Agria SKK Forskningsfond uddeler 11 millioner til forskning i sundere dyr

31-01-2023 10:03, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hvem vil ikke vide mere om risikoen for, at hunde får kræft og dør af det? Eller om operation er den bedste behandling for korsbåndsskader? Og hvordan står det rent faktisk til med de mange kælekaniner, vi har? Det er blot tre af de 12 nye forskningsprojekter, der har modtaget støtte fra årets uddeling af tæt ved 11 millioner svenske kroner fra Agria SKKs forskningsfond

Copyright Ridehesten.com
Foto: Adobestock

 

Tæt på 11 millioner svenske kroner fordeles af Agria SKKs forskningsfond mellem 12 nye forskningsprojekter og 11 igangværende projekter, der får støtte i endnu et år. Halvdelen af ??de nye projekter har et veterinærmedicinsk fokus, mens 40 procent fokuserer på forholdet mellem dyr og mennesker og de resterende 10 procent på dyrevelfærd. Det skriver Agria i en pressemeddelelse. 

– I mere end 85 år har Agria bidraget til forskning i at fremme dyresundhed. Ud over at være en drivende kraft for øget bæredygtighed og dyrevelfærd, kan vi nu også bidrage til forskning, der kan gavne menneskers trivsel og sundhed, siger Tine Stabell, adm. direktør i Agria Dyreforsikring.

 

Kræft hos hunde i fokus

Mange hunde rammes hvert år af kræft. Et af de støttede forskningsprojekter har netop til formål at undersøge, hvorfor hunde får kræft, risiko for dødelighed og andre risikofaktorer, som sygdommen medfører. Forsker Karolina Engdahl, der står i spidsen for projektet på Sveriges Landbrugsuniversitet, vil identificere udbredelsen af ??kræft hos hunde og mennesker og evaluere sammenhængen mellem miljøeksponering og kræft hos begge arter. Håbet er at kunne bidrage til, at færre hunde får kræft og derved øget dyrevelfærden.

 

Godt helbred for både hund og hundeejer

Det er velkendt, at hunde er vigtige for mennesker, men nu skal denne viden uddybes yderligere.

Josefin Söder fra Sveriges Landsbrugsuniversitet vil under overskriften "Effekter af fysisk aktivitet hos hunde og ejere" evaluere effekten af ??fysisk aktivitet ud fra kropsstørrelse, kropsmålinger, stofskifteparametre og velvære hos hunde og hundeejere, der dyrker motion sammen. At reducere en stillesiddende livsstil hos både hundeejer og hund er af stor vigtighed for et langsigtet bæredygtigt godt helbred og velvære for begge parter.

Andre projekter, der afspejler hundes indvirkning på mennesker, er blandt andet at undersøge risikoen for hjertekarsygdomme blandt hundeejere og et dybdegående kig på de venskaber, vi knytter med vores firbenede bedste ven.

Fakta
Årets forskningsprojekter bevilget af Agria SKK Forskningsfond for 2023 er:
 • Effekter af fysisk aktivitet hos hunde og ejere: One Health perspective, 3-årigt projekt. Josefin Söder, SLU.
 • Resterende fontaneller hos små hunde og hunde disponeret for syringomelia, 1-årigt projekt. Anna-Maria Kiviranta, Helsinki Universitet.
 • Kan hunde påvirke risikoen for hjerte-kar-sygdomme? 1-årigt projekt. Catrin Henriksson, Uppsala Universitet.
 • Gennemgang og erfaringer fra 20 års dyrevelfærdspolitirapporter fra Grønland, 1-årigt projekt. Emelie Ulrikka Andersen-Ranberg, Københavns Universitet.
 • Menneskets bedste ven – følelsesmæssig, fysiologisk og adfærdsmæssig synkronisering 2-årigt projekt. Miiamaaria Kujala, Jyväskylä Universitet, Finland.
 • Belysning af tilbagevendende virusudbrud blandt arktiske hunde, 1-årigt projekt. Emelie Andersen-Ranberg, Københavns Universitet.
 • Kræftepidemiologi i den svenske hundepopulation, 3-årigt projekt. Karolina Engdahl, SLU.
 • Behandling af korsbåndssygdom hos små hunde. Er operation altid nødvendigt? 3-årigt projekt. Elena Modal, Norges Miljø- og Biovidenskabelige Universitet.
 • Sociale forholds virkninger på kælekaninernes velfærd, 1-årigt projekt. Cecilie Ravn Skovlund, Københavns Universitet.
 • Behandling af separationsrelaterede problemer hos hunde, 2-årigt projekt. Iben Meyer, Københavns Universitet.
 • Identifikation af nye epilepsigener i Labrador retrievere, 1-årigt projekt Hannes Lohi, Helsinki Universitet.
 • Udvikle DNA-test for atopisk dermatitis hos engelsk setter og Gordon setter, 2-årigt projekt Frode Lingaas, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.

Læs også

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

Påsken kan være livsfarlig for dine kæledyr

26-03-2024 08:40, af Anne Cecilie Sohl

Påsken står for døren, og de store, veldækkede påskeborde kalder på os. Men påskehyggen kan på få øjeblikke blive forvandlet til et mareridt, hvis hund eller kat stikker nysgerrige snuder i lækkerierne eller får poterne i påskepynten. Agria Dyreforsikring minder her om, at meget af den mad og påskepynt, vi mennesker elsker, kan være livsfarlig for familiens firbenede venner, og giver dig tip til en kæledyrs-sikker påskeferie.

1. april skal strandhunden i snor

21-03-2024 10:13, af Anne Cecilie Sohl

Fra den 1. april skal hunden igen i snor, når du lufter den på stranden – det gælder også, selv om du har verdens mest lydige hund. For når hunden har snuden i sporet, er ynglefugle og dyrebørn i risiko.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Første DM i Canicross

10-04-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Søndag den 7. april blev det første Danske Mesterskab i Canicross afholdt under Dansk Canicross Forbund (DCF), arrangeret af K9Runners Mariager der stod for afholdelsen.

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

Skal du have hund? - Vælg den rigtige race!

13-10-2017 10:10, af Marlene Goldbæk Johansen

Hvert år bliver over 12.000 raske hunde aflivet i Danmark, fordi deres mennesker ikke længere kan eller vil beholde dem.

Det er ofte hundenes adfærd, som volder problemer, og problemerne skyldes næsten altid, at ejeren ikke var ordentligt afklaret omkring det at have hund – og om det rette racevalg, inden hunden blev anskaffet.

Det er uendelig vigtigt, at man vælger en race, der passer til lige netop det liv, man lever – og at man kan honorere racens behov. Både for hundens og for ejerens skyld!

Her kan du læse de portrætter af forskellige racer, der har været bragt i magasinet HUNDEN.