Alle store dyreinteresseorganisationer vil sammen løfte sundheden og velfærden for danske hunde

15-04-2024 12:21, af Anne Cecilie Sohl

For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, er de største dyreinteresseorganisationer nu gået sammen i et historisk samarbejde.

Copyright Ridehesten.com
Foto: AdobeStock

Dyrenes Beskyttelse, Den Danske Dyrlægeforening, DOSO (DyreværnsOrganisationernes SamarbejdsOrganisation), Dyreværnet og Dansk Kennel Klub lancerer et udspil til en ny dansk sundhedsmodel for hunde.

Udspillet til den nye danske hundemodel består af følgende værdier:

  • Sundhed og velfærd er vigtigere end et specifikt udseende
  • Sundhed kræves ved avl af hunde
  • Velfærd kræves for hunde, der indgår i avl
  • Et register for hundes mulige sygdomme og sundhedsstatus
  • Ens vilkår for erhvervsmæssigt og privat hundeopdræt
  • Stille fokus på sunde hunde – også ved import

Blandt de fem organisationer er der enighed om, at hovedmålet er sundere danske hunde avlet med fokus på hundenes velfærd. Det skal gælde for alle hunde, uanset stambog eller ikke, race eller blanding.

Modellen er lanceret i forlængelse af regeringens udspil ”Sammen om Dyrene Aftale om dyrevelfærd 2024-2027”. Samtidig er en ny EU-lovgivning på vej, som omhandler hundes velfærd. I EU-lovgivningen er der dog udelukkende lagt op til at disse regler bliver gældende for erhvervsmæssigt opdræt (over to kuld hundehvalpe om året). De fem organisationer anbefaler at lovgivningen skal gælde for al hundeopdræt i Danmark. Hundenes velfærd skal ikke være afhængig af, om det er en privatperson, der opdrætter kuldet, eller en erhvervsmæssig opdrætter. Det gør ingen forskel for hundene.

Sammen håber organisationerne på at kunne inspirere politikerne, som allerede nu er i gang med at udforme den lovgivning, som kommer til at få stor betydning både for den fremtidige avl og for dem, som ønsker sig en firbenet ven.

– I Dansk Kennel Klub glæder vi os over det historiske samarbejde som lover godt for fremtiden inden for hundeopdræt. Vores fælles forslag er centralt for at komme i mål med den fælles opgave, siger Lise Lotte Christensen, adfærdskonsulent i Dansk Kennel Klub.

Yderligere baggrund om debatten om hundes velfærd lige nu:

Dyrevelfærd og sund avl af hunde har i den grad fået befolkningens opmærksomhed. Og med god grund, der er nemlig hund i ca. hvert femte hjem, og vi holder af vores hunde som aldrig før.

Det er derfor nu endnu mere vigtigt for de fem organisationer at gøre opmærksom på, at vores hunde er sunde og raske og har det godt, og sikre os at alle der er involveret i hundeopdræt lever op til deres etiske ansvar. 

Debatten har i høj grad været fokuseret på de kortnæsede hunderacer, hvoraf nogle kan have vejrtrækningsbesvær, men andre hunderacer kan også have sundhedsmæssige udfordringer. Dette vil vi gøre noget ved.

I februar offentliggjorde regeringen den politiske aftale ”Sammen om Dyrene Aftale om dyrevelfærd 2024-2027”, indgået mellem Regeringen (Socialdemokratiet, Venstre, Moderaterne), Socialistisk Folkeparti, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Alternativet.

Aftalen indeholder følgende tre punkter, der omhandler hunde:

  • Initiativ mod ekstrem avl af kæledyr
  • Præcisering af regler om opbinding af hunde
  • Forbud mod visse hundehalsbånd

Du kan læse meget mere om aftalen i det seneste nummer af HUNDEN. 

Læs også

Valg af hvalp kan påvirke økonomien

22-03-2025 07:54, af Cecilie Friis Amstrup

Enhver, der overvejer at inkludere et firbenet familiemedlem i hjem og hjerte de næste 10-15 år, bør tænke en række faktorer igennem først. Det handler dog ikke blot om at sætte sig ind i hunderacens egenskaber, behov og temperament: Racens generelle sundhed påvirker ikke bare hundens velbefindende og levetid, men i høj grad også ejerens bekymringsniveau og husstandens økonomi.

Bliv klogere på din hunds tarme i næste nummer af HUNDEN

15-03-2025 08:34, af Cecilie Friis Amstrup

Vidste du, at din hunds tarme huser billioner af mikroorganismer, der har afgørende betydning for dens sundhed og velvære? Det, du fodrer din hund med, påvirker ikke kun dens ernæring, men også sammensætningen af dens tarmbakterier, og det kan have langt større konsekvenser, end du tror.

DKK skærper fokus på dopingregler i hundesport

12-03-2025 15:16, af Cecilie Friis Amstrup

Opdaterede regler for brug af medicin og doping samt krav til dispensation skal beskytte hundenes sundhed og sikre fair konkurrence i DKK aktiviteter

Cavalierklubben i Danmark udtaler sig

31-10-2023 08:03, af Anne Cecilie Sohl

Efter domsafsigelsen i Norge, der forbyder opdræt af Cavalier King Charles Spaniels med NKK stambog (Norsk Kennel Klub), har der, i danske medier, været fokus på sundheden i de danske hunde - herunder Cavalier King Charles Spaniel. 

Ny høm-høm-politik

31-10-2012 14:37, af Tine Luther
Hundeejere smider høm-høm-poser fra sig i naturen. Det skal stoppes. Poserne er - som alt andet plastik - mange år om at blive nedbrudt.

Dyreværnet fejrer 127 års fødselsdag!

11-03-2025 07:13, af Cecilie Friis Amstrup

Siden 1898 har Dyreværnet kæmpet for at beskytte og redde udsatte dyr i Danmark. Med internater, mobile dyreklinikker og en stærk stemme for dyrevelfærd fortsætter organisationen sit livsvigtige arbejde

Fra HUNDEN: Naturlig smertelindring ved ledsmerter

24-04-2025 07:04, af Ditte Jensen, veterinær rehabiliteringsterapeut, Laser Til Dyr

Ledsmerter er desværre blevet en alt for almindelig del af mange hundes liv. Takket være moderne dyrlægevidenskab, bedre ernæring og en øget opmærksomhed på dyrevelfærd lever hunde i dag længere end nogensinde før. Denne positive udvikling betyder dog også, at flere hunde når en alder, hvor slid og belastning af leddene bliver et reelt problem.

Regering i kovending, dyr har også følelser

17-01-2020 09:43, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Efter kritik af ordlyden i en lovtekst om ny dyrevelfærdslov, bøjer regeringen sig nu og erkender, at dyr også er følende væsner

International dyrevelfærdspris til dansk dyrlæge

27-09-2017 13:54, af Dyrlæger uden grænser / pressemeddelelse

I dag får dyrlæge Mogens Hansen, næstformand i Dyrlæger Uden Grænser, den internationale pris Henry Schein Award, der gives for exceptionel gerning indenfor dyrevelfærd, som uddeles ved den internationale anerkendte verdenskongres (WSAVA) for dyrlæger og veterinærsygeplejersker

USA: Ny lov mod eksport af hundekød vedtaget

12-12-2018 08:41, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hvad der måske burde være en selvfølge er netop blevet besluttet i USA, hvor man nu vil lægge pres på andre lande i kampen for bedre dyrevelfærd

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Ny bog sætter fokus på hundens lyst til samarbejde

23-04-2025 13:02, af Cecilie Friis Amstrup

I "Din kompetente hund" formidler tre af landets førende hundeeksperter ny og forskningsbaseret viden om hunde, der kan hjælpe os med at forstå hundens natur og behov. 

Nye instruktører klar til træningspladserne

28-04-2025 15:13, af Cecilie Friis Amstrup

19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.

Uklare regler gør hundeloven til en fælde for ejere

25-04-2025 09:07, af Cecilie Friis Amstrup

Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.

Hundefødselsdag med logrende haler og store smil

26-04-2025 07:29, af Cecilie Friis Amstrup

En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

AFSLØRING: De 10 klogeste hunderacer

27-08-2019 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste