Nogenlunde tilfredshed med ny Dyrevelfærdslov

07-02-2020 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Fødevareministeren afviser over for hunden.dk, at der kan være problemer i at forenkle dyreværnsloven. Dyrenes Beskyttelse og Dyreværnet er spændte på at se den nye lov i aktion

 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Torsdag vedtog et enigt Folketing en helt ny Dyreværnslov, som udover en større forenkling også har skiftet navn til Dyrevelfærdslov.

Den nye dyrevelfærdslov træder i kraft 1. januar 2021, samles 11 velfærdslove i én lov. Samtidig halveres antallet af bekendtgørelser på området fra ca. 40 til ca. 20 bekendtgørelser.

Det lyder rigtig godt, at det bliver nemmere at skabe sig et overblik over en lovgivning, som åbenbart har været lidt svær at finde rundt i.

– En forenkling af reglerne kan være rigtig god for overblikket, men man kan også frygte, at en forenkling medfører, at nogle ting kommer til at falde ind mellem to paragraffer, lyder det fra direktør og dyrlæge i Dyreværnet, Rikke Christensen-Lee til hunden.dk.

Fødevareministeren afviser over for hunden.dk, at den forenklede lov kan åbne for smuthuller:

– Det mener jeg ikke, at man gør. Lovgivningen på dyreværnsområdet har gennem årene vokset sig større og større. Det har tvunget landmænd, borgere, dyrlæger og andre, som holder dyr eller arbejder med dyr, til at holde sig opdateret i mere end 50 forskellige love og bekendtgørelser. Regeringen har en klar ambition om at få ryddet op i den jungle af love og bekendtgørelser, som har skygget for overblikket. Et bedre overblik vil desuden gøre det nemmere at efterleve de regler, vi har på dyrevelfærdsområdet. Det har været helt centralt, at den nye lov ikke lemper kravene. Dyr skal behandles omsorgsfulgt og have det godt, siger fødevareminister Mogens Jensen (S) til hunden.dk.


Sansende væsner
Et andet centralt punkt i lovgivningen er, at dyr fremover bliver set som sansende væsner, og det er noget, der får bred opbakning i dyredanmark.

Tidligere har den socialdemokratiske dyrevelfærdsordfører Anders Kronborg ellers udtalt, at der ikke er dokumentation for, at alle dyr 'er i stand til at føle og opfatte eller sanse smerte og lidelse. 

Mogens Jensen erkender da også, at det er pres fra andre parter, der har fået regeringen til at skrive i lovgivningen, at dyr er følende og sansende væsner.

– Det har været et stort ønske fra flere parter at omtale dyr som tænkende og følende væsner, og det har jeg stor forståelse for. Derfor slår vi nu grundlæggende fast, at lovens formål er at fremme god dyrevelfærd, herunder beskytte dyr, og fremme respekt for dyr som levende og sansende væsener. De dyrevelfærdsmæssige hensyn er stadig klart i centrum, men vi fremhæver også, at dyreetiske aspekter indgår som et element i nutidens forståelse af god dyrevelfærd, siger han til hunden.dk.

Hos Dyrenes Beskyttelse jubler man over den nye formulering i lovgivningen.

– Det er en milepæl, at man for første gang nogensinde anerkender, at alle dyr er sansende væsner. Det ved de fleste mennesker jo godt, men ikke desto mindre bliver Danmark det første land i verden, som skriver det ind i selve loven. Det sender et umådeligt stærkt signal om, at vores politikere tager dyrs velfærd seriøst, og jeg ser meget frem til at holde beslutningstagerne op på det, når arbejdet nu går i gang med at udforme loven til konkrete forbedringer for danske dyr, siger Britta Riis, direktør for Dyrenes Beskyttelse.


Også hos Dyreværnet er der glæde over den nye formulering.

– Helt konkret oplever vi ofte problemer når vi kommer ud til en sag, hvor en hund ikke er har lidt fysisk overlast, men derimod lider meget psykisk efter måske at have fået bank eller at være lukket inde i en alt for lille lejlighed uden nogensinde at komme ud. I disse sager har vi ikke fået noget ud af at politianmelde ejeren. Derfor håber jeg, at den nye formulering, som sætter fokus på, at dyr også er sansende væsner, giver også en større mulighed for at hjælpe dyr, der er blevet svigtet psykisk, siger Rikke Christensen-Lee til hunden.dk.

Hun mener desuden, at navnet på loven tyder på en bedre fremtid.

– Jeg synes, at en dyrevelfærdslov lyder bedre end en dyreværnslov. Det er nemlig vigtigt, at vi sætter fokus på dyrevelfærden, da det vil give os flere muligheder for at bedre livet for dyrene, siger hun og slår fast:

–  Nu bliver det bare spændende at opleve, hvordan det bliver at politianmelde fremover.

Dansk Kennel Klub glæder sig også over det nye fokus. 

— Loven indeholder  en ny formålsbestemmelse, der slår fast, at loven skal fremme god dyrevelfærd, herunder beskytte dyr, og fremme respekt for dyr som levende og sansende væsener. Det er i DKK's optik en vigtig fornyelse, fordi det understreger den forpligtelse, der følger med at have ansvar for dyr - uanset om det er et produktionsdyr eller et elsket familiemedlem, som en hund, lyder det fra Helle Friis Proschowsky, dyrlæge hos DKK. 

Læs også

Regering i kovending, dyr har også følelser

17-01-2020 09:43, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Efter kritik af ordlyden i en lovtekst om ny dyrevelfærdslov, bøjer regeringen sig nu og erkender, at dyr også er følende væsner

Dyreværnet udvider med Frynseklinikken 2

05-09-2019 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

På mandag kører Dyreværnets Frynseklinik 2 sin første tur ud for at hjælpe dyr, hvis ejere ikke har råd til at tage til dyrlæge

Patient nummer 1000 i Frynseklinikken

07-03-2019 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Imponerende arbejde af Dyreværnet, der netop har rundet patient nummer 1000 i deres rullende dyreklinik

Vil du være sommerven med Dyrenes Beskyttelse

18-06-2018 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Sommermånederne er travle måneder for Dyrenes Beskyttelses internater. Derfor søger organisationen venner, der vil give et ekstra bidrag i disse varme måneder

Ægtepar bag voldsom misrøgt må fortsat have hund

30-05-2019 08:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ægtepar slipper billigt fra misrøgt af hunde, da de ikke tidligere er straffet

Stem på Årets Dyreven

22-09-2016 15:12, af Kasper Larsson
Hvert år kårer Dyrenes Beskyttelse en person, der har leveret en særlig indsats for dyr, som Årets Dyreven. Årets kandidater er nu nomineret, og du kan afgive din stemme. En af kandidaterne har gjort en indsats med hunde

Team Servicehunden kåres som Årets Dyreven 2020

20-11-2020 15:21, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Dyrenes Beskyttelse har i år kåret Team Servicehunden som Årets Dyreven. Tibbe Shamigo og Catja Vernal har sammen startet virksomheden Team Servicehunden som hver eneste dag uddanner hunde der kan hjælpe udsatte mennesker i deres hverdag

Pas på poterne i frostvejret: Vejsalt er smertefuldt

28-11-2023 13:21, af Anne Cecilie Sohl

Når temperaturen rammer frysepunktet, bliver vejene saltet. Dette afhjælper glatte veje, men vejsalt er en smertefuld oplevelse for hunde. Dyrenes Beskyttelse opfordrer derfor til at smøre hundens trædepuder med potevoks inden gåturen.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Alle store dyreinteresseorganisationer vil sammen løfte sundheden og velfærden for danske hunde

15-04-2024 12:21, af Anne Cecilie Sohl

For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, er de største dyreinteresseorganisationer nu gået sammen i et historisk samarbejde.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

Hunde på Dyrehavsbakken

12-04-2024 08:23, af Anne Cecilie Sohl

Har du fået en ny hvalp, der skal prøve at udstille? Har du en hund, der senere skal på udstilling og lige skal prøve det først? Eller har du et barn, der kunne tænke sig at blive juniorhandler på DKK-udstillingerne? Så er der mulighed for at prøve det hele af under hyggelige og afslappede forhold på Bakkeskuet den 9. maj.