Fra HUNDEN: Hunde med kræft giver håb til mennesker med kræft

25-03-2025 07:42, af Cecilie Friis Amstrup

Selv om kræft er en alvorlig diagnose for både hund og menneske, kan hunde med kræft spille en vigtig rolle i forskningen. Ved at deltage i udvalgte projekter kan hunde være med til at bane vejen for nye og mere effektive behandlinger til gavn for både dyr og mennesker

Copyright Ridehesten.com
Forskning i hunde med kræft giver ny viden om kræftformer og forløb hos både de to- og firbenede. Foto: Adobe

Når en hund får kræft, opstår der ofte både bekymring og spørgsmål hos familien. For nogle hunde og deres ejere er diagnosen dog også en mulighed for at deltage i banebrydende forskning, der ikke kun kan gavne den enkelte hund, men også bidrage til ny viden om kræft hos mennesker.

Denne tekst er en opsummering af artiklen "Når hunde med kræft hjælper mennesker med kræft". Den oprindelige artikel bragt i martsnummeret af HUNDEN og er skrevet af Betina Børresen, dyrlæge, ph.d. og europæisk specialist i kræftsygdomme hos familiedyr. Hun er lektor i veterinær og komparativ onkologi ved Institut for Klinisk Veterinærmedicin, Københavns Universitet.

Hundes kræft ligner menneskers
Når forskere udvikler nye behandlinger mod kræft, begynder arbejdet ofte med laboratoriemus, men resultater fra mus overføres sjældent direkte til mennesker. Faktisk viser erfaringerne, at kun omkring fem procent af de behandlinger, der virker i mus, også virker hos mennesker. Det skyldes blandt andet, at laboratoriemus typisk er unge, genetisk ens og har et svækket immunforsvar. Det er forhold, der adskiller sig markant fra virkeligheden hos kræftpatienter.

I modsætning hertil ligner hunde med kræft i langt højere grad menneskers sygdomsforløb. Kræften opstår spontant, hundene har et normalt immunforsvar, og mange af dem er ældre og har andre sygdomme ved siden af. Derfor har forskere fået øje på hunde som en vigtig brik i udviklingen af ny kræftbehandling, der skal være både effektiv og sikker, og det gælder også til mennesker.

En gevinst for både hund og menneske
Når familieejede hunde deltager i kræftforskning, kan det skabe en gevinst for både den enkelte hund og for fremtidige patienter både to- og firbenede.

Hunden får adgang til avanceret diagnostik og specialiseret behandling, som ellers ikke er almindeligt tilgængelig. Samtidig bidrager hundens forløb med vigtig viden, som kan anvendes i udviklingen af nye metoder til mennesker.

For at kunne deltage skal hunden dog først vurderes af specialiserede dyrlæger på Universitetshospitalet for Familiedyr i Frederiksberg. Det er afgørende, at hunden selv har gavn af deltagelsen, og at dens livskvalitet hele tiden er i fokus. Ejerne informeres grundigt både mundtligt og skriftligt om muligheder og eventuelle risici ved deltagelse.

Dansk og international forskning
I USA har man i over 20 år organiseret forskning i kræft hos familieejede hunde gennem et nationalt program under National Institutes of Health. Her deltager mere end 20 universiteter i at indsamle viden, som også kan bruges i menneskelig kræftforskning.

I Danmark er det især Københavns Universitet, der står i spidsen for denne type forskning. Siden 2007 har Institut for Klinisk Veterinærmedicin stået bag flere projekter, der blandt andet har haft fokus på avanceret billeddiagnostik, immunterapi og strålebehandling. Projekterne er blevet gennemført i samarbejde med blandt andre Danmarks Tekniske Universitet og Rigshospitalet.

FLASH behandling giver ny viden
Et aktuelt forskningsprojekt undersøger en ny type strålebehandling, kaldet FLASH behandling. Her har mere end 30 danske hunde med kræft deltaget siden 2020. Projektet gennemføres i samarbejde med Lunds Universitet og er støttet af Danmarks Frie Forskningsfond og Kræftens Bekæmpelse.

Hunde med kræftknuder i hud eller mundhule modtager behandlingen i Lund. Herefter følges de i op til to år for at vurdere behandlingens effekt og mulige bivirkninger.

Et vigtigt resultat har vist, at FLASH behandling i høje doser givet som én enkelt dosis til knuder i mundhulen kan give alvorlige bivirkninger. Til gengæld viser erfaringerne, at samme behandling til knuder i hud og underhud kan gives uden alvorlige bivirkninger, så længe dosen holdes inden for visse grænser.

Projektet justeres løbende, og der er fortsat mulighed for at deltage.

HUSK! Du kan læse meget mere om kræftforskning hos hunde i martsnummeret af HUNDEN. 

Fakta
Hvis du har en hund med kræft, så læs mere om muligheden for projektdeltagelse her:

FLASH projektdeltagelse

  • Hunden skal have én eller flere kræftknuder i hud eller mundhule
  • Knuden skal være diagnosticeret som ondartet ved enten celleprøve eller vævsprøve
  • Knuden må ikke kunne behandles effektivt med andre standardmetoder (f.eks. operation), eller man skal som ejer have fravalgt denne behandling
  • Knuden må gerne tidligere være forsøgt fjernet med kirurgi
  • Hunden skal ellers være sund og rask, da behandlingen kræver bedøvelse
  • Hunden skal kunne rejse til Sverige, hvilket kræver EU-pas og rabiesvaccination
  • Strålebehandlingen foregår i Lund (Sverige) med tre til fire behandlinger fordelt på to uger
  • Kontrolbesøg foregår enten på Frederiksberg eller online og fortsætter op til to år efter behandlingen
  • Ejer betaler ikke for strålebehandling eller opfølgende kontrolbesøg, men forestår selv udgifter til transport
  • Ved interesse, da kontakt dyrlæge Betina Børresen på bb@sund.ku.dk, helst via egen dyrlæge

Læs også

Fra HUNDEN: Raceportræt af den loyale rottweiler

15-07-2025 07:00, af Uli Nomis m.fl.

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

Fra HUNDEN: Raceportræt af den alsidige border collie

14-07-2025 06:39, af Hanni Zimmer

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

Fra HUNDEN: Løber hjertet af med dig i hvalpekøbet?

11-07-2025 07:01, af Lotte Evers, Agria Dyreforsikring

Når først beslutningen er taget, og drømmen om en lille, logrende hvalp går fra tanke til realitet, kan det være svært at lægge følelserne helt på hylden for at forholde sig til de lidt mere praktiske sider af hvalpekøbet. Men før du lader dig rive med af nuttede hvalpehoveder, små poter og den bløde hvalpemave, er der måske noget, du ikke helt har stillet skarpt på endnu.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Sådan passer du bedst på din hund i sommervarmen

02-07-2025 08:49, af Cecilie Friis Amstrup

Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.

Fart og fællesskab til lure coursing i Myndeklubben

07-07-2025 10:43, af Cecilie Friis Amstrup

Mynderne sprinter gennem det nordjyske landskab med blikket stift rettet mod den kunstige hare. Lure coursing forener fart og fokus med glæden ved at se hundene udleve deres medfødte instinkter i et varmt fællesskab blandt hundeejere.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Hvalpen Jessi var aldrig ønsket

10-07-2025 06:30, af Sofie Elena Andersen, Dyrenes Beskyttelse

Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.

’’Uden James var jeg ikke mødt op’’

12-07-2025 07:24, af Yasmin Bøllehuus

Skolehunden James blev nøglen til eksamensro og succes for Magnus i 9. klasse. 

Guldbasserne fik is og vandsjov i sommersolen

05-07-2025 06:45, af Cecilie Friis Amstrup

Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.

Ludo fejrede sin 14-års fødselsdag med manér

08-07-2025 07:13, af Cecilie Friis Amstrup

Den elskede schipperke Ludo blev på hans 14 års fødselsdag fejret med flag og forkælelse på Rold Gl. Kro - Danmarks første hundekro af hans ejer, Ann-Christina Nielsen, som har fulgt ham tæt gennem et langt hundeliv med både sygdom, triumfer og kærlighed.

Helen og hundene udforsker Norges vilde fjelde

13-07-2025 06:55, af Cecilie Friis Amstrup

Helen Riis og hendes kæreste rejser til Norges fjelde med deres hunde, hvor de oplever naturens storhed, fysisk udfordring og et stærkt fællesskab. Vandreturene er krævende og kræver både træning, planlægning og godt udstyr, men giver uforglemmelige minder og dyb samhørighed.

30 titler og fødselsdag skal fejres

09-07-2025 06:27, af Cecilie Friis Amstrup

Fra sommertræning i baghaven til 30 titler og stjernestatus. For Sofus, der fylder fire år i dag, er Sirius blevet en livsglad livsstil, og sammen med ejer Margit har han fundet en hverdag fyldt med motivation, glæde og samarbejde.