Nogenlunde tilfredshed med ny Dyrevelfærdslov

07-02-2020 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Fødevareministeren afviser over for hunden.dk, at der kan være problemer i at forenkle dyreværnsloven. Dyrenes Beskyttelse og Dyreværnet er spændte på at se den nye lov i aktion

 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Torsdag vedtog et enigt Folketing en helt ny Dyreværnslov, som udover en større forenkling også har skiftet navn til Dyrevelfærdslov.

Den nye dyrevelfærdslov træder i kraft 1. januar 2021, samles 11 velfærdslove i én lov. Samtidig halveres antallet af bekendtgørelser på området fra ca. 40 til ca. 20 bekendtgørelser.

Det lyder rigtig godt, at det bliver nemmere at skabe sig et overblik over en lovgivning, som åbenbart har været lidt svær at finde rundt i.

– En forenkling af reglerne kan være rigtig god for overblikket, men man kan også frygte, at en forenkling medfører, at nogle ting kommer til at falde ind mellem to paragraffer, lyder det fra direktør og dyrlæge i Dyreværnet, Rikke Christensen-Lee til hunden.dk.

Fødevareministeren afviser over for hunden.dk, at den forenklede lov kan åbne for smuthuller:

– Det mener jeg ikke, at man gør. Lovgivningen på dyreværnsområdet har gennem årene vokset sig større og større. Det har tvunget landmænd, borgere, dyrlæger og andre, som holder dyr eller arbejder med dyr, til at holde sig opdateret i mere end 50 forskellige love og bekendtgørelser. Regeringen har en klar ambition om at få ryddet op i den jungle af love og bekendtgørelser, som har skygget for overblikket. Et bedre overblik vil desuden gøre det nemmere at efterleve de regler, vi har på dyrevelfærdsområdet. Det har været helt centralt, at den nye lov ikke lemper kravene. Dyr skal behandles omsorgsfulgt og have det godt, siger fødevareminister Mogens Jensen (S) til hunden.dk.


Sansende væsner
Et andet centralt punkt i lovgivningen er, at dyr fremover bliver set som sansende væsner, og det er noget, der får bred opbakning i dyredanmark.

Tidligere har den socialdemokratiske dyrevelfærdsordfører Anders Kronborg ellers udtalt, at der ikke er dokumentation for, at alle dyr 'er i stand til at føle og opfatte eller sanse smerte og lidelse. 

Mogens Jensen erkender da også, at det er pres fra andre parter, der har fået regeringen til at skrive i lovgivningen, at dyr er følende og sansende væsner.

– Det har været et stort ønske fra flere parter at omtale dyr som tænkende og følende væsner, og det har jeg stor forståelse for. Derfor slår vi nu grundlæggende fast, at lovens formål er at fremme god dyrevelfærd, herunder beskytte dyr, og fremme respekt for dyr som levende og sansende væsener. De dyrevelfærdsmæssige hensyn er stadig klart i centrum, men vi fremhæver også, at dyreetiske aspekter indgår som et element i nutidens forståelse af god dyrevelfærd, siger han til hunden.dk.

Hos Dyrenes Beskyttelse jubler man over den nye formulering i lovgivningen.

– Det er en milepæl, at man for første gang nogensinde anerkender, at alle dyr er sansende væsner. Det ved de fleste mennesker jo godt, men ikke desto mindre bliver Danmark det første land i verden, som skriver det ind i selve loven. Det sender et umådeligt stærkt signal om, at vores politikere tager dyrs velfærd seriøst, og jeg ser meget frem til at holde beslutningstagerne op på det, når arbejdet nu går i gang med at udforme loven til konkrete forbedringer for danske dyr, siger Britta Riis, direktør for Dyrenes Beskyttelse.


Også hos Dyreværnet er der glæde over den nye formulering.

– Helt konkret oplever vi ofte problemer når vi kommer ud til en sag, hvor en hund ikke er har lidt fysisk overlast, men derimod lider meget psykisk efter måske at have fået bank eller at være lukket inde i en alt for lille lejlighed uden nogensinde at komme ud. I disse sager har vi ikke fået noget ud af at politianmelde ejeren. Derfor håber jeg, at den nye formulering, som sætter fokus på, at dyr også er sansende væsner, giver også en større mulighed for at hjælpe dyr, der er blevet svigtet psykisk, siger Rikke Christensen-Lee til hunden.dk.

Hun mener desuden, at navnet på loven tyder på en bedre fremtid.

– Jeg synes, at en dyrevelfærdslov lyder bedre end en dyreværnslov. Det er nemlig vigtigt, at vi sætter fokus på dyrevelfærden, da det vil give os flere muligheder for at bedre livet for dyrene, siger hun og slår fast:

–  Nu bliver det bare spændende at opleve, hvordan det bliver at politianmelde fremover.

Dansk Kennel Klub glæder sig også over det nye fokus. 

— Loven indeholder  en ny formålsbestemmelse, der slår fast, at loven skal fremme god dyrevelfærd, herunder beskytte dyr, og fremme respekt for dyr som levende og sansende væsener. Det er i DKK's optik en vigtig fornyelse, fordi det understreger den forpligtelse, der følger med at have ansvar for dyr - uanset om det er et produktionsdyr eller et elsket familiemedlem, som en hund, lyder det fra Helle Friis Proschowsky, dyrlæge hos DKK. 

Læs også

Regering i kovending, dyr har også følelser

17-01-2020 09:43, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Efter kritik af ordlyden i en lovtekst om ny dyrevelfærdslov, bøjer regeringen sig nu og erkender, at dyr også er følende væsner

Tag på gåtur og støt hunde med særlige behov

30-01-2018 09:21, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Dyrenes Beskyttelse og Maxi Zoo tager forskud på Valenstinsdag, når de 11. februar indbyder til valentinsgåtur 11. februar

Dyrenes Beskyttelse: Dom i randerssag er ok

14-10-2018 08:49, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Et års betinget fængsel og forbud mod at holde dyr i ti år, er umiddelbart en fornuftig dom i sagen om vanrøgt fra Randers, mener Dyrenes Beskyttelse

Dansk Dyreværn Aarhus er reddet

20-08-2021 08:42, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Dansk Dyreværn Århus bliver en del af Dyrenes Beskyttelse og kan dermed fortsætte med at redde efterladte og nødstedte kæledyr i Aarhus. 46 ud af 47 stemmeberettigede på gårsdagens ekstraordinære generalforsamling stemte for fusionen. 

Kristine købte hund hos berygtet sælger

26-04-2020 10:02, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Tre dage efter Kristine Stimse Andreasen havde købt en hvalp, opdagede hun, at den var syg. I torsdags måtte familien sige farvel til deres elskede hund

Stor utilfredshed med dom i terpentinsag

16-12-2019 14:17, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Retten i Holbæk har afsagt dom i sagen om de såkaldte terpentinhunde. Begge sider er utilfredse med afgørelsen

Dyrevelfærd er vigtigt i valget

06-05-2019 08:09, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Når Lars Løkke trykker på valgknappen, skal politikerne være klar med nogle gode forslag til dyrevelfærd, da det er et af de punkter, der betyder noget for vælgerne. Det skriver Dyrenes Beskyttelse

Gismo blev reddet af dyreinternat

14-12-2017 06:28, af Marie Helene Rigård Rohleder

Den franske bulldog Gismo havde en meget slem ørebætendelse og sprængte trommehinder, da den blev indleveret i nødpension hos Dansk Dyreværn Aarhus. På grund af intensiv pleje har Gismo det bedre i dag og er snart klar til at komme videre

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Showhunden Sainz stråler i spotlyset

07-05-2025 07:14, af Cecilie Friis Amstrup

Den engelske springer spaniel Sainz er både en elsket familiehund og showstjerne, og ved årets første DKK udstilling i Fredericia løb han med den eftertragtede titel som Best in Show.

Snuder, snore og store titler: Tre dage med tophunde i Roskilde

02-05-2025 14:26, af Line Pedersen, Kommunikationsmedarbejder ved Dansk Kennel Klub

Foråret har meldt sin ankomst, solen begynder så småt at varme, og scenen er sat, så kom og vær med til årets første store udendørs hundeudstilling, som strækker sig over hele tre dage. Danmarks største hundeorganisation, Dansk Kennel Klub, åbner endnu engang dørene til en fantastisk udstillingsweekend på Roskilde Dyrskueplads den 9.-11. maj 2025, og du er selvfølgelig inviteret med.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Når isbilen ringer så logrer halerne

06-05-2025 07:13, af Cecilie Friis Amstrup

Med Hjem-Is kan hunde få deres helt egen is leveret direkte til døren. For opdrætter Brigitte Malou Christensen er hundeisen blevet et fast indslag ved både fødselsdage og hverdagsforkælelse, og ismanden Victor er blevet en kær gæst med logrende velkomst.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Ja, din hund må godt spise mælkebøtter, men...

03-05-2025 07:40, af Cecilie Friis Amstrup

Den gule blomst i haven er ikke bare flot at se på, men kan også styrke din hunds fordøjelse og understøtte organer som lever og nyrer. Hvis du samler den med omtanke, kan hele planten bruges som et naturligt supplement i foderet.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Besøgshund er et erhverv i Sverige

04-05-2025 07:32, af John Frank Ahm

Den svenske tilgang, hvor besøgshundeteams gennemgår en grundig uddannelse med fokus på hundens tryghed og kvaliteten af samværet med de ældre, fik mig til at pakke kufferten og rejse nordpå.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse