medvirkende til, at der er blevet udviklet nye og bedre behandlingsformer, lyder det fra specialdyrlæge.
Gitte Morell har skruet ned for opdræt og udstilling, men op for design og detaljesans. Med tøjmærket, CBK, producerer hun suits, der kombinerer bling og bevægelse, og som i dag bæres af udstillere i hele verdenen.
Du kan nu finde alle billeder fra udstillingen i Vejen online.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.
Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.
Hvad kan du gøre hvis din hund får et sår – og hvornår bør du ringe til dyrlægen?