Alle store dyreinteresseorganisationer vil sammen løfte sundheden og velfærden for danske hunde

15-04-2024 12:21, af Anne Cecilie Sohl

For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, er de største dyreinteresseorganisationer nu gået sammen i et historisk samarbejde.

Copyright Ridehesten.com
Foto: AdobeStock

Dyrenes Beskyttelse, Den Danske Dyrlægeforening, DOSO (DyreværnsOrganisationernes SamarbejdsOrganisation), Dyreværnet og Dansk Kennel Klub lancerer et udspil til en ny dansk sundhedsmodel for hunde.

Udspillet til den nye danske hundemodel består af følgende værdier:

  • Sundhed og velfærd er vigtigere end et specifikt udseende
  • Sundhed kræves ved avl af hunde
  • Velfærd kræves for hunde, der indgår i avl
  • Et register for hundes mulige sygdomme og sundhedsstatus
  • Ens vilkår for erhvervsmæssigt og privat hundeopdræt
  • Stille fokus på sunde hunde – også ved import

Blandt de fem organisationer er der enighed om, at hovedmålet er sundere danske hunde avlet med fokus på hundenes velfærd. Det skal gælde for alle hunde, uanset stambog eller ikke, race eller blanding.

Modellen er lanceret i forlængelse af regeringens udspil ”Sammen om Dyrene Aftale om dyrevelfærd 2024-2027”. Samtidig er en ny EU-lovgivning på vej, som omhandler hundes velfærd. I EU-lovgivningen er der dog udelukkende lagt op til at disse regler bliver gældende for erhvervsmæssigt opdræt (over to kuld hundehvalpe om året). De fem organisationer anbefaler at lovgivningen skal gælde for al hundeopdræt i Danmark. Hundenes velfærd skal ikke være afhængig af, om det er en privatperson, der opdrætter kuldet, eller en erhvervsmæssig opdrætter. Det gør ingen forskel for hundene.

Sammen håber organisationerne på at kunne inspirere politikerne, som allerede nu er i gang med at udforme den lovgivning, som kommer til at få stor betydning både for den fremtidige avl og for dem, som ønsker sig en firbenet ven.

– I Dansk Kennel Klub glæder vi os over det historiske samarbejde som lover godt for fremtiden inden for hundeopdræt. Vores fælles forslag er centralt for at komme i mål med den fælles opgave, siger Lise Lotte Christensen, adfærdskonsulent i Dansk Kennel Klub.

Yderligere baggrund om debatten om hundes velfærd lige nu:

Dyrevelfærd og sund avl af hunde har i den grad fået befolkningens opmærksomhed. Og med god grund, der er nemlig hund i ca. hvert femte hjem, og vi holder af vores hunde som aldrig før.

Det er derfor nu endnu mere vigtigt for de fem organisationer at gøre opmærksom på, at vores hunde er sunde og raske og har det godt, og sikre os at alle der er involveret i hundeopdræt lever op til deres etiske ansvar. 

Debatten har i høj grad været fokuseret på de kortnæsede hunderacer, hvoraf nogle kan have vejrtrækningsbesvær, men andre hunderacer kan også have sundhedsmæssige udfordringer. Dette vil vi gøre noget ved.

I februar offentliggjorde regeringen den politiske aftale ”Sammen om Dyrene Aftale om dyrevelfærd 2024-2027”, indgået mellem Regeringen (Socialdemokratiet, Venstre, Moderaterne), Socialistisk Folkeparti, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Alternativet.

Aftalen indeholder følgende tre punkter, der omhandler hunde:

  • Initiativ mod ekstrem avl af kæledyr
  • Præcisering af regler om opbinding af hunde
  • Forbud mod visse hundehalsbånd

Du kan læse meget mere om aftalen i det seneste nummer af HUNDEN. 

