Dit kæledyr kan også blive ramt af kræft – derfor skal du huske at tjekke for knuder

15-11-2021 08:48, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hvert år rammes kæledyr af ondartede tumorer eller kræft, og faktisk er kræft blandt de hyppigste dødsårsager hos hunde. Heldigvis er der gode muligheder for behandling af mange kræftformer, og jo tidligere i forløbet sygdommen opdages, jo bedre er chancerne for helbredelse og behandling, lyder det fra specialdyrlæge i onkologi

Copyright Ridehesten.com
Foto: Anicura

 

Kæledyr er i mange danske hjem et trofast familiemedlem, som bliver elsket, forkælet og passet på. Desværre kan vores firbenede familiemedlemmer på samme måde som mennesker rammes af alvorlige sygdomme som kræft og ondartede tumorer. Det er dog ikke unormalt, at kæledyr kan udvikle en eller flere knuder i løbet af deres levetid, som ikke behøver at være livstruende, men det er alligevel en god idé at være opmærksom, lyder det fra Steen Engermann, som er specialdyrlæge i onkologi på AniCura Aarhus Dyrehospital:

- I en del tilfælde er knuderne ufarlige, og ikke alle kræver behandling, men det sker desværre også, at knuderne er ondartede. Uanset hvad er det vigtigt reagere, så snart en knude opstår, for jo tidligere i forløbet knuden opdages og undersøges, jo bedre er chancerne for helbredelse og mulig behandling, hvis det skulle være nødvendigt, siger Steen Engermann.

Ifølge Steen Engermann er det ikke overraskende, at vores kæledyr oftere bliver ramt af tumorer. Det skyldes blandt andet, at både hunde og katte efterhånden har en fremtrædende rolle som familiemedlemmer og således får foder af høj kvalitet, bliver undersøgt når de er sløje, og behandlet efter behov. Det resulterer i, at dyrenes livslængde stiger, og tumorer og cancer ses typisk i takt med en højere alder. Øget risiko for cancer ses dog også med en usund livsstil, og derfor er det vigtigt ikke at overfodre vores kæledyr.

 

Sådan tjekker du dit kæledyr for knuder

Dyrlæge Steen Engermann anbefaler, at man som hunde- og katteejer løbende – gerne en gang om måneden eller oftere – holder øje med, om kæledyret udvikler knuder, da det i mange tilfælde kan mærkes, hvis man tjekker grundigt efter:

- Det er en rigtig god idé at gøre det til en fast rutine at tjekke hunden eller katten for knuder, for eksempel i forbindelse med at man børster kæledyret eller klipper neglene. De fleste knuder udvikles i huden, hvilket gør det lettere at opdage som dyreejer. Men knuder kan også opstå andre steder – eksempelvis i munden – og dette opdages som regel tilfældigt i forbindelse med, at dyret gaber, eller hvis man selv er opmærksom på også at kigge her, lyder det fra Steen Engermann.

Han anbefaler, at man i forbindelse med det regelmæssige tjek undersøger hele kroppen på kæledyret med begge hænder og mærker efter på både ben, poter, mave og hale. En knude kan både være hård, blød, stikke ud eller være hårløs, og er man det mindste i tvivl, er det altid en god idé at kontakte dyrlægen.

- Som dyreejer er det umuligt selv at afgøre, hvilken type knude der er tale om, og om det er noget alvorligt. Derfor bør man ikke tøve med at få dyret tjekket hos dyrlægen, som kan kombinere undersøgelsen med udtagelse og analyse af en celleprøve for knuden, så der hurtigst muligt kan komme en afklaring, siger Steen Engermann.

Hele november sætter AniCura særligt fokus på knuder hos kæledyr, og derfor er der hele måneden mulighed for at få lavet et knudetjek på alle landets AniCura-hospitaler, dog med undtagelse af AniCura Aarhus Dyrehospital, som udelukkende tager imod akutte patienter med henvisning fra egen læge. Knudetjekket indebærer en konsultation, celleprøve og analyse, og for hvert tjek i november donerer AniCura 500 kroner til Kræftens Bekæmpelse.

Læs også

Fra HUNDEN: Hunde med kræft giver håb til mennesker med kræft

25-03-2025 07:42, af Cecilie Friis Amstrup

Selv om kræft er en alvorlig diagnose for både hund og menneske, kan hunde med kræft spille en vigtig rolle i forskningen. Ved at deltage i udvalgte projekter kan hunde være med til at bane vejen for nye og mere effektive behandlinger til gavn for både dyr og mennesker

Flere og flere kæledyr diagnosticeres med kræft

14-11-2023 11:38, af Anne Cecilie Sohl

Kræft er en af de mest udbredte sygdomsgrupper i samfundet, men det er ikke blot blandt mennesker, at sygdommen hersker. De seneste år er et stigende antal kæledyr også blevet ramt af kræft og ondartede tumorer, hvilket blandt andet har været medvirkende til, at der er blevet udviklet nye og bedre behandlingsformer, lyder det fra specialdyrlæge.

