Alle store dyreinteresseorganisationer vil sammen løfte sundheden og velfærden for danske hunde

15-04-2024 12:21, af Anne Cecilie Sohl

For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, er de største dyreinteresseorganisationer nu gået sammen i et historisk samarbejde.

Copyright Ridehesten.com
Foto: AdobeStock

Dyrenes Beskyttelse, Den Danske Dyrlægeforening, DOSO (DyreværnsOrganisationernes SamarbejdsOrganisation), Dyreværnet og Dansk Kennel Klub lancerer et udspil til en ny dansk sundhedsmodel for hunde.

Udspillet til den nye danske hundemodel består af følgende værdier:

  • Sundhed og velfærd er vigtigere end et specifikt udseende
  • Sundhed kræves ved avl af hunde
  • Velfærd kræves for hunde, der indgår i avl
  • Et register for hundes mulige sygdomme og sundhedsstatus
  • Ens vilkår for erhvervsmæssigt og privat hundeopdræt
  • Stille fokus på sunde hunde – også ved import

Blandt de fem organisationer er der enighed om, at hovedmålet er sundere danske hunde avlet med fokus på hundenes velfærd. Det skal gælde for alle hunde, uanset stambog eller ikke, race eller blanding.

Modellen er lanceret i forlængelse af regeringens udspil ”Sammen om Dyrene Aftale om dyrevelfærd 2024-2027”. Samtidig er en ny EU-lovgivning på vej, som omhandler hundes velfærd. I EU-lovgivningen er der dog udelukkende lagt op til at disse regler bliver gældende for erhvervsmæssigt opdræt (over to kuld hundehvalpe om året). De fem organisationer anbefaler at lovgivningen skal gælde for al hundeopdræt i Danmark. Hundenes velfærd skal ikke være afhængig af, om det er en privatperson, der opdrætter kuldet, eller en erhvervsmæssig opdrætter. Det gør ingen forskel for hundene.

Sammen håber organisationerne på at kunne inspirere politikerne, som allerede nu er i gang med at udforme den lovgivning, som kommer til at få stor betydning både for den fremtidige avl og for dem, som ønsker sig en firbenet ven.

– I Dansk Kennel Klub glæder vi os over det historiske samarbejde som lover godt for fremtiden inden for hundeopdræt. Vores fælles forslag er centralt for at komme i mål med den fælles opgave, siger Lise Lotte Christensen, adfærdskonsulent i Dansk Kennel Klub.

Yderligere baggrund om debatten om hundes velfærd lige nu:

Dyrevelfærd og sund avl af hunde har i den grad fået befolkningens opmærksomhed. Og med god grund, der er nemlig hund i ca. hvert femte hjem, og vi holder af vores hunde som aldrig før.

Det er derfor nu endnu mere vigtigt for de fem organisationer at gøre opmærksom på, at vores hunde er sunde og raske og har det godt, og sikre os at alle der er involveret i hundeopdræt lever op til deres etiske ansvar. 

Debatten har i høj grad været fokuseret på de kortnæsede hunderacer, hvoraf nogle kan have vejrtrækningsbesvær, men andre hunderacer kan også have sundhedsmæssige udfordringer. Dette vil vi gøre noget ved.

I februar offentliggjorde regeringen den politiske aftale ”Sammen om Dyrene Aftale om dyrevelfærd 2024-2027”, indgået mellem Regeringen (Socialdemokratiet, Venstre, Moderaterne), Socialistisk Folkeparti, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Alternativet.

Aftalen indeholder følgende tre punkter, der omhandler hunde:

  • Initiativ mod ekstrem avl af kæledyr
  • Præcisering af regler om opbinding af hunde
  • Forbud mod visse hundehalsbånd

Du kan læse meget mere om aftalen i det seneste nummer af HUNDEN. 

Læs også

Højsæson for smitte: Snegleparasit kan være livsfarlig for din hund

02-05-2024 10:35, af Anne Cecilie Sohl

Den livsfarlige sygdom hjertelungeorm spreder sig netop nu blandt hunde i Danmark, parasitten smitter nemlig mest i foråret i takt med, at temperaturen stiger. Hundeejere skal derfor være ekstra opmærksomme på hundens adfærd, da hjertelungeorm kan gøre alvorlig skade på hundens organer, lyder advarslen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Hvad betyder mest for hundens sundhed?

04-02-2024 13:27, af Anne Cecilie Sohl

Hunde har desværre, ligesom alle os andre, en udløbsdato - og for nogle hunde kan vejen derhen være mindre god. Men nu har et forskerhold fra Arizona State University måske fundet en helt essentiel faktor, når det gælder vores hundes sundhed. 

Millioner til forskning i hunde og andre dyr

25-01-2024 11:28, af Anne Cecilie Sohl

Vil du vide mere om hundeejeres følelsesmæssige forhold til deres hvalp eller seniorhund? Eller er du nysgerrig efter, hvorvidt størrelsen på et kuld hvalpe kan være en indikation på racens sundhed? Agrias Forskningsfond har givet ti nye forskningsprojekter støtte for 2024, der finder svar på blandt andet disse spørgsmål.

USA: Ny lov mod eksport af hundekød vedtaget

12-12-2018 08:41, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hvad der måske burde være en selvfølge er netop blevet besluttet i USA, hvor man nu vil lægge pres på andre lande i kampen for bedre dyrevelfærd

Dyrevelfærdsenhed slog til i Hadsund

05-07-2019 10:04, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Den nyoprettede specialiserede Dyrevelfærdsenhed i Nordjyllands Politi rykkede på baggrund af en borgerhenvendelse i går, 4. juli 2019, ud til en adresse i Hadsund. Her fandt man flere hunde af racen fransk bulldog,  staffordshire bull terrier under forhold, der peger på systematisk avl

Dyrevelfærd er vigtigt i valget

06-05-2019 08:09, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Når Lars Løkke trykker på valgknappen, skal politikerne være klar med nogle gode forslag til dyrevelfærd, da det er et af de punkter, der betyder noget for vælgerne. Det skriver Dyrenes Beskyttelse

Der er stemmer i dyrevelfærd

21-11-2017 17:22, af Marie Helene Rigård Rohleder

Dagens kommunalvalg er også et valg om dyrevelfærd. Dyrenes Beskyttelse har lavet en undersøgelse, som viser, at hver tredje vælger er tilbøjelig til at stemme dyrevenligt til kommunalvalget 

Finanslov: 6 mio. mindre til 1812

15-11-2019 08:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I det finanslovsudspil regeringen har fremlagt, er der afsat to millioner kroner til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral, der hidtil har modtaget otte millioner kroner om året

15 minutter kan hjælpe en internathund

13-10-2021 15:35, af Astrid Gerd Holtet

Kan 15 minutters kontakt med en frivillig forbedre internathundes livskvalitet?  Ja, siger et nyt amerikansk studie  

Ny høm-høm-politik

31-10-2012 14:37, af Tine Luther
Hundeejere smider høm-høm-poser fra sig i naturen. Det skal stoppes. Poserne er - som alt andet plastik - mange år om at blive nedbrudt.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Halloween: Må min hund spise græskar?

22-10-2019 15:00, af Anne Ekenberg og Bjarke Kirkegaaard Nielsen

Det er snart halloween og derfor er det også absolut højsæson for græskar. Men hvordan er det nu med hunde og græskar?  

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Hold øje med efterårets farlige fristelser

23-10-2024 08:57, af Cecilie Friis Amstrup

Efteråret byder på smukke gåture i naturen, men også skjulte farer for hunde som kastanjer, svampe og nedfaldsfrugt, der kan udgøre alvorlige sundhedsrisici.