Kølervæske kan være dødelig for hunde

19-02-2025 08:13, af Cecilie Friis Amstrup

Ethylenglycol, som blandt andet findes i bilens køler- og frostvæske, er ekstremt giftigt for hunde. Selv små mængder kan være livsfarlige, advarer dyrlæge.

Copyright Ridehesten.com
Hvis du har mistanke om, at din hund har indtaget glykol, skal du tage til dyrlæge så hurtigt som muligt, for akut behandling er nødvendig. Du skal ikke vente på, at symptomerne udvikler sig, understreger Agria Dyreforsikrings chefdyrlæge, Mogens Brix Koldkjær. Foto: Agria Dyreforsikring

De fleste hundeejere synes, det er hyggeligt, at hunden deltager, når dagligdagens opgaver udføres derhjemme. Dog er der visse situationer, hvor hunden bør holdes på sikker afstand, f.eks. når der påfyldes kølervæske på bilen, eller når dørlåse skal smøres.

Både bremsevæske, kølervæske og låseolie indeholder ethylenglycol, som er yderst skadeligt for hundens nyrer, hjerte og nervesystem. Ifølge Agria Dyreforsikrings chefdyrlæge, Mogens Brix Koldkjær, kan ethylenglykol-forgiftning forårsage permanent nyreskade og i værste fald være dødelig. Hunde kan risikere at dø af så lidt som 4-7 ml ethylenglycol pr. kg kropsvægt.

To primære forgiftningskilder
Hunde bliver typisk ethylenglykol-forgiftede på én af to måder:

  1. Hvis de slikker spildt væske op fra jord eller gulv.
  2. Hvis de har adgang til en åben dunk med glykolholdig væske.

Ethylenglykol har en let sødlig lugt og smag, hvilket ofte får hunde til at indtage det, hvis det f.eks. er spildt på jorden.

Chefdyrlægen anbefaler derfor at være ekstra opmærksom på risikoen i garager, værksteder og på parkeringspladser. Det anbefales at forhindre hunden i at snuse eller slikke på overflader, hvor der kan være spildt ethylenglykol-holdige væsker.

Akut nyresvigt som konsekvens
De første symptomer på ethylenglykol forgiftning viser sig typisk inden for 30 minutter til 12 timer efter indtagelse. Symptomerne kan omfatte:

  • Kvalme
  • Stærkt øget tørst
  • Kramper
  • Vaklen (som om hunden er beruset)
  • Øget urinering
  • Opkast

Hvis der er gået mindre end 1-2 timer siden indtagelsen, kan dyrlægen inducere opkastning og igangsætte behandling med en specifik modgift, såsom fomepizol eller ethanol, for at forhindre de skadelige effekter på nyrerne samt væskedrop og anden understøttende behandling

Ethylenglykol nedbrydes i kroppen over tid, hvilket kan føre til en midlertidig forbedring af hundens tilstand efter 12 timer. Dog er det i tidsrummet mellem 12 og 24 timer efter indtagelse, at den alvorlige nyreskade typisk manifesterer sig. Her kan hunden opleve:

  • Kramper
  • Bevidsthedstab
  • Akut nyresvigt
  • Ophørt urinproduktion

Ved dette stadie er hundens tilstand kritisk.

Hurtig dyrlægehjælp er afgørende
Hvis du har mistanke om, at din hund har indtaget ethylenglykol, skal du straks søge dyrlægehjælp. Akut behandling er nødvendig, og det er afgørende ikke at vente på, at symptomerne udvikler sig, understreger Mogens Brix Koldkjær: Ved hurtig handling kan hundens liv reddes.

Fakta om ethylenglykol-forgiftning:

  • Hvis hunden har indtaget mere end 2 ml/kg kropsvægt, anbefales behandling.
  • Hvis mængden af indtaget glykol er ukendt, vil dyrlægen ofte iværksætte behandling for en sikkerheds skyld, da ethylenglykol er ekstremt giftigt.

Forebyggelse:

  • Opbevar altid ethylenglykol holdige væsker utilgængeligt for hunden.
  • Tør omhyggeligt op, hvis du spilder kølervæske, frostvæske eller bremsevæske.
  • Hold din hund væk fra garager, værksteder og parkeringspladser, hvor risikoen for spildte giftige væsker er høj.

Læs også

Dyk ned i det: Gør din hund til en glad vandhund

17-04-2025 07:22, af Cecilie Friis Amstrup

I takt med at forårssolen får mere og mere fat, gør vandhunde og deres ejere sig klar til at springe ud i den dybe ende: Svømning er god motion for de fleste hunde, og mens nogle hunderacer er fødte svømmere, er andre mere skeptiske overfor det våde element. Læs her, hvordan du får en glad vandhund, og hvordan du undgår at give hvalpe og uerfarne svømmere en kold dukkert.

Pas på hunden, for nu er hugormen vågnet

06-04-2025 07:53, af Cecilie Friis Amstrup

De første danske hunde har allerede været i nærkontakt med hugorme, der netop er vågnet fra deres lange dvale. Risikoen for at hunden bliver bidt, er ekstra høj lige nu, fordi hugormene på denne årstid stadig er sløve, og er længere tid om at flygte, når de hører os og hunden komme.

Ny forskning: 59 procent af aktive hunde udsættes for skader

04-04-2025 08:06, af Cecilie Friis Amstrup

Flere end 59 procent af alle sportshunde, dvs. hunde, der deltager i aktiviteter og konkurrencer, bliver udsat for skader. Det viser en ny undersøgelse, udført for Agria og SKK Forskningsfond. Undersøgelsen identificerer desuden de mest almindelige skader og deres risikofaktorer samt hvilke racer, der er mest sårbare.

Hunde- og katteejerens sværeste beslutning

10-11-2020 08:28, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det, alle dyreejere frygter, er det sværeste øjeblik, når der skal træffes beslutning om det sidste farvel til hunden eller katten. Beslutningen om aflivning kan være en svær proces, som kræver forståelse for dyrets behov og livskvalitet og ofte må dyrlægen spørges til råds undervejs. Her kommer Agria Dyreforsikring med nogle gode råd om, hvordan du kan komme frem til den rigtige og ansvarlige beslutning

”Agria – gode råd og tips” viser vejen

05-09-2013 08:18, af Tine Luther
Agria Dyreforsikring har lanceret fem nye videoer målrettet nybagte hundeejere. Videoerne skal vise vejen til en velholdt og sund hund.

Sæson for blågrønne alger: Pas på, at hunden ikke bliver forgiftet

09-07-2021 09:08, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

De lune sommertemperaturer har endelig fundet vej til Danmark, og det er derfor tid til at slikke sol og tage på stranden. Du kan med fordel inddrage din hund i strandhyggen, men det er dog vigtigt at være opmærksom på blågrønne alger, som netop nu findes i sø- og havvand flere steder i landet og kan resultere i alvorlig forgiftning hos hunden

Pas på koralkirsebær

01-10-2021 15:28, af Astrid Holtet

Koralkirsebær er en almindelig stueplante i mange danske hjem og den kan give alvorlige forgiftninger hos hunde

Kæledyr efterlyses - Hvem er Danmarks Dyrehelt 2019

23-09-2019 15:10, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I samarbejde med tv-vært og dyreelsker, Puk Elgård, leder Agria Dyreforsikring over de næste par uger efter hunde, heste, katte, kaniner og andre dygtige kæledyr, der gør en helt særlig forskel

Hund død efter at have spist kage med xylitol

10-03-2021 15:14, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I sydtyske Schopfloch er en hund død efter en hyggelig dag med kage i den lokale hundegruppe

 

Munkebo: Hund døde af tumor - ikke gift

19-03-2018 08:40, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En hunds død i Munkebo skabte for et par uger siden overskrifter. Ejerne var sikre på, den blev forgiftet, men døden havde en helt anden årsag

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Mit sværeste farvel blev ikke accepteret

13-04-2025 07:55, af Mette Søndergård

Da jeg mistede min hund, Kimba, forventede jeg støtte fra min familie. I stedet blev jeg mødt med reaktioner, der forværrede min sorg.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Velkendt jagthundehjerte gæstede Danmarks første hundekro

14-04-2025 07:38, af Cecilie Friis Amstrup

Harris Jensen, hans hustru og deres engelske setter Bob nød fire dage i Rold Skov og den særlige stemning på Rold Gl. Kro - Danmarks første hundekro

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Kvik og de andre - hundene i Matador

04-01-2023 09:36, af Anne Egede

Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller

3 gode råd hvis hunden har dårlig mave

20-02-2022 10:00, af Astrid Holtet

De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?