Agria SKK Forskningsfond uddeler 11 millioner til forskning i sundere dyr

31-01-2023 10:03, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hvem vil ikke vide mere om risikoen for, at hunde får kræft og dør af det? Eller om operation er den bedste behandling for korsbåndsskader? Og hvordan står det rent faktisk til med de mange kælekaniner, vi har? Det er blot tre af de 12 nye forskningsprojekter, der har modtaget støtte fra årets uddeling af tæt ved 11 millioner svenske kroner fra Agria SKKs forskningsfond

Copyright Ridehesten.com
Foto: Adobestock

 

Tæt på 11 millioner svenske kroner fordeles af Agria SKKs forskningsfond mellem 12 nye forskningsprojekter og 11 igangværende projekter, der får støtte i endnu et år. Halvdelen af ??de nye projekter har et veterinærmedicinsk fokus, mens 40 procent fokuserer på forholdet mellem dyr og mennesker og de resterende 10 procent på dyrevelfærd. Det skriver Agria i en pressemeddelelse. 

– I mere end 85 år har Agria bidraget til forskning i at fremme dyresundhed. Ud over at være en drivende kraft for øget bæredygtighed og dyrevelfærd, kan vi nu også bidrage til forskning, der kan gavne menneskers trivsel og sundhed, siger Tine Stabell, adm. direktør i Agria Dyreforsikring.

 

Kræft hos hunde i fokus

Mange hunde rammes hvert år af kræft. Et af de støttede forskningsprojekter har netop til formål at undersøge, hvorfor hunde får kræft, risiko for dødelighed og andre risikofaktorer, som sygdommen medfører. Forsker Karolina Engdahl, der står i spidsen for projektet på Sveriges Landbrugsuniversitet, vil identificere udbredelsen af ??kræft hos hunde og mennesker og evaluere sammenhængen mellem miljøeksponering og kræft hos begge arter. Håbet er at kunne bidrage til, at færre hunde får kræft og derved øget dyrevelfærden.

 

Godt helbred for både hund og hundeejer

Det er velkendt, at hunde er vigtige for mennesker, men nu skal denne viden uddybes yderligere.

Josefin Söder fra Sveriges Landsbrugsuniversitet vil under overskriften "Effekter af fysisk aktivitet hos hunde og ejere" evaluere effekten af ??fysisk aktivitet ud fra kropsstørrelse, kropsmålinger, stofskifteparametre og velvære hos hunde og hundeejere, der dyrker motion sammen. At reducere en stillesiddende livsstil hos både hundeejer og hund er af stor vigtighed for et langsigtet bæredygtigt godt helbred og velvære for begge parter.

Andre projekter, der afspejler hundes indvirkning på mennesker, er blandt andet at undersøge risikoen for hjertekarsygdomme blandt hundeejere og et dybdegående kig på de venskaber, vi knytter med vores firbenede bedste ven.

Fakta
Årets forskningsprojekter bevilget af Agria SKK Forskningsfond for 2023 er:
 • Effekter af fysisk aktivitet hos hunde og ejere: One Health perspective, 3-årigt projekt. Josefin Söder, SLU.
 • Resterende fontaneller hos små hunde og hunde disponeret for syringomelia, 1-årigt projekt. Anna-Maria Kiviranta, Helsinki Universitet.
 • Kan hunde påvirke risikoen for hjerte-kar-sygdomme? 1-årigt projekt. Catrin Henriksson, Uppsala Universitet.
 • Gennemgang og erfaringer fra 20 års dyrevelfærdspolitirapporter fra Grønland, 1-årigt projekt. Emelie Ulrikka Andersen-Ranberg, Københavns Universitet.
 • Menneskets bedste ven – følelsesmæssig, fysiologisk og adfærdsmæssig synkronisering 2-årigt projekt. Miiamaaria Kujala, Jyväskylä Universitet, Finland.
 • Belysning af tilbagevendende virusudbrud blandt arktiske hunde, 1-årigt projekt. Emelie Andersen-Ranberg, Københavns Universitet.
 • Kræftepidemiologi i den svenske hundepopulation, 3-årigt projekt. Karolina Engdahl, SLU.
 • Behandling af korsbåndssygdom hos små hunde. Er operation altid nødvendigt? 3-årigt projekt. Elena Modal, Norges Miljø- og Biovidenskabelige Universitet.
 • Sociale forholds virkninger på kælekaninernes velfærd, 1-årigt projekt. Cecilie Ravn Skovlund, Københavns Universitet.
 • Behandling af separationsrelaterede problemer hos hunde, 2-årigt projekt. Iben Meyer, Københavns Universitet.
 • Identifikation af nye epilepsigener i Labrador retrievere, 1-årigt projekt Hannes Lohi, Helsinki Universitet.
 • Udvikle DNA-test for atopisk dermatitis hos engelsk setter og Gordon setter, 2-årigt projekt Frode Lingaas, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.

Læs også

"Dyrebart" - en podcast!

20-09-2023 10:08, af Louise Trabjerg

Agria Dyreforsikring har lanceret en ny podcast om livet med vores elskede firbenede venner.

Fra Magasinet HUNDEN: Hundeklinikken gør dyrlægebesøget hyggeligt

26-05-2023 12:31, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Alle hunde skal på et eller andet tidspunkt forbi dyrlægen, og det er ikke alle, der synes, det er en fest. På Hundeklinikken i København gør de noget ved dyrlægeangst med deres helt specielle tilgang til hundene

Prisen på at have et kæledyr går kun én vej - Og det er desværre op

25-05-2023 11:09, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det  overrasker næppe nogen, da det meste er blevet dyrere det seneste år, og en ny undersøgelse fra Agria Dyreforsikring bekræfter, at de stigende priser kan mærkes hos kæledyrsejere. Hele 63 % af de 800 adspurgte personer svarer, at det er blevet dyrere at have kæledyr

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Louise Trabjerg

Webredaktør og nyhedsvagt

Louise Trabjerg

ltr@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

DNA test af hundelorte bliver mere og mere udbredt

20-09-2023 19:01, af Louise Trabjerg

Vi ser det jævnligt - særligt på de sociale medier - at den gennemsnitlige dansker er træt af de mange efterladte hunde-høm-høm'er der skal trædes uden om på gader og stræder. Men problemet er langt fra kun dansk.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Lykkepiller i pels indtager Roskilde

18-09-2023 15:34, af Louise Trabjerg

I den kommende weekend den 22.-24. september afvikler Danmarks største hundeorganisation, Dansk Kennel Klub, hundeudstilling på Roskilde Dyrskueplads. 

3 gode råd hvis hunden har dårlig mave

20-02-2022 10:00, af Astrid Holtet

De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

Overblik: Regler for hunde på fly

16-03-2018 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ønsker man at få sin hund med på en rejse, er der stor forskel på reglerne hos de enkelte flyselskaber. Derfor er det vigtigt, at man sætter sig ind i selskabets regler, inden man drager mod lufthavnen. Vi bringer her et overblik

Rishi Sunak annoncerer forbud mod American XL Bully-hunde i Storbritannien

21-09-2023 18:06, af Louise Trabjerg

Efter en række angreb, der har ført til dødsfald og alvorlige skader, kommer de amerikanske XL Bully-hund i Storbritannien under den farlige hundelov inden udgangen af året.