Læs også

Højsæson for smitte: Snegleparasit kan være livsfarlig for din hund

02-05-2024 10:35, af Anne Cecilie Sohl

Den livsfarlige sygdom hjertelungeorm spreder sig netop nu blandt hunde i Danmark, parasitten smitter nemlig mest i foråret i takt med, at temperaturen stiger. Hundeejere skal derfor være ekstra opmærksomme på hundens adfærd, da hjertelungeorm kan gøre alvorlig skade på hundens organer, lyder advarslen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Hvad betyder mest for hundens sundhed?

04-02-2024 13:27, af Anne Cecilie Sohl

Hunde har desværre, ligesom alle os andre, en udløbsdato - og for nogle hunde kan vejen derhen være mindre god. Men nu har et forskerhold fra Arizona State University måske fundet en helt essentiel faktor, når det gælder vores hundes sundhed. 

Millioner til forskning i hunde og andre dyr

25-01-2024 11:28, af Anne Cecilie Sohl

Vil du vide mere om hundeejeres følelsesmæssige forhold til deres hvalp eller seniorhund? Eller er du nysgerrig efter, hvorvidt størrelsen på et kuld hvalpe kan være en indikation på racens sundhed? Agrias Forskningsfond har givet ti nye forskningsprojekter støtte for 2024, der finder svar på blandt andet disse spørgsmål.

15 minutter kan hjælpe en internathund

13-10-2021 15:35, af Astrid Gerd Holtet

Kan 15 minutters kontakt med en frivillig forbedre internathundes livskvalitet?  Ja, siger et nyt amerikansk studie  

Kampagne skal klæde danskerne på til at købe sundere hunde

23-01-2024 11:19, af Anne Cecilie Sohl

Reklamer for en fiktiv plastikkirurgisk dyreklinik skal gøre danskerne opmærksomme på, hvad bestemte typer af udseende gør ved hundenes velfærd. Målet er at reducere efterspørgslen på fremavlede karaktertræk som korte snuder, store øjne og masser af hudfolder, da disse ofte kommer med en pris for hundenes helbred. 

Dyrevelfærd er vigtigt i valget

06-05-2019 08:09, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Når Lars Løkke trykker på valgknappen, skal politikerne være klar med nogle gode forslag til dyrevelfærd, da det er et af de punkter, der betyder noget for vælgerne. Det skriver Dyrenes Beskyttelse

Når mennesket leger vorherre

25-09-2013 14:53, af Tine Luther
I dag har Fødevareministeriet udsendt "Rapport fra arbejdsgruppen vedrørende avl af dyr". Se statements fra Dansk Kennel Klub og Den Danske Dyrlægeforening med punktvise kommentarer til rapporten i denne nyhed.

Cavalierklubben i Danmark udtaler sig

31-10-2023 08:03, af Anne Cecilie Sohl

Efter domsafsigelsen i Norge, der forbyder opdræt af Cavalier King Charles Spaniels med NKK stambog (Norsk Kennel Klub), har der, i danske medier, været fokus på sundheden i de danske hunde - herunder Cavalier King Charles Spaniel. 

Regering i kovending, dyr har også følelser

17-01-2020 09:43, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Efter kritik af ordlyden i en lovtekst om ny dyrevelfærdslov, bøjer regeringen sig nu og erkender, at dyr også er følende væsner

Ny høm-høm-politik

31-10-2012 14:37, af Tine Luther
Hundeejere smider høm-høm-poser fra sig i naturen. Det skal stoppes. Poserne er - som alt andet plastik - mange år om at blive nedbrudt.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise kirsebær?

27-07-2017 09:48, af Anne Ekenberg

Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Forberedelserne til stort hundeløb er i fuld gang i Mariager

25-06-2024 09:18, af Anne Cecilie Sohl

Allerede nu har over 550 tilmeldt sig stort terrænløb med hund i Mariager i midten af august og ikke mindst nordjyderne har taget godt imod det nye initiativ.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Døgnet efter en operation

16-01-2022 09:57, af Astrid Holtet

At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt