Kampagne skal klæde danskerne på til at købe sundere hunde

23-01-2024 11:19, af Anne Cecilie Sohl

Reklamer for en fiktiv plastikkirurgisk dyreklinik skal gøre danskerne opmærksomme på, hvad bestemte typer af udseende gør ved hundenes velfærd. Målet er at reducere efterspørgslen på fremavlede karaktertræk som korte snuder, store øjne og masser af hudfolder, da disse ofte kommer med en pris for hundenes helbred. 

Copyright Ridehesten.com
Reklamer for en fiktiv plastikkirurgisk dyreklinik skal gøre danskerne opmærksomme på, hvad bestemte typer af udseende gør ved hundenes velfærd. Målet er at reducere efterspørgslen på fremavlede karaktertræk som korte snuder, store øjne og masser af hudfolder, da disse ofte kommer med en pris for hundenes helbred. Illustration: Dyrenes Beskyttelse.

Det er dyrenes beskyttelse der står bag kampagnen, men DKK ønsker ligeledes at de avlskrav de i forvejen arbejder målrettet med, for at forbedre sundheden på racer, udbredes til hele den danske hundepopulation både med og uden stambog. Disse avlskrav er lavet i samarbejde med DKK’s specialklubber, som er de allermest vidende på de individuelle racer, samt DKK’s sundhedsudvalg og bestyrelse.

Fokus på usund avl

Bambi-øjne til 13.499 kroner. Snudereduktion til 17.499 kroner. Der er gode tilbud på indgreb på hunde i reklamerne fra den plastikkirurgiske dyreklinik "Snude & Pels". Annoncerne på alt fra busser til sociale medier kan forarge ved første øjekast, men der er lutter gode intentioner bag kampagnen.

Den kosmetiske dyreklinik er det pure opspind fra Dyrenes Beskyttelses side. Men efterspørgslen på de flade snuder, store øjne og buttede udtryk er reel og har i årtier resulteret i ekstrem og usund avl af bestemte hunderacer. Det skal de absurde tilbud gerne få danskerne til at tænke over.

— Folk skal gerne stoppe op og forholde sig til, hvad udseende egentlig kan gøre ved vores hunde. De flade snuder, store øjne og mange hudfolder, som har gjort nogle hunde ekstremt populære, er skabt gennem mange års avl og har påført hundene ringere sundhed. Vi skal passe godt på alle hunde, men vi er nødt til at reducere usund avl, siger Jens Jokumsen, Familiedyrschef i Dyrenes Beskyttelse.

Ingen hundeejere ønsker, at deres dyr skal lide. Hverken for skønheden eller noget andet. Men Dyrenes Beskyttelse oplever, at mange hundekøbere ikke er bevidste om de mange sundhedsudfordringer, som fladsnudede hunderacer ofte har.

— Det er typisk vejrtrækningsbesvær, svært ved at regulere kropstemperatur, øjenproblemer, kæbe- og tandproblemer, hudfolder som giver hudinfektion og øget risiko for ikke at kunne bevæge sig frit. Listen over lidelser er virkelig lang, siger Jens Jokumsen.

Fupannoncer skal forundre

Dyreklinikken ”Snude & Pels” har eget site og Facebookside, men nysgerrige danskere ledes hurtigt hen på en kampagneside ved Dyrenes Beskyttelse med oplysninger om sund avl og gode råd til hundekøbere. Brugen af den falske, plastikkirurgiske dyreklinik skal forundre modtagerne og forhåbentlig give dem både noget at tænke over og tale om.

— Vores mål er at fremme udviklingen mod sundere hunde uden at stigmatisere specifikke hunderacer eller deres ejere. Samtidig er mange reklamer allerede fyldt med fladsnudede hunde, der sælger alt fra telefonabonnementer til forsikringer. Vores mål er at skabe bevidsthed om, at bag de populære træk skjuler der sig ofte alvorlige velfærdsproblemer, siger Jens Jokumsen.

I Danmark er det, ifølge dyrevelfærdsloven, ulovligt at udføre operationer på dyr, hvis hensigten udelukkende er at ændringer på dyrets udseende. Der findes altså ingen dyreklinikker i Danmark, der udfører kosmetisk skønhedskirurgi på dyr. Til gengæld er dog ingen lovgivning, der beskytter dyr mod den avl, der bevidst fremavler et ekstremt udseende, der er skadeligt for dyrenes velfærd. Dyrenes Beskyttelse ønsker derfor også en lovgivning, der kan være med til at skubbe avlen i den rigtige retning, men hundekøbere vil altid skulle se sig godt for.

— Fødevareministeren har i sit udspil til en dyrevelfærdspakke taget de første skridt mod en bekendtgørelse, der sætter rammer for avlen af familiedyr. Men det tager tid at få lavet og vil ikke altid blive overholdt. Derfor vil hundekøbere altid skulle tage sine forholdsregler for at sikre, at hundehvalpen kommer fra sunde forældredyr, siger Jens Jokumsen.    

Fakta
5 GODE RÅD TIL AT KØBE EN SUND HVALP

Der er ikke nogen formel på, hvordan du sikrer dig en sund og rask hund. Hos Dyrenes Beskyttelse har vi samlet de fem vigtigste råd til dig, som skal ud at købe en ny hvalp til familien.

  • Sæt dig ind i forskellige racers risici for sygdomme.
  • Spørg efter forældredyrenes sygdomshistorik. Har de problemer med vejrtrækning? Hud? Øjne? Hjertefejl? Tænder? Eller arvelige sygdomme? 
  • Hvalpen skal være sundhedsundersøgt og vaccineret af en dyrlæge.
  • Du skal se hvalpens mor og hvalpen sammen, og vide hvor hvalpen er vokset op.
  • Hvalpen skal virke tryg og have tillid til mennesker.

DKK bakker op

Dansk Kennel Klub hilser velkommen, at der bliver sat større fokus på hundes sundhed i den offentlige debat. Dels fordi det er et emne som DKK og racespecialklubberne har arbejdet med i årevis, og dels fordi de ønsker at hvalpekøberne bliver klædt endnu bedre på, så de vælger sunde hvalpe fra organiserede og ordentlige opdrættere.

DKK har bedt om foretræde for Fødevareminister Jacob Jensen og forventer at blive en del af den arbejdsgruppe, der skal nedsættes i forbindelse med dyrevelfærdstiltag omkring sundere avl af hunde.

DKK ønsker at de avlskrav de i forvejen arbejder målrettet med, for at forbedre sundheden på racer, udbredes til hele den danske hundepopulation både med og uden stambog. Disse avlskrav er lavet i samarbejde med DKK’s specialklubber, som er de allermest vidende på de individuelle racer, samt DKK’s sundhedsudvalg og bestyrelse.

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hundemekka på Dyrskuepladsen

08-05-2024 11:51, af Anne Cecilie Sohl

Hvis du ikke allerede har lagt planer for Kristi Himmelfartsdagene, så læg vejen forbi Roskilde Dyrskueplads. Fredag til søndag vil pladsen nemlig bugne af søde, dygtige hunde og deres ejere i anledning af Dansk Kennel Klub’s tredobbelte hundeudstilling. I løbet af de tre dage vil over 8.500 hunde blive bedømt og Dyrskuepladsen vil derfor være et sandt mekka for alle hundeelskere med rig mulighed for at få en stor overdosis af pelset kærlighed.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Symptom - træthed

20-01-2022 15:28, af Astrid Gerd Holtet

Træthed eller nedstemthed er et almindeligt symptom på mange forskellige sygdomme hos hunde, men det kan være svært for ejeren at opdage

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Endelig er de her! Billeder fra udstillingen i Roskilde

21-05-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

Du kan nu finde alle billeder fra udstillingen i Roskilde online.

Må min hund spise mælkebøtter?

28-07-2017 12:54, af Anne Ekenberg

Mælkebøtter er faktisk ret sunde for os mennesker. Vi kan bruge alle dele i madlavning, og minsandten om de ikke også er sunde for vores hunde.