Når en hund får kræft, opstår der ofte både bekymring og spørgsmål hos familien. For nogle hunde og deres ejere er diagnosen dog også en mulighed for at deltage i banebrydende forskning, der ikke kun kan gavne den enkelte hund, men også bidrage til ny viden om kræft hos mennesker.
Denne tekst er en opsummering af artiklen "Når hunde med kræft hjælper mennesker med kræft". Den oprindelige artikel bragt i martsnummeret af HUNDEN og er skrevet af Betina Børresen, dyrlæge, ph.d. og europæisk specialist i kræftsygdomme hos familiedyr. Hun er lektor i veterinær og komparativ onkologi ved Institut for Klinisk Veterinærmedicin, Københavns Universitet.
Hundes kræft ligner menneskers
Når forskere udvikler nye behandlinger mod kræft, begynder arbejdet ofte med laboratoriemus, men resultater fra mus overføres sjældent direkte til mennesker. Faktisk viser erfaringerne, at kun omkring fem procent af de behandlinger, der virker i mus, også virker hos mennesker. Det skyldes blandt andet, at laboratoriemus typisk er unge, genetisk ens og har et svækket immunforsvar. Det er forhold, der adskiller sig markant fra virkeligheden hos kræftpatienter.
I modsætning hertil ligner hunde med kræft i langt højere grad menneskers sygdomsforløb. Kræften opstår spontant, hundene har et normalt immunforsvar, og mange af dem er ældre og har andre sygdomme ved siden af. Derfor har forskere fået øje på hunde som en vigtig brik i udviklingen af ny kræftbehandling, der skal være både effektiv og sikker, og det gælder også til mennesker.
En gevinst for både hund og menneske
Når familieejede hunde deltager i kræftforskning, kan det skabe en gevinst for både den enkelte hund og for fremtidige patienter både to- og firbenede.
Hunden får adgang til avanceret diagnostik og specialiseret behandling, som ellers ikke er almindeligt tilgængelig. Samtidig bidrager hundens forløb med vigtig viden, som kan anvendes i udviklingen af nye metoder til mennesker.
For at kunne deltage skal hunden dog først vurderes af specialiserede dyrlæger på Universitetshospitalet for Familiedyr i Frederiksberg. Det er afgørende, at hunden selv har gavn af deltagelsen, og at dens livskvalitet hele tiden er i fokus. Ejerne informeres grundigt både mundtligt og skriftligt om muligheder og eventuelle risici ved deltagelse.
Dansk og international forskning
I USA har man i over 20 år organiseret forskning i kræft hos familieejede hunde gennem et nationalt program under National Institutes of Health. Her deltager mere end 20 universiteter i at indsamle viden, som også kan bruges i menneskelig kræftforskning.
I Danmark er det især Københavns Universitet, der står i spidsen for denne type forskning. Siden 2007 har Institut for Klinisk Veterinærmedicin stået bag flere projekter, der blandt andet har haft fokus på avanceret billeddiagnostik, immunterapi og strålebehandling. Projekterne er blevet gennemført i samarbejde med blandt andre Danmarks Tekniske Universitet og Rigshospitalet.
FLASH behandling giver ny viden
Et aktuelt forskningsprojekt undersøger en ny type strålebehandling, kaldet FLASH behandling. Her har mere end 30 danske hunde med kræft deltaget siden 2020. Projektet gennemføres i samarbejde med Lunds Universitet og er støttet af Danmarks Frie Forskningsfond og Kræftens Bekæmpelse.
Hunde med kræftknuder i hud eller mundhule modtager behandlingen i Lund. Herefter følges de i op til to år for at vurdere behandlingens effekt og mulige bivirkninger.
Et vigtigt resultat har vist, at FLASH behandling i høje doser givet som én enkelt dosis til knuder i mundhulen kan give alvorlige bivirkninger. Til gengæld viser erfaringerne, at samme behandling til knuder i hud og underhud kan gives uden alvorlige bivirkninger, så længe dosen holdes inden for visse grænser.
Projektet justeres løbende, og der er fortsat mulighed for at deltage.
HUSK! Du kan læse meget mere om kræftforskning hos hunde i martsnummeret af HUNDEN.
FLASH projektdeltagelse
Agria inviterer alle hundeejere i Danmark til at deltage i en landsdækkende gåtur, hvor hvert skridt tæller som støtte til Dyreværnet. Det eneste du skal gøre, er at tage snoren i hånden, dele et billede og nyde turen med din firbenede ven.
Ledsmerter er desværre blevet en alt for almindelig del af mange hundes liv. Takket være moderne dyrlægevidenskab, bedre ernæring og en øget opmærksomhed på dyrevelfærd lever hunde i dag længere end nogensinde før. Denne positive udvikling betyder dog også, at flere hunde når en alder, hvor slid og belastning af leddene bliver et reelt problem.
Har du mistanke om, at din hund har slugt en sok, en sten eller noget legetøj? Det er ikke ualmindeligt, at hunde spiser ting, de ikke burde, og det sker desværre ofte, at de ting sætter sig fast på deres vej igennem kroppen. Den situation kan ende med at være livstruende, især hvis spiserøret eller tarmene bliver beskadiget. Hør chefdyrlæge forklare, hvorfor det er så vigtigt at søge hjælp med det samme.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Den engelske springer spaniel Sainz er både en elsket familiehund og showstjerne, og ved årets første DKK udstilling i Fredericia løb han med den eftertragtede titel som Best in Show.
Foråret har meldt sin ankomst, solen begynder så småt at varme, og scenen er sat, så kom og vær med til årets første store udendørs hundeudstilling, som strækker sig over hele tre dage. Danmarks største hundeorganisation, Dansk Kennel Klub, åbner endnu engang dørene til en fantastisk udstillingsweekend på Roskilde Dyrskueplads den 9.-11. maj 2025, og du er selvfølgelig inviteret med.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Med Hjem-Is kan hunde få deres helt egen is leveret direkte til døren. For opdrætter Brigitte Malou Christensen er hundeisen blevet et fast indslag ved både fødselsdage og hverdagsforkælelse, og ismanden Victor er blevet en kær gæst med logrende velkomst.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Den gule blomst i haven er ikke bare flot at se på, men kan også styrke din hunds fordøjelse og understøtte organer som lever og nyrer. Hvis du samler den med omtanke, kan hele planten bruges som et naturligt supplement i foderet.
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Den svenske tilgang, hvor besøgshundeteams gennemgår en grundig uddannelse med fokus på hundens tryghed og kvaliteten af samværet med de ældre, fik mig til at pakke kufferten og rejse nordpå.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse