Kølervæske kan være dødelig for hunde

19-02-2025 08:13, af Cecilie Friis Amstrup

Ethylenglycol, som blandt andet findes i bilens køler- og frostvæske, er ekstremt giftigt for hunde. Selv små mængder kan være livsfarlige, advarer dyrlæge.

Copyright Ridehesten.com
Hvis du har mistanke om, at din hund har indtaget glykol, skal du tage til dyrlæge så hurtigt som muligt, for akut behandling er nødvendig. Du skal ikke vente på, at symptomerne udvikler sig, understreger Agria Dyreforsikrings chefdyrlæge, Mogens Brix Koldkjær. Foto: Agria Dyreforsikring

De fleste hundeejere synes, det er hyggeligt, at hunden deltager, når dagligdagens opgaver udføres derhjemme. Dog er der visse situationer, hvor hunden bør holdes på sikker afstand, f.eks. når der påfyldes kølervæske på bilen, eller når dørlåse skal smøres.

Både bremsevæske, kølervæske og låseolie indeholder ethylenglycol, som er yderst skadeligt for hundens nyrer, hjerte og nervesystem. Ifølge Agria Dyreforsikrings chefdyrlæge, Mogens Brix Koldkjær, kan ethylenglykol-forgiftning forårsage permanent nyreskade og i værste fald være dødelig. Hunde kan risikere at dø af så lidt som 4-7 ml ethylenglycol pr. kg kropsvægt.

To primære forgiftningskilder
Hunde bliver typisk ethylenglykol-forgiftede på én af to måder:

  1. Hvis de slikker spildt væske op fra jord eller gulv.
  2. Hvis de har adgang til en åben dunk med glykolholdig væske.

Ethylenglykol har en let sødlig lugt og smag, hvilket ofte får hunde til at indtage det, hvis det f.eks. er spildt på jorden.

Chefdyrlægen anbefaler derfor at være ekstra opmærksom på risikoen i garager, værksteder og på parkeringspladser. Det anbefales at forhindre hunden i at snuse eller slikke på overflader, hvor der kan være spildt ethylenglykol-holdige væsker.

Akut nyresvigt som konsekvens
De første symptomer på ethylenglykol forgiftning viser sig typisk inden for 30 minutter til 12 timer efter indtagelse. Symptomerne kan omfatte:

  • Kvalme
  • Stærkt øget tørst
  • Kramper
  • Vaklen (som om hunden er beruset)
  • Øget urinering
  • Opkast

Hvis der er gået mindre end 1-2 timer siden indtagelsen, kan dyrlægen inducere opkastning og igangsætte behandling med en specifik modgift, såsom fomepizol eller ethanol, for at forhindre de skadelige effekter på nyrerne samt væskedrop og anden understøttende behandling

Ethylenglykol nedbrydes i kroppen over tid, hvilket kan føre til en midlertidig forbedring af hundens tilstand efter 12 timer. Dog er det i tidsrummet mellem 12 og 24 timer efter indtagelse, at den alvorlige nyreskade typisk manifesterer sig. Her kan hunden opleve:

  • Kramper
  • Bevidsthedstab
  • Akut nyresvigt
  • Ophørt urinproduktion

Ved dette stadie er hundens tilstand kritisk.

Hurtig dyrlægehjælp er afgørende
Hvis du har mistanke om, at din hund har indtaget ethylenglykol, skal du straks søge dyrlægehjælp. Akut behandling er nødvendig, og det er afgørende ikke at vente på, at symptomerne udvikler sig, understreger Mogens Brix Koldkjær: Ved hurtig handling kan hundens liv reddes.

Fakta om ethylenglykol-forgiftning:

  • Hvis hunden har indtaget mere end 2 ml/kg kropsvægt, anbefales behandling.
  • Hvis mængden af indtaget glykol er ukendt, vil dyrlægen ofte iværksætte behandling for en sikkerheds skyld, da ethylenglykol er ekstremt giftigt.

Forebyggelse:

  • Opbevar altid ethylenglykol holdige væsker utilgængeligt for hunden.
  • Tør omhyggeligt op, hvis du spilder kølervæske, frostvæske eller bremsevæske.
  • Hold din hund væk fra garager, værksteder og parkeringspladser, hvor risikoen for spildte giftige væsker er høj.

Læs også

Ømme poter: Dyrlægerne fjerner mange græsavne

30-06-2025 15:40, af Cecilie Friis Amstrup

Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.

Hundedage med hedeslag, hugorme og hot spots

16-06-2025 16:17, af Cecilie Friis Amstrup

Fra insektstik og hugormebid til algeforgiftning og vandhale – se listen over de 10 hyppigste årsager til, hvorfor vores hunde må til dyrlægen i sommersæsonen, og få tip til, hvordan du bedst passer på din firbenede ven.

”Dyr er ikke ting – de er familie”

05-06-2025 07:20, af Cecilie Friis Amstrup

Nye data fra Agria Dyreforsikring dokumenterer et markant følelsesmæssigt og kulturelt skifte i danskernes forhold til deres kæledyr. Alligevel sidestilles dyr fortsat med "ting" i dansk lovgivning – en juridisk virkelighed, der er ude af trit med befolkningens syn på dyr som sansende og uundværlige familiemedlemmer.

Læsehunden Molly er hele Danmarks Dyrehelt

06-11-2017 08:44, af Agria Dyreforsikring

Hunden Molly blev i fredags kåret som vinder af kampagnen Danmarks Dyrehelt 2017. Molly er en såkaldt “læsehund”, der hjælper børn med læsevanskeligheder til at blive bedre til at læse ved sin blotte tilstedeværelse. Molly og ejeren Lis Welin er fra Odense, men i dagens anledning havde de taget turen til København for at besøge Agria Dyreforsikring og Go’Morgen Danmark 

Ved du hvad det koster at have hund?

18-05-2021 12:15, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Der findes hunde til enhver smag - også når vi taler om købsprisen. Men udgifterne slutter ikke der, der er mange andre omkostninger, du skal være opmærksom på. Agria Dyreforsikring giver dig derfor her et klart overblik, over hvilke omkostninger der er forbundet med at have hund

Hver femte hundeejer bryder loven

02-06-2016 09:25, af Kasper Larsson
Det er lovpligtigt at ansvarsforsikre sin hund. Alligevel er knap hver femte hund ikke dækket af en hundeansvarsforsikring. Det viser en ny undersøgelse fra YouGov på vegne af Agria Dyreforsikring. Hundeejere kan ende i dybe økonomiske vanskeligheder uden en forsikring.

Servicehunden Mocca er hele Danmarks Dyrehelt

20-11-2015 09:25, af Tine Luther
Labradoren Mocca er kåret til Danmarks Dyrehelt af Agria Dyreforsikring. I konkurrence mod tre andre nominerede løb den seje hund med hovedpræmien. Moccas ejer er overrasket og glad.

Sommerferie i Danmark: Pas godt på hunden

18-06-2020 15:53, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

De fleste danskere er begyndt at tælle ned til den årlige sommerferie, men nu hvor vi ikke rejser til udlandet som følge af coronavirus, skal mange af os være turister i vores eget land. De, som plejer at tage hunden med på udlandsrejse, kunne fristes til at tro, at en sommer i Danmark ingen planlægning kræver. Der er dog en del vigtige overvejelser at gøre sig. Her guider direktør i Agria Dyreforsikring hundeejere til en god, dansk sommer for Fido

Charlotte Hoog Møller: Dybt berørt af de tre dødsfald

21-03-2023 09:37, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Sidste søndag døde tre hunde ved et hundeløb i Frankrig på grund af forgiftede kødboller. Her fortæller danske Charlotte Hoog Møller, der bor i Frankrig og som deltog i løbene sidste weekend om sine oplevelser

Ny forskning: 59 procent af aktive hunde udsættes for skader

04-04-2025 08:06, af Cecilie Friis Amstrup

Flere end 59 procent af alle sportshunde, dvs. hunde, der deltager i aktiviteter og konkurrencer, bliver udsat for skader. Det viser en ny undersøgelse, udført for Agria og SKK Forskningsfond. Undersøgelsen identificerer desuden de mest almindelige skader og deres risikofaktorer samt hvilke racer, der er mest sårbare.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hundekroen åbner hundesalon med wellness og pelspleje

29-06-2025 06:26, af Cecilie Friis Amstrup

Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Nye hunderegler gælder fra i dag i hele landet

01-07-2025 11:19, af Cecilie Friis Amstrup

Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Sådan passer du bedst på din hund i sommervarmen

02-07-2025 08:49, af Cecilie Friis Amstrup

Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.

Ømme poter: Dyrlægerne fjerner mange græsavne

30-06-2025 15:40, af Cecilie Friis Amstrup

Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.

Min drøm blev til virkelighed ved VM

04-07-2025 06:30, af Cecilie Friis Amstrup

Niels Jensen og hans firbenede makker Briska's Orry hentede guld til Danmark ved Dobermann IGP VM og opfyldte dermed Niels’ drøm.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.