Nogenlunde tilfredshed med ny Dyrevelfærdslov

07-02-2020 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Fødevareministeren afviser over for hunden.dk, at der kan være problemer i at forenkle dyreværnsloven. Dyrenes Beskyttelse og Dyreværnet er spændte på at se den nye lov i aktion

 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Torsdag vedtog et enigt Folketing en helt ny Dyreværnslov, som udover en større forenkling også har skiftet navn til Dyrevelfærdslov.

Den nye dyrevelfærdslov træder i kraft 1. januar 2021, samles 11 velfærdslove i én lov. Samtidig halveres antallet af bekendtgørelser på området fra ca. 40 til ca. 20 bekendtgørelser.

Det lyder rigtig godt, at det bliver nemmere at skabe sig et overblik over en lovgivning, som åbenbart har været lidt svær at finde rundt i.

– En forenkling af reglerne kan være rigtig god for overblikket, men man kan også frygte, at en forenkling medfører, at nogle ting kommer til at falde ind mellem to paragraffer, lyder det fra direktør og dyrlæge i Dyreværnet, Rikke Christensen-Lee til hunden.dk.

Fødevareministeren afviser over for hunden.dk, at den forenklede lov kan åbne for smuthuller:

– Det mener jeg ikke, at man gør. Lovgivningen på dyreværnsområdet har gennem årene vokset sig større og større. Det har tvunget landmænd, borgere, dyrlæger og andre, som holder dyr eller arbejder med dyr, til at holde sig opdateret i mere end 50 forskellige love og bekendtgørelser. Regeringen har en klar ambition om at få ryddet op i den jungle af love og bekendtgørelser, som har skygget for overblikket. Et bedre overblik vil desuden gøre det nemmere at efterleve de regler, vi har på dyrevelfærdsområdet. Det har været helt centralt, at den nye lov ikke lemper kravene. Dyr skal behandles omsorgsfulgt og have det godt, siger fødevareminister Mogens Jensen (S) til hunden.dk.


Sansende væsner
Et andet centralt punkt i lovgivningen er, at dyr fremover bliver set som sansende væsner, og det er noget, der får bred opbakning i dyredanmark.

Tidligere har den socialdemokratiske dyrevelfærdsordfører Anders Kronborg ellers udtalt, at der ikke er dokumentation for, at alle dyr 'er i stand til at føle og opfatte eller sanse smerte og lidelse. 

Mogens Jensen erkender da også, at det er pres fra andre parter, der har fået regeringen til at skrive i lovgivningen, at dyr er følende og sansende væsner.

– Det har været et stort ønske fra flere parter at omtale dyr som tænkende og følende væsner, og det har jeg stor forståelse for. Derfor slår vi nu grundlæggende fast, at lovens formål er at fremme god dyrevelfærd, herunder beskytte dyr, og fremme respekt for dyr som levende og sansende væsener. De dyrevelfærdsmæssige hensyn er stadig klart i centrum, men vi fremhæver også, at dyreetiske aspekter indgår som et element i nutidens forståelse af god dyrevelfærd, siger han til hunden.dk.

Hos Dyrenes Beskyttelse jubler man over den nye formulering i lovgivningen.

– Det er en milepæl, at man for første gang nogensinde anerkender, at alle dyr er sansende væsner. Det ved de fleste mennesker jo godt, men ikke desto mindre bliver Danmark det første land i verden, som skriver det ind i selve loven. Det sender et umådeligt stærkt signal om, at vores politikere tager dyrs velfærd seriøst, og jeg ser meget frem til at holde beslutningstagerne op på det, når arbejdet nu går i gang med at udforme loven til konkrete forbedringer for danske dyr, siger Britta Riis, direktør for Dyrenes Beskyttelse.


Også hos Dyreværnet er der glæde over den nye formulering.

– Helt konkret oplever vi ofte problemer når vi kommer ud til en sag, hvor en hund ikke er har lidt fysisk overlast, men derimod lider meget psykisk efter måske at have fået bank eller at være lukket inde i en alt for lille lejlighed uden nogensinde at komme ud. I disse sager har vi ikke fået noget ud af at politianmelde ejeren. Derfor håber jeg, at den nye formulering, som sætter fokus på, at dyr også er sansende væsner, giver også en større mulighed for at hjælpe dyr, der er blevet svigtet psykisk, siger Rikke Christensen-Lee til hunden.dk.

Hun mener desuden, at navnet på loven tyder på en bedre fremtid.

– Jeg synes, at en dyrevelfærdslov lyder bedre end en dyreværnslov. Det er nemlig vigtigt, at vi sætter fokus på dyrevelfærden, da det vil give os flere muligheder for at bedre livet for dyrene, siger hun og slår fast:

–  Nu bliver det bare spændende at opleve, hvordan det bliver at politianmelde fremover.

Dansk Kennel Klub glæder sig også over det nye fokus. 

— Loven indeholder  en ny formålsbestemmelse, der slår fast, at loven skal fremme god dyrevelfærd, herunder beskytte dyr, og fremme respekt for dyr som levende og sansende væsener. Det er i DKK's optik en vigtig fornyelse, fordi det understreger den forpligtelse, der følger med at have ansvar for dyr - uanset om det er et produktionsdyr eller et elsket familiemedlem, som en hund, lyder det fra Helle Friis Proschowsky, dyrlæge hos DKK. 

Læs også

Regering i kovending, dyr har også følelser

17-01-2020 09:43, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Efter kritik af ordlyden i en lovtekst om ny dyrevelfærdslov, bøjer regeringen sig nu og erkender, at dyr også er følende væsner

Dyrenes Beskyttelse: Mindre fyrværkeri, tak

19-12-2019 08:45, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

2 ud af 3 mener ifølge ny undersøgelse, at der bør fyres mindre fyrværkeri af til nytår. Dyrenes Beskyttelse foreslår, at salgs- og affyringsperioden begrænses af hensyn til både dyr og miljø

Fyldte internater skaber ventelister for danske hunde

27-09-2024 15:00, af Cecilie Friis Amstrup

Danske dyreinternater oplever stigende pres fra hundeejere, der ønsker at indlevere deres hunde på grund af adfærdsproblemer og livsændringer. Ventelisterne vokser, og Dyrenes Beskyttelse opfordrer kommende hundeejere til nøje at overveje, hvad det kræver at holde hund.

Frit lejde: Aflever din hund hos Dyreværnet i Kolding

01-04-2019 15:05, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Tirsdag den 2. april 2019 mellem klokken 10 og 12 er der for første gang frit lejde for indlevering af hunde hos Dyreværnet Kolding

Nyt internat i Nordjylland

24-03-2013 10:29, af Maja Golles
Dyrenes Beskyttelse har længe haft behov for flere internatpladser i Nordjylland, derfor åbner foreningen et nyt internat. De første dyr kan flytte ind til efteråret

Ny stor hundesag i Østjylland

24-11-2016 09:07, af Kasper Larsson
For mindre end to uger siden blev 25 labradorer reddet fra en kummerlig tilværelse i Nordsjælland. Nu ryster en ny stor hundesag Dyrenes Beskyttelse

Onlinesalg er et problem i hundeverdenen

28-09-2019 11:15, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ny undersøgelse viser store mangler i hundeannoncer på diverse køb og salgssider

Hvalpefabrikker og smiley-ordningen

25-07-2017 21:44, af Anne Ekenberg

Igen i går gik bølgerne højt, da DR1 havde et indslag i TV-avisen om hvalpefabrikker. I indslaget fortalte DR’s journalist, at Dyrenes Beskyttelse alene i dette halvår er rykket ud til intet mindre end 23 hvalpefabrikker, og hvis det fortsætter sådan, bliver 2017 et rekordår på den kedelige måde.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Flere Chrisco-produkter tilbagetrækkes og underleverandør opsagt

20-12-2024 07:35, af Cecilie Friis Amstrup

Chrisco har efter flere episoder med adfærdsændringer hos hunde valgt at tilbagetrække en række produkter ud fra et forsigtighedsprincip. Produkterne er alle fra samme underleverandør, som Chrisco nu har valgt at opsige samarbejdet med.

Den ultimative hundequiz

28-12-2021 10:58, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Quiz|

I disse dage bugner aviser med årsquizzer. Her er redningen for de, der ved mere om hunde

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund få and?

10-11-2021 15:02, af Astrid Gerd Holtet

Nystegt mortensand kan få mundvandet til at løbe på de fleste hunde, men pas på med at lade hunden få del af anden - skroget kan nemlig være farligt for hunde

 

Advarsel: Tilbagekaldte tyggeruller fra Chrisco skaber bekymring blandt hundeejere

16-12-2024 12:07, af Cecilie Friis Amstrup

Chrisco har tilbagekaldt tyggeruller med kylling og okse efter flere meldinger om hunde med alvorlige symptomer som rastløshed, angst og psykotisk adfærd. Virksomheden arbejder nu på at finde årsagen.

Kvik og de andre - hundene i Matador

04-01-2023 09:36, af Anne Egede

Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller

Inka skrev historie som Danmarks første hund med titlen NOVFCH

18-12-2024 14:21, af Cecilie Friis Amstrup

En bemærkelsesværdig rejse til Norge sikrede den 10-årige labrador retriever Inka en plads i historiebøgerne. Hendes ejer, Ida Madsen, ser tilbage på en uforglemmelig tur, der kulminerede med titlen Norsk Vildt- og Fersksporchampion.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

“Jeg er bekymret for min hvalps nisser”

20-12-2024 16:32, af Anne Egede

Sådan var der en, som indledte en besked til mig på messenger. Jeg skal ærligt indrømme, at jeg umiddelbart var en smule mystificeret – en hvalps nisser? Men, hey, nu er det jo december, og dermed højsæson for nisser, så hvorfor ikke?

Ny æra for hundeavl skal skabe bedre rammer for sundhed og velfærd

20-12-2024 15:16, af Cecilie Friis Amstrup

Dansk Kennel Klub gør etiske anbefalinger til regler for at styrke ansvarlig hundeavl.