Agria SKK Forskningsfond uddeler 11 millioner til forskning i sundere dyr

31-01-2023 10:03, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hvem vil ikke vide mere om risikoen for, at hunde får kræft og dør af det? Eller om operation er den bedste behandling for korsbåndsskader? Og hvordan står det rent faktisk til med de mange kælekaniner, vi har? Det er blot tre af de 12 nye forskningsprojekter, der har modtaget støtte fra årets uddeling af tæt ved 11 millioner svenske kroner fra Agria SKKs forskningsfond

Dansk Dyrekremering solgt

24-01-2020 15:21, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Skal du fremover have kremeret dit afdøde kæledyr, kan du stadig få det gjort hos Dansk Dyrekremering, som dog nu er købt af Anicura

 

Dyrlæge advarer om ubehagelig pollenbombe

28-05-2024 08:50, af Anne Cecilie Sohl

I år kan pollensæsonen føles ekstra lang og intens, da sæsonen for græspollen er startet tidligere end normalt og derved kulminerer med perioden for birkepollen. Det har resulteret i en giftig pollenblanding, hvilket kan mærkes for allergiske danskere – og ikke mindst hunde. Derfor er det vigtigt, at man som hundeejer kender til de væsentligste symptomer på pollenallergi, lyder opfordringen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Ingen nye dødsfald

07-09-2019 07:58, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Anicura i Norge melder om, at der ikke har været nye dødsfald i Norge, men man tager stadig situationen meget alvorligt

Dyrehospitaler slår alarm: For mange overvægtige hunde

20-10-2023 11:58, af Anne Cecilie Sohl

Op mod halvdelen af danske hunde er i dag overvægtig, lyder det fra en af Danmarks største grupper af dyrehospitaler, Anicura, der er bekymret over stigningen i antallet af overvægtige hunde. Hundeejere bør derfor være mere opmærksom på kæledyrets sundhed, da overvægtige hunde oftest lever kortere og er i større risiko for alvorlige følgesygdomme, lyder opfordringen fra dyrlæge.

Forskere søger hunde med bumser eller røde knopper

08-06-2018 14:15, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Går din hund rundt med irriterende røde knopper, kan du og hunden måske hjælpe nogle forskere, som arbejder på at finde frem til den rette behandlingslængde

Højsæson for tordenvejr: Sådan hjælper du bedst din hund gennem bragene

27-06-2023 08:54, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Sommeren er højsæson for tordenvejr i Danmark, og det kan især være en skræmmende periode for menneskets bedste ven, som ofte lider, når de høje tordenbrag lyder. Heldigvis er der ifølge dyrlæge hos AniCura, Pernille Hansen, flere tiltag, som kan være med til at skabe tryghed for hunden i tordenvejret

Overvægtige hunde lever 2,5 år kortere

17-01-2019 15:12, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Overvægtige hunde kan leve op mod 2,5 år kortere sammenlignet med normalvægtige hunde. Det er resultatet af en ny undersøgelse fra University og Liverpool og Mars Petcares WALTHAM Centre for Pet Nutrition.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Fra HUNDEN: Raceportræt af den loyale rottweiler

15-07-2025 07:00, af Uli Nomis m.fl.

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

’’Uden James var jeg ikke mødt op’’

12-07-2025 07:24, af Yasmin Bøllehuus

Skolehunden James blev nøglen til eksamensro og succes for Magnus i 9. klasse. 

Hvalpen Jessi var aldrig ønsket

10-07-2025 06:30, af Sofie Elena Andersen, Dyrenes Beskyttelse

Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Helen og hundene udforsker Norges vilde fjelde

13-07-2025 06:55, af Cecilie Friis Amstrup

Helen Riis og hendes kæreste rejser til Norges fjelde med deres hunde, hvor de oplever naturens storhed, fysisk udfordring og et stærkt fællesskab. Vandreturene er krævende og kræver både træning, planlægning og godt udstyr, men giver uforglemmelige minder og dyb samhørighed.

Fra HUNDEN: Løber hjertet af med dig i hvalpekøbet?

11-07-2025 07:01, af Lotte Evers, Agria Dyreforsikring

Når først beslutningen er taget, og drømmen om en lille, logrende hvalp går fra tanke til realitet, kan det være svært at lægge følelserne helt på hylden for at forholde sig til de lidt mere praktiske sider af hvalpekøbet. Men før du lader dig rive med af nuttede hvalpehoveder, små poter og den bløde hvalpemave, er der måske noget, du ikke helt har stillet skarpt på endnu.

Guldbasserne fik is og vandsjov i sommersolen

05-07-2025 06:45, af Cecilie Friis Amstrup

Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.

Fra HUNDEN: Raceportræt af den alsidige border collie

14-07-2025 06:39, af Hanni Zimmer

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet