Mange mennesker drømmer om at få en hund, selvom de lider af allergi. Det har ført til en udbredt tro på, at nogle hunderacer er mere allergivenlige end andre, men ifølge Astma-Allergi Danmark er dette en myte. Ingen hunde er fuldstændig allergisikre, og alle hunderacer kan udløse allergiske reaktioner hos personer, der er disponerede for det.
Allergener findes overalt hos hunde
Når vi taler om allergi over for hunde, skyldes reaktionen ikke selve pelsen, som mange tror, men derimod de allergener, hunden afgiver. Disse findes i hundens hudskæl, spyt, blod, urin og afføring. Selvom nogle racer fælder mindre eller har en speciel pelsstruktur, betyder det ikke, at de er fri for allergener. Astma-Allergi Danmark slår fast, at alle hunderacer producerer det samme allergifremkaldende materiale, hvilket gør det umuligt at finde en race, der ikke kan udløse allergiske symptomer.
Små hunde betyder ikke færre allergener
Nogle mennesker tror, at en mindre hund også betyder færre allergener. Mængden af allergener afhænger dog ikke nødvendigvis af hundens størrelse, men af hvor meget den afgiver i sine omgivelser. En lille hund kan sagtens producere lige så mange allergener som en stor hund, hvilket gør det vigtigt for allergikere at være opmærksomme på, at størrelsen ikke gør en hund mere eller mindre allergivenlig.
Allergitest er ikke en garanti
Når man tester for allergi over for hunde, bliver man testet for et miks af forskellige hunderacer. Derfor kan testresultatet ikke altid fortælle, hvordan man vil reagere på en specifik hund. Astma-Allergi Danmark anbefaler, at man i højere grad forholder sig til sine symptomer end til testens resultat. Det er muligt at opleve ingen symptomer ved kontakt med én hund, men at reagere kraftigt på en anden.
Derudover er det vigtigt at huske, at allergitest kun er et øjebliksbillede. De kan ikke forudsige, om man udvikler allergi senere i livet, hvilket især er relevant for personer, der i forvejen har andre allergier.
Hundens adfærd og hjemmets indretning har betydning
Mængden af allergener i et hjem afhænger ikke kun af hundens race, men også af dens adfærd og hjemmets indretning. En urolig hund, der bevæger sig meget rundt på tæppegulve og i polstrede møbler, vil sprede flere allergener i hjemmemiljøet end en rolig hund i et hjem, der er let at gøre rent. Dog understreger eksperter, at selv små mængder allergener kan være nok til at udløse symptomer hos en allergiker.
Hvordan kan man minimere allergiske reaktioner?
Hvis man lider af allergi og alligevel ønsker at omgås hunde, kan nogle tiltag mindske eksponeringen for allergener. Det anbefales f.eks. at holde hunden væk fra soveværelset, gøre hyppigt rent og sørge for god ventilation i hjemmet. Derudover kan vask af hundens pels og regelmæssig børstning reducere mængden af skæl og hår i hjemmet, men grundlæggende fjerner det ikke allergenerne.
Eksperternes anbefaling: Vær realistisk
Astma-Allergi Danmark understreger, at personer med påvist hundeallergi bør overveje konsekvenserne nøje, før de anskaffer sig en hund. Selv med grundig rengøring og begrænset kontakt vil allergener altid være til stede, og risikoen for allergiske symptomer kan ikke elimineres. Hvis man allerede har hund og oplever allergiske symptomer, bør man kontakte en læge for at få rådgivning om, hvordan man bedst håndterer situationen.
Allergivenlige hunde er og bliver en myte. Derfor er det vigtigt at være velinformeret og tage allergirisikoen alvorligt, inden man beslutter sig for at få en firbenet ven i hjemmet.
Kilde: Astma-Allergi Danmark
Her får du et blogindlæg fra Vivian Birlie, der har haft en allergisk hund i behandling
Dansk Folkepartis Hans Kristian Skibby efterlyser coronastøtte til dyrepensioner
For vores hunde betyder sommer ofte mange nye indtryk og mere udetid med dem på to ben. Men sommeren bringer også udfordringer med sig for vores firbenede venner, og mange hunde kommer til skade på grund af sommerlandets farer. Agria Dyreforsikring har samlet 10 af de hyppigste sommer-skader blandt hunde og giver gode råd til hundeejeren, hvis uheldet er ude.
Corona-pandemiens hjemmearbejde og isolation fik mange til at beslutte sig for at få hund i 2020. I DKK har det betydet en stigning i antallet af nyregistrerede hunde på ti procent - trods et fald i importer på ni procent. Sammenlagt er det den største stigning siden 2008
DKK’s sundhedsudvalg uddeler hvert år støtte til projekter med fokus på sundhed hos hund. For mange veterinære specialestuderende er det en unik mulighed for at gennemføre studier, der ellers ikke ville have været mulige
Det er højsæson for flåter, og det er ikke kun hunde, som lige nu er i fare for at blive bidt. Hundeejere har nemlig større risiko for flåtbid, og derfor er det vigtigt at være ekstra opmærksom, når man færdes i naturen. Sådan lyder det fra dyrlæge hos AniCura, som her fortæller, hvilke forholdsregler du bør tage som hundeejer
I forbindelse med deres klubudstilling i Herlufsholm i oktober, tilbød Grand Danois Klubben deres medlemmer at deltage i en større undersøgelse om mavedrejning
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Da jeg mistede min hund, Kimba, forventede jeg støtte fra min familie. I stedet blev jeg mødt med reaktioner, der forværrede min sorg.
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Harris Jensen, hans hustru og deres engelske setter Bob nød fire dage i Rold Skov og den særlige stemning på Rold Gl. Kro - Danmarks første hundekro
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller
De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?